Succes. Wie wil het niet? Het liefst zie je dat succes je in de schoot valt. Als een gebraden haantje, kant en klaar om te verorberen. Helaas zit succes niet zo in elkaar - en de basis voor succes evenmin.
Want succes overkomt je niet – het is een resultaat. Van je inspanningen om jezelf te ontwikkelen. Maar ook van je eigen lef om van omgeving te veranderen als die je niet meer dient.
In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf aan de basis staat van je eigen succes. Je komt meer te weten over:
- Wat er nodig is om succesvol te zijn
- Wat jou uniek maakt
- Waar succes vandaan komt
- Waarom rust, reinheid en regelmaat belangrijk zijn
- Waarom nee zeggen een must is
- Hoe je doet wat echt belangrijk is
- Waar begin je?
- Hoe je bereikt wat je wilt
- Hoe je aardig kunt zijn als je doet wat je wilt
Wat is er nodig om succesvol te zijn?
De basis voor succes is tweeledig:
1. Je weet wat je wilt.
2. Je werkt eraan dat waar te maken.
Doe je wat je wilt en zet je je hiervoor in, dan haal je het beste uit jezelf. Sterker nog: je overtreft jezelf, doordat je jezelf steeds verder ontwikkelt. Daardoor blijf je 'fit to survive' en kun je mee in de vaart der volkeren. Bovendien heb je het gevoel dat jij daar invloed op hebt.
Zeker in een job aan de top is dit van groot belang, omdat jij het voorbeeld bent dat doet volgen.
- Als jij niet weet wat je wilt, hoe kun je jouw team en organisatie dan leiden?
- En als jij wel weet wat je wilt, maar je werkt er niet aan om dit waar te maken, hoe help je dan anderen succesvol te functioneren?
De essentie van succes is dat je geen speelbal bent op andermans golven, maar dat je zelf bepaalt uit welke hoek de wind waait. In voor- en tegenspoed, bij zonneschijn of vorst. Maakt niet uit: jij zet gewoon je ijsmuts op en gaat voort met wat je drijft.
Om erachter te komen wat voor jou succes is, heb ik een eenvoudige opdracht voor je.
Opdracht: Wat is succes voor jou?
- Wanneer zit jij lekker in je vel?
- Wat maakt jou gelukkig?
- Wie bewonder je?
- Waar ben je trots op?
- Wat mag je bloed, zweet en tranen kosten?
- Waarin heb je jezelf overwonnen?
Wat maakt jou uniek?
Het grootste succes dat je in je leven kunt behalen, is jezelf zijn. Dat je van jezelf houdt en accepteert wie je bent. Met je plussen en je minnen, je nukken en je grillen, je kwaliteiten en je valkuilen.
Jezelf zijn! Wie wil dat niet?
Wat hiervoor nodig is, is zelfkennis. De volgende vragen helpen je een stukje op weg.
Opdracht: Wie ben ik?
- Wat maakt jou uniek?
- Wat is jouw grootste talent?
- Wanneer voel je je thuis?
- Wat ontspant je?
- Wat kost je geen enkele moeite?
Waar komt succes vandaan?
In de oertijd was succes dat je bij de groep hoorde. Dat je wist dat je veilig kon slapen, omdat anderen de wacht hielden om je tegen sabeltandtijgers te beschermen. Dat je wist dat je eten en drinken had, omdat jij ook jouw rol in het systeem vervulde en anderen daar weer van profiteerden.
Je telde mee, omdat je het geheel beter liet functioneren en zo de groep in stand hield. Iedereen had belang bij jouw rust, speel- en vrijpartijen, omdat je daardoor goed kon presteren in jouw rol binnen de groep. Met het bouwen van een warm en veilig nest, het binnenhalen van een verse prooi, het leveren van een sterk nageslacht.
En jij? Op welke manier tel jij mee voor jouw omgeving? Leef je uit met de volgende opdracht.
Opdracht: Wat is jouw toegevoegde waarde?
- In je werk?
- Voor je klanten of opdrachtgevers?
- Je collega's, leidinggevenden of medewerkers?
- Voor je leveranciers of partners?
- Voor je bestuur, commissarissen of aandeelhouders?
- Thuis?
- Voor je gezin, familie en vrienden?
- Voor buren, burgers en buitenlui?
Het belang van rust, reinheid en regelmaat
Met heldere taken, rollen en verantwoordelijkheden was het leven in de oertijd overzichtelijk. Ieder deed zijn 'ding' om als individu en als groep te overleven. Er was rust, reinheid en regelmaat. Wie zich niet aan de regels van de groep conformeerde, werd buitengesloten of was ten dode opgeschreven.
Niet meedoen was geen optie, omdat dit een regelrecht gevaar opleverde voor het voortbestaan van de groep. De pikorde was duidelijk, wie de baas was ook. Iedereen gedroeg zich daarnaar. En zo niet, dan werd er opgetreden, zodat verzuim en nalatigheid ophielden te bestaan of de groep ervan verschoond werd.
Opdracht: Jouw 3 R-en
- Hoe zorg jij voor jouw rust?
- Hoe houd jij jezelf rein?
- Hoe geef jij jezelf regelmaat?
Wat maakt jou fit to survive?
In onze moderne wereld lijkt de oertijd ver weg, maar onze instincten en hormonen werken als vanouds.
We acteren nog steeds vanuit fight, flight, freeze en faint. Vechten en vluchten zijn nog steeds dezelfde als toen, net als verstijven en flauwvallen. Wie de vijand slim genoeg af was, overleefde en kon zichzelf voortplanten. Wie deze kunst onvoldoende beheerste werd opgepeuzeld. Eten of gegeten worden, survival of the fittest.
Om succesvol te kunnen zijn, zijn veiligheid, zekerheid en geborgenheid een voorwaarde. Maar ook hiervoor geldt dat ze je niet aan komen waaien.
Het zijn de resultaten van doel- en resultaatgerichte samenwerking, waarbij alle betrokkenen gestimuleerd worden op hun best te functioneren door enerzijds actief te participeren en anderzijds zelfredzaam te zijn. Ter voorkoming van overdruk en overspanning, dan wel onderdruk of onderspanning is het belangrijk dat voor elk individu belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn.
Opdracht: Wat maakt jou fit to survive?
- Wat kun je?
- Wat weet je?
- Wie ken je?
Kuddegedrag
Onbewust gedraag je je naar je omgeving. Je past jezelf aan om bij de groep te horen waarmee je je omringt. Je wilt niet uit de toon vallen, want dan sta je er alleen voor.
Alleen al de gedachte aan deze eenzaamheid is een reden om je aan te passen aan de groep en jezelf daarmee tekort te doen. Door je aan te passen word je een verlengstuk van een ander. Je gaat als een marionet door je eigen leven – wie aan jouw touwtjes trekt, beslist wat je doet. Er zijn maar weinig mensen die zich hier gelukkig bij voelen.
Opdracht: Ben jij een kuddedier?
- Welke dingen doe je tegen je zin?
- Wat vind je lastig om te zeggen?
- Welke keuzes laat je anderen maken?
- Waarin volg je niet jouw hart niet?
Erbij willen horen heeft een prijs
Wat heb jij hoog in je vaandel staan: autonomie en vrijheid of naar iemands pijpen dansen?
Dat laatste doet geen recht aan wie je bent, wat je wilt en hoe je daar zelf vorm en inhoud aan wilt geven. Je bent niet gemotiveerd om te presteren, het frustreert je functioneren en het ondermijnt je passie, energie en plezier. Ook leidt het tot roddel, jaloezie en de kantjes er vanaf lopen. En wat denk je van een eilandjescultuur, (ziekte)verzuim door stress of ongewenst verloop?
Een hoge prijs voor erbij willen horen. Een prijs die ook lang niet iedereen navertelt na een hartinfarct of faillissement.
Opdracht: Welke prijs betaal jij voor erbij willen horen?
- In je resultaten?
- In je financiën?
- In je gezondheid?
- In je relaties?
- In je toekomstperspectief?
Waarom nee zeggen een must is
Om succes met jezelf te hebben, is nee zeggen tegen anderen noodzakelijk. Want alleen dan kun je ja zeggen tegen jezelf. Tegen wat je wilt, dat je daarvoor gaat en dat het je gaat lukken. Wat anderen daar ook van mogen vinden. Maak je daar niet druk om. En laat je er zeker niet door weerhouden.
Alleen jij kunt jouw eigen leven leiden. Ieder ander is een stuurman aan de wal.
Accepteer dat je niet iedereen te vriend houdt, als je doet wat jouw hart je ingeeft. Weet ook dat dit helemaal niet nodig is. Hoe aangenamer je het alle anderen maakt, hoe onaangenamer je voor jezelf bent. Wanneer je niet doet wat wel belangrijk voor je is, verspil je tijd, geld en energie. En je staat achteraan in je eigen rij.
Opdracht: Waar zou jij "NEE" tegen willen zeggen?
- In je werk?
- Thuis?
- In je hobby's?
Wat zouden deze "NEE's" je opleveren?
- In tijd?
- In geld?
- In energie?
Doen wat écht belangrijk is
Weet jij wat jij écht belangrijk vindt?
Nee? Dan heb ik een leuke opdracht voor je.
Opdracht: Wat is écht belangrijk voor jou?
Neem een vel blanco papier en een pen en beantwoord de volgende vragen:
- Wat kun jij niet missen?
- Waar heb je slapeloze nachten van?
- Waardoor word je tot tranen geroerd?
- Wat haalt het beste in je naar boven?
- Waar raak je niet over uitgepraat?
- Waarmee verbeter jij de wereld?
- Waar geloof je heilig in?
Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je daarnaar leven en werken. Je bent succesvol, omdat je trouw bent aan jezelf. Als directeur, manager of ondernemende professional kun daarmee thuiskomen, toch? En ook op de zaak of bij je klanten!
Vertrouw jezelf
Zonder vertrouwen in jezelf heeft het geen zin om succes na te streven.
Succes vraagt om eigen verantwoordelijkheid en lef. Om te gaan staan voor jezelf. Om te breken met gewoonten en tradities die je niet dienen. Het vraagt om inzet, discipline en toewijding. En om af te zien en door te gaan, ook als anderen je voor gek verklaren, zich uitputten in klagen of zelf het bijltje erbij neer hebben gegooid.
Voor succes is het belangrijk dat je erop vertrouwt dat je jouw doel kunt bereiken en dat je hier zelf invloed op hebt.
Hoe effectiever jij denkt, durft en doet, hoe meer resultaat je met jezelf en anderen boekt. Met zelfvertrouwen bepaal je zelf hoe de bakens staan en kun je onder alle omstandigheden jouw eigen koers en tempo varen.
Leer samen
Succes is ook met, van en aan elkaar willen leren. Zodat je jezelf kunt verrijken met nieuwe inzichten, je grenzen kunt verleggen en jezelf opnieuw kunt uitvinden. En ook anderen wijs kunt maken. Steeds weer.
Succes gaat over het spel, niet over de knikkers. Het spel van je omgeving kunnen spelen, terwijl je ook je eigen spel speelt én waarop iedereen elkaar aanspreekt. Ontspannen, bekwaam en assertief. Vanuit heldere, gezamenlijke spelregels. Zonder taboes, ieder op zijn best.
Waar begin je?
Succes begint bij jezelf. Bij weten wat je belangrijk vindt, wie je wilt zijn en wat je wilt doen in je leven. En daar dan doel- en resultaatgericht werk van maken.
Heb jij zo'n persoonlijke en zakelijke visie?
De meeste mensen niet. Ze denken er niet over na waarom ze doen wat ze doen. Ze hebben huisje, boompje beestje, gaan jaarlijks een of twee keer met vakantie en werken enkel en alleen om de kost te verdienen.
Dag in, dag uit doen ze hetzelfde werk met dezelfde collega's voor dezelfde klanten met steeds weer dezelfde problemen. Zonder erbij na te hoeven denken doen ze 'hun ding'. Of ze het nu leuk vinden of niet.
Misschien geldt dit ook wel voor jou. Vraagje: ben je dan succesvol?
Hoe vogel je uit wat je leuk vindt?
Wat je leuk vindt, kost je meestal geen moeite. Het zijn de dingen die je doet als je vrij bent en waarmee je jezelf vermaakt. Het zijn je hobby's, liefhebberijen en pleziertjes.
Opdracht: Uitvogelen wat je leuk vindt
De volgende vragen helpen je om te ontdekken wat je leuk vindt.
- Waarvan ga je lachen?
- Van welke hobby zou jij je werk willen maken?
- Wat verveelt je nooit?
- Waar kunnen ze je voor wakker maken?
- Wat blijf je ook na je pensioen doen?
- Welke complimenten ontroeren je?
- Waar ga je voor?
- Wat raakt je tot in het diepst van je ziel?
- Waar verlies je jezelf in?
Waar ligt je passie?
Heb je weleens ervaren dat je helemaal opgaat in wat je doet, en de dag voorbij is voordat je er erg in hebt? Dat je overloopt van energie en bruist en borrelt van de ideeën, zelfs al heb je een hele dag gewerkt?
Dat is het gevolg van leven vanuit je passie. Je werkt in een flow en dat is een heerlijk gevoel. Alles binnen en buiten je komt bij elkaar. Moeiteloos bereik je jouw doelen en resultaten.
Ogenschijnlijk. Want in flow werken is het resultaat van veel geploeter en gezwoeg. Van vele malen je neus stoten en wel 10.000 uur iets hebben gedaan, voordat het als vanzelfsprekend voelt en gebeurt. Niet voor niets hecht Van Dale een dubbele betekenis aan dit woord:
pas•sie (de; v)
1. het lijden van Jezus.
2. (meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij.
Mensen met een passie zijn bezield en bevlogen en bereid offers te brengen voor wat ze drijft. Het is hun roeping, hun missie en daarvoor zijn ze bereid te sterven.
Gepassioneerde mensen praten met vuur en vlam over hun werk, hun partner, kinderen en hobby's. Hoe zit dit bij jou?
Opdracht: Jouw vuur en vlam
Denk aan iets of iemand waar je heel veel van houdt en stel je voor dat je hierover 2 minuten vol vuur en vlam mag praten.
Een nieuw leven
Opdracht: Een nieuw begin
Stel je voor dat je je leven helemaal opnieuw zou mogen doen.
- Hoe zou je leven er dan uitzien?
- Wat zou je doen en laten?
- Met wie zou je je omringen?
- En hoe zou je je dan voelen?
Wat je ook bedenkt, het leven nu werkt nog steeds als in de oertijd. Toen overleefde je niet als je alleen maar aan het jagen was en geen tijd nam voor rust, herstel en voortplanting. Of als je alleen maar luierde zonder een bijdrage te leveren aan de groep.
Idealiter is je werk een van de manieren waarop jij jezelf verwezenlijkt, naast je privéleven en hobby's.
Hoe bereik je wat je wilt
Bereiken wat je wilt, is een kwestie van doen. En om te kunnen doen, zul je een besluit moeten nemen.
Dit besluit moet volmondig zijn, dus geen 'ja-maren'. Alles wat niet volmondig is, is reden voor zelfonderzoek.
Bij al je antwoorden kun je je vervolgens afvragen of het klopt wat je denkt en of ze je helpen om je doel te bereiken. Zijn je antwoorden "NEE"? Stop dan met doen wat je deed, omdat je daarmee zult krijgen wat je kreeg. Geen resultaten en trots, wel torenhoge stress of een uitgeknepen citroen gevoel.
Zo kom je vooruit
Om te bereiken wat je wilt is het belangrijk dat je een doel stelt, een plan hebt en vertrouwen hebt in je eigen kunnen.
En dan begin je. Stapje voor stapje. Meter voor meter. Dagen, weken, maanden.
Vervolgens komt het aan op meten en bijsturen. Zodat je op koers blijft en jezelf niet voorbij loopt.
Werk samen
Schakel deskundigen in als je iets niet weet, durft of kan. Zorg voor goede mensen en middelen die je door pieken en dalen heen loodsen. Vraag dus om hulp en accepteer hulp. Dan functioneer je op je best.
Bereiken wat je wilt, vergt keuzes. De bereidheid om er 100% voor te gaan en je omgeving daarin mee te nemen. Samen bereik je meer dan alleen, maar anderen willen alleen mee als ook zij daar voordeel van hebben.
Een gezamenlijk doel en een gedeelde visie, missie en kernwaarden helpen enorm.
Hoe kun je aardig zijn als je doet wat je wilt?
Vind jij iedereen aardig? Vast niet. Daarmee bevind je je in goed gezelschap, want geen mens vindt iedereen aardig. En als dat wel zo is, is hij zeker niet succesvol.
Het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken en dat moet je ook helemaal niet willen. Het leidt af van je doelen en je resultaten. En het hindert je in je succes. Verspilde moeite en energie en een uitgebluste jij als oogst.
De feiten: 1/3 van de mensen vindt je aardig, 1/3 van de mensen niet en 1/3 van de mensen soms wel, soms niet.
En als jij nu denkt dat je echt stukken leuker bent dan al die anderen, dan vergis je je. Hoe meer jij je best doet om jouw 1/3 likers te vergroten, hoe meer van die likers jou daarom disliken.
Dus accepteer dat je geen allemansvriend kunt zijn, en focus je op het goed uit de voeten kunnen met jezelf.
Waardeer helderheid
De achterliggende denkfout bij aardig gevonden willen worden: anderen waarderen het niet als je helder en duidelijk bent en luid "JA" of "NEE" zegt.
En eerlijk is eerlijk: sommige mensen vinden dat ook helemaal niet leuk. Want dan krijgen ze hun zin niet meer. Of ze moeten opeens zelf aan de bak, omdat jij overspringende apen direct terug dirigeert.
Maar er zullen ook mensen zijn die een gat in de lucht springen. Eindelijk weten ze waar ze met jou aan toe zijn, waardoor je een motiverende baas bent.
De grote vraag is natuurlijk: "Wat brengt jou naar je doel?" Met het antwoord op deze vraag weet je wat jou te doen staat en te laten.
Blijf in gesprek
Door te doen wat je zelf wilt en hier transparant over te communiceren geef je de ander de mogelijkheid aan zijn eigen stutten te trekken. Om met je in gesprek te gaan over jouw waarom en de consequenties van jouw keuze, zowel voor de ander als voor jezelf.
In dit gesprek kun je het samen hebben over de essentie van jullie samenwerking, maar ook kijken of wat jij wilt inderdaad wel succesvol voor je is. Of dat je het misschien toch liever anders wilt, omdat jouw succes ook van de ander afhankelijk is en je meer bereikt mét de ander dan zonder.
Succes.
Wil je je eigen ervaringen met (geen) basis voor succes met me delen? Of heb je goeie tips voor andere ambitieuze directeuren, managers of ondernemende professionals? Zet hieronder je reactie. Ik reageer altijd.