fbpx

Moeten van de baas? Marco bepaalde liever zelf!

Marco Wieberdink

Graag stel ik je voor aan Marco, Manager Back Office van de Knikker keukens, badkamers & tegels. Van zijn baas "moest hij bij mij op training". En Marco vond mij en mijn programma daarom al "helemaal niets". Wat nu? De directeur wilde echt graag dat Marco groeide in zijn leiderschap om de back office van het bedrijf te runnen. En Marco zag dat ook wel zitten, maar niet als er op deze manier met hem gecommuniceerd werd. "Moeten van de baas?" Marco bepaalde liever zelf!

De oplossing werd gevonden in een persoonlijk kennismakingsgesprek, waarin Marco zelf kon bepalen of hij met mij aan de slag wilde. Een jaar na dato is hij dolblij dat hij deze keuze heeft gemaakt – en zijn directeur ook.

Hoe Marco zich kon ontwikkelen tot een betere IK vertelt hij je zelf in zijn persoonlijke video. Ook stuurde hij mij een openhartig testimonium, dat ik in het vervolg graag met je deel.

Mocht je in deze bijdragen op zoek gaan naar "moeten van de baas", dan kan ik je op voorhand teleurstellen. Omdat Marco zelf wilde bepalen – en dat ook met volle overtuiging heeft gedaan – was er niets meer "te moeten van de baas" of van welke andere derde dan ook. Wat Marco dreef was zijn intrinsieke motivatie om zichzelf te ontwikkelen en daarin is hij absoluut geslaagd.

Maak kennis met Marco

"Ik hoef niet aardig gevonden te worden om samen te werken!"

In deze korte video vertelt Marco waarom hij koos voor mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' en welke winst hij daardoor zakelijk en privé heeft bereikt.

Marco verstopte zichzelf

"Voordat ik met 'Meer Succes, Minder Stress' begon was ik onzeker over mezelf en mijn kwaliteiten. Dit is in de loop van het jaar veranderd. Ik besef nu dat ik een hoop bijdraag in het privéleven of werk van anderen. Dat ik mezelf niet hoef te verstoppen en mezelf kan zijn bij anderen. Ik ben nu zeker van mezelf en mijn kwaliteiten! Mijn zwakke punten heb ik geleerd te benoemen en er een kracht van te maken."

Met deze alinea start Marco zijn testimonium, waarin hij zijn uitgangspositie en ontwikkeling tijdens mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' uit de doeken doet.

Open en eerlijk over onzekerheid

Marco is open en eerlijk over zijn onzekerheid over zichzelf en zijn kwaliteiten. En daarmee onderscheidt hij zich van veel directeuren, managers en ondernemende professionals die ook onzeker zijn, maar dat niet van zichzelf willen weten. Want "dat hoort niet bij zo'n functie of past niet bij belangrijke sterren of strepen". Of het maakt "zwak en kwetsbaar, waardoor naam, faam of reputatie op het spel komen te staan". En wat te denken van "dat je in een dergelijke rol alles moet weten, kunnen of doen, omdat dat nu eenmaal is waarvoor je betaald wordt."

Herkenbaar? Weet dan dat je jezelf met dit soort gedachtekronkels aardig in de nesten werkt en je omgeving hierin meeneemt. Marco ontdekte dat ook.

Alles zelf doen is erg stressvol

"Ik kon slecht delegeren, ik dacht: ik kan het beter zelf doen, dan gebeurt het in ieder geval goed! Dit is niet werkbaar in de praktijk. Het kost veel te veel tijd en medewerkers voelen zich niet gewaardeerd. Bovendien is alles zelf willen doen erg stressvol."

Voor Marco was goed niet snel goed genoeg, waardoor hij hoge eisen stelde aan zichzelf en zijn collega's. Delegeren ging hem daardoor niet licht af en ook kon hij zichzelf gemakkelijk verliezen in controleren en verantwoorden. Het gevolg was dat Marco niet aan zijn eigen werk AAN de business toekwam, terwijl zijn medewerkers zich niet serieus genomen voelden in hun werk IN de business.

Aardig gevonden willen worden schaadt prima samenwerken

Naast een 'overdreven perfectionist' was Marco een 'love junk'. Daardoor vond hij het erg belangrijk om aardig gevonden te worden. Hierdoor verloor hij zijn doelen en resultaten uit het oog en verspilde hij kostbare tijd, geld en energie van zichzelf en anderen. Totdat hij een geweldig inzicht kreeg, waardoor hij zijn leven een stuk makkelijker maakte.

"Een jaar geleden dacht ik nog dat je aardig gevonden MOEST worden om samen te kunnen werken, ik wilde dat iedereen me aardig zou vinden. Ik besef nu dat ik niet iedereen aardig vind en niet iedereen vindt mij aardig, toch kunnen we dan alsnog prima samen werken. Dit weten is echt pure winst, ik hoef me niet in allerlei rare bochten te wringen zodat mensen me aardig vinden (terwijl ik hen ook niet echt aardig vind) dit maakt het leven een stuk makkelijker."

Assertiviteit maakt discussiëren leuker

Vervolgens ging Marco doel- en resultaatgericht met zichzelf aan de slag om zijn 'overdreven perfectionisme' en 'love junk' om te zetten in productief gedrag. Hij wilde zijn eigen belangen dienen, zowel zakelijk als privé, en daarbij tijd, geld en energie vóór hem laten werken in plaats van tegen hem. Daarvoor was het nodig dat Marco zijn subassertiviteit veranderde in assertiviteit, oftewel 'hard on the matter' zijn in plaats van 'soft on the matter'.

Prettige bijkomstigheid van deze verzakelijking was dat Marco daarmee ook kon voorkomen dat hij incidenteel agressief of subagressief uit de hoek kwam als zijn grenzen te lang waren opgerekt of overschreden. In plaats van 'hard on the person' worden, kon hij nu 'soft on the person' blijven en ondertussen het ongewenste gedrag feitelijk – op basis van SMART afspraken of concreet waarneembaar gedrag – aan de kaak stellen. Discussies is hij daardoor zelfs gaan waarderen, terwijl hij die voorheen liever vermeed of zich aanpaste

"Ik heb geleerd assertief te zijn, mijn eigen belang is minstens net zo belangrijk als dat van een ander. Door dit te beseffen en er nu naar te handelen (voor mezelf en voor mijn bedrijf op te komen) maakt discussiëren een stuk leuker. Ik geef nu regelmatig aan wanneer ik het ergens niet mee eens ben en hoe ik het zie of hoe ik het zou doen. Vaak krijg ik gelijk, dit scheelt een hoop werk en dus ook tijd."

Met veel plezier sporten

Naast zakelijk beter presteren en meer tijd, rust en energie privé, is Marco sportief in beweging gekomen.

"Dit programma heeft er voor gezorgd dat ik nu met veel plezier aan het sporten ben. Elke week 2 uur volleyballen en vaak nog een keer fietsen, wandelen of hardlopen in de week."

Tot betere 'IK' ontwikkeld

Marco besluit zijn getuigenis met de volgende zinnen over mijn begeleiding:

"Ik vind het heel bijzonder hoe Margriet iedereen helpt op zijn eigen manier en eigen tempo, zonder "haar manier" op te dringen. Ze heeft er voor gezorgd dat ik mezelf kon ontwikkelen tot de betere IK! Voor iedereen die twijfelt om dit programma te volgen: ga het gesprek eens aan met Margriet, dan ontdek je snel genoeg dat je dit zelf wilt volgen."

Dat Marco niets wil 'moeten' – of het nou 'van de baas' is of 'van Margriet' – blijkt ook uit zijn woorden hierboven. Hij wil zelf bepalen en daarin is hij zeker niet de enige. Het is ook precies de reden waarom effectief denken, durven en doen de essentie van mijn aanpak is en waarom deze duurzaam tot 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven leidt. Alleen door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen werk en leven kan een betere 'IK' zich ontwikkelen. Daarvan is Marco het levende bewijs.

Nooit meer moeten

Heb jij – net al Marco – een broertje dood aan 'iets moeten', omdat je zelf wilt bepalen? Maar lukt het jou niet om dit op een ontspannen en vaardige manier voor elkaar te krijgen?

Ook jou help ik graag om een fitte en ontspannen directeur, manager of ondernemende professional te zijn, die vanuit zelfvertrouwen handelt en excelleert met wie hij het beste is: zichzelf!

Maak je keuze uit een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met 'iets moeten' delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact