fbpx

Tips en tricks tegen stress? Kunstjes werken niet!

Tips en tricks tegen stress? Kunstjes aanleren werkt niet.

Een directeur van een financiële instelling stuurde mij een paar jaar geleden een verzoek om wat tips en tricks zodat hij effectiever met stress kon omgaan.

Mijn wenkbrauwen schoten direct de lucht in. Tips en tricks tegen stress? Daar ben ik helemaal niet van, want kunstjes aanleren werkt niet – en zeker niet aan de top.

Dus belde ik meteen de directeur en maakten we een afspraak om zijn verzoek én zijn stress eens goed onder de loep te nemen. Nog diezelfde week ontmoetten we elkaar en dat had grote gevolgen…

Stress is nooit oppervlakkig

Tobben en stress zijn geen oppervlakkige problemen. Dat zijn ze nooit, bij niemand. Het zijn uitingen van onvervulde wensen, behoeften en verlangens. Van angsten en onzekerheden. Of van onmacht, teleurstellingen en frustraties.

Gevoelsmatig staan leven en dood op het spel. Hoe overleef je de ratrace? Ons lichaam reageert hierop – zonder nadenken. Net als in de oertijd, oog in oog met een sabeltandtijger, bij plotseling natuurgeweld of in de val gelokt door vijandige soortgenoten.

Geen tijd te verliezen, erop of eronder, vechten of vluchten. Overleefde je? Dan kon je je wonden likken en verder gaan met voortplanten. Overleefde je niet? Dan was het einde verhaal.

Eerste indruk: succesvolle zakenman

Toen ik bij de directeur op bezoek kwam, zag ik geen brullende leeuwen en grommende beren in zijn kamer. Er waren geen aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of tsunami's gaande en evenmin liepen er woeste soortgenoten rond met speren, messen of knotsen.

Ik werd ontvangen in een lichte, ruime kamer, met airconditioning, comfortabele stoelen, koffie, water en een vers roomboterkoekje. De directeur, tweede helft 50, rook lekker en zag er verzorgd uit: blauw maatwerkpak, gepoetste schoenen en een hippe, gekleurde bril.

Een lachend gezin keek me aan vanaf een groot familieportret. Ook de foto met medewerkers straalde plezier uit. Certificaten van gerenommeerde opleidingsinstituten en bekers voor bijzondere verdiensten maakten het beeld compleet. Hier zat een succesvolle zakenman die alles heeft wat zijn hartje begeert en met wie menigeen zou willen ruilen.

Schijn bedroog

Maar wat is succes? Schijn bedroog. Ondanks dat hij het afgelopen jaar op advies van de huisarts meer dan tien kilo was afgevallen en zijn alcohol- en cafeïneconsumptie sterk had gereduceerd vanwege zijn hoge bloeddruk, zat de ogenschijnlijk geslaagde man tegenover me nog steeds niet lekker in zijn vel.

Hij wilde al langer een verandering in zijn werk en niet meer structureel 60 uur of meer werken. Ook wilde hij meer balans in zijn leven. Hardlopen en wielrennen schoten er steeds vaker bij in, uitjes met vrienden schoof hij steeds meer op de lange baan en de mantelzorg voor zijn ouders liet hij over aan zijn vrouw.

Leer maar leven met je hoge bloeddruk

Maar de druppel die zijn overvolle emmer liet overlopen waren recente woorden van de huisarts:

"Met je hoge bloeddruk moet je maar leren leven. Aan deze stress is niets meer te doen, behalve levenslang pillen slikken."

Dat kon niet waar zijn. Dat er niets aan te doen was, ging er bij hem niet in.

Alleen stappen zetten lukt vaak niet

Bij stress is er werk aan de winkel. De enige die stappen kan zetten ben je zelf. Alleen lukt je dat vaak niet binnen het systeem waarin je functioneert.

De directeur had zijn 20 gewoonten tegen stress aardig onder controle, maar zijn tobberige gedachten stukken minder. Die hinderden hem dag en nacht.

Liever gisteren dan morgen wilde hij daarvan af. Vandaar zijn roep om tips en tricks, want wat zou het heerlijk zijn als hij zichzelf met een toverstokje van zijn stress zou kunnen verlossen.

"Hokus pokus, pilatus pas, ik wou dat ik ontspannen en gelukkig was."

De moeilijkste etappe kwam nog

Diep in zijn hart wist hij wel beter.

De eenvoudigste etappe – het veranderen van zijn leefstijl – had hij doorlopen. De moeilijkste etappe – het veranderen van zijn improductieve gedachten en gedrag – was nog te gaan.

Daar had hij externe hulp bij nodig. Van iemand die hem niet spaarde, omdat hij echt van zijn slapeloze nachten af wilde én van zijn hoge bloeddruk.

En dus gingen we met elkaar in zee. In eerste instantie met exclusieve 1 op 1 PowerSessies, daarna met mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Zonder afspraken over het dalen van zijn hoge bloeddruk, maar wel over het behalen van zijn persoonlijke en professionele doelen:

"Zelf aan het roer gaan staan van zijn eigen leven en met compassie naar anderen en zichzelf kijken."

Is hij geslaagd?

Of hij hierin geslaagd is lees je in de rest van deze blog en in de brief die de directeur mij twee jaar na ons kennismakingsgesprek schreef. Met in zijn begeleidende mail een hele triomfantelijke PS:

"Mijn bloeddruk heeft tegenwoordig volstrekt normale waarden, met excuses voor mij en complimenten voor jou van mijn huisarts."

Effectief leren denken

Wat werkt bij tobben en stress, is effectief leren denken, durven en doen. Dat dit werkt merkte de directeur ook:

"Ik word veel minder (nou ja, soms nog wel hoor) boos of verontwaardigd of verdrietig in mijn beoordeling van een situatie, maar reageer en beoordeel vanuit een neutrale positie. Mijn houding hierin voorkomt veel onnodige ruis in mijn communicatie over de situatie en geeft de ander de kans om (ook) zo feitelijk mogelijk te blijven. Ik reageer niet uit mijn primaire emotie. Deze neutraliteit geeft voor anderen en mijzelf stukken minder gedoe en sorteert ook eerder het gewenste effect bij de ander en mijzelf."

Jezelf bij de kladden grijpen

De directeur durfde zichzelf bij de kladden te grijpen en professionele hulp in te schakelen. Daarmee ontwikkelde hij zichzelf in zijn leiderschap, zijn ondernemerschap, zijn verbinding met anderen en in zijn energie. Vanuit LOVE voor zichzelf, zijn gezin, familie, vrienden en ook voor zijn werk, organisatie en klanten. Daarover zegt hij zelf:

"Ik heb meer balans in mijn leven en weet goed wat ik de volgende jaren wel en niet ga doen. Tenslotte heb ik veel vaardigheden opgedaan en blijft er het nodige te doen."

En hoe ging het verder met de directeur?

De brief van de directeur dateert van 30 mei 2016 en nadien was ik erg nieuwsgierig hoe het met zijn belasting en belastbaarheid ging. Eind 2018 polste ik bij hem wat er terecht gekomen is van zijn doel voor 2017.

Hieronder lees je een fragment uit de mail die ik hierover van hem ontving:

"Op mijn 60ste heb ik mijn 35-jarig loondienstverband omgeruild voor zelfstandig ondernemerschap. Een spannende stap, maar wel de juiste om in mijn sector te worden wie ik wilde zijn. Als onafhankelijke bestuurder, toezichthouder en adviseur maak ik mijn oude wensen waar en ervaar ik meer plezier, meer balans en minder stress in mijn leven!"

Tenslotte een citaat uit een van onze mailwisselingen van zomer 2020:

"Bij ons gaat het weer goed, wel een spannende tijd geweest met corona in de familie bij een van de ouders en relatief veel werkers in de zorg die in de frontlinie stonden. Met mij gaat het prima, mijn balans werk/privé is op orde en gezond (bezig). Onze kleinzoon is ruim 2 jaar en kan al veel meer dan lopen, dat geeft ons veel vreugde en plezier!"

Durf jij de stap te nemen?

Voor al dit durven en aan jezelf werken heb ik diep respect. Maar wat me echt ontroert, zijn de duurzame resultaten die hij en duizenden andere directeuren, managers en (ondernemende) professionals uit honderden organisaties daardoor boeken: weg hoge bloeddruk, slapeloze nachten en elastieken agenda's, welkom ronkende resultaten en relaxte relaties.

Heb jij ook het lef om je kwetsbaarheid onder ogen te zien en aan de slag te gaan met jouw getob en stress – zonder tips en tricks? Dan heb ik drie opties voor je.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met tips en tricks tegen stress delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact