fbpx

Zegt jouw team ja tegen discomfort?

Zegt jouw team ja tegen discomfort?

Stel je voor: overmorgen sta je waar je gisteren van droomde, omdat je vandaag bent gaan doen. Je team steunt elkaar door dik en dun en zegt vanzelfsprekend ja tegen discomfort, omdat ze weten dat verandering de enige constante is. Net als jij zien ze vooruit naar de toekomst en handelen ze daarnaar. Zonder angst, met elkaar, in goede en slechte tijden.

Dat klinkt goed, toch?

Maar hoe krijg je nu jouw team in beweging als ja zeggen tegen discomfort niet vanzelfsprekend is? En bovenal als je zelf geen helder beeld hebt van de toekomst, maar wel weet dat verandering noodzakelijk is.

In deze blog ontdek je welke ja tegen discomfort jij zelf te zeggen hebt, zodat je jouw team in beweging krijgt én houdt. Dus laten we uit varen gaan, voordat de wal het schip keert of jouw schip met man en muis vergaat.

Zorgen over de toekomst

Neem de kapitein van een schip. Hij ziet dat wat zijn bemanning nu doet niet goed genoeg is voor de toekomst en hij maakt zich zorgen.

Op korte termijn is het misschien nog goed genoeg, maar nieuwe schepen komen nu al in de vaart. Schepen die wendbaarder en sneller zijn. Ze maken slimmer gebruik van de kansen in de markt en benutten hun potentieel beter.

De nieuwkomers gedragen zich anders en winnen daarmee terrein: aan de wal, in de vaart én in het hoofd van de kapitein. De nood wordt in het dagelijkse werk misschien nog niet gevoeld, maar dat opdrachten langer op zich laten wachten – of zelfs niet meer binnenkomen, omdat klanten vertrekken naar andere leveranciers – zijn feiten. Als er niets verandert, wordt de nood binnenkort hoog.

Niet wetende kapitein

De kapitein voelt de urgentie om te veranderen. Hij wil zijn schip de haven uit krijgen naar een nieuwe onbekende horizon.

Hij spreekt erover met zijn stuurman, maar die gesprekken verzanden in vragen als "Hoe gaan we dat dan precies doen?" En daar heeft de kapitein nog geen antwoord op waardoor de gesprekken over verandering steeds weer stranden.

Hij krijgt de stuurman niet aan zijn zijde en komt zo geen stap verder met de ontwikkeling van zijn materieel en bemensing.

Muitende matrozen

Deze impasse is koren op de molen van de matrozen die de kapitein ervan betichten dat hij steeds weer van alles bedenkt, maar niet tot uitvoering brengt. Zij horen tussendeks wel fluisteren over de koersverandering, maar merken daar niets van in de praktijk. Want zonder antwoord op de hoe-vraag stuurt de stuurman de matrozen niet aan op vertrek. En krijgen de matrozen alle ruimte om te muiten.

"Ja, het zal wel weer, er is niet eens een degelijke kaart, de kapitein bedenkt wel weer van alles, maar uitvoeren…"

Er heerst een klaagcultuur, waarin mensen jaloers zijn, over elkaar roddelen en hun baas demotiverend vinden, maar niet kijken wat zij zelf kunnen bijdragen.

Sussende stuurman

De stuurman maakt zich niet druk. Hij voelt de urgentie om te veranderen niet en sust de boel.

"Iedereen moet gewoon zijn ding doen. Daar hebben we het al druk genoeg mee, dus waarom ook nog eens moeilijk doen? Laten we het vooral gezellig houden…"

En dus blijft het schip op zijn vertrouwde plek in de haven liggen.

Op eieren lopen

En de kapitein? Die loopt op eieren. Hij wil niet weer zijn neus stoten en ladingen kritiek over zich heen krijgen dat hij weer alles in zijn eentje aan het bedenken is, de groep niet meeneemt en voor de troepen uit vaart.

Dus tobt hij in zijn eentje en begraaft hij zich maar weer in zijn dagelijks werk. Aan de wal is genoeg te doen en aan de volgende wal ook. Zo leeft hij van vaart naar vaart en doet elke dag, week en maand meer van hetzelfde.

Overleven staat op het spel

Het 'druk met druk zijn' knaagt. De kapitein blijft de noodzaak voor verandering voelen en hij wil die graag samen met zijn stuurman, of nog beter, samen met zijn bemanning aangaan. Hij ervaart alleen geen samen. Hij voelt zich alleen in zijn gedachten over de toekomst.

"Waarom ziet de stuurman niet wat hij ziet? En waarom zien de matrozen het niet? Waarom wentelen ze zich in de weelde die ze nu nog denken te hebben en snappen ze niet dat overleven en continuïteit op het spel staan? Waarom staat hij er alleen voor, terwijl ze samen een team zouden moeten zijn?"

Gelukkig is er nu nog veel werk te doen. Nu nog wel…

Verandering is noodzakelijk

Regeren is een kwestie van vooruit zien. Wie denkt dat morgen vroeg genoeg is, komt bedrogen uit. De concurrent is namelijk gisteren al begonnen.

Of je nu ondernemer, werkgever of werknemer bent, verandering is noodzakelijk om bij te blijven en mee te kunnen doen. In elke sector dringt de digitalisering door, wordt offline vervangen door online, komen nieuwe spelers op de markt die alles wat gebruikelijk is ter discussie stellen, ontwrichten of om zeep helpen.

Iedereen die zichzelf niet voortdurend opnieuw uitvindt, houdt op te bestaan. En dat einde is steeds sneller nabij.

Worstelen met jezelf

Mijn klanten worstelen met dit vraagstuk. Ze willen met directie en management van versie 1.0 naar versie 3.0. Met hun professionals willen ze van vakmanschap naar meesterschap. En met hun bedrijf of organisatie willen ze partner worden van hun klanten.

Het ontbreekt ze niet zozeer aan kennis en kunde om dit aan te pakken, het belangrijkste is dat mijn klanten deel zijn van het geheel dat niet functioneert. Zien dat zij zelf de situatie mede in stand houden, is hun grootste uitdaging voor verandering.

De balk in je eigen oog zien

Zo ziet de kapitein in mijn voorbeeld de splinter wel in het oog van de stuurman: die drukt zijn snor, houdt de boel tegen en het schip aan de kade.

Hij ziet niet de balk in zijn eigen oog: blijven soebatten, terwijl hij zichzelf bij de lurven zou moeten pakken en het lef zou moeten hebben om tegen de stuurman te zeggen dat het zo niet langer gaat. Dat er serieus werk aan de winkel is en niet veranderen geen optie is. Dat als hij zijn snor blijft drukken, omdat hij echt niet wil, daar het gat van de deur is.

Herkenbare worsteling?

Als jouw team geen ja zegt tegen discomfort, is het goed om te onderzoeken tegen welk discomfort jij zelf geen ja zegt. Want daardoor houden jij en je team elkaar gevangen in improductief gedrag, waardoor jullie je toekomst zelf torpederen, terwijl jullie die ook samen handen en voeten kunnen geven.

Het goede nieuws is dat jij dit verschil kunt maken, mits je jouw eigen verantwoordelijkheid neemt, transparant communiceert en effectief samenwerkt. Enerzijds bouw je hiermee aan een gezonde gezamenlijke basis voor succes en anderzijds geef je verzuim en nalatigheid hierdoor geen kans. En de stress van het bekende loslaten om het onbekende aan te gaan? Die verandert in de stretch om samen op avontuur te gaan en daarin als team te excelleren.

Zeg ja tegen discomfort

Als ambitieuze directeur, manager en ondernemende professionals ligt hier een schot voor open doel, omdat effectief voorbeeld effectief doet volgen. Zeg dus ja tegen jouw eigen discomfort, zodat het niet in beweging komen van jouw team geen optie meer is. De volgende drie punten gaan je hier absoluut bij helpen.

1. Kweek sense of urgency

Als je overmorgen nog mee wilt doen, begin dan vandaag met het ventileren van je ambities en dromen. Zorg dat je iedereen die het wil horen meeneemt in je boodschap. Wees enthousiast en onderbouw met feiten waarom niet veranderen niet langer kan. Benoem de bedreigingen van buitenaf en de zwakten van binnenuit.

Sterkte-Zwakte analyse

Zorg dat de sense of urgency herkend en erkend wordt en dat er volmondig beaamd wordt dat er iets moet gebeuren, ook al weet je nog niet wat. Wees eerlijk dat dit ook voor jou een groot avontuur is en dat je nog niet weet hoe dit avontuur zal verlopen.

2. Schets lonkend perspectief

Maak ook duidelijk waar de externe kansen en interne sterkten liggen. Verbind binnen- en buitenwereld met elkaar. Deel successen uit het verleden en vertaal ze naar de toekomst. Schets een lonkend perspectief waarin iedereen tot zijn recht kan komen, en wees ook duidelijk waar dat niet kan. Wees ruimhartig in de middelen die je ter ondersteuning en ontwikkeling aanreikt.

3. Niet willen is een no go area

Maak iedereen 'medeplichtig' aan de pijn en de wil tot veranderen. Vraag directie, management en medewerkers of ze meedoen. Recht op de man en vrouw af.

Alle spelers maken of breken een systeem. Iedereen heeft zijn bijdrage te leveren, daarover kan en mag geen enkele discussie zijn. Het is het eerste discomfort om gezamenlijk ja tegen te zeggen, omdat de verandering anders niet slaagt.

Als iemand iets niet kan of durft, dan kan hij gefaciliteerd worden om het alsnog te kunnen of te durven. Niet willen is echter een no go area. Dat betekent einde oefening. Schep daar van meet af aan duidelijkheid over. De tijden van weleer zijn voorbij, daarin blijven hangen ook.

Doe je mee?

Mensen houden niet van verandering, ze laten alles liever bij het oude. Dat is bekend, gemakkelijk en ze worden er niet moe van. Het is heerlijk rustig voor ons reptielenbrein, dat zich dan niet druk hoeft te maken over vechten of vluchten. Maar iedereen weet ook dat stilstaan feitelijk achteruitgang betekent.

Door de vraag tot meedoen te stellen komen alle beren op de weg tevoorschijn. Twijfels, onzekerheid, angsten, gevoelens en emoties. Deze moeten ook op tafel komen omdat ze verandering in de weg staan. Praten over onzekerheden maakt een stuk zekerder dan doen alsof alles oké gaat, terwijl dat niet het geval is.

Samen is comfortabeler

De WAT en WAAROM bespreekbaar maken geeft energie, de HOE legt mens en zaak lam.

Als jij ja zegt tegen discomfort om jouw team in beweging te krijgen én te houden, is hulp inroepen van iemand met kennis van zaken – iemand die ook echt kan doorpakken – een krachtbod. Met zo'n expert komt jouw schip op tijd uit de haven: alle hens aan dek, samen op avontuur.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (geen) ja zeggen tegen discomfort delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

    1. Dank je wel Debby voor je compliment. Wat zijn jouw ervaringen met wat ja zeggen tegen discomfort in de teams die jij begeleidt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact