fbpx

Verzuim & nalatigheid: waarom zitten ze je groei in de weg?

Verzuim & Nalatigheid_Quote Coco Chanel

"Ja zeggen, nee doen" – om je groen en geel te ergeren, toch? Want hoeveel ellende veroorzaakt dit soort verzuim & nalatigheid jou?

  • In je resultaten en relaties?
  • Geestelijk en lichamelijk?
  • Op de korte en lange termijn?

Je kunt er boeken over vol schrijven, maar daar heb je geen tijd, geld en energie voor. Want afspraken worden niet nagekomen, terwijl jij overduidelijk bent geweest. De ander wist dus precies wat hem te doen stond. Maar dan doet hij het niet. Sterker nog, hij laat ineens ook niets meer van zich horen.

Wat een… (leef je uit op de puntjes).

Of misschien doet die ander het wel, maar niet op tijd of niet juist, niet volledig of niet betrouwbaar. Dan zit jij met de fouten, klachten en andere gebakken peren. Die je allemaal zelf mag oplossen, want de ander doet het niet. Die zegt "ja" en doet "nee": dat schiet niet op.

Beter om het zelf te doen – denk je. Een lelijke vergissing...

Door zelf te doen wat een ander nalaat ben jij immers in gebreke. Je verzuimt te doen wat effectief is en bezorgt jezelf daardoor extra werk, frustraties en ellende. Je wordt er moe van, geïrriteerd en chagrijnig. Ook krijg je er lichamelijke en geestelijke klachten van, waardoor je ziek en arbeidsongeschikt kunt worden. Terwijl het heel goed anders kan.


Wat is verzuim & nalatigheid?

Verzuim is niet doen wat je geacht wordt te doen. Je komt je afspraken niet na en bent dus in gebreke. Daar kun, mag en moet je op worden aangesproken. Gebeurt dit niet dan leidt verzuim van kwaad tot erger.

In dit artikel laat ik je zien wat de oorzaken en gevolgen zijn van verzuim, maar ook welke schade je jezelf en anderen berokkent door hier nalatig mee om te gaan. Met de hulpmiddelen die ik je geef kun je direct aan het werk om verzuim & nalatigheid te herkennen, bespreekbaar te maken en op te lossen.

Je ontdekt:


Wat maakt verzuim & nalatigheid schadelijk?

Verzuim & nalatigheid hebben grote gevolgen voor de resultaten die je boekt. Er wordt niet gedaan wat is afgesproken en daarom haal je je doelen niet en presteer je onder de maat.

De schade is groot:

Ontevreden klanten

Klanten krijgen niet wat ze nodig hebben. Wat ze wel krijgen, is niet op tijd, niet juist, niet volledig of niet betrouwbaar. Daardoor kunnen ze minder goed functioneren in hun werk of leven en ervaren ze geen nut of gemak van je.

Hoe je het ook wendt of keert, je helpt ze niet met jouw product of dienst. En daardoor zijn ze ontevreden over je. Als je geluk hebt vertellen ze je dit zelf, zodat je je misser kunt herstellen en een tweede kans krijgt.

Maar meestal heb je pech, vertellen ze het voort en blijven nieuwe opdrachten en klanten uit. Je concurrent ontvangt ze met open armen.

Financiële zorgen

Als klanten wegblijven, wie betaalt dan jouw salaris? En hoe betaal jij je hypotheek of huur dan nog? Kunnen de kinderen nog wel studeren? Is er nog wel geld voor vakanties? En kom je nog wel ergens anders aan de bak?

De vanzelfsprekendheid van een vast inkomen staat plots op losse schroeven. Het hebben van een vaste baan of vaste verdiensten ook. Onzekerheid, angst en twijfel deuken je zelfvertrouwen en je ego.

Gezondheidsklachten

Getob over werk en inkomen houdt mensen uit hun slaap, waardoor ze steeds minder fris en fruitig uit hun ogen kijken. Hun lichaam en geest laten het afweten, omdat ze gevoed worden door angsten, zorgen en stress.

Waar dat toe leidt?

Je verzuimt op je werk, omdat je je niet goed kunt concentreren, vermoeid bent en fouten maakt. Met aspirines, cafeïne en nicotine houd je jezelf op de been en steeds vaker neem je een baaldag op.

Totdat al deze lapmiddelen geen zoden meer aan de dijk zetten en je de huisarts raadpleegt. Die vervolgens pillen, poeders of een prik voorschrijft. Of doorverwijst naar specialisten in de geestelijke of lichamelijke gezondheidszorg.

Vanaf dat moment krijgen 'de witte jassen' het voor het zeggen. Jouw verzuim wordt een medische aangelegenheid waar allerlei privacyregels op van toepassing zijn. Maar ook rechten en plichten, waarover jij met alle betrokkenen op het juiste moment het juiste gesprek moet voeren. Terwijl jij maar een ding wilt: beter worden.

Werkdruk voor collega's

Wordt er verzuimd? Dan blijft er werk liggen.

Niet leuk voor jou, maar ook niet voor je collega's. Er moet meer werk gedaan worden door dezelfde mensen die daardoor een hogere werkdruk ervaren. Terwijl er ook nog achterstallig werk ligt, fouten gerepareerd moeten worden en er steeds meer gecontroleerd en verantwoord moet worden.

Ongewenst verloop

Hoeveel goede collega's zijn er bij jou al vertrokken, omdat ze het niet meer zagen zitten om te dweilen met de kraan open?

Je kunt ze moeilijk ongelijk geven. Als de cultuur van een organisatie ziek is en ook niet beter wil worden, neem er dan maar liever afscheid van. Misschien ook wel slim als jij dat had gedaan toen de klad erin kwam. Nu heb je collega's die overspannen thuis zitten, dwars liggen of de kantjes eraf lopen.

Overspannen collega's

Sommige collega's hebben het te ver laten komen. Die zijn al vele maanden uit de running, omdat het werk ze te veel geworden is.

Ze hebben zich een slag in de rondte gewerkt om alle ballen in de lucht te houden, waarbij ze zichzelf volledig hebben weggecijferd. Nu zitten ze thuis: overwerkt, overspannen of burn-out.

Hun re-integratie gaat met piepkleine stapjes, waarbij alles en iedereen zich moet aanpassen. Doe je dit niet? Dan zwaaien er boetes en sancties waar je niet vrolijk van wordt.

Dwarsliggers

Weer andere collega's liggen alleen maar dwars. Wat er ook bedacht wordt om te verbeteren, zij zeggen "Nee". En als anderen "Nee" zeggen, willen zij het ineens wel.

Geen land mee te bezeilen. Alleen maar negatieve energie die iedereen frustreert. Die collega's zou je met liefde zien vertrekken. Helaas hebben ze goudgerande arbeidsvoorwaarden, waardoor niemand erover begint…

Net of voortdurend dwarsliggen geen prijs heeft, maar goed: dat is een ander verhaal.

Kantjes-eraf-lopers

Wie weinig van zich laat horen of zien zou zo maar de kantjes eraf kunnen lopen. Glad als een aal en de grootste vrienden met directie, management of andere beslissers. Tot ergernis van collega's, die het werk doen dat hun kantjes-afloop-collega laat liggen.

Als laatste binnen, als eerste naar huis. Nooit bereikbaar als je belt, een agenda die niet ontsloten is. Wat je ook vraagt, alles is moeilijk, kan niet of komt nu niet uit. Maar ondertussen kan er wel uren worden gerookt, geluncht of gekoffieleut.

Spijtig dat jij al dat gelanterfant niet ziet en aanpakt. Dan zou de werkdruk zeker dalen en het werkplezier met sprongen toenemen.

Struisvogels

O ja, bijna vergeten… Er zijn ook nog collega's, die hun kop in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Ze laten zich gewillig naar de slachtbank leiden en komen pas in actie als het te laat is.

Dan staan ze opeens aan de zijlijn: zonder baan, zonder inkomen en zonder perspectief.


Waarom verzuim je?

Er zijn legio redenen om te verzuimen. Je bent ziek, zwak of misselijk. Of je weet, kent of kunt iets niet. Ook kun je ergens geen zin in hebben, een ander dwars willen zitten of niet nadenken. En je kunt bang, lui of moe zijn, gefrustreerd, verongelijkt of stikjaloers.

Pas als je weet waarom je verzuimt of nalatig bent, kun je het oplossen.

Opdracht: Waarom verzuim jij?

Welke redenen heb jij om te verzuimen?
Wat vind je van jouw redenen?
Wat zouden anderen hiervan vinden?
Wat zou jij van anderen vinden met deze redenen?

Wanneer verzuim je?

De keuze die je hierin maakt is van vele factoren afhankelijk:

  • Belang en urgentie.
  • Nut en noodzaak.
  • Waarden en normen.
  • Kennis, kunde en ervaring.
  • Motivatie en bereidheid.
  • Mogelijkheden en vaardigheden.

Opdracht: Geef per factor aan hoe deze jouw verzuim & nalatigheid beïnvloedt.

Welke factor werkt voor jou stimulerend om te verzuimen?
Welke factor werkt voor jou remmend om te verzuimen?
Welke factor ervaar jij niet als relevant om te verzuimen?

Ook de omstandigheden spelen een rol:

  • Locatie.
  • Tijd.
  • Geld.
  • Middelen.
  • Energie.
  • Gezondheid.
  • Korte of lange termijn.

Opdracht: Geef per omstandigheid aan hoe deze jouw verzuim & nalatigheid beïnvloedt.

Wanneer verzuim je wel?
Wanneer verzuim je niet?
En wanneer zit je verzuim & nalatigheid tussen wel en niet in?

Hoe verzuim je?

Verzuim kan zich op vele manieren manifesteren.

  • In dood, ziekte of verderf.
  • In achterstanden, fouten en onbetrouwbaarheid.
  • In mopperende collega's en klanten.
  • In een uitgezakt lichaam en een gekwelde geest.
  • In een gezin dat zonder jou eet.
  • In vrienden en familie die je niet meer uitnodigen.
  • In een verwaarloosde hond, kat of tuin.
  • In slapeloze nachten, tobben en stress.

Wat al deze manieren gemeenschappelijk hebben is dat je jezelf en anderen tekortdoet. En dat er maar eentje is die dit veranderen kan. Jij!


Je schaadt jezelf

De prijs van verzuim & nalatigheid is hoog. Je hebt jezelf ermee op allerlei vlakken: je resultaten, portemonnee, gezondheid, relaties en ook je ontwikkeling.

Opdracht: Stel je voor dat jij een jaar lang verzuimt in je werk. Welke gevolgen heeft dit dan voor:

Het behalen van je persoonlijke en professionele doelen?
Je inkomsten en uitgaven, zowel zakelijk als privé?
Hoe je zelf in je vel steekt en de impact die dat heeft op je gezin, je hobby's en andere liefhebberijen?
Schijnt er dan nog licht aan jouw horizon of dreigen er vooral donderwolken?
Je weet zelf het antwoord…

Je benadeelt anderen

Los van deze persoonlijke schade benadeel je ook anderen door te verzuimen in je werk.

Als jij niet doet wat je hoort te doen, krijgen anderen hun zaken niet voor elkaar. Dan kunnen ze hun doelen niet bereiken, presteren ze onder de maat en zijn bestuurders, klanten en collega's ontevreden. Van een topteam weinig sprake, van een tobteam des te meer.

De gevolgen staan dagelijks in de krant: rode in plaats van zwarte cijfers, werkdruk in plaats van werkplezier, klokkenluiders in plaats van zorg en aandacht voor de klant.


Tijd voor maatregelen

Verzuim & nalatigheid zijn niet nodig. Beide kunnen voorkomen worden en – als ze zich voordoen – effectief worden aangepakt. Jij kunt hierin zelf het verschil maken. Met assertieve houding en gedrag.

Doe je dat niet, dan ben je zelf in gebreke.

Geloof je me niet? Bedenk dan waarom je iets niet zou kunnen veranderen als je er last van hebt.
Leef je uit met drogredenen als:

  • Heeft toch geen zin.
  • Is al vaker geprobeerd.
  • Veel te ingewikkeld.
  • Dat is niemand nog gelukt.
  • Geen beginnen aan.
  • Dat wordt nooit geaccepteerd.
  • Dat staat niet in mijn functieomschrijving.
  • We moeten al zoveel.
  • Veel te duur.
  • Geen tijd.
  • Kan niet.
  • Mag niet.
  • Is onfatsoenlijk.
  • Maak je niet druk.
  • Komen we op terug.
  • Heb vertrouwen.
  • Alles komt heus wel voor elkaar.

No more excuses

Smoesjes, dooddoeners en 'ja, maren'. We laten onszelf en anderen er voortdurend mee wegkomen. Terwijl we er niets mee opschieten. Ze leiden tot uitstel en afstel en uiteindelijk tot conflicten, omdat er niet effectief en niet efficiënt wordt samengewerkt.

Wat alle excuses met elkaar gemeen hebben is dat ze jou weerhouden om verantwoordelijkheid te nemen en op te lossen waar je last van hebt. Dat kan op twee manieren:

  • Door het probleem aan te pakken.
  • Door het probleem te accepteren.

Meer dan deze twee smaken zijn er niet. Dus kies maar – scheelt jou en anderen een hoop frustraties en gezeur.


Verzuim is een keuze

Of iemand verzuimt of nalatig is, is afhankelijk van mogelijkheid en gelegenheid.
Beide zijn beïnvloedbaar. De eerste van binnenuit. De tweede van buitenaf.

Mogelijkheid om te verzuimen

Welk gedrag sta jij jezelf toe in een bepaalde omgeving om te verzuimen?

  • Wat vind je dat je kunt doen?
  • Wat vind je dat je kunt laten?

Jouw eigen visie, waarden en normen zijn bepalend voor de keuzes die je hierin maakt.

Gelegenheid om te verzuimen

Welk doen en laten staat de omgeving je toe?

  • Wat kun je je permitteren aan verzuim & nalatigheid?
  • Wat wordt niet geaccepteerd of getolereerd?

De collectieve waarden en normen zoals die binnen deze omgeving worden gehanteerd en nageleefd zijn leidend voor de keuzes die je hierin maakt.


Zo kan het anders

Wil jij geen last meer hebben van verzuim & nalatigheid?

Zorg van meet af aan voor glasheldere afspraken over:

  • De inhoud van het werk.
  • De arbeidsomstandigheden.
  • De arbeidsverhoudingen.
  • De arbeidsvoorwaarden.

De belangrijkste voorwaarde is dat je volstrekt transparant bent over hoe je met elkaar omgaat. En ook wat hierin wel en niet acceptabel is om het gezamenlijke doel te dienen.

  • Waardeer en beloon effectief gedrag in het moment.
  • Stuur ineffectief gedrag direct met persoonlijke aandacht bij.
  • Tref waar nodig corrigerende maatregelen.

Op deze manier geef je verzuim geen kans om je resultaten en relaties te verzieken - en het maakt je ook nog een motiverende baas.


Over ziek zijn gesproken

Ziekte is geen reden zonder meer om te verzuimen van je werk. Dit is pas geoorloofd als je door een lichamelijk of geestelijk gebrek niet meer in staat bent om het werk te doen dat je geacht wordt te verrichten of dat je hebt afgesproken te doen.

Over wel of niet ziek zijn en de daaraan gekoppelde eventuele gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid oordeelt de bedrijfsarts of verzekeringsarts. Er zijn vier scenario's:

  • Wel ziek, niet arbeidsongeschikt.
  • Wel ziek, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
  • Niet ziek, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt.
  • Niet ziek, niet arbeidsongeschikt.

Wel ziek, niet arbeidsongeschikt

Ben je ziek, maar niet arbeidsongeschikt? Dan doe je gewoon je werk en functioneer je – ondanks je ziekte – naar behoren. Er is geen reden voor ziekteverzuim.

Wel ziek, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Ben je ziek en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kun je je eigen werk of aangepast werk niet of slechts ten dele verrichten en ben je voor het gedeelte dat je niet kunt werken ziek. Ziekteverzuim – geheel of gedeeltelijk – is vanuit medisch standpunt te rechtvaardigen.

Niet ziek, geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Ben je niet ziek, maar wel geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan is er sprake van zogenaamde 'situationele arbeidsongeschiktheid'. Er spelen dan conflicten tussen 'de mens' en 'het werk', die niet medisch van aard zijn. Verzuim kan te rechtvaardigen zijn, maar niet op basis van ziekte: het gaat dan om een bijzondere vorm van verlof.

Niet ziek, niet arbeidsongeschikt

Ben je niet ziek en niet arbeidsongeschikt? Dan kan er geen sprake zijn van ziekteverzuim.


Verzuim niet bij ziekte

Niet iedereen met een ziekte verzuimt of is arbeidsongeschikt. Evenmin is iedereen die verzuimt of arbeidsongeschikt is ziek.

Ziekte en verzuim zijn geen synoniemen van elkaar en dienen ook apart bezien te woorden. Voor het vaststellen van ziekte zijn medici nodig. Voor het constateren van verzuim zijn feiten en concreet waarneembaar gedrag nodig over het nalatig zijn.

Blijf niet in gebreke om die feiten en gedragingen te verzamelen. Alleen dan kun je verzuim effectief en efficiënt oplossen – ook bij ziekte.


UBAA jij al?

Uitspreken. Bespreken. Afspreken. Aanspreken.
Doe jij het al? Als jij er mee begint volgen je collega's en klanten vanzelf.

Je maakt een flitsende start met de volgende zes basisregels voor effectief gedrag:

Vind je deze basisregels interessant? Neem dan nu even de tijd om te kijken waar jij staat in het toepassen van deze regels en waar je nog te winnen hebt.

Opdracht: Jij en de basisregels van FFT

Welke basisregels pas jij toe?
Wees eerlijk naar jezelf en kijk of je deze echt altijd, overal en bij iedereen toepast.
Ja? Ga zo door.
Nee? Onderzoek wat je weerhoudt en denk, durf of doe anders, zodat je je wel volgens deze regels gedraagt.

Helderheid in vier stappen

In de meeste organisaties is UBAA'en een ondergeschoven kindje, waardoor effectief gedrag ver te zoeken is. Er gelden geen basisregels voor transparant communiceren en als ze al gelden dan worden ze niet nageleefd.

De gevolgen voor productief en prettig samenwerken zijn groot: er is geen veiligheid en vertrouwen en doelen en resultaten worden niet gehaald. Roddel en achterklap tieren welig, stress en verzuim vieren hoogtij.

Terwijl het zoveel leuker en slimmer kan. Door te UBAA'en kunnen alle IKKEN er zijn en ontstaat er een echte WIJ, die er samen voor gaat. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: de klant vooruit helpen in zijn werk of leven. Als je UBAA't wil je daar samen het verschil in maken.

UBAA'en is ook niet moeilijk als je weet wat je wilt, waarom en van wie. Dan heb je alle ingrediënten om met de ander in gesprek te gaan en te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. Of niet, maar dan hoef je daar ook niet teleurgesteld over te zijn. UBAA'en zorgt voor duidelijkheid met een volstrekt transparant proces.


Zo werkt UBAA

Hoe UBAA werkt is als volgt samen te vatten:

  • Ik zorg ervoor dat de ander weet wat ik belangrijk vind of nodig heb.
  • Ik zorg ervoor dat ik weet hoe de ander tegenover mijn belang of nood staat.
  • Ik maak afspraken met de ander over het dienen van mijn belang of nood.
  • Ik spreek de ander aan op het dienen van mijn belang of nood.

Hoe UBAA je?

UBAA'en doe je in vier stappen. Hieronder vind je de onderdelen van elke stap. Voer deze achter elkaar uit en je zult de transparantie ervaren waar je zo naar verlangt.

Stap 1: Uitspreken

  1. Breng je boodschap in de vorm van een krachtige IK-boodschap.
    • Uit een persoonlijke wens of behoefte (in 'pijn' of 'fijn').
    • Verkondig een algemeen belang, nut of noodzaak.
  2. Geef een korte, heldere argumentatie in ervaring, feiten of logica.

Stap 2: Bespreken

  1. Vraag de ander naar zijn begrip van de boodschap en WAT hij van jouw boodschap vindt.
  2. Vraag door, vat samen en creëer draagvlak voor je boodschap (het WAT).
  3. Laat de ander jouw belang, nood of argumentatie herhalen of vraag hem zijn begrip van jouw WAAROM samen te vatten.
  4. Creëer commitment op het gemeenschappelijke in WAT je deelt en WAAROM je dat deelt.

Stap 3: Afspreken

  1. Vat het gemeenschappelijke samen in WIJ, WAT en WAAROM.
  2. Doe een voorstel over toepassing of uitvoering van de boodschap.
  3. Check de reactie van de ander op dit voorstel.
  4. Luister actief, vraag door en vat samen, totdat er akkoord is over het vervolg.
  5. Maak SMART afspraken over het vervolg: WIE doet WAT, WANNEER, WAAR en HOE.

Stap 4: Aanspreken

  1. Verwoord de SMART afspraak: Op datum x hebben wij met elkaar afgesproken dat... (HOE, WAT EN WAAROM).
  2. Benoem de feiten en het concreet waarneembare gedrag in de opvolging van de afspraak.
  3. Praat in zintuigelijke waarneming: Ik ZIE, HOOR, RUIK, PROEF, VOEL (TAST)....
  4. Vat het gemeenschappelijke en/of onderscheidende in de opvolging ten opzichte van de afspraak samen.
  5. Check deze samenvatting bij de ander en vraag hem om toelichting of aanvulling.
  6. Verbind het besprokene aan de opvolging van de afspraak, trek conclusies en koppel er consequenties aan.

NB Na punt 6 hierboven begint een nieuwe cyclus van uitspreken, bespreken, afspreken en aanspreken.


Drie keer UBAA'en volstaat

Wie UBAA't volgens de regels heeft weinig tijd nodig om af te rekenen met verzuim & nalatigheid.

Er zijn maximaal drie UBAA-rondes nodig. Dan is duidelijk dat de ander niet wil meewerken en dat diens verzuim of nalatigheid een eigen keuze is met de bijbehorende consequenties.

In de tweede UBAA-ronde zijn deze consequenties bespreekbaar gemaakt, omdat afspraken uit de eerste UBAA-ronde niet nageleefd zijn. Omdat fouten maken menselijk is, worden deze afspraken in de tweede ronde herhaald inclusief de consequenties van wel en niet naleven.

Worden ze dan opnieuw niet nageleefd dan is er sprake van onwil en pas je de consequenties toe.
Verzuim is een keuze, de consequenties ook.


UBAA jij mee?

Stel je eens voor welke winst jij kunt behalen door vanaf nu te UBAA'en.
Laat het me weten in het commentaar hieronder.

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn.

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact