fbpx

Klein door stress? Gerard en Alfred kozen voor groot met succes!

Klein door stress? Gerard en Alfred kozen voor groot met succes!

Kijk eens in de spiegel: blijf jij klein door stress of wil je groot worden met succes? Zelfs als het water aan de lippen staat, is het voor veel directeuren, managers en ondernemende professionals lastig om voor zichzelf te kiezen.

 • "Wie heeft het nou niet druk aan de top?"
 • "Zo slecht gaat het toch helemaal niet?"
 • "Dat korte lontje thuis heb ik heus niet elke dag."
 • "Mijn hoge bloeddruk is onder controle met levenslange pilletjes."
 • "Ik heb al allerlei trainingen en opleidingen gevolgd."
 • "Zoveel tijd, geld en energie heb ik nu niet."
 • "Oh, ik moet er vandoor, alweer een spoedje."
 • "Je hoort nog van me als het wel uitkomt."
 • ... (oorverdovende stilte)

Herkenbare monologen voor je? En ook herkenbaar dat je hier niets mee opschiet als je relaxed wilt excelleren aan de top met 0% overuren en 100% leven?

In deze blog maak je kennis met Service Manager & Board Lid Gerard en DGA van een productiebedrijf Alfred. Beiden kozen ervoor om niet langer in deze monologen te blijven hangen, maar hun stress echt bij de kop te pakken. Wat het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' hen heeft opgeleverd lees je in het vervolg én ook hoe jij zelf uit jouw comfortzone stapt.

Moe, moe en nog eens moe

"Slecht slapen, oververmoeid voelen, veel te veel uren maken op het werk, nergens tijd voor – niet voor het gezin, niet voor familie of vrienden en geen tijd om te sporten." Zo beschrijft Gerard zijn uitgangspositie, voordat hij bij mij aanklopte.

Gerard was en is niet de enige. Er zijn vele directeuren, managers en ondernemende professionals die met deze stressklachten rondlopen. En daarmee blijven doorlopen, terwijl dat nergens toe leidt.

Een neerwaartse cirkel

Sterker nog, het leidt van kwaad tot erger, omdat je daarmee steeds meer stress krijgt van getob dat zich niet oplost. Een stagnerend bedrijf, een stagnerend lijf en een stagnerend privéleven dienen zich aan. Geen zin in seks, sporten of studie, wel in bankhangen, buizen en bieren. Alsof dat ook maar een zier helpt om je beter te voelen over jezelf, je werk en je leven.

Leve de feestdagen

Misschien herken je ook wel bij jezelf dat je steeds meer van vrije dag naar vrije dag leeft of van vakantie naar vakantie. En dat je echt uitkijkt naar de lange weekends rondom Pasen, Hemelvaart en Pinksteren en er juist van baalt als Kerst en Oud & Nieuw op zaterdag en zondag vallen. Verplicht vrij is even op adem komen. Zodat je daarna weer verder kunt tobben.

Vraag jezelf dit eens af

Even alle gekheid op een stokje: hoe lang denk jij zo verder te kunnen stressen, zonder dat een van de grote life events – zoals burn-out, scheiding, ontslag of een hartinfarct – zich aandient?

Hoe lang denk je dat jouw team je korte lontje nog accepteert, je gebrek aan focus en structuur, de afspraken die je steeds vaker afzegt of eenvoudigweg niet nakomt? Ben je dan een motiverende baas, denk je?

En wat denk je van je partner en kinderen? Hoe lang blijven zij zich nog aan jouw nukken en grillen aanpassen? Net als jouw sportmaatjes vermaken zij zich prima met elkaar – ze rekenen niet eens meer op je.

De harde werkelijkheid dient zich aan

Het klinkt onaardig, maar dit is de harde waarheid: Jouw gezinsleden en sportmaatjes hebben het leuker zonder jou, omdat jouw stress dan niet in de weg zit. En hetzelfde geldt voor je collega's, klanten en leveranciers. Dus doe er wat aan, want het sluipt erin, maar het sluipt er niet uit!

Besef wat stress met je doet

"Dat ik stijf stond van de stress wilde ik niet weten." zegt Alfred in zijn testimonium. "En dat ik niet te genieten was, lag aan anderen. Maar Margriet wond er geen doekjes om: als ik weer plezier wilde hebben in mijn leven moest het roer drastisch om."

"Aanvankelijk wilde ik daar niet aan" schrijft Alfred verder. "Zei ik 'ja' en deed ik 'nee'. Maar Margriet zou Margriet niet zijn als ze daar genoegen mee zou nemen. Ze bleef de vinger op de zere plek leggen, totdat ik het zat was en ging doen wat wel werkt. Nee zeggen, delegeren en laten. Keuzes maken en prioriteiten stellen, hoe impopulair ook. Vanaf dat moment veranderde alles. Ik keek weer vooruit, kreeg weer vertrouwen in de toekomst en ondernam stappen."

Je staat zelf aan het roer

Herken jij stresssymptomen bij jezelf, ga dan met jezelf aan de slag. Stop met jezelf en anderen in de weg zitten. Als je meer doet van wat je deed, krijg je meer van wat je kreeg. Je draait jezelf zelfs steeds verder de misère in, omdat je ineffectieve gewoonten steeds meer stress oproepen. Want bedenk: als je jouw stress zelf had kunnen oplossen, dan had je dat allang gedaan. En als een bekende je had kunnen helpen, dan was ook dat allang gebeurd.

Zoek buiten je bekende kring met oplossingen

Het hele eiereneten is dat jij niet weet hoe je jezelf van jouw stress af moet helpen en dat anderen om je heen dat ook niet weten. Dus moet je een oplossing zoeken buiten jezelf en buiten het jou bekende. Net zoals Gerard en Alfred deden.

Effectief denken, durven en doen

Zoek iemand die je ziet doen waar jij naar verlangt. Die kan wat jij niet kunt, die doet wat jij niet doet, die durft wat jij niet durft. En die hierin aantoonbaar succesvol is, omdat hij de kunst van effectief denken, durven en doen meester is. Tips en tricks tegen stress werken niet, een eilandjescultuur in stand houden als je samen relaxed wilt excelleren evenmin. Investeer je tijd, geld en energie dus alleen in beproefde en bewezen kwaliteit.

Verandering is spannend

Van deze persoon zou je ook zo maar van alles minder leuk kunnen vinden, juist omdat hij – of zij – zich zo onderscheidt van jou, maar dan in een positieve richting. In plaats van te omarmen dat we van hem kunnen leren, stoten we hem liever van ons af door kritiek te leveren, te roddelen of jaloers te zijn.

Want leren betekent veranderen en daar houden de meeste mensen niet van. Het zorgt er echter wel voor dat je de ratrace overleeft, dat je voorkomt dat je onhoudbaar wordt of dat je arbeidsongeschikt raakt van de stress.

De enige weg naar succes

Om het beste uit onszelf te halen, moeten we afscheid nemen van onze oude vertrouwde gewoonten, terwijl we niet weten wat we ervoor in de plaats krijgen, of we er wel in slagen en of we daar dan gelukkig van worden. Toch is dit de enige weg die leidt naar succes.

Het resultaat spreekt voor zich

"In 4 sessies van 2 dagen en 1 dag als afsluiting kwamen de noodzakelijke mindset, vaardigheden en tools van een effectieve manager aan de orde en leerde ik, zowel zakelijk als privé, afrekenen met mijn smoesjes, tijdverspillers en energievreters," zegt Gerard in zijn getuigenis. "Margriet hield me continu voor ogen wat ik wilde, stuurde me doel- en resultaatgericht bij en liet me telkens weer nieuwe stappen zetten om minder hard te werken en meer te genieten."

Door alle veranderingen die Gerard ervoer met het programma geeft hij zichzelf nu een 9. Een groei van 180 procent.

De oogst van Alfred liegt er evenmin om: "Ik gedraag me assertiever, ben vrolijker en slaap beter. Gaat er iets mis? Dan blijf ik er niet meer in hangen. Ik los het op, vraag om hulp of accepteer het. Want ik kan niet alles, ik wil niet alles en ik hoef niet alles. Nu werk ik nog maximaal 32 uur (dat was het dubbele) en bouw deze uren de komende jaren verder af."

Trots en gelukkig

Wat Gerard en Alfred in hun testimonia beschrijven, maakt me trots en gelukkig. Zij zitten weer goed in hun vel, omdat zij hun 'lijderschap' veranderden in leiderschap, ondernemerschap, verbinding en energie. Daardoor doen en laten zij nu vanuit LOVE – zonder iets of iemand tekort te doen.

En hun stress? Die is veranderd in balans tussen belasting en belastbaarheid, omdat ze nu luisteren naar zichzelf – zowel in werk, privé en hobby's als in hoofd, hart en handen.

Applaus voor Gerard en Alfred

Ging dit veranderen van Gerard en Alfred zonder slag of stoot? Nee! En dat kan ook niet, omdat verandering oncomfortabel is. Je komt jezelf tegen en dan is het makkelijker om voor jezelf weg te lopen dan de confrontatie aan te gaan. Bijvoorbeeld door het voeren van het soort monologen waarmee deze blog begint en waardoor je veel meer tijd, geld en energie verspilt dan wanneer je in een keer door de zure appel heen bijt.

Voor Gerard en Alfred was al dat uitstellen en afstellen geen optie meer. Ze waren de situatie waarin ze zaten helemaal zat en hun motivatie, bereidheid en commitment om te veranderen was drie keer 100%. Ze wilden niet meer klein blijven door stress, maar groot worden met succes. En graag zo slim en snel mogelijk, met resultaten op korte en lange termijn.

Dus kozen zij voor een effectieve, duurzame oplossing, waarmee zij hun investeringen in tijd, geld en energie dubbel en dwars zouden terugverdienen. Want waarom zou je het wiel zelf uitvinden, terwijl je het direct voor jezelf kunt laten draaien? Mijn 5 stappen van stress naar succes werken en de vele positieve ervaringen met mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' (sinds 2014) en haar voorlopers (sinds 1999) spreken boekdelen.

Wil je mijn hulp?

Houd jij jezelf klein door stress? En wil jij – net als Gerard en Alfred – groot worden met succes? Ik help je graag op weg met een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (niet meer) klein blijven door stress delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties

 1. Mooie eyeopeners! Gaaf zo'n hartverwarmende getuigenis in de pocket! En weer een beter ondernemer in ondernemrsland erbij dankzij Margriet!

  1. Dank je wel Renate voor je waardering van mijn werk. Ik ben ook reuze blij dat ik dit kan en mag betekenen voor al die harde werkers, die zichzelf weer centraal willen zetten in hun eigen leven. Ze knappen er stuk voor stuk van op en ook hun omgeving komt weer helemaal tot bloei. Van grimlach naar glimlach, wie wil dat nou niet?

 2. mooi verhaal Margriet en helemaal waar. Zelf dacht ik ook wel - toen ik aan jou programma begon - waar ga ik de tijd vandaan halen, maar ben blij dat ik gestart ben.
  Ik ben er nog niet - zit nog midden in je programma - maar ben er nu al blij mee.
  Dank je wel!!

 3. Dank je wel Debby. Super dat ook jij de stap hebt gezet om groot te worden met succes en vaarwel te zeggen tegen klein blijven met stress. Door mee te doen met mijn leiderschapsprogramma heb je echt gekozen voor jezelf en het waarmaken van jouw persoonlijke en zakelijke dromen. Niet 'of of', maar 'en en', omdat dat uitstekend mogelijk is als je echt doet wat je belangrijk vindt en bent wie je het beste kunt zijn: jezelf! We gaan nog veel mooie ontdekkingen doen samen en daar verheug ik me zeer op. Tot binnenkort! Margriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact