Wat een gemopper en geklaag! Wat je ook aan de orde stelt in je team, het is veel te moeilijk, het kan echt niet door de beugel of het loopt dramatisch af. In plaats van samen resultaten te boeken en daar energie uit te halen, waan je je in een mijnenveld van klagers dat je volledig leegslurpt.
Herkenbaar? Kijk dan eens goed in de spiegel wat dit mijnenveld aan klagers je wil vertellen! Niet voor niets luidt het gezegde: "Een vis rot vanaf de kop."
Is dit jouw eer te na als directeur, manager of ondernemende professional?
Doe dan je voordeel met deze blog. Je ontdekt hoe je jezelf ondermijnt, doordat je Calimero's, Lijders en Doemdenkers in hun ineffectieve sopjes laat gaarkoken. En ook wat je er direct aan kunt doen, zodat jouw team weer naar behoren gaat functioneren.
Afspraak is geen afspraak
Gek word je ervan. Vergaderingen die tot niets leiden, steeds weer dezelfde afspraken die aan de laars worden gelapt en managementrapportages die keer op keer rode cijfers – in plaats van zwarte – laten zien.
De berg werk stapelt zich op
Bij jou staat het water aan je lippen, met een mailbox vol ongelezen berichten en een to do lijst die alleen maar aan jongt – zonder dat er iets vanaf gaat. De ene reorganisatie is nog niet voorbij of de volgende staat alweer voor de deur.
Achter de feiten aan lopen
Het management wisselt om de haverklap, evenals de processen en procedures. Als je ziet wat je zelf al aan administratie, controle en verantwoording in je mik geschoven hebt gekregen – bovenop je normale werkzaamheden – schrik je je dood. Zelfs met avonden en weekends doorwerken, lukt het je niet om alles op tijd, juist en volledig voor elkaar te krijgen – laat staan betrouwbaar. Hoe hard je ook werkt, je werk is nooit af en dat frustreert je mateloos.
Kont tegen de krib
Ook je omgeving heeft te dealen met die continue veranderingen en de daarmee gepaard gaande stress. Je kunt je collega's dus geen ongelijk geven als ze de kont tegen de krib gooien of ziek, zwak en misselijk zijn. Maar het komt de resultaten en relaties natuurlijk niet ten goede – en jouw nachtrust evenmin.
Mijnenveld aan klagers
De werkdruk stijgt en het moreel daalt. Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn meer tijd, geld of middelen tot je beschikking komen. En jij bent degene die ertussendoor mag laveren om te zorgen dat iedereen tevreden blijft en zijn werk blijft doen.
Wat gezien het ziekteverzuim en de rode cijfers dus niet lukt. En dan zitten er ook nog medewerkers in je team die van klagen hun beroep lijken te hebben gemaakt. Gezamenlijk vormen ze een waar mijnenveld waarin het lastig opereren is als je deze klagers niet goed van elkaar weet te onderscheiden. Daarom nemen we ze in het vervolg stuk voor stuk onder de loep.
1. Jij bent groot en ik is klein [en dat is niet eerlijk]
Zoals de Calimero's. Zij hebben een lage frustratietolerantie. Zij vinden zichzelf heel tolerant, maar ondertussen zit elke scheet ze dwars.
Ze klagen en mopperen dat het een lieve lust is en dat vinden ze volstrekt normaal. Je moet begrijpen dat het ze gewoon echt niet meezit. Bij promoties vissen zij weer achter het net. Willen ze een bus halen, dan rijdt hij weg. Uitgerekend hun glas is altijd halfleeg en lopen ze buiten, dan regent het.
Er is maar een conclusie: het leven is vermoeiend, oneerlijk en gemeen. Op het werk hebben ze het zwaar, en thuis… laten we het erop houden dat het daar ook geen feestje is.
Dus nee, je kunt niet van ze verwachten dat zij puf hebben voor veranderingsprocessen of innovatieve trajecten. Je mag blij zijn dat ze er zijn. Het was al een hele strijd om vanochtend op tijd uit bed te komen. Ach, wat hebben ze het zwaar; Brigitte Kaandorp zong er dit lied over:
2. Lijden met een lange ij
Of neem de Lijders. Deze collega's hebben zich de rol van expert aangemeten en weten alles beter. Ze klagen over de "nitwits van buitenaf" of de "onervaren high potentials van binnenuit" die op de belangrijke posities worden benoemd en het voor het zeggen hebben.
"Want in deze organisatie luisteren naar specialisten, of naar de trouwe, oudgedienden, ho maar. Bakken geld worden er uitgegeven aan speciale projecten, waterval methodes, rapid action teams, Scrum, Agile en Lean met green belts, black belts, you name it. Het een nog flitsender dan het andere, gouden bergen die worden beloofd, terwijl het alleen maar weer oude wijn in nieuwe zakken is."
Nou die wijn kunnen de Lijders zelf ook wel schenken – of beter gezegd wijnazijn – daarin zijn ze echt de allerallerbesten.
3. De apocalypse is daar
Denk je nu dat je het ergste wel hebt gehad in het mijnenveld aan klagers? Dan vergis je je – en zeker met een of meer Doemdenkers in je team.
Deze zwartkijkers hebben geen boodschap aan nuances. Zij zien gevaar. Het gaat mis, mis en nog eens mis. Van kwaad tot erger, overal, altijd en bij iedereen.
Slapeloze nachten van de angst voor verlies van werk, inkomen of dierbaren en het gapende gat waar ze dan in zullen vallen. Werkloos of arbeidsongeschikt, moederziel alleen zonder een cent te makken, overgeleverd aan sociale instellingen.
Om te voorkomen dat hun onheilsscenario's uitkomen, boren ze elk initiatief vakkundig de grond in. Ze kennen het personeelsreglement uit hun hoofd, slapen met de cao onder hun hoofdkussen en schakelen bij het minste of geringste de OR en de vakbond in. Enthousiast krijg je ze niet en ook bij anderen weten ze elk greintje geestdrift in de kiem smoren.
Achter je rug om
Natuurlijk weet je dit geklaag van horen zeggen. Calimero's, Lijders en Doemdenkers brengen hun grieven niet out in the open, maar in kleine, meehuilende gezelschappen, waar ze zwelgen in zelfmedelijden, 'het miskende talent' uithangen of de grootste drama queen of king ten tonele brengen.
Ondertussen trekken ze gewoon hun eigen plan. Ze nemen af en toe een baaldag en lopen de kantjes ervan af, terwijl anderen zich suf werken. Als geen ander weten zij waar de gaten in het net zitten en de procedures en processen rammelen. Zo gebeurt er wat zij willen: niets.
Geef een vinger
Ondertussen wilde jij gewoon je werk doen. Om van het gezeur af te zijn gaf je iemand zijn zin. En daarna deed je dat ook bij anderen die zich ten opzichte van de eerste achtergesteld voelden – wat ook zo was, omdat zij minder zeurden.
Verlies je hand
Daarna ging het bergafwaarts en heb je wel meer zaken niet helemaal jofel aangepakt. Met als gevolg dat je meer verzuim en nalatigheid hebt dan je lief is. Dat je nieuwe medewerkers niet kunt binden en dat de gemiddelde leeftijd in je team wel heel erg hoog is komen te liggen.
Wie is er verantwoordelijk?
Je bent misschien niet blij met hoe er wordt gewerkt, maar je bent wel blij dat er wordt gewerkt. Je moet roeien met de riemen die je hebt en helaas zijn die niet ideaal voor de klus die jij te klaren hebt.
Niet iedereen wil slimmer, sneller en beter presteren en niet iedereen kan meer mee, maar ben jij dan degene om dat elke keer weer aan de orde te stellen en collega's die je al jaren kent de deur te wijzen? "Dat is toch onmenselijk? Zoiets doe je toch niet zomaar?"
Koning op je eigen eiland
Dat hier geen sprake is van 'zomaar' wil er waarschijnlijk niet bij je in. Toch is het zo.
Je hebt het mijnenveld aan klagers zelf laten ontstaan en verworden tot wat het nu is: een disfunctionerend geheel waarin onverantwoordelijk gedrag de norm is en waarin iedereen op zijn eigen eilandje zit te miauwen dat het werk lastig en vermoeiend is, dat de onderlinge omgang schandalig of onrechtvaardig is of dat alles en iedereen volledig de soep indraait.
Goudgerand in de steek gelaten
Wat overeenkomstig aan de Calimero, de Lijder en de Doemdenker is, is dat hun gedachtekronkels ze inactief maken. Voor de buitenwereld komt hun gedrag als jammerend, klagend en moeilijk doend over. Er gaat geen positieve energie vanuit en het kost enorm veel tijd om deze lieden mee te krijgen.
Dit is ook precies de reden waarom ze zich enerzijds aan hun lot overgelaten voelen – "Niemand neemt me serieus. Er wordt nooit naar me geluisterd. Als ik dat zeg, dan gooien ze me eruit." – terwijl ze anderzijds goudgerande arbeidsvoorwaarden hebben of uitzonderlijke arbeidsomstandigheden.
Onder een vergrootglas
Juist om van het gezeur af te zijn, krijgen ze dingen voor elkaar die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Aparte afspraken over werktijden, beloningen en opleidingen. Thuis mogen werken, een auto van de zaak en buiten de vakantieperiode verlof opnemen.
Door hun gezeur leggen ze ook nog eens de besluitvorming lam. Het mag niet oncomfortabel zijn voor de Calimero's, het moet recht in de leer zijn voor de Lijders en het mag niet tot hel en verdoemenis leiden voor de Doemdenkers.
Geen wonder dat je nergens aan toekomt als je met deze collega's om de tafel zit. En ook geen wonder dat je dit mijnenveld aan klagers liever mijdt dan tegemoet treedt. Terwijl dit laatste wel noodzakelijk is als je met jouw team naar behoren wilt functioneren.
Hoe effectief leid jij?
Herkenbaar zo'n mijnenveld aan klagers? In jouw eigen team met medewerkers? Of in andere teams waar jij als directeur, manager of ondernemende professional deel van uitmaakt?
Sta dan nu eens stil bij je eigen gedrag en kijk eens hoe effectief jij bent in jouw functioneren.
- Wat is jouw taak en voer je die naar behoren uit?
- Wat laat je zelf achterwege in wat je wel van je collega's verwacht?
- En wat doe je zelf wel wat je niet van anderen wilt zien?
Mensen volgen effectieve voorbeelden. Ineffectieve voorbeelden volgen ze ook.
Er was eens…
Stel je eens voor wat het je opbrengt als je wel effectieve acties onderneemt. Je neemt initiatief, pakt aan en pakt door. Je bereikt wat je wilt zonder verspilling van tijd, geld en middelen. Afspraak is afspraak. Problemen los je op, conflicten ga je aan.
Linksom of rechtsom komt er resultaat en wie hierin mee wil is welkom. Wie dat niet wil mag zich bezinnen op een nieuwe toekomst. Elders en met een deadline.
Zwarte cijfers
Op lange termijn worden resultaten en doelen behaald en werken mensen productief en plezierig samen.
Collega's zijn blij, omdat er transparant wordt gecommuniceerd en iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Samen staan jullie voor dezelfde klus en iedereen is op zijn eigen bijdrage aanspreekbaar.
De buitenwereld neemt je serieus, omdat ze krijgen wat is afgesproken: op tijd, juist, volledig en betrouwbaar.
Zijn dit sprookjes?
Nee, natuurlijk zijn dit geen sprookjes. Als jij effectief functioneert, is dit jouw werkelijkheid, maar dan moet je wel in actie komen. Ik help je graag vooruit met een van de volgende opties.
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met een mijnenveld aan klagers in jouw werk delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.