fbpx

Waarom goed nooit goed genoeg is – en hoe je dat voorkomt

Waarom goed nooit goed genoeg is - en hoe je dat voorkomt

Ben jij er ook zo eentje waarbij goed nooit goed genoeg is? En zit je daardoor je jezelf en je omgeving hinderlijk in de weg?

Ik weet er alles van en ben blij dat ik mezelf hiervan heb weten te verlossen.

Hoe me dat gelukt is ontdek je in deze blog, waarin ik een uitgebreide persoonlijke bekentenis doe. Onderweg krijg je veel tips en inzichten – de moeite van het doornemen waard.

Bovendien heb ik een waardevol stappenplan voor je, om zelf die transitie te kunnen maken.

Nooit goed genoeg

Vanavond maar eens een keertje niet sporten. Net als vorige week. En de week ervoor.

Het rapport of het plan dat je schrijft, schiet voor geen meter op. Je blijft hangen op elke pagina, de sheets blijven leeg en er komen nauwelijks woorden uit je toetsenbord.

De paar woorden die je produceert, wik en weeg je en verander je weer. Zo kom je er nooit. Maar je deadline nadert. En vandaag gaat het beslist niet lukken.

Dus niet sporten vanavond. En eten kunnen je partner en je kinderen ook zonder jou. Dat zijn ze inmiddels al zo goed gewend dat je je eerder een gast voelt aan tafel dan een gezellige huisgenoot.

Au.

Waarom doen we onszelf dit aan?

Werk heeft vaak de neiging om ons op te slorpen. Onzin. We laten ons opslorpen door ons werk.

Werk vergt onze aandacht dag en nacht en in het weekend. Zelfs op het voetbalveld van de F'jes, waar je zoon een partijtje speelt, sta je te mailen met collega's.

Je hoofd staat nooit stil. Je gezins- en liefdesleven wel: geen spelletjes met de kinderen, niet samen een filmpje kijken op de bank, te moe voor seks.

Niet de enige

Je bent niet de enige directeur, manager of ondernemende professional, die zichzelf, zijn privéleven en hobby's opoffert aan zijn werk. Want jij bent toch verantwoordelijk voor het behalen van alle doelen en resultaten? En jij moet toch het goede voorbeeld geven? Als jij het niet doet, wie doet het dan wel?

Nee, in jouw functie kun je het je niet permitteren dat jouw diensten of producten niet op tijd, niet juist, niet volledig of niet betrouwbaar worden geleverd. Jouw naam en reputatie staan op het spel als het misgaat en daarmee de continuïteit en het bestaansrecht van jouw business.

Lopen op je tandvlees

Terwijl je al op je tandvlees loopt, probeer je alle ballen hoog te houden. Tegen beter weten in, want het is te veel, het duurt te lang en het is nooit klaar. Je bent moe van het eindeloze geploeter in de business, terwijl je fris en fruitig wilt werken aan je business.

Hoe je dat voor elkaar krijgt, zie je echter totaal niet voor je. Want waar moet je de tijd vandaan halen? Of de energie? Dus tanden op elkaar en doorzetten. Ooit zal het stijf staan van de stress toch wel een keertje beteren? Helaas, je vergist je! Niet kiezen is verliezen.

Ik heb er zelf buitengewoon veel last van gehad dat goed nooit goed genoeg was, waardoor ook ik veel te lang op mijn tandvlees heb gelopen. Nu help ik ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals de transitie te maken van stress naar succes, waardoor ze optimaal presteren en maximaal leven relaxed combineren. Zonder overuren!

Wat is een gezonde werkweek?

Hoe houd je het aantal uren dat je aan je werk besteedt normaal? Dus 40 of 32 of 24 in plaats van 50, 60 of 80 uur per week. En hoe richt je je week hier effectief en efficiënt op in, zodat je je werk moeiteloos kunt doen en ze thuis ook nog wat aan je hebben?

Niemand anders dan jij kan dit aantal uren voor jou bepalen en alleen jij kunt zorgen dat ze prioriteit krijgen in je agenda. Het gaat om wat jij hierin wilt – niet wat jij denkt dat je moet. Dit begint met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid, zodat ook jij je eigen leven kunt leiden en niet langer het leven van anderen hoeft te lijden.

Spreekt dit je aan? Verheug je dan maar alvast op 0% overuren, 25% productiever en 100% leven!

Mijn eigen levens- en praktijkervaring

Ik heb het heel lang heel moeilijk gevonden om mezelf te zijn en mijn eigen leven te leiden. Ik wist ook heel lang niet wie ik zelf was. Dat had ik niet geleerd, om mezelf te zijn. Wat ik wel geleerd had: hard werken om succesvol te zijn. Altijd streven naar meer – want "goed is niet goed genoeg".

Het is zelfs de letterlijke boodschap uit mijn jeugd, toen ik nog op school zat. Als ik een 8 had, waarom dan geen 9? Als ik een 9 had, waarom dan geen 10? En als ik een 10 had, hoeveel andere tienen waren er dan nog meer?

Wat ik ook voor cijfers haalde "het was nooit goed genoeg".

Deze boodschap herhaalde zich toen ik naar de middelbare school ging. Ik deed gymnasium B. In de vierde koos ik een pakket met wiskunde I, scheikunde, biologie, Latijn, Engels, Nederlands en Duits.

Zeg maar een pretpakket. Daar zou ik nergens mee terecht kunnen. En al helemaal geen medicijnen studeren. "Huisarts worden en de praktijk van mijn vader overnemen? Vergeet het maar, Margriet!"

Met mijn 'pretpakket' ging ik studeren in Tilburg. Sociale Zekerheidswetenschap, een multidisciplinaire studierichting op basis van rechten, economie en sociologie. Ik werkte hard en genoot.

In 1990 studeerde ik af met meer dan 7,5 gemiddeld. Dat was niet goed genoeg, want "afstuderen is geen promoveren".

Nooit goed genoeg = keihard werken

Je kent het vast wel, want het is de valkuil van iedereen met ambitie. Het is nooit goed genoeg en daarom ga je keihard werken. Daarom blijf je microfijnslijpen aan teksten en rapporten, ondanks de deadlines en ondanks de druk. En daarom blijf je controleren op fouten en onzorgvuldigheden, terwijl de klok allang middernacht heeft geslagen en de wekker over een paar uur weer piept.

Grenzeloze perfectie

Je wilt niet falen en dus streef je naar grenzeloze perfectie, ongeacht de tol die deze continue stress van je eist.

Als drs 'met genoegen' verliet ik Tilburg University. Ik startte bij Sovac, dochterbedrijf van Volmac en dé automatiseerder van de sociale zekerheid, zorg & pensioenen.

Wat heb ik daar veel geleerd. Programmabouw, technisch en functioneel ontwerp, informatieanalyse, administratieve organisatie... Maar ook team- en projectleiding, management en consultancy skills. En overal naar toe reizen waar het werk en de klanten waren. Nu weet ik dat ik in een ratrace was beland, maar toen had ik geen flauw idee en rende ik me net zo suf als al mijn collega's.

Mijn 50+ werkweek

Ik maakte 40 uur billable per week. De woon-werkuren, alle opleidingen, trainingen en vergaderingen buiten werktijd niet meegerekend.

Ik zette me overal voor de volle 100% voor in. Niets was me te gek. Mijn leven bestond uit werken, werken en nog eens werken. Carrière maken; dan telde ik mee. En ik máákte carrière: in functies, salaris, medewerkers, projecten en klanten.

Maar ook dat was nooit goed genoeg.

Leer van mijn inzicht

Ik maakte een aantal tests in een coachingtraject voor alle business consultants van mijn divisie. De resultaten van deze tests werden door de coach met mij en mijn manager besproken.

Wat er tijdens dat gesprek gebeurde, veranderde mijn leven. Ik kreeg een lovende beoordeling. Er werd letterlijk gezegd dat ze zulke hoge scores nog niet eerder bij iemand van mijn leeftijd hadden gezien.

Oeps… een enorm compliment. Maar het kwam niet binnen, omdat ik het niet kon verstaan. "Ik die iets goed genoeg deed? Dat kon niet waar zijn!"

Ondermijnende gedachten

Op dat moment merkte ik hoe verschrikkelijk ik mezelf in de weg zat met hoe ik dacht. Tussen de vele malen 'goed' en 'uitstekend' zag ik bovenal drie voldoendes staan. En het enige dat ik dacht was "niet goed genoeg".

Wat mijn coach en manager ook zeiden over mijn inzet, prestaties en mogelijkheden, ik blokkeerde volledig door mijn eigen ondermijnende gedachten. "Ik was niet goed genoeg, omdat ik vond dat ik het nooit goed genoeg deed."

Op dat moment realiseerde ik me dat er maar eentje was die mijn goed genoeg zijn in de weg stond. En dat was ik zelf.

Wat een inzicht, wat een schok en wat een openbaring. Ik moest vooral mezelf recht in de ogen kijken. Geen opvoeding, studie of collega's om de schuld te geven. Ik had mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen, wat ik ook vol LOVE heb gedaan.

Mag jij goed genoeg zijn?

Al tijdens het gesprek heb ik besloten voor mezelf te kiezen en van mezelf te gaan houden zoals ik ben. Een ware ontdekkingsreis met vele ontmoetingen van mezelf in de contacten met anderen.

Die anderen had ik hard nodig om mezelf uit mijn ineffectieve denken, durven en doen te houden. Zodat ik mezelf kon leren kennen, waarderen en liefhebben. Maar ook om los te laten wat me niet diende, paal en perk te stellen aan tijd- en energievreters en - bovenal - het volgen van mijn hart.

5 stappen van stress naar succes

In de reis die ik gemaakt heb, ben ik erachter gekomen dat er 5 stappen zijn die leiden van stress naar succes. Niet meer tegen deadlines aanhikken of woordjes pielen die er niet toe doen. Concreet stappen zetten, zodat het schrijven van een plan of rapport je makkelijk afgaat. Waardoor je werk weer leuk wordt en je tijd overhoudt voor jezelf, je partner en je gezin.

Die 5 stappen heb ik vervat in een handig en makkelijk leesbaar stappenplan. Behoorlijk 'snackable': snel te leren en eenvoudig toe te passen. Zodat je eenvoudig de transitie maakt van stress naar succes. En maximale resultaten boekt in minimale tijd met ultieme relaties.

Conclusies

Werk is een enorme valkuil. Ik heb dat van nabij mogen ervaren, praktijkdeskundige als ik ben.

Veel te veel werken? We doen het ons zelf aan. Deadlines vreten onze energie en onze tijd op. Daarnaast ligt er – zeker voor ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals het altijd desastreuze perfectionisme op de loer. En de neiging om onszelf naar beneden te praten, waardoor we niet trots of tevreden kunnen zijn.

Nooit goed genoeg zit in onze cellen, in ons DNA, we ademen het. Dat staat ons in de weg. Maar er zijn prima manieren om ermee te dealen. Dus download nu mijn gratis stappenplan 'In 5 Stappen Van Stress Naar Succes' of maak gebruik van een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met nooit goed genoeg delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties

 1. Hoi Margriet,

  Ik ken jouw worstelingen in jouw leven en las die terug in je verhaal.
  Mooi, om dit proces nu ook zo weer te lezen en dat je dit ook weer toepast in je bedrijf.
  Waardevol voor je klanten, omdat het heel herkenbaar is.
  Voor mij in ieder geval wel.
  Weer terug naar jezelf, niet meer forceren …………..je bent goed genoeg! 😉

  Dikke kus Monica

  1. Dank je wel, Monica, voor je compliment en je herkenning in mijn verhaal.

   Dikke kus terug, Margriet

 2. Heel mooi, ontroerend en herkenbaar verhaal..pfew. Morgen nog een x lezen...
  Ik volg je een beetje, erg leuk om je te lezen!
  Katja

  1. Dank je wel voor je waardering Katja en top dat je jezelf in mijn verhaal herkent en dat ook durft te delen hier.
   Zo dragen we in onze openheid en kwetsbaarheid allebei onze steentjes bij om 'goed' wel 'goed genoeg' te laten zijn.
   Geniet van je mooie zelf. Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact