fbpx

Tips en tricks tegen stress? Kunstjes werken niet!

Tips en tricks tegen stress kunstjes werken niet

Een paar jaar geleden stuurde een directeur van een financiële instelling mij een verzoek voor wat tips en tricks tegen stress.

Mijn wenkbrauwen schoten direct de lucht in. Tips en tricks tegen stress? Daar ben ik helemaal niet van, want kunstjes aanleren werkt niet – en zeker niet aan de top.

Dus belde ik meteen de directeur en maakten we een afspraak om zijn verzoek én zijn stress eens goed onder de loep te nemen. Nog diezelfde week ontmoetten we elkaar en dat had grote gevolgen…

Stress is nooit oppervlakkig

Tobben en stress zijn geen oppervlakkige problemen. Dat zijn ze nooit, bij niemand. Het zijn uitingen van onvervulde wensen, behoeften en verlangens. Van angsten en onzekerheden. Of van onmacht, teleurstellingen en frustraties.

Gevoelsmatig staan leven en dood op het spel. Hoe overleef je de ratrace? Ons lichaam reageert hierop – zonder nadenken. Net als in de oertijd, oog in oog met een sabeltandtijger, bij plotseling natuurgeweld of in de val gelokt door vijandige soortgenoten.

Geen tijd te verliezen, erop of eronder, vechten of vluchten. Overleefde je? Dan kon je je wonden likken en verder gaan met voortplanten. Overleefde je niet? Dan was het einde verhaal.

Eerste indruk: succesvolle zakenman

Toen ik bij de directeur op bezoek kwam, zag ik geen brullende leeuwen en grommende beren in zijn kamer. Er waren geen aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of tsunami's gaande en evenmin liepen er woeste soortgenoten rond met speren, messen of knotsen.

Ik werd ontvangen in een lichte, ruime kamer, met airconditioning, comfortabele stoelen, koffie, water en een vers roomboterkoekje. De directeur, tweede helft 50, rook lekker en zag er verzorgd uit: blauw maatwerkpak, gepoetste schoenen en een hippe, gekleurde bril.

Een lachend gezin keek me aan vanaf een groot familieportret. Ook de foto met medewerkers straalde plezier uit. Certificaten van gerenommeerde opleidingsinstituten en bekers voor bijzondere verdiensten maakten het beeld compleet. Hier zat een succesvolle zakenman die alles heeft wat zijn hartje begeert en met wie menigeen zou willen ruilen.

Schijn bedroog

Maar wat is succes? Schijn bedroog. Ondanks dat hij het afgelopen jaar op advies van de huisarts meer dan tien kilo was afgevallen en zijn alcohol- en cafeïneconsumptie sterk had gereduceerd vanwege zijn hoge bloeddruk, zat hij nog steeds niet lekker in zijn vel.

Hij werkte nog steeds meer dan 60 uur per week, terwijl hij snakte naar lekker leven. Hardlopen en wielrennen schoten er steeds vaker bij in, uitjes met vrienden schoof hij steeds meer op de lange baan en de mantelzorg voor zijn ouders liet hij over aan zijn vrouw.

Ermee leren leven

De druppel die zijn overvolle emmer liet overlopen, waren recente woorden van de huisarts:

"Met je hoge bloeddruk moet je maar leren leven. Aan deze stress is niets meer te doen, behalve levenslang pillen slikken."

Dat kon niet waar zijn. Dat er niets aan te doen was, ging er bij hem niet in.

Alleen lukt niet

Bij stress is er werk aan de winkel. De enige die stappen kan zetten, ben je zelf. Alleen lukt je dat vaak niet binnen het systeem waarin je functioneert. En evenmin als je maar door blijft hollen.

De directeur had zijn 20 gewoonten tegen stress aardig onder controle, maar zijn tobberige gedachten stukken minder. Die hinderden hem dag en nacht.

Liever gisteren dan morgen wilde hij daarvan af. Vandaar zijn roep om tips en tricks, want wat zou het heerlijk zijn als hij zichzelf met een toverstokje van zijn stress zou kunnen verlossen.

"Hokus pokus, pilatus pas, ik wou dat ik ontspannen en gelukkig was."

De moeilijkste etappe

Diep in zijn hart wist hij wel beter. De eenvoudigste etappe – het veranderen van zijn leefstijl – had hij doorlopen. De moeilijkste etappe – het veranderen van zijn improductieve gedachten en gedrag – was nog te gaan.

Daar had hij hulp bij nodig. Van iemand die hem niet spaarde, omdat hij echt van zijn slapeloze nachten af wilde én van zijn hoge bloeddruk.

Samen in zee

En dus gingen we met elkaar in zee. In eerste instantie met exclusieve 1 op 1 PowerSessies, daarna met mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Zonder afspraken over het dalen van zijn hoge bloeddruk, maar wel over het behalen van zijn persoonlijke en professionele doelen.

Of hij hierin geslaagd is, lees je in het vervolg. Daarbij put ik met veel plezier uit de anonieme brief die de directeur mij twee jaar na onze kennismaking schreef. Met in zijn begeleidende mail een hele triomfantelijke PS:

"Mijn bloeddruk heeft tegenwoordig volstrekt normale waarden, met excuses voor mij en complimenten voor jou van mijn huisarts."

Meer succes en minder stress - zónder tips en tricks

"Hoe gaat het? Hier gaan privé, werk en sport goed en daar ben ik blij mee. Ook aandacht nodig voor onze oude ouders, dat is onderdeel van onze en hun levenscyclus.

De trainingen zijn alweer geruime tijd achter de rug, hoog tijd dus om mijn evaluatie van mijn coaching en deelname aan 'Meer Succes, Minder Stress' aan jou te zenden. Ik heb mijn ervaringen samengevat in een aantal steekwoorden. Deze steekwoorden licht ik per stuk kort toe met als laatste steekwoord mijn feedback aan jou."

Uitgangspunten

"Ik ben gaan deelnemen als directeur van een financiële instelling en werk daar met veel plezier! Het algemene kader ken je, namelijk mijn eerdere testimonium van juni 2015, hieronder nogmaals weergegeven:

Iemand gaf vorige week aan mij de reactie dat ik weer aan het stuur van mijn eigen leven sta en met compassie naar anderen en mijzelf kijk.

Daar voegde ik september 2015 aan toe:

Ik heb meer balans in mijn leven en weet goed wat ik de volgende jaren wel en niet ga doen. Ten slotte heb ik veel vaardigheden opgedaan en blijft er het nodige te doen."

Effectief in 6 steekwoorden

"Dit alles levert nu de volgende 6 steekwoorden op."

1. Ik weet wat ik wil of zoek uit wat ik wil

"Halverwege 2017 heb ik een goede (lees betere) balans tussen werk en privé en daar werk ik stelselmatig naar toe. Op beide terreinen ben ik heel zuinig wat ik wel doe, gooi dus veel ideeën weg en doe veel niet. Wekelijks (lukt goed, zeg maar 90% van de weken) en maandelijks check ik op voortgang en voorkom ik inslaan van zijpaden of dwaalwegen, dat gaat tot nu toe uitstekend. Deze aanpak voelt en werkt dus heel goed!"

2. Neutraal blijven

"Ik word veel minder (nou ja, soms nog wel hoor) boos of verontwaardigd of verdrietig in mijn beoordeling van een situatie, maar reageer en beoordeel vanuit een neutrale positie. Mijn houding hierin voorkomt veel onnodige ruis in mijn communicatie over de situatie en geeft de ander de kans om (ook) zo feitelijk mogelijk te blijven. Mocht ik dat nodig vinden, dan geef ik wel aan wat ik vind van de situatie of wat ik erbij voel, maar reageer niet uit mijn primaire emotie. Deze neutraliteit geeft voor anderen en mijzelf stukken minder gedoe en sorteert ook eerder het gewenste effect bij de ander en mijzelf. En een stuk plezieriger om te doen."

3. De vraag achter de vraag

"Doorpakken naar de echte vraag of het echte probleem dus. Lukt goed, waarbij mijn neiging tot oppervlakkige oplossingen een valkuil is. Levert bij anderen uiteenlopende reacties op en daar ga ik dan op door 🙂."

4. Doorbraak

"Afscheid nemen van mijn oude droom om zelf politiek actief te worden viel niet mee! Erkennen dat die droom een illusie bleek, was mijn grote doorbraak van 2015!! Met dank voor de feedback van jou en de groep!!! Systematisch blijven werken aan het bereiken van mijn doel voor medio 2017 zal ultimo 2016 de volgende doorbraak opleveren."

5. Erboven staan

"Neutraal blijven is de grondtoon, erboven staan maakt mij veel krachtiger, is effectiever in de uitvoering en ook een stuk leuker/relaxter."

6. Feedback voor Margriet

"Last, but not least mijn feedback voor jou:

Tot zover, met hartelijke groet!"

Denk, durf en doe effectief

Tips en tricks tegen stress werken niet. Wat wel werkt, is effectief denken, durven en doen én dat je dit continueert!

De brief van de directeur dateert van 30 mei 2016, daarna was ik erg nieuwsgierig hoe het met zijn belasting en belastbaarheid ging. Eind 2018 polste ik bij hem wat er terechtgekomen is van zijn doel voor 2017.

Van 35 jaar loondienst naar ondernemerschap

Hieronder lees je een fragment uit de mail die ik hierover van hem ontving:

"Op mijn 60ste heb ik mijn 35-jarig loondienstverband omgeruild voor zelfstandig ondernemerschap. Een spannende stap, maar wel de juiste om in mijn sector te worden wie ik wilde zijn. Als onafhankelijke bestuurder, toezichthouder en adviseur maak ik mijn oude wensen waar en ervaar ik meer plezier, meer balans en minder stress in mijn leven!"

Balans en gezond (bezig)

Tenslotte een citaat uit een van onze mailwisselingen van zomer 2020:

"Bij ons gaat het weer goed, wel een spannende tijd geweest met corona in de familie bij een van de ouders en relatief veel werkers in de zorg die in de frontlinie stonden. Met mij gaat het prima, mijn balans werk/privé is op orde en gezond (bezig). Onze kleinzoon is ruim 2 jaar en kan al veel meer dan lopen, dat geeft ons veel vreugde en plezier!"

No tips en tricks tegen stress voor jou?

Voor al dit durven en aan jezelf werken heb ik diep respect. Maar wat me echt ontroert, zijn de duurzame resultaten die duizenden directeuren, managers en ondernemende professionals inmiddels boeken: weg hoge bloeddruk, slapeloze nachten en elastieken agenda's, welkom ronkende resultaten en relaxte relaties.

Heb jij ook het lef om je kwetsbaarheid onder ogen te zien? En wil je jouw getob en stress duurzaam aanpakken – zonder tips en tricks? Dan heb ik drie opties voor je.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (geen) tips en tricks tegen stress delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact