fbpx

Waarom trots op jezelf zijn wél goed is

Waarom trots op jezelf zijn wél goed is

Ben jij weleens ronduit trots op jezelf? Helemaal zonder voorbehoud volkomen apetrots?

Of hoor je toch dat stemmetje in je achterhoofd? Dat vervelend zeurende stemmetje dat zegt dat je weleens wat bescheidener mag zijn?

Geloof me: ik ken dat stemmetje. Pas nog liet het zich oorverdovend horen. Ik kreeg namelijk een onderscheiding. Voor die onderscheiding waren 368 kanshebbers. En ze kozen mij. Mij!

Toen ik het hoorde plofte ik zowat van trots. Tegelijk voelde ik ongemak. Hoe bijzonder was dit nou helemaal. En kwam het mij wel toe? Want oh, oh, oh wat stond ik – Margriet Taams uit Oude Wetering – daar op dat podium te shinen zeg.

Het verbazende was: ik had die onderscheiding verdiend, dat wist ik zelf ook wel. En toch voelde ik een drempel om het voluit te vieren.

Hoe komt dat toch? Waarom vinden we trots zo moeilijk? En waarom is dat zo jammer? Je ontdekt het in deze blog inclusief uitnodiging om hiermee direct korte metten te maken. Maar laat ik bij het begin beginnen.

Je mag niet trots zijn

Elke mens wordt gedreven door een verlangen. Jij ook. Je wilt namelijk gezien en gehoord worden. In je kennis en je kunde. In je kwaliteiten en talenten. In wat je doet en hoe je presteert.

Daar staat tegenover dat de meeste mensen het stom vinden om zichzelf op de borst te kloppen. Dat mag niet. Dat hoort niet. Want dan ben je arrogant. En arrogante mensen zijn vervelend. En als je vervelend bent, kun je het wel vergeten met je business, je liefdesleven en je netwerkclubjes.

Trots is dus slecht voor je. Maar klopt dat wel?

Wie goed doet, goed ontmoet – toch?

Even kort door de bocht: je werkt je de tandjes. Om te laten zien wat je in je mars hebt. Om niet moeilijk te doen. Om tegemoet te komen aan de wensen van je baas, collega's, klanten.

Je zegt nooit nee en staat altijd klaar. Dit doe je vanuit de gedachte dat al die noeste arbeid vanzelf beloond wordt. Je denkt "als ik maar genoeg mijn best doe, zien ze me wel staan" en "wie goed is, komt vanzelf bovendrijven".

Was het maar zo. Want wat blijkt? Niemand ziet het. Sterker nog: anderen strijken met de eer. Jouw oogst is karig: een bomvolle agenda, nauwelijks tijd voor leuke dingen en 's avonds bekaf op de bank.

Maar waar is al dat harde werken dan goed voor?

Trots zijn = oogsten wat je zaait

Het komt allemaal neer op deze twee behoeftes:

  1. Je wilt erkenning en waardering voor jouw unieke ik.
  2. Je wilt bij de groep horen en jezelf er dus niet buiten plaatsen.

Schenk je geen aandacht aan wat je zelf wilt en krijg je daar ook van anderen geen aandacht voor? Dan word je verongelijkt en ongelukkig.

Maar te veel aandacht voor jezelf opeisen werkt ook niet. Anderen voelen zich in de kou gezet – je staat immers in hún zonnetje. En dan komt het roddelcircuit op gang of word je weggepest.

Hoe kun je beide behoeftes dan wél met elkaar rijmen? Simpel: Door trots te zijn op wat je doet!

Want als je trots bent op wat je doet, dan heb je oog voor jouw inspanning om een resultaat te bereiken. Je ziet de tijd, het geld en de energie die je hebt geïnvesteerd.

Vanuit dit perspectief is trots een erkenning van je inzet en motivatie. Het is de opbrengst van jouw ontwikkeling.

Ga oogsten (dat doe ik ook)

Dus daar stond ik. Op dat podium. Ik had net gehoord dat ik was uitgeroepen tot BNI-lid van het jaar in de regio Den Haag. En dat ik kans maak om BNI-lid van het jaar te worden in heel Nederland.

En toen was daar dat stemmetje. Kon ik wel écht trots zijn op mijn prestatie? Gelukkig bedacht ik dat er voor de onderscheiding objectieve criteria waren.

Allereerst was ik elke week zelf aanwezig of had ik een vervanger geregeld. Ten tweede had ik maandelijks bezoekers uitgenodigd, 1-op-1-gesprekken gevoerd en aanbevelingen gedaan. Daar bovenop had ik meerdere trainingen gevolgd en getuigenissen gegeven. En ten slotte was ik regelmatig bedankt voor omzet die medeleden dankzij mij konden boeken.

En dat had ik het beste gedaan van alle 368 leden. Ik was met recht een trotse winnaar. Met mijn trots erkende ik mijn eigen inspanningen.

Schreeuw het van de daken

Nu denk ik dat ik niet de enige ben die wel wat meer trots kan gebruiken. Jou gun ik het ook. Wat meer erkenning voor wat je doet.

Daarom stel ik je deze vraag: Op welke prestatie van het afgelopen jaar ben jij trots en waarom? Waar wil jij jezelf erkenning voor geven?

Ik nodig je uit om het van de virtuele daken te schreeuwen – hieronder in de comments. Ik ben graag de eerste om je met je inspanningen te feliciteren.

Doen hoor 🙂

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (niet) trots zijn delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

  1. Van harte gefeliciteerd Margriet met jouw onderscheiding! Ik ben trots op jou omdat je geweldig veel moeite voor anderen het gedaan om contacten te leggen om wat voor anderen te betekenen.
    Ik ben super trots op mijn BNI-netwerk waar ik me fantastisch tot ondernemer heb kunnen ontwikkelen op mijn eigen manier, dichtbij. En nog trotser op de ondernemers die ik zie meegroeien!

  2. Dank je wel Renate voor je complimenten. Ik houd mijn ogen en oren voor je open en zet graag mijn hele netwerk binnen en buiten BNI voor je in. Ik vind het heerlijk om mensen aan elkaar te verbinden, zodat ze kunnen groeien en bloeien in hun leiderschap en ondernemerschap en energie halen uit wat ze doen. Dus laat het me weten als ik je kan helpen. Dat doe ik met liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact