Taboes op het werk? In elke organisatie komen ze voor en ook overal hebben ze dezelfde negatieve uitwerking op effectieve en efficiënte samenwerking tussen collega's.
Maar hoe kom je erachter wat de taboes op het werk zijn? En – nog belangrijker – hoe doorbreek je deze taboes, zodat iedereen zich veilig en vertrouwd voelt bij zijn collega's, in jouw team en binnen de organisatie?
In deze blog ontdek je wat taboes zijn en hoe ze jouw resultaten en relaties frustreren, waardoor je niet relaxed excelleert aan de top. Hoe je deze taboes in het werk structureel doorbreekt, ontdek je ook. Je kunt daar zelfs direct mee beginnen!
Welke taboes heb jij in je werk?
Allereerst heb ik een vraag voor je: "Waar durf jij niet over te praten op je werk?"
Neem gerust even de tijd om deze vraag te beantwoorden, want het verneukeratieve van taboes is dat ze niet helder en concreet zijn. Daardoor ben je ze vaak niet bewust, terwijl ze wel negatieve invloed hebben op jouw prestaties en relaties.
Taboes blokkeren je
Want hoe kun jij relaxed excelleren aan de top als de volgende onderwerpen taboe zijn?
- Dat je collega's fouten maken.
- Dat je niet wilt overwerken.
- Dat je bestuur micromanaget.
- Dat je niet van hoge hakken op de apenrots houdt.
- Dat je je werk niet (aan)kunt.
- Dat je je klanten zeurpieten vindt.
- Dat je een glazen plafond ervaart.
- Dat je medewerkers de kantjes er vanaf lopen.
- Dat je geen zin hebt in de ratrace.
'Not done' om over te praten
Is het binnen jouw team of organisatie 'not done' om over dit soort onderwerpen te praten? Dan is er structureel werk aan de winkel! Want taboes staan productieve en prettige samenwerking in de weg, zowel voor jou, als voor je omgeving. Om ze te kunnen slechten, moet je ze echter wel eerst herkennen. Dus laten we daarmee beginnen.
Ongeschreven regels
Wat is eigenlijk een taboe? Dit zegt Van Dale erover: "Iets dat niet gedaan of gezegd mag worden".
Valt je iets op aan die definitie? Klopt: er staat niet bij van wie het niet gedaan of gezegd mag worden. En daar wordt het voor deze blog juist interessant. Want taboes zijn ongeschreven regels. En die maak je met elkaar.
Zoals dat gaat in een groep, pas je je aan. Je conformeert je aan de groepsmores. Met als gevolg dat je de ongeschreven regels, het taboe, niet durft te overtreden. Tegelijk zit daar de grote lastigheid: de regels zijn ongeschreven. Niemand – ook jij niet – weet precies wat mag en niet mag. Daardoor ga je je onzeker voelen en erger nog: onveilig.
Kop in het zand
In essentie geldt voor alle taboes op het werk hetzelfde. Er zijn geen heldere normen en waarden uitgesproken, besproken en afgesproken over hoe er met elkaar wordt omgegaan. Daardoor is het onduidelijk wat er wel en niet 'done' is en wie zichzelf en anderen waarop aanspreekt.
Je kunt de gevolgen vast wel raden. Zaken verdwijnen in de doofpot, willekeur regeert en struisvogelpolitiek tiert welig. Alle drie een fantastische voedingsbodem voor geklaag, roddel en jaloezie, maar ook voor stress, verzuim en nalatigheid. En waar denk je dat een eilandjescultuur vandaan komt, waar innovatie ver te zoeken is, omdat niemand kiest voor discomfort?
Onveiligheid
Doordat er geen transparante communicatie is, voelt wat er gebeurt onveilig aan. Sterker nog, het ís onveilig. Meningen en gevoelens vormen het kompas om op te varen in plaats van feiten of concreet waarneembaar gedrag.
Het slechte nieuws is dat je die onveiligheid zelf creëert. En het goede nieuws? Je kunt hier ook zelf weer uitkomen. Hoe ontdek je in het vervolg.
Taboes doorbreken begint bij jou
Je vindt het misschien spannend, maar het doorbreken van taboes op het werk begint bij jezelf.
Het recept is simpel: Zorg dat je open bent over wat er in je omgaat en waar je precies last van hebt en onderzoek daarbij het waarom.
Je kunt meteen de proef op de som nemen met de 10 taboes eerder in deze blog. Welke gedachten, meningen of gevoelens schoten je te binnen toen je ze las? En wat was het precies, waardoor je je ergerde, frustreerde of niet gezien of gehoord voelde?
Dat vervelende gevoel bezorg je namelijk jezelf en dat iets of iemand je dwarszit doe je ook jezelf aan.
Jij, niet de ander
"Ja, maar die ander...".
Ik hoor het je denken:
- "Ja, maar mijn bestuurder weet niet waar hij het over heeft."
- "Ja, maar mijn collega doet niet wat is afgesproken."
- "Ja, maar zo werkt dat niet binnen onze organisatie."
- "Ja, maar medewerkers nemen geen verantwoordelijkheid."
- "Ja, maar corona, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne maken alles anders."
Hou hier direct mee op!
Kijken naar jezelf
De grote kunst van taboes op het werk doorbreken, is dat je stopt met kijken naar de ander en begint met kijken naar jezelf.
- Waarom neem jij aanstoot aan wat er gebeurt?
- En waarom laat jij je door anderen van de wijs brengen?
- Of waarom maak jij je zo druk?
De enige reden waarom jij dat doet, is omdat jij zelf op dat specifieke punt onzeker bent.
Van bang zijn naar je behoefte uitspreken
Je weet iets niet, je kunt iets niet, je durft iets niet of je wilt iets niet. Daar vind je zelf van alles van en je vult ook in wat anderen ervan zullen vinden.
Het fnuikende is: dan vind je jezelf over het algemeen geen held, maar al snel een minkukel, een loser of een lanterfant. Je hersenen reageren daar meteen op. Zulke kwalificaties appelleren aan gevaar – er niet bij horen, niet mee kunnen komen, buiten de groep vallen.
Stop het gevecht met jezelf
Waar jij tegen vecht zijn je eigen negatieve gedachten over jezelf en hoe jij denkt dat anderen negatief over jou denken. En daardoor uit je jezelf niet, terwijl dit juist de oplossing is. Want als je uit waar je mee zit, wordt je angst deelbaar en kun je hem samen handen en voeten geven.
Transformeer je angst
Door open en eerlijk te zijn over wat je dwars zit, transformeer je je angst:
- Naar een probleem, waarvoor een oplossing nodig is.
- Naar een verlangen, wens of behoefte die nu – tot jouw frustratie – nog niet is ingevuld.
- Naar een niet-nagekomen afspraak, waardoor je je niet gezien en gehoord voelt.
Zie je hoe anders dit klinkt? En merk je hoe anders dit voelt?
Klaar voor actie
Door je angsten onder ogen te zien worden taboes op het werk concrete en objectiveerbare situaties, die niet langer in de schemer hoeven rond te waren. Sterker nog, je kunt direct doel- en resultaatgericht actie ondernemen, waardoor je jouw team vleugels geeft en jullie samen relaxed excelleren.
Weg met jouw taboes op het werk
Wat ik je van harte gun is dat je vanaf nu open en eerlijk uit hoe je je voelt en waarom je boos, bang, bedroefd, beschaamd of stiekem blij – in de zin van leedvermaak – bent.
Daarom stel ik je nogmaals de vraag uit het begin van deze blog: "Waar durf jij niet over te praten op je werk?" En nu stel ik er nog een vraag achteraan: "Waarom maak jij je hier zo druk over?"
Ik ben benieuwd naar je antwoorden op deze twee vragen. En of je bereid bent om jouw verantwoordelijkheid te accepteren, zodat je deze taboes in jouw werk structureel oplost, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Als motiverende baas zul je hoge ogen gooien en ook in het welslagen van jouw veranderingsprocessen.
Kun je hierbij mijn hulp gebruiken? Doe je voordeel met een van de volgende opties.
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met taboes op het werk delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.