fbpx

Van gefrustreerde manager naar zelfverzekerde interimSTER

Petra van Neerven

Je bent goed in je werk, maar toch kom je niet verder in je carrière. Het overkwam fabrieksmanager Petra en het frustreerde haar zeer dat ze geen groeikansen kreeg binnen haar organisatie. Ze liep met haar ziel onder haar arm, totdat ze van de HR business partner mijn leiderschapsprogramma kreeg aangereikt. Nu - een jaar later - is er van een gefrustreerde manager geen sprake meer, maar wel van een zelfverzekerde interimSTER.

Hoe Petra deze transformatie van gefrustreerde manager naar zelfverzekerde interimSTER voor elkaar heeft gekregen, vertelt ze je zelf in deze blog met persoonlijke video en openhartig testimonium. Ook ontdek je waarom ze haar baas dankbaar is dat hij haar eerdere groeikansen heeft ontzegd. En hoe haar baas daar nu zelf op terugkijkt.

Maak kennis met Petra

"Ik denk meer aan mezelf, stel mezelf voorop en doe de dingen die ik graag doe. Het ultieme bewijs daarvan is dat ik nu mijn eigen bedrijf ga starten."

In deze korte video vertelt Petra waarom ze voor het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' heeft gekozen en wat het haar heeft gebracht.

Geen blad voor de mond

Ook schreef Petra een zeer openhartig testimonium, waarin ze geen blad voor de mond neemt over hoe ze zich voelde als gefrustreerde manager en de impact die dat had op haar team, privéleven en hobby's. Haar verhaal passeert in het vervolg volledig de revue met tussendoor wat reflecties en toepasselijke linkjes van mij. Te beginnen met de eerste blije alinea:

"Beste Margriet,

Wat ben ik blij dat ik heb mogen deelnemen aan jouw leiderschapsprogramma "Meer Succes, Minder Stress" (MSMS). Het heeft mij veel gebracht."

Vervolgens pakt Petra de koe direct bij de horens.

Agressief en ongelukkig

"In mijn werk liep ik ertegen aan dat mijn kwaliteiten niet werden gezien, doordat ik ze niet goed voor het voetlicht bracht. Ik heb hart voor de zaak en ga er vol voor, met als gevolg dat ik zowel "hard on the matter" als "hard on the person" was. Door deze agressieve uitingen, werden mij geen groeikansen binnen de organisatie gegund. Met als gevolg dat ik ongelukkig werd in mijn werk."

In deze alinea vat Petra perfect samen hoe haar hart voor de zaak doorsloeg in een gefrustreerde manager zijn. Ze had kwaliteiten, zette zich voor de volle 100% in en toch werd wat ze deed niet gezien, gehoord en gewaardeerd. Haar oplossing was nog harder werken, waardoor ze nog meer van zichzelf en haar omgeving vroeg. Maar helaas, in plaats van lof, applaus en trompetgeschal oogstte ze enkel meer kritiek op haar functioneren. Het vrat enorm aan Petra en het bezorgde haar veel stress en onzekerheid.

Gevoel te falen

"Ik had het gevoel dat ik gefaald had en dat gaf me geen energie om nieuwe projecten op te pakken. Hierdoor ging ik mij vervolgens vervelen en werd ik ook nog eens passief in mijn dagelijkse werk. Dit uitte zich voornamelijk in uitstelgedrag, waarmee ik niet alleen mezelf in de weg zat, maar ook mijn team en privéleven.

Zowel bij Petra als binnen het team bleven verbeteringen uit, waardoor de medewerkers zich steeds vaker stoorden aan elkaar, het management en de organisatie. En daarin kon Petra ze niet eens ongelijk geven.

"Het team bleef maar klagen over wat er niet lekker liep en ik trok dit mij zeer sterk aan, omdat ik het enerzijds volledig met ze eens was en er anderzijds niets mee deed. Met als gevolg dat ik nog gefrustreerder werd en slecht sliep. Ook in mijn hobby met mijn paarden kwam ik maar niet verder. De prestaties bleven uit."

Hulp was nodig

Gelukkig voor Petra was de HR business partner alert, waardoor van kwaad tot erger kon worden voorkomen. Petra kreeg hulp aangereikt, die ze dankbaar aanvaarde. En dat leverde grote inzichten op.

"Omdat HR me zag worstelen met mezelf is er een persoonlijk ontwikkelingsplan gestart om mij te helpen. Ik heb hiervoor een assessment mogen doen, zodat duidelijk werd waar mijn ontwikkelingspunten liggen. Via dit assessment werd vastgesteld dat ik dyslexie heb en mijn leerstijl vooral de praktijk is. In de zoektocht naar een geschikte opleiding kwam ik het leiderschapsprogramma van Margriet tegen."

Directe en praktische aanpak

De keuze was voor Petra snel gemaakt.

"Na een kort oriënterend gesprek wist ik zeker dat dit de manier van leren is die bij mij past. Het volgen van live trainingen en de technieken direct in de praktijk toepassen, werkte voor mij perfect. Mijn valkuilen kwamen direct naar boven en ik ervoer meteen het ongewenste effect van mijn gedrag. De continue feedback uit de groep was voor mij van grote toegevoegde waarde, waardoor ik mijn gedrag ter plekke assertief kon bijstellen."

Focussen en prioriteren

Door de opbouw van het programma rekende Petra vlot af met haar uitstelgedrag.

"Het wekelijks bijhouden van verslagen en mijn persoonlijk succesplan was goud waard. Het dwong mij om te focussen en prioriteiten te stellen, waardoor mijn uitstelgedrag verdween. Het uitzetten van 360°-feedback naar mijn collega's was hierin zeer behulpzaam. Vooral mijn actief luisteren bleek voor grote verbetering vatbaar. Door deze bewustwording en mijn veranderbereidheid scoor ik hier nu veel hoger."

Rustiger in gesprekken

Daarnaast ontpopte zich de persoonlijk en professioneel leider in haar, waardoor ze veel minder druk en spanning ervaart.

"Ook heb ik ontdekt dat ik veel rustiger in een gesprek zit als ik goed luister naar de ander. Met als gevolg dat ik niet met werk uit een gesprek kom, maar de ander zelf aan het werk gaat. In de meeste gevallen, blijkt er ook helemaal geen actie nodig te zijn. Terwijl ik daar voorheen voortdurend druk mee was. Ik wilde iedereen redden, met als gevolg dat ikzelf verzoop."

Feiten, gedrag en gezamenlijk belang

"Door actief te luisteren neem ik geen apen meer van anderen op mijn schouder en laat ik me niet meer van de wijs brengen door persoonlijke meningen en gevoelens. Ik vraag door naar de feiten of het concreet waarneembare gedrag en ik zet het gezamenlijke belang centraal. Daardoor verstomt veel gejamaar direct. Bij aanhoudend protest pas ik de de-escalatietechnieken toe, inclusief de tegenaanval als niets anders blijkt te werken."

Blaaskaken aanpakken

Door dit nieuwe effectieve gedrag liet Petra zich niet langer intimideren en groeide haar zelfvertrouwen dat ze zelf haar vrouwtje kon staan.

"Voorheen liet ik mij veelvuldig omverblazen door anderen als het volume groter was dan hun inhoud. Met als gevolg dat ik mezelf klein maakte en het lawaai van de ander mezelf aanrekende. Dankzij de technieken die ik in het leiderschapsprogramma heb geleerd, durf ik deze blaaskaken nu direct aan te pakken en merken zij dat hun gebries en gebrul geen effect meer op mij heeft. Dit geeft mij veel rust en ontspanning, en mijn team en dierbaren ook."

Zichzelf accepteren

Maar wat is nu de grootste winst voor Petra? Ook hierover is ze klip en klaar:

"De grootste winst van het afgelopen jaar is dat ik mezelf heb leren accepteren zoals ik ben. Van huis uit heb ik meegekregen dat ik mijn boontjes zelf moet kunnen doppen en dat ik me dienstbaar moet opstellen tegenover de ander. Ook tijdens het programma betrapte ik mezelf er regelmatig op dat ik te veel van mezelf moest."

Bom die insloeg

"Toen ik gefrustreerd raakte, omdat ik wat ik leerde niet direct volledig onder de knie had, sloeg Margriets feedback in als een bom: Als jij denkt dat je alles direct moet kunnen, dan is er toch niets meer aan? Dan kun je net zo goed dood zijn! Je mag je hele leven leren, Petra, dus waarom gun je jezelf dat niet?"

Niet alles hoeft in een keer goed

Ting, ting, ting… in een keer vielen alle kwartjes.

"Op dat moment besefte ik dat ik niet alles in één keer goed kan doen en dit ook niet hoeft. Leven is leren en leren is leven en daar mag ik mijn eigen tijd voor nemen, omdat het mijn leven is. Onbeschrijflijk hoeveel ruist en ruimte ik toen ervoer en tegelijkertijd kracht en vertrouwen. Opeens zag ik haarscherp waar het voor mij om draait in mijn leven: Ik wil vrij zijn, zodat ik kan doen waar ik zin in heb, op mijn eigen manier."

Volle galop vooruit

Vanaf dat moment was Petra niet meer te stoppen en ging ze volle galop vooruit.

"In mijn hobby, mijn paarden, ga ik nu geheel anders te werk. Ik geniet nu meer van de kleine stapjes die we samen maken. Ik meet me niet meer met de andere deelnemers, maar reflecteer aan de progressie de we zelf maken. Dit geeft meer plezier en ook ontspanning voor mij en mijn paarden."

Eigen bedrijf

Ook zakelijk was er geen houden meer aan. Voor haar geen gefrustreerde manager meer, maar interim managen vanuit haar eigen bedrijf.

"Heb ik het nu voor elkaar? Ja!

Het leiderschapsprogramma heeft me de kennis, kunde en kracht gegeven om het roer eindelijk om te gooien. Ik ga voor mezelf beginnen en heb mijn bedrijf InterimSTER BV al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel."

Een interimSTER die schittert vanuit haar kernwaarden. Professioneel in Samenwerking, Toegevoegde waarde, Eenvoud en Resultaten. En persoonlijk met Speelruimte, Trouw, Eerlijkheid en Respect.

Ontslag en spijt van de baas

"Mijn ontslag heb ik ook al ingediend, waarbij mij leidinggevende liet weten spijt te hebben dat hij mij destijds niet heeft laten doorgroeien. Nou, ik heb hem bedankt, dat hij dit juist niet heeft gedaan. Want daardoor heb ik aan dit fantastische leiderschapsprogramma kunnen deelnemen, waardoor ik me nu vrij en blij voel!"

Wauw, wat een overwinning op zichzelf en wat een fantastisch gevoel om het leiderschapsprogramma mee af te sluiten. Ik ben reuze trots op Petra en wat ze met zichzelf heeft bereikt. Hiervoor doe ik mijn werk en hiervoor ben ik in 1997 mijn eigen bedrijf Fit For Thought – denkadvisering gestart. I LOVE it.

Gelukkig en sterk

De laatste woorden van Petra's testimonium vragen geen verdere toelichting:

"Margriet, nogmaals dank je wel voor alles wat je me geleerd hebt om mezelf te worden, te zijn en te blijven. Ik raad iedere directeur, manager en ondernemende professional jou en dit programma van harte aan. Het betaalt zich dubbel en dwars terug in een gelukkig en sterk persoon."

Ben jij een gefrustreerde manager?

Herken jij jezelf in het verhaal van gefrustreerde manager Petra, omdat ook jij geen groeikansen krijgt binnen jouw organisatie?

Stop dan nu met jezelf en anderen nog langer te frustreren en start met werk maken van jezelf. Als anderen jou niet tot groei en bloei brengen is het aan jou om jezelf tot groei en bloei te brengen. En zeker als je een ambitieuze directeur, manager of ondernemende professional bent. Want als jij niet het verschil maakt in jouw eigen werk en leven, wie doet dat dan wel?

Ben jij bereid om jezelf bij de lurven te pakken, zodat je de beste versie van jezelf wordt - en deze versie ook écht gaat werken en leven, dan help ik je graag verder. Je kunt van start met een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met jezelf een gefrustreerde manager voelen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact