fbpx

Relaxed boven je team staan? Leer van managers Daisy en Anita!

Boven je team staan leer van Daisy en Anita

Hoe kun relaxed boven je team staan als je er voorheen in zat? En helemaal als de stofwolken van een reorganisatie nog niet neergedaald zijn en er bovenal te veel werk is voor te weinig mensen...

Graag stel ik je voor aan Daisy, Coördinator Event Managers, en Anita, Programma Manager Onderwijs. Twee kersverse managers in een gloednieuw managementteam, die samen de operatie van Advanced Life Support Group, afgekort ALSG, mochten runnen.

Aan enthousiasme geen gebrek, maar aan hakken met het managementbijltje wel. Hoe konden ze onder deze omstandigheden zo snel mogelijk succesvol zijn, zowel voor hun directeur, als voor hun medewerkers, als voor zichzelf?

Gelukkig wist hun directeur Monic raad. Wat zij tijdens haar leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' had geleerd om relaxed boven je team te staan, gunde ze haar twee managers ook.

En zo geschiedde. In 2018 startten Daisy en Anita met het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. In deze blog met persoonlijke video's en duogetuigenis vertellen ze zelf hoe ze 0% overuren, 25% productiever en 100% leven waarmaken aan de top.

Maak kennis met Daisy en Anita

Daisy: "Ik heb heel veel managementtools geleerd voor nu en in de toekomst."

Anita: "Ik verberg mezelf niet meer achter veiligheden."

Blij met deelname

"Beste Margriet,

Wat zijn wij blij dat wij aan 'Meer Succes, Minder Stress' hebben deelgenomen. Via onze directeur kwam jij op ons pad en haar enthousiasme over jouw leiderschapsprogramma werkte aanstekelijk."

Met deze alinea start de duogetuigenis die Daisy en Anita me op 26 juni 2019 stuurden. Om vervolgens kort uit de doeken te doen waarom hun directeur Monic zo enthousiast was.

Minder uren stressen

"In 2016 nam zij deel aan dit programma, omdat zij meer vrijheid wilde in haar functie en minder uren wilde stressen. Een van de effecten was het werken met een managementteam dat haar operationeel werk uit handen neemt, zodat zij zich op de zes stichtingsbesturen en de buitenwereld kan richten. En op haar gezin en hobby's, want daar had ze toen nooit tijd voor."

Ben je nieuwsgierig naar de andere effecten voor Monic? Ze vertelt het je zelf in de twee persoonlijke video's in deze blog. Ook ontdek je in deze blog waar Monic toen nog niet openlijk over kon praten, maar wat voor haar wel life en work changing is geweest om van haar torenhoge stress af te komen.

Dezelfde FFT-taal spreken

"Om met haar managementteam dezelfde 'FFT-taal' te spreken, zowel in houding als gedrag, adviseerde zij ons aan dit programma deel te nemen. Daar waren we heel blij mee, omdat 'boven' je team staan toch wel iets anders is dan 'erin'. Ook wilden we haar dolgraag helpen met het realiseren van een ondernemend en slagvaardig ALSG. Met topopleidingen door topopleiders, zodat zorgprofessionals in de acute geneeskunde en rampenbestrijding continu de beste hulp kunnen verlenen. En hoewel we niet het gevoel hadden veel stress te hebben, leek 'meer succes' ons ook wel erg lekker."

De kans om zichzelf in hun persoonlijk en professioneel leiderschap te ontwikkelen grepen Daisy en Anita dan ook met beide handen aan.

Kolossale drogredenen

"Wat we al snel ontdekten was dat onze taken effectiever en efficiënter konden. Daarvoor kregen we van Margriet een confronterende spiegel, niet altijd fijn, maar wel doeltreffend. Onze argumenten om zaken niet te kunnen, doen of mogen bleken kolossale drogredenen, waarmee we onszelf van onze eigen verantwoordelijkheid ontsloegen om in beweging te komen. Want dan zouden we kunnen afgaan, een conflict kunnen krijgen of teleurstelling kunnen oogsten. Weinig effectief leiderschap dus en geen wonder dat al onze kikkers uit onze kruiwagens sprongen, inclusief onze directeur."

In hun 'kolossale drogredenen' stonden Daisy en Anita niet alleen. Ook de andere deelnemers grossierden in gedachtekronkels en rampredeneringen, waardoor ze hun doelen en resultaten niet op tijd, niet juist of niet volledig haalden. Of twee van de drie óf alle drie, want ineffectiviteit manifesteert zich meestal op meerdere fronten.

No more excuses

Werk aan de winkel dus – of beter gezegd tussen de oren – omdat 'denksels' en 'vindsels' tot improductieve directeuren, managers en ondernemende professionals leiden. Ook Daisy en Anita mochten eraan geloven, zodat ze relaxed boven hun team konden staan.

"Margriet nam met onze argumenten geen genoegen en liet ons telkens ontdekken wat we effectiever hadden kunnen denken, durven en doen. En dat niet alleen, ze liet ons er direct mee oefenen en experimenteren, waardoor er geen enkele reden meer over was om ineffectief te zijn."

Omgaan met hardleersheid

"Kwamen we dan nog niet in beweging - jawel we waren best wel hardleers om het anders te gaan doen - dan herinnerde Margriet ons aan onze gewenste doelen en resultaten en of we daar met gebrek aan actie zouden komen….

Als je jezelf als managers serieus neemt, weet je dat je die vraag niet te vaak gesteld wilt krijgen. Hoogste tijd om te gaan doen en te stoppen met mauwen: een effectief voorbeeld begint bij jezelf, dus aan de bak."

De lessen van Daisy en Anita

Waar 'aan de bak gaan' toe leidde, vatten Daisy en Anita aan het eind van hun duogetuigenis samen in de volgende vier lessen.

Nee zeggen

"Een van onze grootste inzichten is dat we door 'nee' te zeggen onze collega's veel zelfstandiger hebben gemaakt in hun functioneren. Ze lossen nu hun eigen problemen op, waardoor wij ons op de tactische zaken van ALSG kunnen richten en de ondersteuning van onze directeur. Ook houden ze elkaar nu zelf scherp op gemaakte afspraken en spreken zij elkaar op ongewenst of ongepast gedrag aan. Er wordt daardoor minder tijd verspild en er zijn minder onderlinge irritaties."

Structuur aanbrengen

"Een tweede eyeopener is dat structuur aanbrengen in onze werkzaamheden ons werk veel leuker maakt. Door meer overzicht te hebben, kunnen we effectiever presteren en zijn we betere gesprekspartners voor directeur, bestuurders, klanten en collega's. We zijn voorbereid, doen voorstellen, nemen besluiten en zorgen dat die uitgevoerd worden. Precies zoals je dat van effectieve managers mag verwachten."

Thuis is thuis

"Wat 'Meer Succes, Minder Stress' ons privé heeft gebracht is meer focus op ontspanning en tijd voor onszelf. Als we thuis zijn, zijn we thuis en doen we leuke dingen met onze dierbaren zonder aan ons werk te hoeven denken. Dat heeft wel even geduurd, maar eenmaal gewend bevalt het zeer. Thuis overuren maken is voor ons beiden verleden tijd en dat geldt ook voor onze collega's."

Zelfvertrouwen en assertiviteit

"Margriet, bedankt voor het zelfvertrouwen dat je ons hebt meegegeven om ons leiderschap te pakken en onszelf assertief neer te leren zetten in onze nieuwe rollen. Je feedback was krachtig en altijd op het juiste moment, je voorbeeldgedrag helder en illustratief. Wie met zichzelf en zijn organisatie wil groeien, bevelen we dit programma van harte aan."

Wil jij ook relaxed boven je team staan?

Herken jij jezelf in het verhaal van kersverse managers Daisy en Anita? En wil jij eveneens relaxed boven je team staan?

Ik help je graag om 0% overuren, 25% productiever en 100% leven waar te maken aan de top, zowel voor jezelf, je collega's en je dierbaren.

Maak je keuze uit een van de volgende opties en je gaat van me horen of zien.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met boven je team (gaan) staan delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact