fbpx

Lustrum in overleven – 19 adviezen tegen doemdenken

Margriet Sterre Noor en Mike - lustrum in overleven

Operatie geslaagd, patiënt niet overleden. Mijn man heeft zijn lustrum in overleven voltooid – en oh wat zijn we daar allemaal blij mee!

Want hoe anders had het allemaal kunnen lopen als Mike op donderdag 19 januari 2017 niet had aangedrongen op een echoscopie. En als onze jongste dochter Noor niet een paar dagen eerder had aangestuurd op een bezoek aan de huisarts, omdat zij en mijn echtgenoot al meer dan een week aan het kwakkelen waren.

We zullen het nooit weten en dat is maar goed ook. Want de doemdenker in mij draaide al op volle toeren toen de donderslag bij heldere hemel zich aandiende. Dat werd nog erger toen de levensbedreigende diagnose gesteld was en het 'eindeloze' wachten op de operatie begon. En ook daarna was er volop reden om voortdurend in zak en as te zitten over alle mogelijke negatieve uitslagen van bloed- en lichamelijke onderzoeken.

Dat doemdenken niets verandert aan de situatie is een feit. Noch helpt het om leed te verzachten of ermee te dealen. En toch is het waar velen zich aan bezondigen – zeker als iets of iemand ons lief is.

Hoe je voorkomt dat je jouw leven overleeft in plaats van dat je het leeft en beleeft, ontdek je in dit blog met 19 adviezen tegen doemdenken. Ze zijn zeer doeltreffend als een donderslag bij heldere hemel jouw pad kruist, maar ook als er geen vuiltje aan de lucht is en jij wel overal bliksemschichten en onweerswolken ziet.

De mens lijdt het meest...

Ken je het volgende gedicht van Nicolaas Beets?

"Een mens lijdt dikwijls het meest
door het lijden dat hij vreest,
doch dat nooit op zal dagen.
Zo heeft men meer te dragen,
dan God te dragen geeft.

Het leed dat is, drukt niet zo zwaar,
als vrees voor allerlei gevaar.
Maar komt het eens in huis,
dan helpt de Heere altijd weer
en geeft Hij kracht naar kruis."

Herkenbaar voor je? Je bent niet de enige!

Bekentenis

Ook ik kan een echte doemdenker zijn – en zeker als het de gezondheid van mezelf of mijn dierbaren betreft. Als dochter van een apotheekhoudend huisarts op het platteland denk ik niet onbevangen over vlekjes en plekjes of over ziek, zwak en misselijk zijn. Dan denk ik – net als vroeger aan de telefoon, bij de voordeur of in de wachtkamer – in leven en dood en of er handelend moet worden opgetreden. En daarin sla ik de plank al op voorhand mis, omdat ik van het ergste uitga, terwijl er waarschijnlijk weinig of niets aan de hand is.

Rust zelve

Gelukkig is mijn man in dit soort situaties de rust zelve, zoals ook blijkt uit de blog 'Mijn donderslag bij heldere hemel – 19 januari 2017'. Hij maakte zich nergens druk om, totdat hij op die 19de januari van onderzoek naar onderzoek ging en uiteindelijk de fatale diagnose werd gesteld.

Die feiten logen niet: "Levensbedreigende ontdekking. Behandeling noodzakelijk."

Onmacht

Slik, als ik er nu weer aan terugdenk voel ik weer onze radeloosheid en onmacht. Maar ook onze pijn en verdriet, evenals onze woede en frustratie.

"Dit kon toch niet waar zijn?"
"Hier was een vergissing in het spel!"
"Niet Mike, niet mijn echtgenoot, niet de vader van onze dochters, want.... (vul zelf maar in)."

Dealen met de feiten

Welk argument we ook bedachten, geen enkel sneed hout. De feiten waren zoals ze waren en daarmee hadden we te dealen – of we het nou wilden of niet.

Lustrum in overleven

Op 19 januari 2017 begon Mikes lustrum in overleven, omdat voor zijn diagnose vijf jaar onderzoek en controle de regel zijn. In andere medische situaties kan de periode korter of langer zijn, maar het fijnste is natuurlijk dat jij en jouw dierbaren nooit in deze situatie verzeild raken.

De statistieken over belangrijke doodsoorzaken van overledenen wijzen echter anders uit. De kans is groot dat je vroeg of laat met een van deze ziekten geconfronteerd wordt, omdat hij je zelf treft of omdat hij een van je dierbaren overkomt. Afhankelijk van de diagnose en prognose maak je dan een eigen 'lustrum in overleven' door, waarbij ik je graag de eerste twee adviezen tegen doemdenken aanreik.

Sta je niet in de statistieken?

Advies 1. Pluk de dag en geniet met volle teugen van alles wat je doet en laat.

Sta je wel in de statistieken?

Advies 2. Leef alsof het je laatste dag is en doe waar je hart ligt, zodat je jouw leven zonder spijt kunt afsluiten.

Leef jij of overleef jij?

Ik ben heel benieuwd naar je reacties op deze twee adviezen en welke conclusies je daaruit trekt.

Pluk jij werkelijk de dag en geniet jij echt met volle teugen van alles wat je doet en laat? Of valt hierin wel wat te mitsen en te maken, omdat je jouw leven meer lijdt dan dat je het leidt, waardoor je onvoldoende aan jezelf, je dierbaren en je liefhebberijen toekomt?

Als ambitieuze directeur, manager of ondernemende professional ben je niet de enige die zichzelf volledig opbrandt door voor alles en iedereen altijd en overal bereikbaar te zijn en in alle facetten van je leven tienen te willen scoren.

Maar is dat realistisch? En brengt het je naar waar je wilt zijn? Of denk je dat je je niets anders kunt permitteren, omdat er dan enkel hel en verdoemenis dreigen?

Advies 3, 4 en 5: RET jezelf

De drie vragen hierboven zijn stuk voor stuk geweldige adviezen om de drama king of drama queen in jou te beteugelen. Ze komen uit de Rationele Effectiviteit Training van Albert Ellis en helpen je te focussen op:

  1. de feiten.
  2. het effect dat je wilt bereiken.
  3. de logica van je gedachtegang.

Ook het effectieve denken, durven en doen van FFT is op deze cognitieve gedragstherapie gebaseerd, waardoor 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven aan de top werkelijk mogelijk is.

Of is ook dit een horrorscenario voor je?

Advies 6. Erg, erger, ergst

Voor de gitzwarte doemdenker in jou kan het nooit erg genoeg zijn, omdat erger en ergst ook nog bestaan. Vandaar dit maatwerkadvies in overdrijven, waarmee je jouw worst case scenario van A tot Z mag uitvergroten.

Dus ga je gang en put jezelf helemaal uit in alle verschrikkelijke dingen die er gaan gebeuren als jij optimaal presteren en maximaal leven relaxed combineert. Erg, erger, ergst! Het kan niet bont genoeg zijn. Want jij gelooft werkelijk dat het zo desastreus en fataal gaat uitpakken, toch?

Grote kans dat je bij het lezen van de opdracht hierboven al vraagtekens begon te zetten bij jezelf en alles waar je over tobt, piekert en strest. Misschien heb je daarom ook wel niets genoteerd, omdat de vraag stellen gelijk staat aan hem beantwoorden. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest...

Uit je vicieuze cirkel

Als je weet wat het ergste is dat je kan overkomen, weet je ook wat het allerbelangrijkste is in jouw leven. En dat is goed nieuws, want dan weet je waar je jouw prioriteiten te stellen hebt, zodat je elke dag kunt plukken, ongeacht de stressvolle gebeurtenissen die jou pad kruisen en ongeacht de statistieken die er in alle soorten en maten zijn.

De volgende adviezen geven licht in de duisternis bij doemdenken, waardoor het lustrum van letterlijk overleven van Mike voor ons gezin in 5 jaren leven en beleven heeft geresulteerd. Ook zakelijk hebben deze adviezen geholpen om het effectieve denken, durven en doen van FFT dag in, dag uit in praktijk te blijven brengen. Ze hebben zelfs geleid tot een hattrick – drie jaar op rij het beste lid van Nederland binnen mijn wereldwijde ondernemersnetwerk Business Network International (BNI).

4 adviezen voor de korte termijn

Advies 7. Concentreer je op het hier en nu en baseer je op feiten of concreet waarneembaar gedrag, zodat je emoties niet met jou aan de haal gaan. Wees daarom alert op waarnemingsfouten, interpretatiefouten en evaluatiefouten, zodat je het hoofd koel houdt, je hart warm en je handen wapperend.

Advies 8. Neem je eigen verantwoordelijkheid, zodat je niet verzuimt of nalatig bent, waardoor je jouw leven lijdt in plaats van leidt. Focus op wat je wel beïnvloeden kunt en accepteer waarmee je te dealen hebt. Je kunt elk moment een nieuwe keuze maken, dus grijp die kans!

Advies 9. Wees open over je pijn en verdriet en communiceer transparant met jezelf en je omgeving over je angsten, zorgen en verlangens, zodat je doemdenkerij of andere gedachtekronkels voorkomt en constructieve samenwerking bevordert.

Advies 10. Vraag om hulp als je iets niet weet, niet kunt of moeilijk vindt en accepteer deze hulp zonder schroom.

9 adviezen voor de lange termijn

Advies 11. Weet wat je wilt en zorg ervoor dat jouw basis voor succes op orde is, zodat je elke dag passie, energie en plezier ervaart. Wees lief voor jezelf en geniet van wat je lief is.

Advies 12. Elimineer tijdvreters en energieslurpers. Schakel deskundigen in als je eigen kennis, kunde of ervaring tekortschieten, als je iets niet leuk vindt of als je ergens geen zin in hebt. Investeer daarnaast in mensen en middelen, die je leven en werk aangenamer maken, doordat ze je tijd en energie besparen of rust en ruimte opleveren.

Advies 13. Ervaar je stress? Stop met hollen en start met luisteren naar jezelf. Onderzoek je belasting en belastbaarheid en onderneem actie, zodat je jouw burn-out of bore-out voorkomt.

Advies 14. Omarm gewoonten die je ontvankelijkheid voor stress minimaliseren, zodat je de pieken en dalen van het leven geestelijk en lichamelijk veerkrachtig kunt opvangen.

Advies 15. Wees assertief en zet jezelf op nummer 1 om jouw doelen en resultaten fluitend te realiseren. Ikke, ikke, ikke is echt niet zo verschrikkelijk en kiezen is niet per definitie verliezen.

Advies 16. Verzamel mensen om je heen die je stretch bezorgen in plaats van stress. Als acht kun je groeien en bloeien door je te omringen met negens en tienen, waardoor je samen van goed naar goud gaat en goud behoudt.

Advies 17. Zeg ja tegen discomfort, zowel zakelijk als privé. Met tweeën en drieën om je heen, blijf je een vier, terwijl je jezelf en je omgeving ook vleugels kunt geven.

Advies 18. Vier je successen. Wees trots op elke stap die je zet, dat je opstaat als je valt en dat je doorgaat als het tegenzit. En geniet ondertussen van het uitzicht, het overzicht of je inzichten.

Advies 19. Er is altijd een perspectief om je glas half vol te laten zijn in plaats van half leeg. Proost ;-)!

Wil jij meer leven en beleven?

Herken jij jezelf in de doemdenker, waardoor jij jouw leven meer lijdt dan dat je het lijdt? En wil je daar vanaf?

Ik help je graag verder met een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met overleven versus leven of beleven delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact