fbpx

Leren managen als ZZP'er? Marion is nu directeur!

Leren managen als ZZP'er_Marion is nu directeur

Weet je wat een van de grootste fouten is van ZZP'ers? Dat ze niet leren managen. Daardoor verspillen ze kostbare tijd, geld en energie, zowel van zichzelf als van hun opdrachtgevers.

Zeker in opdrachten waar weinig orde op zaken is, lopen ze continu alle gaten dicht. Hoe meer overuren ze maken voor de klant, hoe minder tijd er is om aan het eigen bedrijf te besteden en hoe minder puf ze hebben voor hun hobby's en dierbaren. De enige die tevreden knort is het spaarvarken - ook al is het penny wise, pound foolish.

Ben jij zo'n ZZP'er? Lees dan vooral verder! En doe dat ook als je een ambitieuze directeur, manager of ondernemende professional bent die zich gedraagt als zo'n ZZP'er.

Wat leren managen je oplevert, ontdek je in deze blog, waarin ZZP'er Marion centraal staat. Zij werd zelfs binnen een half jaar directeur door niet meer 'alles aan elkaar te herderen'. Haar volledige testimonium lees je in het vervolg met her en der een link of reflectie van mij.

Van 'herderen' naar leren managen

Toen Marion zich aanmeldde voor mijn Masterclass 'Succes Zonder Stress' kende ik haar nog niet, maar zij mij wel:

"Ik volg je al een hele tijd op social media. Jouw directheid, je helderheid, je ziet iets en wast dat varkentje. Hier wilde ik meer van weten, ik wilde het wel eens horen in plaats van lezen, vandaar mijn aanmelding voor de Masterclass. Ik was net voor mezelf begonnen met Proces-Wijzer, had een leuke opdracht bij een zorgorganisatie en ik had helder wat ik wilde, dacht ik."

Veel te hard werken

De Masterclass smaakte naar meer en Marion koos voor een Doorbraaksessie. Daar kwam alras naar voren dat Marion veel te hard werkte voor haar opdrachtgever, waardoor ze veel te weinig tijd had voor zichzelf, haar kinderen en hobby's. Ook de ontwikkeling van haar eigen bedrijf lag stil, terwijl ze barstte van de goede ideeën.

Mogen leren managen

Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat Marion haar eigen 'proces' wijzer kon inrichten om zowel zakelijk als privé optimaal te functioneren. In plaats van 'alles bij elkaar te herderen' was het tijd dat collega's en kinderen hun eigen boontjes gingen leren doppen!

"Ik heb nog wel even getwijfeld of de investering (in tijd en geld) zich zou uitbetalen. Maar aan de andere kant liep ik alles bij elkaar te herderen, terwijl ik toch echt voor de troepen uit wilde om te wijzen hoe mooi het allemaal kan zijn. Ik mocht leren managen. Ik ben blij dat ik het me gegund heb."

In beweging komen

Marion koos voor mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' en kwam in beweging. Met grote gewenste gevolgen:

"Deelname aan jouw leiderschapsprogramma heeft me het vertrouwen gegeven dat ik, door zelf een beweging te maken, andere mensen in beweging krijg. De studiegenoten hebben me op zachte manier maar haarscherp gespiegeld in mijn gedrag, handelen en denkbeelden. Het is niet brutaal om mensen aan te spreken op niet nagekomen afspraken, maar juist een teken dat je overzicht hebt. En het is belangrijk om het werk gedaan te krijgen maar zeker zo belangrijk om oprechte aandacht voor de mens te hebben. Hoe toon je dat je dit hebt? In liefde loslaten zoals een van de mededeelnemers dit zo mooi zei. Door de verschillende technieken die we aangereikt kregen had ik handvatten om m'n leven te herinrichten, structuur te hebben (zelfs letterlijk in de mailbox) en de flow erin te houden."

Hoe meer Marion leerde managen, hoe meer ze groeide in haar leiderschap en ondernemerschap. Verantwoordelijkheid nemen, transparant communiceren en afrekenen met verzuim en nalatigheid gingen haar steeds makkelijker af, waardoor ze steeds effectiever, efficiënter en energieker ging functioneren. Voor haar klant bespaarde ze hiermee veel tijd, geld en energie, maar ook zelf voelde ze de passie, energie en plezier weer borrelen. Het smaakte naar meer om zelf aan de knoppen van de zorgorganisatie te draaien. De kans die ze eind 2022 kreeg, greep Marion dan ook met beide handen aan.

Zelf aan het roer

Sinds 2023 is Marion Operationeel Directeur. Een nieuwe functie waarin ze verantwoordelijk is dat de juiste dingen op het juiste moment gebeuren, doordat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Samen met de Algemeen Directeur werkt ze aan de visie, missie en strategie van de organisatie, zodat er in- en extern focus, overzicht en structuur is. Ook voor haar eigen bedrijf en Marion thuis renderen deze rust, reinheid en regelmaat prima.

"Erg fijn om vooraf koers af te stemmen in plaats van achteraf in allerlei bochten wringen om koers te houden. Er staat inmiddels een stevige zorgorganisatie, met heldere communicatielijnen en een duidelijke missie en visie die bij elke belangrijke beslissing als referentiekader geldt. Daarnaast weet ik wat ik met Proces-Wijzer wil en geniet ik van mijn rust thuis."

Leven naar eigen waarden

Naast deze persoonlijke en professionele groei en bloei was er ook afscheid voor Marion:

"Deelname aan het leiderschapsprogramma heeft me ook inzicht gegeven in wat ik niet meer wilde, hoe ik niet (meer) wilde zijn. Bewustwording van eigen normen en waarden, en daarnaar leven. Ik ben pragmatisch en hou van eenvoud heb ik ontdekt (en ook dat daar niets mis mee is)."

Wat een cadeau! Marion leerde zichzelf accepteren in wie zij is en dat dit goed genoeg is. I LOVE it 😊

Diepe verbinding

Zonder zichzelf bloot te geven had Marion deze resultaten niet bereikt. Het zorgde voor diepe verbinding tussen alle aanwezigen, waardoor iedereen van, met en aan elkaar kon leren:

"Als ik terugkijk heb ik de training als praktisch maar ook overweldigend ervaren. De live trainingen, Q&A's, in te dienen huiswerk, het was er altijd leek het. De herkenning in de ander maakte dat ik me als goede leider in spe kwetsbaar durfde op te stellen waardoor we ook veel van elkaar hebben kunnen leren. Er is een diepe verbinding ontstaan tussen ons."

Verbaal orakel met een gave

Ook voor mij heeft Marion warme woorden:

"Als trainer stond jij er altijd, iedere keer weer alles tot in de puntjes verzorgd. Je hebt een uitgesproken mening, en steekt die niet onder stoelen of banken. Ook ben je een verbaal orakel, met een enorme kennis en ervaring en niet te beroerd om die te delen. Bovenal weet je mensen in de kern van hun wezen te raken. Dit is een gave, maar vereist van de ander ook vertrouwen en incasseringsvermogen. En iets in mij zegt dat jij ook daar goede voelsprieten voor hebt. Bij mij heeft het gewerkt, ik heb het helder gekregen."

In beweging blijven

Doordat Marion zichzelf permissie gaf om te leren managen, veranderden haar werk en leven. Ze bracht zichzelf in beweging, waardoor ook anderen in beweging kwamen. Daardoor ontstonden er kansen die zij greep en verzilverde. Haar presentatie juni 2023 - tijdens de successendag van haar leiderschapsprogramma - staat me nog helder voor de geest. Wat een kracht, pracht en vertrouwen. Net als Marion heb ik er alle vertrouwen in dat zij zichzelf in beweging houdt:

"Margriet, dank voor je persoonlijke aandacht, je verhalen en je kritieken. Je hebt me op koers gebracht, en ik vertrouw erop dat het geleerde me in beweging blijft houden."

Mag jij leren managen?

Herken jij jezelf in het verhaal van Marion, omdat ook jij veel te hard werkt IN de business, waardoor je niet AAN je eigen business en leven toekomt? Weet dan dat je niet de enige ZZP'er bent die in deze valkuil stapt, maar ook zeker niet de enige directeur, manager of ondernemende professional.

Meer dan 10.000 collega's bevonden zich in ditzelfde schuitje, waardoor ze hun relaties en resultaten naar de haaien hielpen. Totdat ze besloten om zichzelf – en daarmee anderen – te leren managen.

Gun jij dit jezelf ook? Met de volgende opties maak je een vliegende start!

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw verhaal met leren managen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk. 

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Photo by VENUS MAJOR on Unsplash

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact