fbpx

Waarom grenzeloze perfectie slecht is voor je hart

Waarom perfectie progressie in de weg staat

Zeg eens eerlijk… ben jij ooit echt tevreden met je werk? Of is het eigenlijk nooit goed genoeg? Waarom grenzeloze perfectie slecht is voor je hart ontdek je in deze blog. En ook welke perfecte keuze jij kunt maken om te voorkomen dat jouw hart er de brui aangeeft.

De gevaren van perfectie

"Graag stuur ik jou mijn referentie naar aanleiding van mijn coachinggesprekken en de training 'Werken Zonder Stress' die ik het afgelopen jaar bij en met jou heb mogen meemaken."

Zo start de referentie die ik 18 september 2007 van een zelfstandig ondernemende interim-manager ontving, nadat hij door de arbeidsdeskundige van zijn inkomensverzekeraar op mijn pad was gezet.

Door het oog van de naald

Waarom hij zich in 2006 bij mij aanmeldde voor de voorloper van mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress', was de enorme klap van de 'man met de hamer', die hij volkomen onverwacht en ongewenst ontving:

"Voorjaar 2005 was voor mij de meest indrukwekkende periode van mijn leven. Vol van energie, enthousiast en met een overvloed aan leuk werk als interim-manager hield mijn lichaam het even voor gezien. En hoe! Door het oog van de naald ben ik aan een gewis vroegtijdig einde ontsnapt. Een totaal onverwacht (en overigens ook ongewenst) hartinfarct viel mij ten deel."

Dit incident is een schrijnend voorbeeld van hoe aanhoudende stress en de drang naar perfectie het hart letterlijk kunnen breken. Chronische stress verhoogt de cortisolniveaus, wat leidt tot een verhoogde bloeddruk, ontstekingen en uiteindelijk hartproblemen.

Geluk bij een ongeluk

Hoe zijn leven na deze klap verliep, beschrijft de interim-manager hierna – inclusief het geluk dat hij bij dit ongeluk mocht ervaren:

"De rest van 2005 was het dus verder afgelopen met mijn optreden als interim-manager en had ik als hoofdtaak mijn fysieke gestel weer op orde krijgen. Ondanks het feit dat zo'n gebeurtenis het vertrouwen in mezelf (en zeker mijn lichaam) compleet wegvaagt, is er ook een zeer groot voordeel te behalen. Ik kreeg ruim de tijd om eens na te denken, hoe het zo ver had kunnen komen en wat ik daaraan zou kunnen veranderen."

Zijn hartinfarct dwong de interim-manager om zijn levensstijl drastisch te veranderen. Deze keer kon hij de klap van 'de man met de hamer' navertellen, maar een fatale klap wilde hij niet afwachten. Hoe kwam het dat hij zijn fysieke grenzen zover had genegeerd? De link met zijn grenzeloze perfectie kon hij toen nog niet leggen, maar hij zag wel in dat hij een aantal zeer ongezonde gewoonten had.

Tijd voor nieuwe gewoonten

Waarmee de interim-manager direct aan de slag ging, was met zijn stressvolle gewoonten.

"De eerste veranderingen waren relatief simpel (mits je over voldoende zelfdiscipline beschikt). De standaard dingen zoals stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten, afvallen. Zeer gemotiveerd (ik wil namelijk nog lang leven) ging ik aan de gang en stapje voor stapje kreeg ik een groot deel van mijn oude energie weer terug. Toen deze eerste horde genomen was, was het ondertussen al weer 2006."

Oude valkuilen

De energie van de interim-manager nam toe en dus pakte hij zijn werk weer op. Maar wat viel dat tegen, toen hij regelmatig in zijn oude valkuilen bleek te stappen:

"Voorzichtig begon ik met werken en pakte de draad van het gewone leven weer op. Al snel kwam ik erachter dat ik regelmatig in mijn oude valkuilen stapte. Ondanks mijn voornemen om het rustig aan te doen, haalde ik vaak toch te veel werk op mijn nek. Ik had me tijdens mijn fysieke revalidatieperiode al vaker afgevraagd of mijn werk, ondanks dat ik het allemaal erg leuk vind wat ik doe en ook als zelfstandig ondernemer veel vrijheid geniet, één van de veroorzakers van mijn hartinfarct was. Ik begon echt te twijfelen wat ik zou doen. En zeker nadat ik mijn cardioloog had gesproken. Zij gaf aan dat ik niet het meest makkelijke beroep had gezien mijn aandoening."

Het ligt toch niet aan mij?

De cardioloog van de interim-manager verdient wat mij betreft een lintje. Niet alleen heeft zij oog voor de genezing van haar patiënt, maar ook hoe een volgend hartinfarct kan worden voorkomen. Ze stelde terecht de belasting en belastbaarheid van de interim-manager ter discussie. Wat hem stevig aan het denken zette over waar zijn stress nu eigenlijk vandaan kwam.

Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol blijven bij continue druk en spanning hoog, wat leidt tot een constant verhoogde hartslag en bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. En wat is over het algemeen kenmerkend voor het werk van een interim-manager? Strakke deadlines, hoge verwachtingen, en voortdurend wisselende projecten. Denk aan het managen van een noodlijdend bedrijf waarbij het crisis is, of het oplossen van complexe problemen binnen een beperkte tijd. Dit alles zorgt voor een constante hoge druk en een onophoudelijke stroom van stress, wat funest is voor het hart.

"Was het nu het soort werk, of lag het toch aan mezelf dat ik het altijd druk had? Ik kwam er echt niet uit en voelde me erg onrustig in die tijd. Daarom sprak ik met veel mensen over mijn dilemma. Van de arbeidsdeskundige van mijn inkomensverzekeraar kreeg ik een tip om jou te bellen. Ik aarzelde, omdat het zoeken naar hulp op het meer psychische vlak zeer tegen mijn natuur indruiste. (Ik kan namelijk mijn eigen boontjes wel doppen)."

Nu of nooit

Wat de interim-manager hierboven schrijft over het zoeken van psychische hulp herken ik bij veel van mijn klanten. Als directeur, manager of ondernemende professional ben jij immers degene bij wie anderen voor hulp aankloppen. Dan voelt zelf om hulp vragen en hulp accepteren verre van comfortabel. Dit geldt niet alleen als arbeidsongeschiktheid van de stress al aan de orde is, maar vooral als ineffectiviteit, verzuim en ziekte door stress nog prima te voorkomen zijn. De cijfers over stress liegen er niet om.

Gelukkig had de arbeidsdeskundige vaker met dit bijltje gehakt. Daardoor wist hij dat het wijs was om het initiatief niet enkel bij de verzekerde te laten liggen. Hij stuurde me de gegevens van de interim-manager (met diens akkoord) zodat er linksom of rechtsom een afspraak kwam. Hierover schrijft de interim-manager het volgende:

"Toen belde jijzelf, en ik dacht: zo, …die is wel erg recht voor zijn raap. Laat ik toch maar een afspraak maken. Ik heb die eerste afspraak nog steeds vers in mijn geheugen staan. Gefrustreerd, geïrriteerd en verward reed ik in mijn auto naar huis. Wat was jij concreet! Je noemde mij een perfectionist! En toen dacht ik: Het is nu of nooit! Neem de gok en laat mijn geestelijke welzijn ook maar eens een grote beurt krijgen."

Geen spijt

Dat hij geen spijt heeft van deze 'gok' blijkt uit zijn volgende alinea:

"En dat is een beslissing geweest, waar ik geen spijt van heb. Zowel in de één op één gesprekken als ook tijdens de groepssessies als onderdeel van de training werden mijn eigen valkuilen door jou - en ook door mijn medecursisten - feilloos blootgelegd."

Grenzeloze perfectie

Waar de interim-manager zijn hart letterlijk en figuurlijk mee op hol joeg, was zijn grenzeloze perfectie. De twee nadelen van dit irrationele gedachtepatroon beschrijft hij zelf als volgt:

"GRENZELOOS PERFECT was ik volgens jou en de anderen. Het heeft wel even geduurd voor het kwartje bij mij viel, maar beide aspecten van mijn karakterisering kostten in de praktijk erg veel tijd. Door geen (of te laat, of te weinig) grenzen te stellen, liet ik me regelmatig opzadelen met onnodig veel werk. En door ook nog perfectionist te zijn, kostte de uitvoering daarvan nog eens exponentieel veel tijd. En zeker van mijzelf."

Eureka! De interim-manager begreep hoe zijn grenzeloze perfectie leidde tot fysieke grenzeloosheid:

  • Chronische stress en verhoogde cortisolniveaus.
  • Verhoogde bloeddruk en hartslag.
  • Grote kans op burn-out en hart- en vaatziekten.

Effectieve handvatten en vaardigheden

Hoe de interim-manager zijn grenzeloze perfectie heeft leren beteugelen, beschrijft hij ook:

"Ik heb tijdens de training handvatten ontvangen en vaardigheden ontwikkeld om dit grenzeloze perfectionisme te beteugelen. En ondanks dat er veel inspanning van mezelf werd gevraagd, kwamen deze handvatten en vaardigheden op een prettige, concrete en effectieve manier. Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet nog steeds de neiging heb zo nu en dan in mijn eigen valkuilen te stappen. Echter, dit gebeurt aanzienlijk minder dan voorheen en ik herken het meestal ook direct, waardoor het niet escaleert. Ik ben hierdoor uiteindelijk meer tot rust gekomen dan ik had verwacht. Ik ben weer volop aan het werk, maar stel wel duidelijke grenzen. En dat ervaar ik als een enorme verbetering."

Gelukkiger mens

Aan het eind van zijn referentie blikt de interim-manager glimlachend terug op de resultaten die hij heeft geboekt.

"Het laatste trainingsblok is alweer een halfjaar geleden, alhoewel ik er zelf nog nagenoeg dagelijks mee bezig ben. Ik vraag mezelf nu nog regelmatig af, … is het nu mijn eigen 'grenzeloze perfectie' waardoor ik me rustiger en daarmee beter voel of was de training 'Werken Zonder Stress' zo grenzeloos perfect dat ik een gelukkiger mens ben geworden? Glimlachend denk ik dan terug aan de training die ik schoorvoetend begon en met veel enthousiasme heb beëindigd, inmiddels overtuigd dat ik zeker niet perfect ben en hoef te zijn."

Trots op zichzelf

In zijn laatste alinea getuigt de interim-manager van trots op zichzelf.

"Ten slotte overheerst een gevoel van trots dat ik mezelf een training heb gegund en daarin de gelukkige keuze gemaakt te hebben een zeer goede training en trainster te treffen. Ik zal niet zeggen perfect, maar het komt een aardig eind in de buurt!"

Voorkom jouw hartinfarct

Grenzeloze perfectie leidt tot chronische stress, verhoogde bloeddruk, en uiteindelijk ernstige hartproblemen zoals hartinfarcten.

Door stress te verminderen, kun je je bloeddruk verlagen, je hartslag stabiliseren en de kans op hartproblemen aanzienlijk verkleinen.

Wil jij je hart ook niet (meer) op hol jagen met te veel, te vaak of te hard werken? Maak dan gebruik van een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met grenzeloze perfectie delen? Laat hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact