fbpx

Uitstellen aan de top? Test jezelf op 10 manieren!

Uitstellen aan de top Test jezelf op 10 manieren!

Van uitstel komt afstel. Wie kent deze uitdrukking niet? En wie maakt zich er niet schuldig aan om uitstellen boven direct aanpakken te verkiezen, omdat het aan de top... (vul zelf maar in).

In ruim 25 jaar ondernemerschap in effectief denken, durven en doen, ben ik uitstellen in alle soorten en maten tegengekomen, zowel bij mezelf als bij de ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals die ik begeleid.

Met steeds weer dezelfde conclusie: uitstellen helpt niet om effectief en efficiënt te functioneren aan de top. Sterker nog, het is funest voor je effectiviteit en succes, omdat je plannen niet ten uitvoer brengt, afspraken niet nakomt of nalaat waarvoor je wordt betaald.

Loopt het niet zo'n vaart met jouw uitstellen aan de top denk je? The proof of the pudding is in the eating! Doe daarom nu meteen de zelftest in deze blog en ontdek hoe jij scoort op de 10 manieren van uitstellen aan de top. Met als bonus het verhaal van directeur bestuurder Daniel voor wie uitstel niet langer afstel is.

Doe de zelftest voor uitstellen aan de top

Nee, niet wegklikken, niet doorscrollen en ook niet eerst koffie halen. Het enige wat je nu hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren op de volgende 10 uitspraken:

  1. Ik schuif zaken voor me uit.
  2. Een boek of artikel, dat ik voor mijn werk moet lezen, leg ik zodanig neer dat mijn blik erop valt.
  3. Ik 'vergeet' onplezierige taken als me dat uitkomt.
  4. Ik stel werkzaamheden vaak uit tot later.
  5. Ik raak in paniek als ik denk aan alles wat ik nog moet doen.
  6. Ik gebruik routineklusjes om aan het echte werk te ontkomen.
  7. Ik lig 's nachts wakker van alle dingen die ik die dag eigenlijk had moeten doen.
  8. Ik stel iets uit als ik betwijfel of ik het kan.
  9. Ik begin pas aan een groot project na heel lang uitstellen.
  10. Ik beschouw het als een zelfoverwinning als ik iets begin waar ik tegenop zie.

Jouw score berekenen

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 2 en 10 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor alle andere uitspraken precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe minder jouw uitstellen aan de top. Hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe meer manieren van uitstellen je bij de kop te pakken hebt.

Advies bij uitstellen aan de top

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Als jouw score je niet bevalt, heb ik slechts een advies. Start nu met aanpakken en doorpakken, zodat je jezelf verlost van de uitspraken met de laagste punten. Pak daarna de volgende laagst scorende uitspraken aan, waardoor je je ook daarvan verlost. Blijf dit consequent met elke manier van uitstellen doen, totdat je niet meer verzuimt of nalatig bent.

Dus zeg het maar: ben jij bereid om jouw verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen basis voor succes - en daarmee ook voor het productief functioneren van jouw team en organisatie. Effectief voorbeeld doet immers volgen, ineffectief ook.

Voor Daniel geen uitstel en afstel meer

Waar aanpakken en doorpakken bij uitstellen aan de top toe leidt, vertelt directeur bestuurder Daniel Kerkhof in deze korte video:

Ook schreef hij er een testimonium over, dat je hieronder in etappes terugvindt - met hier en daar een extra toelichting of link van mij.

Kennismaking zonder uitstellen

Daniël kwam mij in 2018 tegen op LinkedIn en voor hij het wist zat hij bij mij aan tafel. Voor een Doorbraaksessie die hij live geïnterpreteerd had, terwijl ik op kantoor klaar zat voor een telefoongesprek. We konden er smakelijk om lachen en besloten de koe direct bij de horens te vatten. Ik bij Daniel en Daniel vervolgens bij zichzelf en zijn team. Met resultaten om mee thuis te komen. 

Op zere plekken drukken

"Tijdens de Doorbraaksessie wist je direct op een paar zere plekken te drukken. Ik had best veel beren op de weg, waar ik echt last van had. Zo wilde ik graag aardig gevonden worden, waardoor ik het lastig vond om zaken aan de orde te stellen of mensen hierop aan te spreken."

Gelukkig voor Daniel weet ik wel van wanten met dit soort beren, waardoor hij direct merkte dat er licht aan het eind van de tunnel scheen. Hij hoefde niet te blijven tobben met stress, maar kon zelf het verschil leren maken door effectief te denken, durven en doen.

Wat is echt belangrijk?

Ter plekke besloot hij ervoor te gaan en mijn hulp te accepteren:

"Het was mij heel snel duidelijk wat het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' mij kon brengen. Een betere balans tussen werk en een jong gezinsleven, maar ook uitzoeken wat voor mij nu echt belangrijk is in zowel werk als privé. Daarnaast ook effectiever denken en doen."

Gaande het traject heeft Daniel zich op al deze punten uitstekend ontwikkeld!

Kompas voor werk en leven

Daniel vaart nu op zijn eigen kompas:

"Ik heb nu een duidelijke zakelijke en persoonlijke visie, welke ik als kompas gebruik in de keuzes die ik maak. Verder heb ik een fijne balans gevonden tussen werk en privé, trek ik wekelijks baantjes in het zwembad en ben ik zelfs actief als voetbaltrainer in het team van mijn zoontje."

Duidelijk koers op het werk

Ook op het werk is nu duidelijk wie de baas is en wat er wanneer waarom door wie wordt gedaan.

"Op kantoor weet iedereen waar hij of zij aan toe is en varen wij een duidelijke koers. De sleutel voor dit alles is Margriets doel- en resultaatgerichte aanpak; zij wist mij als geen ander te wijzen op mijn ontwikkelingspunten en bleef mij coachen om deze in de praktijk te brengen. Voor mij geen uitstel en afstel meer, maar aanpakken en doorpakken."

Spiegel voor groei

Als Daniel was blijven uitstellen aan de top had hij deze resultaten nooit bereikt. Gelukkig gunde hij het zichzelf om relaxed te excelleren aan de top. Met 0% overuren en 100% leven in the pocket, door 25% productiever waar te maken:

"Ik wil je bedanken voor je spiegel, geduld en betrokkenheid. Wie zichzelf verder wil ontwikkelen raad ik jou en 'Meer Succes, Minder Stress' van harte aan."

Stoppen met uitstellen aan de top

Wil jij ook stoppen met uitstellen aan de top?

Ook jou help ik graag een ontspannen, effectieve directeur, manager of ondernemende professional te zijn, die elke week baantjes in het zwembad trekt en actief in de weer is als voetbaltrainer van het team van zoon en vriendjes.

Je hoeft je eerste stap niet eens uit te stellen, als je nu kiest voor een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met uitstellen aan de top delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact