fbpx

Eigen verantwoordelijkheid begint bij jezelf

Eigen verantwoordelijkheid_Quote Dalai Lama

Als anderen nu eens hun eigen verantwoordelijkheid zouden nemen, dan zouden jouw leven en werk een stuk eenvoudiger zijn, toch?

Zeker aan de top zou je dan veel meer bereiken met minder moeite en ook nog vol passie, energie en plezier thuiskomen. Zodat je weer eens lekker kunt sporten, vrijen of lanterfanten. Maar ook een dik boek lezen, een bioscoopje pakken of in je broek plassen van de slappe lach.

Hoe lang geleden was dat ook alweer? Of kun je het je niet eens meer herinneren, omdat je altijd aan het werk bent?

Mijn advies? Stop ermee, zodat je kunt doen waarvoor je betaald wordt! Want als anderen verzuimen of nalatig, laat jij jouw eigen verantwoordelijkheid als directeur, manager of ondernemende professional liggen.

Hoe dit zit, ontdek je in dit artikel, en ook hoe je jouw harde werken verandert in met hart leven. Doe daarom je voordeel met het vervolg, waarin je alles in overzichtelijk stukjes krijgt voorgeschoteld:


Kijkje in de spiegel

Zeg eens eerlijk, hoeveel uren werk jij? En nee, hiermee bedoel ik niet het aantal uren dat in je contract of opdracht staat, maar het aantal uren dat je echt maakt.

 • Op kantoor, onderweg en thuis, als je vergadert, belt of mails wegwerkt?
 • In de weekends, 's avonds en 's nachts, als je toch weer achter de laptop kruipt?
 • En alle keren dat je wakker ligt, omdat alles wat je nog moet jou uit je slaap houdt!

Jouw werkelijke werkweek

Opdracht: Hoeveel uren werk jij?

Geef in de tabel hieronder aan hoeveel uren je per dagdeel, per dag - en dus per week - werkt.

MIJN WERKWEEKHUIDIGE WERKSITUATIE IN DAGDELEN
DAGENOCHTENDMIDDAGAVONDNACHTTOTAAL
MAANDAG     
DINSDAG     
WOENSDAG     
DONDERDAG     
VRIJDAG     
ZATERDAG     
ZONDAG     
TOTAAL     

Hard werken is geen oplossing

Hoe harder je werkt hoe minder je bereikt en hoe vermoeider en eenzamer jij wordt. En dat is logisch. Als jij het werk van anderen op je neemt, hoeven zij het zelf niet te doen. En als jij dit blijft doen, dan leren ze het zelfs af. Met als gevolg dat jij werkdruk ervaart, terwijl je collega's de kantjes er vanaf lopen of hun eigen goddelijke gang gaan. Waaraan jij je vervolgens mateloos stoort en waarover je omgeving dan weer klaagt of roddelt.

Zo simpel werkt het om geen eigen verantwoordelijkheid te nemen. En zo simpel graag je ook je eigen graf, zowel zakelijk als privé. Want wat bereik jij met jouw team en organisatie als je arbeidsongeschikt van de stress thuis komt te zitten? En hoe lang houdt je partner het nog vol als je liever met je laptop naar bed gaat dan met hem of haar?

De vraag is dus: hoeveel uren zou je willen werken?


Jouw gewenste werkweek

Opdracht: Hoeveel uren wil jij werken?

Geef in de tabel hieronder aan hoeveel uren je per dagdeel, per dag en per week zou willen werken. Let wel: dit mogen minder uren zijn dan je nu in je contract of opdracht bent overeengekomen.

MIJN WERKWEEKGEWENSTE WERKSITUATIE IN DAGDELEN
DAGENOCHTENDMIDDAGAVONDNACHTTOTAAL
MAANDAG     
DINSDAG     
WOENSDAG     
DONDERDAG     
VRIJDAG     
ZATERDAG     
ZONDAG     
TOTAAL     

Werken vanuit je hart

Ik ben benieuwd op hoeveel uren je uitgekomen bent voor je gewenste situatie, maar vooral of je de tabel echt eerlijk hebt ingevuld.

Als je dit hebt gedaan kom je gegarandeerd aan minder uren per week, omdat je tijd aan je liefjes en liefhebberijen wilt besteden. Maar ook aan je lichaam en geest. Oftewel nietsnutten, je hart volgen en gelukkig zijn.

Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Met de volgende opdracht vogel je dat snel uit en ontdek je ook meteen waar het spaak loopt.


Jouw ideale 168 uur

Opdracht: Jouw ideale 168 uur per week

Maak een tabel met de 7 dagen van de week in de kolommen en de 24 uren van de klok in de rijen.
Vul daarna de tabel met de volgende activiteiten:

 • Slapen
 • Eten en drinken
 • Persoonlijke verzorging
 • Werken
 • Sporten
 • Hobbyen
 • Huishouden
 • Klussen
 • Studeren
 • Sociale activiteiten

Het uur van de waarheid

Hoe ziet jouw 168-uurschema eruit? Krijg je alle activiteiten ingepast? Kom je tijd te kort? Of ben je aan het smokkelen om alles wat je nu doet toch op een of andere manier in de tabel te persen?

Heb je alles kunnen inpassen?

Als jij alles ingepast hebt en je bent gelukkig en tevreden, kan ik je alleen maar aanraden om heerlijk te genieten van de balans die jij hebt gecreëerd. In werk, privé en hobby's enerzijds en hoofd, hart en handen anderzijds. Om dit voor elkaar te krijgen heb je jouw verantwoordelijkheid genomen, dus wees trots op jezelf. En ga hiermee door, ondanks de pieken en dalen waarop het leven je trakteert.

Kom je tijd te kort?

Heb je minder tijd dan activiteiten? Dan heb je jouw verantwoordelijkheid te nemen door te stoppen met hollen en te starten met luisteren naar jezelf. Het gaat erom dat je de 168 uur die je per week hebt naar je hand zet, zodat je niet burn-out of bore-out thuis komt te zitten. Of allebei, omdat je omgeving niet het beste uit jou haalde, maar jij ook niet uit jezelf.

Ben je een smokkelaar?

Heb jij alles wel ingepast, maar kom je eigenlijk tijd te kort? Dan voelt dat vast niet prettig. Je weet dat er niet meer uren per week zijn, maar je wilt ook geen activiteiten staken. Daarom doe je alles een beetje. Want je wilt niemand teleurstellen. En eigenlijk wil je ook alles perfect doen. Hoe je het ook wendt of keert, dat wreekt zich. Je zit steeds minder lekker in je vel, omdat je stijf van de stress of met hartkloppingen door het leven gaat.


Weten wat je wilt

Wil je zaken voor elkaar krijgen? Begin dan met vaststellen wat je wilt. Hierin ben jij aan zet, omdat niemand deze vraag voor jou kan beantwoorden. Dat moet je overigens ook niet willen als jij je eigen leven wilt leiden en niet dat van anderen wilt lijden. Dus ga deze verantwoordelijkheid niet uit de weg, maar kies voor jezelf en zet jouw eigen basis voor succes neer.

Als je niet weet wat je wilt, kun je daar prima achter komen. Met hulp van anderen, die wel weten wat ze willen. Ken je die mensen? Zoek ze dan op. Ken je ze niet? Zorg dat je ze vindt en accepteer hun hulp. Met een beetje googelen en rondvragen in je netwerk is alles te vinden, omdat je met iedereen die je nodig hebt in contact kunt komen.

Niet weten, niet kennen en niet kunnen zijn smoesjes waarmee je jezelf niet in beweging krijgt. Daardoor bereik je jouw doelen en resultaten niet en verpieteren jouw klanten en collega's. Om over je privéleven nog maar te zwijgen met jouw chronische vermoeidheid en gebrek aan libido.

Ja-maren

Ben je het niet met me eens? En voelde je al een "Ja, maar..." in je opkomen? Mooi!

Met ja-maren ben je bezig je gelijk te halen. Ook als je jouw 'maar' vooraf laat gaan door "Sorry, neem me niet kwalijk" of "Ik wil niet flauw doen". Het is en blijft je gelijk halen, waardoor je meer met je zelf bezig bent dan met de ander. Maar het helpt je niet om relaxed te excelleren aan de top doordat je 0% overuren, 25% productiever en 100% leven waarmaakt. Want je neemt je eigen verantwoordelijkheid niet, terwijl je je mogelijk wel heel verantwoordelijk voelt.

Zo ben ik niet

Waarschijnlijk vind je van alles van de tekst hierboven. Mogelijk voel je flink verzet. Zo ben je niet, zo praat je niet en zo wil je ook niet zijn. Maar ondertussen…

We nemen nooit objectief waar. Onze communicatie gaat voortdurend mank doordat we verwijderen, generaliseren en vervormen. We laten dingen weg, praten in alles of niets termen en maken dingen groter of kleiner dan ze zijn.

Wat we denken te zien en horen nemen we aan als dé werkelijkheid. Terwijl het slechts jouw werkelijkheid is en niet per definitie de mijne of die van een ander.

Toch gedragen we ons naar die ene waarheid van onszelf.

Check de feiten

Check of jouw manier van denken ook die van een ander is. Zolang je dit niet doet, weet je het niet en vaar je op je eigen interpretaties en evaluaties. Daarin kun je je lelijk vergissen - of misschien heb je die ervaring al eens gehad, dat je je er lelijk in vergist.


Wees SMART

Wil je dat jouw zaken voor elkaar komen? Wees dan SMART in jouw communicatie, waardoor je jouw team vleugels geeft:

 • Specifiek: Zeg precies wat je bedoelt, doordat je kenmerken, details en verfijningen helder maakt.
 • Meetbaar: Maak wat je wilt concreet in bijvoorbeeld centimeters, kilo's, euro's, graden, uren, enzovoort.
 • Acceptabel: Zorg dat wat je wilt past binnen de waarden en normen van je omgeving, zodat het herkend, erkend en gewaardeerd wordt.
 • Realistisch: Wees nuchter in wat kan en stel redelijke eisen, waardoor je jezelf en anderen niet gek maakt.
 • Tijdgebonden: Stel deadlines, meet en weet de voortgang en acteer daarop, zodat je regeert door vooruit te zien in plaats van achter de feiten aan te lopen.

Hoeveel doelen behaal je dan zonder frustraties, denk je? En hoeveel veranderingsprocessen en innovaties slagen daardoor voortaan wel?

In plaats van je zorgen te maken over jouw houdbaarheid aan de top, kom je zo van goed naar goud waar én goud behoud. Daar kun je mee thuis komen, toch? En ook op je werk, bij je klanten, collega's en aandeelhouders.


Ga voor resultaat

Als jij weet wat je wilt en je hier klip en klaar in uitspreekt, kan het niet anders dat jij je zaakjes voor elkaar krijgt. Want anderen weten waar ze met jou aan toe zijn én jij weet waar je met anderen aan toe bent. Zo niet, dan ga je daarover met de ander in gesprek. Assertief, als een motiverende baas, waardoor je resultaat en relatie beide dient. Zowel op de korte als de lange termijn.

Neem je deze verantwoordelijkheid, dan getuig je in jouw persoonlijk management van:

 • Zelfreflectie
 • Openheid
 • Profilering
 • Actief luisteren
 • Probleem oplossen
 • Conflict hanteren

Je neemt jezelf en anderen de maat, omdat je meer succes en minder stress wilt voor jezelf en ook met je team relaxed wilt excelleren. It takes two to tango, wie danst er met je mee!


Begin bij het begin

Zonder bewustwording geen bereidheid, zonder bereidheid geen bekwaamheid en ook zonder bekwaamheid geen effectiviteit.

Wil jij effectiviteitontwikkeling van jouw medewerkers, team of organisatie? Weet dan dat deze ontwikkeling verloopt via drie stadia: van bewustwording (WETEN) via bereidheid (WILLEN) naar bekwaamheid (KUNNEN).

Wil jij zelf effectief zijn? Ook dan zijn deze drie stadia van toepassing om te zorgen dat jij anders leert denken, durven en doen. Heb je dit eenmaal onder de knie? Dan kun je ook je omgeving hierin meenemen.

Hoe ontwikkel je jouw effectiviteit

Het positieve aan dit verhaal is dat jij zelf hét verschil kunt maken, tenzij jij die verantwoordelijkheid uit de weg gaat. De vraag is dan wel hoe jij als directeur, manager of ondernemende professional jouw ambities denkt te realiseren en hoe je anderen daarin mee wilt nemen. Mensen doen niet wat je zegt, maar ze doen wat je doet. Dus zeg het maar, wat voor leider wil jij zijn - met een korte ei of met een lange ij.


Neem jij jouw verantwoordelijkheid?

Weet je nu al wat je hebt laten liggen, omdat jij je zaakjes niet voor elkaar krijgt? En begrijp je nu ook dat het aan jou ligt als anderen verzuimen of nalatig zijn, waardoor jij te veel uren werkt?

Wees zelf het effectieve voorbeeld, zodat ook anderen hun verantwoordelijkheid nemen. Kun je daarbij mijn hulp gebruiken? Maak dan gebruik van een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over dit artikel? Of wil je jouw ervaringen met (geen) eigen verantwoordelijkheid nemen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact