fbpx

Van hard naar hart - hoe CNIO Frida ging werken om te leven

Van hard naar hart - hoe CNIO Frida ging werken om te leven

Hoe zit het met jou in jouw job aan de top? Leef jij om hard te werken of werk jij om met hart te leven?

Als je het laatste denkt, neem dan meteen de proef op de som. Maakt je hart een vreugdesprongetje, omdat je optimaal presteren en maximaal leven relaxed combineert? Of krimpt het juist van pijn ineen, omdat je jezelf verwaarloost - en je lieverds en liefhebberijen ook?

Au! Je bent niet de enige ambitieuze directeur, manager of ondernemende professional die in dit schuitje zit. En je bent ook zeker niet de enige die met dit schuitje op de klippen loopt.

Chief Nursing Information Officer Frida wist het tij op tijd te keren, waardoor ze haar burn-out voorkwam. Hoe ze van hard werken naar met hart leven ging, vertelt ze je zelf in deze blog met persoonlijke video en ontroerend openhartige getuigenis.

Maak kennis met Frida

"Het is nu óf stoppen óf in een burn-out raken óf iets gaan doen. En ik heb voor dat derde gekozen."

Zo open en eerlijk als Frida zich uit op deze video, zo krachtig en prachtig schreef ze ook haar testimonium over haar deelname aan het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Je treft het hierna volledig aan met hier en daar een kop, link of toelichting van mij.

Stoppen of burn-out raken

"Toen ik in januari 2022 in een bericht op social media las dat knetterhard werken, stress en vermoeidheid niet mijn lot hoeft te zijn, had je mijn aandacht. Ik volgde een masterclass en iets in mij zei: deze dame gaat tot de kern. Wil ik dat? Ja, dat wilde ik! Want ik wist: het is voor mij óf stoppen met mijn werk, óf burn-out raken."

Ambitieus, kritisch en onvoorbereid

"1 januari 2017 startte ik als eerste Chief Nursing Information Officer (CNIO) van Isala. Een geheel nieuwe functie in de gezondheidszorg destijds. Ik was de derde in Nederland en de eerste die aangesteld werd om een geïntegreerd elektronisch patiëntendossier te implementeren. Een grote opdracht, samen met de Chief Medical Information Officer was ik de stem, het gezicht en de verbinding. Op het podium voor 200 man, aan de bestuurstafel, de belangen van het hogere echelon op je bordje. Er kwam veel op me af. Ik was ambitieus en kritisch maar niet per se voorbereid op deze wereld en deze taak."

Nooit goed genoeg

"Hoeveel lof ik ook tussentijds kreeg, ik zag vooral mijn tekortkomingen. Het gaf me stress, ik ging steeds harder werken en vroeg me regelmatig af hoe ik uit deze neerwaartse spiraal kon komen. In dezelfde periode mocht ik tweemaal moeder worden van twee prachtige, gezonde zoons. Ik zette hobby's aan de kant, al mijn tijd ging naar het werk en naar het gezin. Ik wist het toen nog niet, maar mezelf zoveel aan de kant zetten, dat was de kern van mijn 'probleem'."

Micromanagen

"In plaats van meer resultaten te boeken, ging ik micromanagen, had ik geen tijd en 'head space' meer over voor de grote lijnen, terwijl dat juist mijn opdracht was. Ik wilde alles wel, kon maar moeilijk nee zeggen, onderschatte de tijd die ik nodig had en delegeren deed ik weinig. Ik was op en wilde anders maar wist niet hoe."

Geen leuke moeder

"Het ergste, wat mij het meeste wakker schudde, was hoe weinig ik van het moederschap genoot. Mijn man was veel weg voor zijn werk en ik stond er vaak alleen voor. Ik had weinig tot geen vangnet en deed ook thuis veel zelf. En eigenlijk was alles te veel, terwijl ik wist: lastige momenten zoals gebroken nachten en een peuter-meltdown, die horen erbij. Ik was niet de moeder die ik wilde zijn, ik wist dat ik beter kon en wilde er zijn voor ze. En voor mezelf! Dit was misschien wel mijn belangrijkste duw om in actie te komen en akkoord te vragen voor het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' (MSMS)."

Terug naar de basis

"Het grootste deel van MSMS zat ik nog volop verstrikt in mijn eigen hoge verwachtingen. Wat ik vooral van jou en de groep terugkreeg was: 'hoe doe je het allemaal?' en: 'kun je ook wat milder zijn voor jezelf?' Ik wilde dat wel, maar hoe? De eerste stap was terug naar de basis. Die basis voor mij stond er namelijk niet. Dat was dus mijn eerste opdracht voor mezelf: een schoonmaakster, betere opvang en regelmatig tijd vragen voor mezelf."

Stil gezet

"Toen die basis beter was, dacht ik dat ik 'verder' kon met mijn ambities. Zoals ik altijd gedaan heb in mijn leven: 'hoppa, verder!' Totaal negerend hoe ik erbij zat en wat ik nodig had. In diezelfde periode besloot mijn man om ander werk te zoeken en meer thuis te zijn. Er knapte iets in mij. Ik kon niet meer. Waar ik altijd wel ergens een restje energie of doorzettingskracht kon vinden, daar vond ik nu helemaal niets meer. Het was alsof ik stil werd gezet."

Niets doen

"Ik belde je, want hoe moest ik dan verder met MSMS? Jouw antwoord was eenvoudig: als jij denkt dat je niets doet, dan doe je waarschijnlijk al genoeg. Ik deed dus een poos 'niets', dacht ik. Maar eigenlijk deed ik juist die dingen die ik bij MSMS leerde maar waar ik mezelf tot dan toe nog niet toe had kunnen zetten: delegeren aan teamleden, niet meer 's avonds en in het weekend werken (me dus houden aan mijn ideale 168 uren schema), nee zeggen, pittiger (assertief) mijn belangen verdedigen."

Wat wil ik?

"En de belangrijkste omslag: in plaats van mezelf af te vragen 'wat heeft de patiënt, verpleegkundige, Isala, regio, landelijke netwerk, etc. nodig?' vroeg ik: 'wat wil ik?' Wat wil ík nu eigenlijk? Wat is goed voor míj?"

Van hard naar hart

"Ik kwam tot steeds meer realisaties. Over mezelf, wie ik ben en waar ik ruimte voor maak. Of juist niet. Ik pakte de (moes)tuin rond het huis weer op, wandelde in de natuur, zocht vrienden en familie weer op. Nam tijd voor mezelf. Voor creativiteit, iets creëren. En ik genoot weer meer van de kleine geluksmomentjes met mijn kinderen. Samen zaadjes planten en de eerste oogst… mijn hoofd kon me vertellen dat dit niet mijn doelen waren voor mezelf en met MSMS… maar mijn hart wist: dit zijn precies de resultaten die ik nodig heb!"

Hoe werkt mijn brein?

"Ik nam ook tijd om mezelf te verdiepen in hoe mijn brein werkt. Dat gaat soms anders dan bij de gemiddelde mens. Kan ik mezelf accepteren en niet continu willen veranderen? En ook: hoe maak ik slim gebruik van de kwaliteiten die verbonden zijn aan hoe het bij mij van nature werkt: out of the box kunnen kijken, creatief, verbanden zien, details. Ik kwam terug bij wat ik al eerder ontdekte in mijn eerdere verpleegkundige carrière: ik floreer als mijn hoofd, hart en handen in evenwicht zijn. De stempels die ik had gegeven door te veel uit te gaan van reacties van anderen, 'je hebt een goed stel hersenen, je zal ver komen', 'je bent slim, maak er gebruik van', etc.; ze hadden me weggestuurd van wat werkt voor mij: denken, doen en voelen afwisselen."

Afscheid van functie

"Het leidde tot een heel belangrijke conclusie: ik wil na 6 jaar afscheid nemen van de CNIO-functie. Ooit in mijn leven deed ik dit eerder, zo'n radicaal besluit nemen. En bracht het me toen een Frida die straalt. Dat was mijn baken, dat beeld van dat ik weer zou stralen in wie en hoe ik ben. Inclusief het werk dat daarbij past. En dat had ik zeker nodig, want verder 'wist' ik niet zoveel. Er waren weer allerlei beren op de weg. Maar dankzij MSMS wist ik nu dat die beren allemaal niet zo gevaarlijk zijn. Die zijn zo groot en gevaarlijk als ik ze laat zijn. En dus hield ik mijn blik op mijn baken: 'Frida op nummer 1'. Ook al wist ik niet wat dit precies zou zijn."

Ik mag er zijn

"Die echte burn-out, heb ik weten te voorkomen. Daar ben ik zo blij mee! Ik voel weer als ik rust of ontspanning nodig heb, of afwisseling in werkzaamheden. En dan doe ik dat. En: ik voel me er niet meer schuldig over. Een van de belangrijkste verschillen dankzij MSMS. Ik mag er weer zijn."

Rugzak aan tools

"Dat ik met MSMS een belangrijke shift heb gemaakt in mezelf om duurzaam gelukkig en mezelf te zijn, in plaats van ploeterend en worstelend een CNIO, dat mag nu wel duidelijk zijn. Maar dat is niet alles. Ik koester de rugzak aan tools die ik gekregen heb om effectief en mezelf te zijn. Die kan ik er de rest van mijn leven en carrière bij pakken wanneer ik het wil. In kleine brokjes. Steeds een stapje erbij."

Mild zijn

"Doseren en temporiseren, het zijn twee van de belangrijkste veranderingen in mezelf door MSMS, jouw feedback en die van de groep: ik mag weer mild zijn naar mezelf. Voorheen draaide mijn interne criticus overuren, het weerhield me in het begin zelfs bijna om deel te nemen. 'Je kunt dit toch ook wel zelf', 'je gaat dit toch niet voor jezelf vragen', 'zie je twijfelt, als je twijfelt dan ben je niet de juiste persoon voor dit programma'. Die gedachten zijn er nog wel, maar door ze maandenlang stelselmatig onder de loep te nemen, weet ik dat ze me niet helpen. Daar bovenop kan ik ze nu met liefde loslaten, wat is dat heerlijk!"

Nieuwe baan

"Vanuit deze mildheid heb ik ook een mooie nieuwe baan voor mezelf gevonden. Werk in een nog volop veranderende omgeving, met collega's die graag samen veranderen, want dat past bij mij. En dat etentje dat ik wilde met een klein groepje collega's om afscheid van ze te nemen, dat heb ik geregeld."

Frida op nummer 1

"Margriet, jou in drie woorden samenvatten? Ik ga er lekker meer voor nemen: recht door zee, megakundig, diepgaand. Je bent soms bijna om bang van te worden. En dat is wellicht ook het mooiste cadeau dat je me gaf: je hielp me de moeilijkste dingen onder ogen te zien en er iets mee te doen. Míjn koers. Doodeng. En het grootste cadeau dat ik mezelf kon geven. Mezelf op nummer 1, voor altijd. De rest, dat zijn de details. Dat komt wel en is er soms allang, zonder dat ik het door heb. Daarin heb ik mijn grootste geluk en resultaat van 'Meer Succes, Minder Stress' gevonden. Ik dank je!"

Luister naar je hart

"Aan ieder ander die dit leest: wil je ook de beste versie van jezelf zijn én de gelukkigste? Als mijn verhaal je raakt, bel of mail Margriet eens. Of doe ook eens mee met een van haar masterclasses. Luister naar dat stemmetje van je hart!"

Wil jij ook van hard naar hart?

Herken jij jezelf in het verhaal van Frida, omdat ook jij hard boven hart laat gaan? En wil je daarvan af?

Maak dan gebruik van een van de volgende opties, waarmee je jezelf direct op nummer een zet. Luister hierbij goed naar het stemmetje van je hart. Op mijn hulp mag je rekenen...

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met van hard naar hart delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact