fbpx

Van goed naar goud én hoe je goud behoudt

Uitreiking award BNI beste lid van Nederland

"Ik doe iets goed of ik doe het niet."

Als er een uitspraak is die ik vaak hoor bij mijn klanten is het deze wel. En dat schept meteen een band, want ook ik doe dingen graag goed of niet.

Om goud te behalen is het echter niet goed genoeg om de dingen goed te doen. Wat daarvoor essentieel is, is dat je de goede dingen doet en daarin excelleert. Voor het behouden van goud is het vervolgens de kunst om de goede dingen telkens beter te doen, zodat je maximaal presteert in minimale tijd met ultieme relaties.

Hoe je van goed naar goud gaat én goud behoudt, ontdek je in deze blog waarin de beste van Nederland zijn en met de beste van Nederland omgaan centraal staan. Het gaat over mij en mijn ondernemersnetwerk BNI Royaal Amsterdam in 2020 en hoe we samen de goede dingen excellent doen. Ieder vanuit zijn eigen rol, offline en online, zonder en met Corona.

Doe je voordeel met alles wat je leest en zet jezelf gerust in de hoofdrol als jij voor goud gaat of jouw goud wilt behouden. De instructie is simpel: verander alle voorbeelden van mij en mijn ondernemersnetwerk in jezelf en je collega's en pas ze toe binnen jouw team en organisatie.

Wanneer doe je het goed?

Weet jij wanneer je het goed doet? En ook wanneer goed goed genoeg is? En geldt dat ook voor de mensen om je heen?

Om te weten of je het goed doet, is het nodig dat er een norm is. En om je aan een norm te houden is het belangrijk dat je snapt waarom deze norm er is en welke waarde hij representeert.

Een eenvoudig voorbeeld is een verkeerslicht. Omdat we willen dat iedereen zich veilig voelt in het verkeer hebben we drie kleuren afgesproken:

  • Rood is stoppen
  • Oranje is stoppen indien mogelijk
  • Groen is doorgaan

Houd je je niet aan deze kleuren dan zijn de gevolgen helder. Doorgaan bij rood leidt tot botsingen en boetes, stoppen bij groen leidt tot files en amok en het tweeslachtige van oranje leidt tot willekeur en onzekerheid.

Houd iedereen zich wel aan deze kleuren dan gebeuren er geen ongelukken en komt iedereen heelhuids en snel op de plek van bestemming aan.  

Gouden tip 1: Kijk eens naar je eigen gedrag

Hoe ga jij om met rood, groen en oranje in het verkeer? Houd jij je keurig aan de regels of pas jij ze op je eigen wijze toe? Wat stimuleert jou om je aan de regels te houden of er vanaf te wijken? Wat zijn daarvan de consequenties en in hoeverre beïnvloeden die jouw gedrag om je wel of niet aan de regels te houden? Welke parallellen zie je met je werk?

Hoe doe je het goede?

Ook mensen in teams en organisaties hebben behoefte aan veiligheid. Ontspannen en productief functioneren lukt alleen als er effectief en efficiënt wordt samengewerkt, waarbij iedereen het goede doet en het goede op tijd, juist, volledig en betrouwbaar gebeurt.

Wat is het goede?

Wat het goede is, vloeit voort uit jouw visie, missie en kernwaarden. Samen geven ze jou bestaansrecht in wat je doet en hoe je je manifesteert in de buitenwereld.

Gouden tip 2: Ken je why en leef ernaar

"People don't buy what you sell, they buy why you sell it."

Simon Sinek

Wil je weten wat mijn why is met FFT en hoe ik daarnaar leef? Neem dan een kijkje bij mijn motto, missie, visie en kernwaarden.

Hoe gebeurt het goede?

Of het goede gebeurt hangt af van de doelen en normen die onderling zijn afgesproken, hoe consequent iedereen zich hiernaar gedraagt en de mate waarin gewenst gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag wordt gesanctioneerd.

Gouden tip 3: Wat je aandacht geeft groeit

Wil je van goed naar goud? Zorg dan dat je de basis op orde hebt door je visie, missie en kernwaarden in concrete doelen en normen te vertalen, waaraan iedereen zich committeert en waarnaar iedereen zich gedraagt. Beloon vervolgens het gewenste gedrag en stuur het ongewenste gedrag bij. Zo kan goud glanzen, zal klatergoud verdwijnen en kan iedereen zichzelf continu ontwikkelen in het goede telkens beter te doen – ofwel excelleren.

Recept voor goud

De missie van mijn ondernemersnetwerk is:

"Leden helpen meer omzet te verkrijgen door een gestructureerd, positief en professioneel aanbeveling marketing programma te bieden dat hen helpt om langdurige, veelbetekenende relaties aan te gaan met kwalitatief goede andere ondernemers."

Dat dit geen papieren tijger is, maakt BNI wereldwijd aantoonbaar en inzichtelijk door alles bij te houden. Op elk niveau – lid, chapter, regio, land en continent – is helder wie er groen, oranje, rood of grijs scoort en waarom. De criteria per kleur zijn glashelder, de schaal van 0 tot 100 wordt universeel gehanteerd en iedereen werkt met dezelfde wekelijkse agenda, hanteert dezelfde rollen en functies, krijgt dezelfde trainingen en registreert in BNI Connect.

Met deze transparantie in organisatie, communicatie en werkwijzen is het eenvoudig om samen het goede te doen en daarin steeds beter te worden, zodat goed verandert in goud én goud zich continueert.

Erkenning van excellentie

Binnen BNI Nederland en Vlaanderen worden de leden, chapters en regio's die het meest excelleren jaarlijks in het zonnetje gezet.

Genomineerd vanuit de regio Den Haag

Op individueel niveau is een van de nominatie awards 'Beste lid van Nederland'.

Beste lid regio Den Haag 2017

Op 2 februari 2018 mocht ik deze award voor het eerst in ontvangst nemen, terwijl ik toen nog geen 1,5 jaar lid van BNI was. Ik had geen idee van het bestaan van deze prijs en was reuze verrast dat ik als lid van de regio Den Haag overall het meeste had bijgedragen aan de groei en bloei van mijn medeleden. Ik schreef er een blog over: Waarom je niet trots bent op jezelf (maar het wel zou moeten zijn).

Beste lid regio Den Haag 2018

Op 8 maart 2019 viel mij dezelfde eer ten deel, waarbij ik overall ook nog eens maximaal bleek te hebben gescoord. Elke maand 100 punten op de zes elementen waar de bijdragen van leden op worden beoordeeld: aanwezigheid tijdens de wekelijkse bijeenkomsten, 1 op 1 gesprekken voeren, aanbevelingen geven, trainingen volgen, bedankt worden voor omzet en getuigenissen schrijven. Klik hier voor het blog 'Sterke schakels maken een ijzersterke ketting' inclusief vele tips hoe je succes kunt consolideren en uitbouwen door effectief te netwerken.

Beste lid Nederland 2019 (over 2018)

Op 17 mei 2019 werd duidelijk dat het niet tot de nominatie beperkt bleef. Tijdens het galadiner van de internationale BNI conferentie Nederland en Vlaanderen te Nieuwegein werd ik daadwerkelijk uitgeroepen tot het beste lid van Nederland 2019 (over 2018). Over deze bijzondere ervaring schreef ik de blog 'Met LOVE werk je samen aan succes'.

Van Den Haag naar Amsterdam

Per 1 januari 2020 veranderde ik van chapter en regio, omdat ik mijn vleugels zakelijk en persoonlijk wilde uitslaan. Ik deed aanvraag bij BNI Royaal Amsterdam, werd geaccepteerd en begon weer van scratch af aan met bijdragen aan mijn chapter en regio.

Maar zoals gezegd, BNI houdt alles bij en als er iets te erkennen valt dan gebeurt dat.

Beste lid regio Den Haag 2019

Over 2019 bleek ik opnieuw maximaal te hebben bijgedragen aan mijn medeleden in de regio Den Haag, waardoor ik vanuit deze regio wederom genomineerd was als beste lid van Nederland.

Twee nominaties in een chapter

Op 6 maart 2020 ontving ik de nominatie award uit handen van Richard Zohlandt, regiodirecteur Amsterdam. Op bezoek bij BNI Royaal Amsterdam zette hij eerst architect Peter van Honschoten in het zonnetje als beste BNI lid 2019 regio Amsterdam en daarna verraste hij mij als beste lid 2019 regio Den Haag.

Hoe deze uitreiking verliep zie je in het volgende filmpje:

En de winnaar is...

Niet lang daarna volgde de eerste lockdown als gevolg van de coronamaatregelen. De wekelijkse chapter meetings gingen wereldwijd in twee weken van live naar online en de internationale BNI Conferentie Nederland en Vlaanderen op 15 mei 2020 in Antwerpen werd geannuleerd. Als alternatief vond op 3 juli 2020 een online BNI Conferentie plaats inclusief uitreiking van de awards 2020.

Live galaspektakel in 2019

Tijdens het award galadiner in Nieuwegein werd de spanning voor elke award flink opgevoerd met aanzwellende muziek om de top drie te onthullen en knetterend vuurwerk en blije muziek als de nummer 1 uit de bus kwam. Vervolgens was er de overhandiging van de prijs door de nationale directeuren, het maken van foto's en uitbundige felicitaties van chapterleden, regioleden en andere aanwezigen.

Met LOVE werk je samen aan succes

Rap tempo online in 2020

Online volgden de awards elkaar in rap tempo op en was het goed opletten geblazen welke categorie er aan de beurt was. Per categorie kwam de winnaar direct in beeld, werd de prijs getoond en kon er kort worden gereageerd.

Beste lid Nederland 2020 (over 2019)

Wauw, trots op mezelf en op Bas den Ambtman (regio Arnhem – Apeldoorn – Achterhoek) en Wim van der Lippe (regio Zuid Centraal), die dezelfde erkenning mochten ontvangen.

BNI Awards 2020 online beste leden Nederland

Trots op elkaar

Na de conferentie liet mijn chapter van zich horen met lovende woorden en een prachtige bos bloemen op mijn huisadres.

Super leuk om te ervaren dat alle vreugd dubbel en dwars gedeeld wordt en dat we allemaal trots zijn op elkaar. Erkenning zit bij de Royalisten wel snor. En hoe zit dat bij jou?

Gouden tip 4: Geef erkenning

Erkenning is een primaire behoefte. Elk mens wil gezien en gehoord worden en ervaren dat hij ertoe doet. Wees daarom kwistig met complimenten en prijzen als anderen het goede doen, het goede beter maken of ongewenst gedrag achterwege laten.

Gouden tip 5: Accepteer erkenning

Zeg "Dank je wel" als je een compliment krijgt en neem prijzen met trots in ontvangst.

De prijs in handen

Na de online uitreiking zouden de awards bij de winnaars worden bezorgd. Hoe dat gebeurde, wanneer en door wie was me niet bekend, maar wel bij Richard Zohlandt. Als regiodirecteur ontving hij alle awards die binnen zijn regio gewonnen waren en hij bedacht een plannetje om mij onverwacht te bezoeken met mijn prijs.

27 november 2020 was de dag dat hij zijn plannetje ten uitvoer bracht en bleek mijn hele chapter in het complot te zitten.

Het leek wel 'All you need is love'

BNI directeur Amsterdam Richard Zohlandt stond stilletjes voor de deur om live zijn positieve bijdrage te doen tijdens de online meeting van BNI Royaal Amsterdam.

Terwijl iedereen aan zoom gekluisterd zat gaf onze voorzitter Richard het woord, die vertelde dat hij bij een van de leden thuis was en nu binnenshuis naar het lid toeging.

Ik zag mijn eigen schilderijen aan de muur, mijn eigen trap en daarna het glunderende gezicht van Richard achter een enorme bos bloemen en met een prijs in zijn handen: de BNI award Beste lid Nederland 2020 (over 2019) die deze zomer online was uitgereikt.

Wat een gave verrassing en wat een gouden vondst om toch een live uitreiking te doen.

Trots naar buiten

Ook mijn chapterleden staken hun trots niet onder stoelen of banken. Zij publiceerden het filmpje hierboven op social media:

Mijn goud voor jou

Dat ik voor het tweede jaar op rij beste BNI-lid van Nederland ben – en drie jaar het beste lid van de regio Den Haag – vind ik heel bijzonder en ben ik enorm verguld mee!

Ik doe iets goed of ik doe het niet heeft zich vertaald in goud dat zich regionaal en landelijk continueert. Samen doen we het goede goed en verbeteren we onszelf telkens weer door te 'BNI-en by the book'. Ik verheug me nu al op de gouden momenten die we samen in 2021 gaan beleven in de gouden omgeving die we elkaar online en offline gunnen.

Ook jou help ik graag om het beste uit jezelf, je team en organisatie te halen, zodat jullie samen goud kunnen behalen én continueren.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen van goed naar goud én hoe je goud behoudt delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact