September is bijna ten einde, over drie maanden is dit jaar voorbij. Je hebt dus nog 100 dagen om te slagen, mits je jezelf niet langer saboteert en NU jouw kans pakt.
Waar ik het over heb? Over jou!
Of jij 31 december a.s. bereikt hebt wat je 1 januari j.l. wilde? En of je dan 365 dagen gedaan hebt waar je blij van wordt? En 12 maanden hebt gelaten waar je van baalde?
Of is dit weer een jaar zoals alle andere jaren?
Week in, week uit ja zeggen, nee doen. Dag in, dag uit beginnen, niet afmaken. Uur na uur uitstellen en afstellen, omdat je de ratrace aan het overleven bent, in plaats van dat je je als een motiverende baas gedraagt, die afrekent met verzuim en nalatigheid en van goed naar goud wil groeien.
Gewetensvragen
Zeg eens eerlijk, wat waren je goede voornemens?
Minder uren werken? Zodat je in het weekend meer tijd voor je gezin hebt, je familie en je vrienden? Zodat je 's avonds lekker kunt sporten, een goed boek kunt lezen of naar de film kunt gaan?
En hoe staat het met je effectiviteit en efficiëntie? Hoe ziet je werkweek eruit? Nog steeds 60 uur? 50? Of zijn het er zelfs meer geworden? 65, 70, …
Of wilde je minder stressen? Meer genieten in het hier en nu, slapen als een roosje, geen hoge bloeddruk en hartkloppingen meer? En wat te denken van ongegeneerd nietsnutten en het plukken van de dag?
Heb je dat nu voor elkaar? Of heb je nog steeds honderd ballen in de lucht, vergader je je suf en drink en eet je je frustraties weg?
92% van de goede voornemens faalt
Word je niet blij van je antwoorden op mijn vragen?
Weet dan dat je niet de enige bent.
- 92% van de goede voornemens faalt.
- 25% strandt zelfs al in de eerste week.
Waarom lukt het niet?
Een van onze sabotagemechanismes is dat we instant bevredigd willen worden. We willen direct van rode cijfers naar zwarte cijfers, van verzuim naar productiviteit en van pijn naar plezier. Resultaten en beloning, status en aanzien, daar worden we vrolijk van.
Een ander sabotagemechanisme is dat we liever lui dan moe zijn. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waarom energie verstoken als dat niet nodig is? Zolang er geen noodzaak is om in beweging te komen, bewegen we liever niet.
Beide sabotagemechanismen stammen uit de oertijd toen we nog jagend en verzamelend door het leven gingen. Het leven was overzichtelijk, de gevaren ook. Survival of the fittest: overleef en plant jezelf voort.
Hoe lukt het om in 100 dagen te slagen?
Terug naar nu. Hoe zorg je ervoor dat je eind dit jaar niet bedrogen uitkomt en komend jaar niet weer dezelfde voornemens maakt, die ook dan weer gedoemd zijn te mislukken?
Hoe kom je in beweging en houd je jezelf in beweging? Ik ben ervan overtuigd dat je allang weet wat je moet doen. En ook wat je moet laten.
Dus vooruit met de geit, pak jezelf bij de lurven, begin ermee – NU.
Zet je eerste stap en beloon jezelf dat je die gezet hebt. Zet daarna de volgende stap en beloon jezelf weer. Enzovoorts totdat je bent waar je wilt zijn. (En dan begint er weer een nieuwe cyclus.)
Op deze wijze maak je van je eerste saboteur een metgezel, omdat het zetten van de stappen instant bevredigt. Ook je tweede saboteur gaat voor je werken als je die stappen overzichtelijk, rustig en planmatig zet. Dan voelt hij zich comfortabel en vertrouwd en kun jij voluit leven.
Behoefte aan een maatje?
Dit jaar heb je nog 100 dagen om te slagen, benut ze!
Twijfel je nog? Download mijn gratis stappenplan, LEES het en VOER HET UIT.
Vind je het fijn om jouw eerste stap samen te zetten? Met veel plezier vergezel ik je.
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw acties om deze 100 dagen te slagen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.
6 reacties
Beste Margriet,
Leuk artikel, bedankt hiervoor.
Fijn weekend en geniet ervan!
Met hartelijke groet,
drs. Diane Stigter
Dank je wel Diane. Jij ook fijn weekend, Margriet
Hi Margriet.
Jou article deed me denken aan "Action precedes motivation". Actie gaat vooruit aan motivatie (of eerst in actie komen, dan zal de motivatie volgen). Het was mij ooit eens uitgelegd dat je op motivatie kan wachten tot je een ei legt... maar als je in beweging gaat ook al heb je er geen zin in dan merk je dat je al snel op gang komt en meer gemotiveerd bezig bent.
Regelmatig herinner ik mezelf hier aan. Ik trek mezelf van de bank en zet de stofzuiger klaar. Voor dat ik het weet heb ik het hele huis gezogen... Maak een begin=action. Die actie motiveerd door te gaan...
Geen idee of je hier iets aan hebt.
Veel liefs,
Elisabeth xx
Hi Elisabeth, dank je wel voor je persoonlijke reactie en mooie voorbeeld van het stofzuigen om jouw saboteurs te overrulen. "Sleur jezelf van de bank en just get started." Dan is je huis in een mum van tijd schoon en kun je weer lekker op de bank gaan zitten, nagenietend van je actie.
Ik kende de spreuk van Robert J. McKain nog niet en kwam al googelend op de volgende uitgebreide versie:
"The common conception is that motivation leads to action, but the reverse is true — action precedes motivation. You have to "prime the pump" and get the juice flowing, which motivates you to work on your goals. Getting momentum going is the most difficult part of the job, and often taking the first step is enough to prompt you to make the best of your day." – Robert J. McKain
Ook vond ik een leuk beschouwend artikel van David Seah over het werk van McKain: http://davidseah.com/2015/11/theory-of-my-mind-does-action-precede-motivation/
In Nederland hebben we het gezegde 'Bezint eer ge begint'. Met deze theorie lijkt het mij ook zeer effectief om 'Begint eer ge bezint' als leidraad te hanteren.
Ja leuk artikel Margriet. Ook wel een beetje herkenbaar. Soms zit je zo in een cirkel dat er van alles gedaan moet worden en dat je niet weet waar te beginnen en dus niets doet. Maar idd gewoon ergens starten dan komt de rest er vaak ook wel achteraan.
Hi Debby, dank je wel voor je leuke reactie. Starten is inderdaad effectiever dan blijven denken en dubben en dan amper nog op tijd zijn voor het behalen van de deadline. Mijn tip: hak elke klus in mootjes en zorg ervoor dat je met het lastigste mootje begint. Dan vallen alle volgende mootjes immers mee en heb je het lastigste karwei alvast geklaard. Zie het maar als een olifant. Die krijg je ook niet in een keer verorberd, maar wel in stukjes en beetjes. Succes!