fbpx

Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Geef jij alles wat je hebt in je werk? En geldt dat ook voor de mensen om je heen? Sterke schakels maken ijzersterke kettingen, net zoals een zwakke schakel de ketting breekt.

In deze blog ontdek je hoe je succes kunt consolideren en uitbouwen door effectief te netwerken. En ook waarom ik reden heb om uit mijn velletje te knappen van trots.

Wat ik kan, kun jij echter ook. Daarom deel ik graag de zeven ingrediënten voor succesvol netwerken met je. Maak je daar bovenop gebruik van mijn netwerkuitnodiging? Dan kun je ze direct zelf ervaren, terwijl je concurrent nog slaapt.

Hoezo geven loont?

Aan de top komen is een, aan de top blijven is een ander verhaal. Op 8 maart 2019 werd ik voor de tweede keer beste lid van BNI-regio Den Haag. De eerste keer – een jaar geleden op 2 maart 2018 – was een volslagen verrassing. Ik was een groentje binnen BNI – net een jaar lid – en had geen idee hoe 'geven loont' nu precies werkt.

Voor de volle 100%

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet het type ben om dingen half te doen. Effectief denken, durven en doen is niet voor niets mijn motto. Dus stortte ik me in september 2016 100% in het avontuur dat BNI heet en zorgde ik ervoor dat ik de regels van het spel leerde kennen. Heel 2017 en 2018 speelde ik – gezien mijn rij bekroningen – met succes volgens de zeven regels, die ik hierna graag met je deel. Want hoe kun je succesvol zaken doen als je niet succesvol bent in netwerken?

Sterkste schakels

BNI past bij mij en bij mijn manier van werken. Ik houd van open en eerlijk. Afspraak is afspraak. Als iets niet kan, prima, maar laat mij of een ander dan niet voor je lopen. Tijd is geld en mijn energie kan ik maar een keer besteden. Dus graag constructief samenwerken, waarin ieder zijn verantwoordelijkheid neemt en zich assertief gedraagt.

Zo ging ik ook mijn netwerk in. Ik ontdekte dat ik veel dingen van nature al doe. Ik houd van overzichtelijke werkwijzen, doel- en resultaatgericht handelen, met de regie in eigen hand.

  • Ontbreekt er structuur, dan zorg ik dat hij er komt.
  • Is er structuur, dan zorg ik dat hij werkt.
  • Werkt de structuur, dan zorg ik dat hij rendeert.

Relaxed excelleren aan de top

Met mijn eigen bedrijf FFT help ik niet voor niets directeuren, managers en ondernemende professionals relaxed te excelleren aan de top door 0% overuren, 25% productiever en 100% leven waar te maken. Hoe ze dat voor elkaar krijgen? In vijf overzichtelijke beproefde stappen, effect gegarandeerd. Ken je die stappen nog niet? Download dan hier mijn gratis stappenplan.

Je kunt er soep van maken

Elk mens heeft behoefte aan erkenning en waardering. Ieder mens groeit en bloeit als zijn kwaliteiten en talenten optimaal tot hun recht komen. En dat platform biedt BNI je, als je bereid bent om de zeven ingrediënten voor succesvol netwerken eigen te maken.

Het mooie van deze zeven ingrediënten is dat zij universeel inzetbaar zijn in elke netwerkorganisatie. Dus ook binnen jouw team, afdeling of bedrijf. Want wie netwerkt er nou niet om in zijn werk succesvol te zijn? Met bestuurders en toezichthouders? Met collega's, klanten en leveranciers? En met vrienden, familie en sportmaten, waardoor je ook aan jezelf, je hobby's en je privéleven toekomt.

Ik durf wel te stellen dat het hele leven van netwerken aan elkaar hangt. Of zie jij dat anders? Lees het vervolg dus vooral door je eigen 'netwerkogen' en laat je inspireren tot meer succes met sterke schakels in ijzersterke kettingen.

1. Wees present, alert en actief

Als je vlak voor de meeting binnen komt vallen, kun je de vrije netwerkmogelijkheden voor het ontbijt niet optimaal benutten. Je ontzegt jezelf een kans op inspiratie, innovatie of business. Kom je op tijd, dan kun je gasten en collega's warm onthalen. Er is tijd voor zaken, koetjes en kalfjes, maar ook voor tobbers en toppers, een lach of een traan.

Eenmaal in de meeting, houd je je aan de agenda en draag je je steentjes actief en positief bij. Bereid je eigen pitch voor en luister aandachtig naar de pitches van anderen, zodat je weet wat zij zoeken en hoe je ze kunt helpen. Maak aantekeningen en zorg voor tijd na de meeting, zodat je hier direct opvolging aan kunt geven.

Kun je niet aanwezig zijn? Regel een goede vervanger en geef hem je boodschap mee. Wie ben je? Wat doe je? Wie zoek je? Noem namen, functies en bedrijven, waarmee je in contact wilt komen, zodat de rode loper op de juiste plek wordt uitgerold. Hoe concreter jij bent, hoe beter de ander jouw wensen kan vervullen.

Herkenbare inkoppertjes? Kijk dan eens in je eigen organisatie hoe vergaderingen en vervangingen geregeld zijn en wat je anders kunt doen, zodat er echt sterke schakels in ijzersterke kettingen ontstaan.

2. Nodig sterke schakels uit

Een bedrijf zonder klanten houdt snel op te bestaan, een netwerk zonder bezoekers ook. Dus nodig vrienden, familie en gezinsleden uit om een keertje langs te komen. En doe hetzelfde met leveranciers, collega's en klanten.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zowel in 'de knikkers' als 'het spel'. Bezoekers zorgen ervoor dat de energie hoog blijft en dat iedereen zijn beste beentje voorzet. Het biedt kansen voor opdrachten en mogelijkheden om je netwerk direct – met de mensen aan tafel – of indirect – met de mensen die zij kennen – uit te breiden.

Reken maar uit hoe snel dit gaat met de volgende formule: (n2-2) / 2.

Bij n=1 heb je geen relatie, want dan ben je alleen. Bij n=2 heb je 1 relatie, te weten jij en de ander. Daarna groeit het aantal relaties snel. Bij n=10 heb je al 49 relaties en bij n=100 zijn dat er al 4999.

Kijk eens op je LinkedIn profiel hoeveel connecties of volgers jij hebt en laat daar deze formule op los. Doe dat vervolgens ook voor andere social media en voor alle namen in je telefoon of mailsysteem.

Hoeveel heb jij anderen te bieden – alleen maar door de mensen die jij kent? En hoeveel kunnen zij aan elkaar geven en van elkaar ontvangen, als jij ze met elkaar verbindt? Zeker op topniveau gaat het niet zozeer om wat je kent, maar bovenal wie je kent, als je sterke schakels in ijzersterke kettingen wilt krijgen.

3. Voer 1 op 1 gesprekken

Leer je collega's kennen. Reserveer tijd in je agenda en investeer dit in openhartige gesprekken, waardoor je de mens achter de ondernemer ontmoet. Waarom doet hij wat hij doet en waarom laat hij wat hij laat? Wat drijft hem zakelijk en privé? Welke hobby's heeft hij en waar droomt hij van over 5, 10 of 20 jaar?

Met elkaar praten over ieders werk en leven, en kijken waar jij zelf kunt helpen, vergroot het vertrouwen dat mensen in je hebben. Bij BNI zorgde ik ervoor dat ik binnen korte tijd alle leden van mijn eigen chapter had gesproken. Pas als je elkaar leert kennen, kun je iets betekenen voor de ander. En vice versa.

Hoe zit dat bij jouw werk? Ken je iedereen? Kennen zij jou? Weten zij wat jij doet en wat jou uniek maakt?

4. Volg trainingen en vergroot je netwerk

Door het volgen van het Leden Succes Programma ontdekte ik hoe ingenieus het hele BNI-systeem in elkaar zit. Elk onderdeel op de agenda heeft een trainingsfunctie voor alle aanwezigen, zowel voor leden als bezoekers. Daardoor gaat 'geven loont' binnen 1,5 uur leven.

Aanvullend volgde ik presentatie- en netwerktrainingen waarmee ik mijn netwerk buiten mijn chapter vergrootte. Ik leerde BNI'ers kennen die allemaal wat anders konden dan ik. Ook ging ik hun chapters bezoeken. En ik liet me zelfs op de regionale vervangerslijst plaatsen.

Want zeg nu zelf, het is toch zonde om de tijd die je wekelijks krijgt om jezelf en jouw business over de bühne te brengen niet optimaal te benutten? Om je collega's niet duidelijk te maken wie om jouw diensten of producten zit te springen en hoe zij die behoeften kunnen herkennen? Doe je dit niet, dan doe je jezelf tekort, maar ook alle BNI'ers én potentiële klanten die op jouw dienst zitten te wachten.

Zeg eens eerlijk, wanneer heb je zelf voor het laatst bewust de tijd genomen voor trainingen en daarmee jouw professionaliteit én jouw netwerk vergroot?

5. Verbinden is makkelijk...

Als je tijd investeert in anderen en interesse in hen toont, dan is mensen met elkaar verbinden door aanbevelingen een eitje. Mijn collega BNI'ers met een dienst of product waar behoefte aan was, introduceerde ik in mijn netwerk. En omgekeerd, wanneer BNI'ers zelf kunde, kennis of ervaring ontbeerden, introduceerde ik mijn netwerk bij hen. Ik hoefde alleen de rol van postillon d'amour te spelen.

...opvolgen en aanspreken maken het verschil

Mijn netwerk is mij zeer dierbaar. Ik vind het fijn en heel belangrijk dat mensen die ik in mijn netwerk aan elkaar verbind net zo zorgvuldig met mijn relaties omgaan als ik dat zelf doe. Afspraak is voor mij afspraak in elk netwerk, maar ook met elke klant, collega of leverancier waarmee ik werk. Opvolgen en terugkoppelen horen daarbij. Als dat niet gebeurt, dan meld ik me – zowel bij de een als bij de ander, en zo nodig bij beiden.

Aanspreken hoort bij zaken doen en dus ook bij netwerken. Laat me weten wat ik voor je kan doen als jij zelf tobt en strest op dit punt, omdat het je niet helpt om relaxed te excelleren aan de top.

6. To know, like, trust

Goede aanbevelingen vertalen zich in opdrachten en dus in omzet. Ik begon dicht bij huis, met eigen druk- en kopieerwerk, kantoorartikelen en ICT-oplossingen. Met een nieuwe keuken, schilderwerk en nieuwe raambekleding. Gaandeweg vertelde ik mijn goede ervaringen voort.

Wat voor FFT goede oplossingen waren voor zaken die ik zelf niet kan – en niet wil kunnen – bleken ook goede oplossingen voor klanten van mij te zijn. Wat je ook zoekt in je bedrijfsvoering, BNI heeft het, zeker als je verder kijkt dan je eigen chapter of regio. Voor je het weet spreidt je cirkel van invloed zich als een waterlelie uit. Je kunt zelfs internationaal mensen aan elkaar verbinden.

Welke sterke schakels mis jij nog, zodat je een ijzersterke ketting kunt vormen regionaal, landelijk of wereldwijd? En welke sterke schakels of ijzersterke kettingen heb je al, die ook waardevol zijn voor anderen?

7. De kers op de taart

Omzet maken is mooi, daar blijft de schoorsteen van roken. Maar zaken doen is bovenal mensenwerk. Waar een ondernemershart echt sneller van gaat kloppen is een getuigschrift, waarin in geuren en kleuren wordt verteld waarom hij voor zijn opdrachtgever hét verschil heeft gemaakt.

Het is de kers op de taart, omdat het de cirkel rond maakt. Het is het bewijs dat je niet alleen zegt wat je doet, maar ook doet wat je zegt. Je bent te vertrouwen – als mens, als professional en als bedrijf – en dus aangenaam om zaken mee te doen.

Wanneer heb jij voor het laatst een pluim uitgedeeld aan iemand met wie jij samenwerkt?

Een geschreven getuigschrift is een ultiem compliment. Het is een persoonlijk statement. Iemand kiest voor jou, gelooft in jou en beveelt jou aan. Jij bent van betekenis geweest in zijn leven. Jij hebt 'pijn' veranderd in 'fijn', jij hebt bereikt wat anderen niet lukte. Ben je nieuwsgierig wat klanten van FFT over mij en mijn dienstverlening zeggen? Klik dan hier voor hun ervaringen.

Is dit alles?

Tot zover de theorie. Ongetwijfeld herkende je in bovenstaande tekst dingen die je zelf toepast aan de top. En waarschijnlijk ook een aantal die je nog niet excellent toepast. Misschien dacht je bij het lezen zelfs: "Het is net een bedrijf." En dat klopt!

Elk BNI-chapter functioneert organisatorisch als een bedrijf. Samen vervullen de leden alle rollen. Er is een leiderschapsteam, er zijn een aantal coördinatoren en meerdere uitvoerende functies. Voor elke rol zijn er functietrainingen, waardoor elk lid precies weet hoe hij op zijn best functioneert voor het chapter. Daarnaast helpt deze kennis en ervaring het lid om persoonlijk en zakelijk verder te groeien met én in zijn business. Het principe 'geven loont' werkt ook op deze wijze helemaal door – inclusief alle voordelen van wat ik al eerder genoemd heb.

Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Als iedereen op zijn eigen manier BNI't dan presteren chapters, regio's en landen onder hun kunnen. Ontvangen kan niet zonder geven, vertrouwen heeft kennen en waarderen nodig. Alleen dan ontstaan sterke schakels in een ijzersterke ketting. En dit geldt niet alleen voor BNI, maar voor elk bedrijf, elk project en elk team dat samen puik wil presteren in minimale tijd met ultieme relaties. Want tijd is geld en ook energie is niet oneindig beschikbaar.

Succesvol netwerken is net als carrière maken. Wie BNI voor zich wil laten werken, zal BNI aandacht moeten geven. In tijd, in geld en in energie. Elke week een eitje komen eten en een kopje koffie drinken met elkaar is niet genoeg als je business uit BNI wilt halen. BNI is niet iets wat je er een beetje bij doet – soms een beetje meer, soms een beetje minder en soms ook helemaal niet – maar BNI is een wezenlijk deel van je ondernemerschap.

Ondernemen is vakmanschap

Je bent geen BNI'er, omdat je lid bent. Je bent een BNI'er, als je je als een BNI'er gedraagt. Dan snap je waarom je een spijker met een hamer in een plank slaat en niet met een nijptang. Dan heb je gevoel voor het resultaat dat je wilt bereiken en de middelen die je daarvoor nodig hebt. En hoe je die middelen in een gegeven context hanteert. Dan schoffel je niet, terwijl je moet harken en dan bezem je niet met een dweil.

Het complete plaatje is wat BNI voor mij zo aantrekkelijk maakt. Door BNI werk ik elke week, jaar in jaar uit, AAN mijn business in plaats van alleen IN mijn bedrijf. Daardoor houd ik focus op wat ertoe doet en kan ik kappen met alle poespas eromheen. Lekker effectief en efficiënt dus en daardoor zeer productief.

Sterke schakels voor jou

BNI geeft mij een netwerk om op te bouwen en te vertrouwen, waarmee ik in alle facetten van mijn werk en leven uit de voeten kan.

Wat denk je zelf van de voordelen van deze discipline in je drukke leven aan de top? Grip op je business – en dus niet meer hollen of stilstaan met de bijbehorende pieken en dalen in je humeur, bloeddruk en omzet. Geen werkdruk en operationele vermoeidheid meer, maar professionele excellentie in jouw team en relaxed leiderschap van jou. En, last but not least, passie en plezier in plaats van azijn en venijn.

Ik nodig je van harte uit om een keertje mee te ontbijten. Onder het genot van een kakelvers ontbijtje, met volop ruimte om te netwerken krijg je alle gelegenheid om jezelf en je business te profileren inclusief zoekvraag. Daarmee gaan wij dan voor je aan het werk, omdat wij allemaal geloven in geven loont en daar ons beste beentje in voorzetten.

Dus… wanneer schuif jij bij ons aan?

Nawoord: per 1 januari 2020 ben ik veranderd van regio en chapter. Ik ben nu lid van BNI Royaal Amsterdam in de regio Amsterdam, daarvoor was ik lid van BNI De Pelikaan in Alphen aan de Rijn. Je bent je van harte welkom, dus laat het me gerust weten welke vrijdagochtend je op bezoek wilt komen.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met sterke schakels en ijzersterke kettingen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

  1. Super dat BNI voor jou werkt Margriet. Ik ben zelf 2 keer hier in de buurt geweest maar naast dat ik mijn vrijheid ( je moet elke week) niet wil opgeven en er al een fotograaf stevig zit, zie ik er voor ons bedrijf (model fotografie workshops) geen meerwaarde in. Dus ik zoek nog even verder, want persoonlijke groei spreekt me wel aan.

    1. Beste Annewiek, BNI past niet bij iedereen en niet iedereen past bij BNI. Daarom werkt het systeem ook. Hou je van doel- en resultaatgericht netwerken en wil je wekelijks werken AAN je bedrijf, dan geeft BNI focus, structuur en faciliteiten om dat zeer efficient te doen. Benut je alles wat het systeem biedt dan loont dat zeer in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, maar vooral in ijzersterke kettingen met ijzersterke schakels. Of BNI geen meerwaarde heeft voor jouw business weet ik niet. Daarvoor zou ik je moeten leren kennen, zodat ik in je huid kan kruipen en met je mee kan denken in wat jij doet, wie je bent en wat je onderscheidend maakt. Als je dat interessant vindt, ben je van harte welkom om een keertje mee te ontbijten in mijn chapter en hebben we aansluitend een 1 op 1. Ik garandeer je mijn frisse blik op jouw persoonlijke groei - waar je ook zakelijk mee vooruit kunt. Laat me weten welke woensdag je schikt dan meld ik je aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact