fbpx

Hoe je eigen plek innemen helpt om je dromen waar te maken

Hoe je eigen plek innemen helpt om je dromen waar te maken

Weet jij hoe het is om het leven van een ander te 'lijden'? Ondernemer Emma die in deze blog centraal staat weet er alles van. Zij cijferde zichzelf volledig weg voor anderen. Ten koste van zichzelf, ten koste van haar dromen. Totdat ze haar eigen plek leerde innemen, waardoor ze haar dromen nu wel waarmaakt. Met als bonus betere prestaties en relaties dan ooit.

Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen, vertelt ze anoniem, omdat ze elke ambitieuze, veel te hard werkende directeur, manager en ondernemende professional haar ontdekkingen gunt. Haar naam openbaar maken vindt ze daarvoor niet relevant. "Want het gaat om het proces waarmee ze zichzelf van 'lijderschap' naar leiderschap heeft geholpen." Ook hierin getuigt Emma dus van leiderschap: zij kiest voor anonimiteit, omdat dat bij haar past en goed voor haar voelt. Chapeau!

In het vervolg van deze blog onderzoeken we eerst of jij 'een Emma' bent om daarna in haar leven en werk te duiken voordat ze haar eigen plek leerde innemen én nadat ze op haar eigen plek was gaan staan. Aansluitend doe ik een bekentenis over mijn eigen 'Emma zijn' en daag ik je uit om nu ook zelf jouw eigen plek in te nemen. Met de vier praktische handreikingen – een van Emma en drie van mij – gaat je dat vast lukken.

Ben jij 'een Emma'?

Om te kijken of jij 'een Emma' bent, heb ik twee vragen aan je.

Allereerst mijn vraag van het begin: weet jij hoe het is om het leven van anderen te 'lijden'?

 • Van je vader, moeder, kinderen, broers of zussen?
 • Van je klanten, aandeelhouders, collega's of leveranciers?
 • Of van je vrienden, vriendinnen of buren?

Ben ik iemand vergeten, voeg hem of haar gerust toe! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, althans zo lijkt het voor 'een Emma'. Maar schijnt bedriegt en zeker als je je eigen plek wilt innemen.

Mijn tweede vraag voor jou is: weet je ook hoe voelt het als het in de ogen van die ander nooit goed genoeg is?

 • Dat de pap altijd te warm of te koud is?
 • Of te dik of te dun?
 • En dan weer te weinig of te veel, te vroeg of te laat....

Emma was haar leven helemaal zat

Zorgen voor anderen was waar Emma haar dagen jarenlang mee vulde, maar helaas ging het nooit zoals zij het wilde. 's Nachts lag ze daardoor continu wakker van haar vermeende imperfecties. Ze wilde het de volgende dag wél foutloos kunnen, zodat ze gewaardeerd zou worden. Maar dat lukte nooit.

Waar bleef de groei en bloei?

Aan zichzelf kwam Emma nauwelijks toe en ook in haar ondernemerschap maakte ze weinig stappen. Ze rommelde voort in de marge door te doen wat ze al jaren op de automatische piloot deed. Heel comfortabel, maar zonder geestelijke uitdaging. Terwijl ze droomde van onderscheidende diensten en producten, voor een high-end doelgroep, uniek in haar markt.

Slapend rijk worden werkt niet

Om deze dromen te realiseren had Emma verschillende businesscoaches in de arm genomen en ook allerlei marketingtrainingen gevolgd. Als ze de stappen en systemen van deze goeroes zou volgen, zou ze slapend rijk worden en kunnen leven van passieve inkomsten. Maar ondertussen kwamen Emma's plannen niet van de grond, wat haar zeer frustreerde.

Geluk nog eenmaal beproeven

Ten einde raad besloot Emma deel te nemen aan mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress', omdat ze haar geluk nog eenmaal wilde beproeven. Niet met een fantastisch one-size-fits-all verkoopverhaal, maar met een doel- en resultaatgerichte aanpak, waarin zij zelf het verschil leerde maken in haar eigen werk en leven.

Een schokkende ontdekking

Al rap bij de start ontdekte Emma waar het aan schortte dat zij haar dromen telkens niet realiseerde: Ze nam niet haar eigen plek in haar leven in. Met vier grote nadelen voor haarzelf: 1. geen focus, 2. geen structuur, 3. geen rust en 4. geen ruimte.

Daarnaast deed Emma een andere ontdekking, die haar nog veel meer schokte: haar gedrag leverde ook voor haar omgeving problemen op. Want als Emma niet op haar eigen plek stond, op wiens plek stond ze dan wel? En wie stond ze dus in de weg om zelf optimaal tot zijn recht te komen?

Voor mensen als Emma betekent dit inzicht een complete aardverschuiving. Met hun continue zorg voor harmonie creëren zij conflicten - en dat doen ze zelf! Vooral met degenen die ze het meeste liefhebben: hun man of vrouw, kinderen, ouders, zussen en broers.

Neem je verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid nemen doe je door enerzijds op jezelf te reflecteren en anderzijds open te staan voor feedback van anderen. Emma deed beide en constateerde dat ze haar eigen houding en gedrag te veranderen had. Dat deed zij met de volgende vier stappen.

1. Neem je eigen plek in

Bij het nemen van je verantwoordelijkheid hoort als eerste dat je jouw eigen plek inneemt, zodat jij jouw leven kunt leiden en jouw dromen waar kunt maken. Doe je dat niet, dan maak je je schuldig aan verzuim en nalatigheid, waarmee je jezelf en anderen tekortdoet. En zeker in een rol als directeur, manager of ondernemende professionals, waarin anderen van je verwachten dat je er 100% staat. Jij bent het boegbeeld waar anderen op bouwen en vertrouwen, dus ga staan waar je hoort: op je eigen plek.

2. Communiceer transparant

Ten tweede impliceert verantwoordelijkheid nemen dat je transparant communiceert over je eigen wensen, behoeften en belangen, zodat anderen hiermee rekening kunnen houden. Doe je dat niet, wees dan niet verbaasd dat je niet krijgt wat je wilt, maar neem dat die ander dan ook niet kwalijk.

3. Wees assertief

Ten derde kan verantwoordelijkheid nemen niet zonder assertiviteit. Alleen door 'hard on the matter' en 'soft on the person' van meet af aan vlot en vaardig te combineren, dien je jouw eigen belangen én die van de ander. Dus start SMART, zodat je precies weet waar je met elkaar aan toe bent, welke doelen en resultaten jullie samen willen bereiken en wie wat wanneer doet.

4. Vier en leer

Lukt het? Vier een feestje en verbeter waar mogelijk. Lukt het niet? Stuur doel- en resultaatgericht bij en leer waar nodig. Lukt het daarna nog niet? Accepteer de consequenties en neem je verantwoordelijkheid door hulp te vragen en hulp te accepteren.

Harmonie, focus en ruimte

Hoewel Emma deze vier stappen verre van eenvoudig vond, is zij de uitdaging aangegaan én geslaagd in haar missie. Door haar eigen plek in te nemen, is er privé en zakelijk veel ten goede veranderd.

Stevig geworteld in haar gezin

Emma staat naast haar man en niet meer tussen hem en de kinderen in. Alle gezinsleden dragen nu actief bij aan het huishouden en ieder voert zijn eigen taak zonder mitsen of maren uit. Het is een stuk gezelliger geworden zonder dagelijkse strijd en slingerende spullen.

Tussen haar broers en zussen in

Emma heeft haar eigen plek in het ouderlijk gezin weer ingenomen, waardoor haar zussen ook weer vanuit hun eigen plekken konden functioneren. De onderlinge relaties zijn nog nooit zo goed geweest. In de zorg voor hun vader zijn ze nu een hecht team.

Ruimte in haar werk

Emma heeft in haar werk orde op zaken gesteld. Ze heeft een eigen kamer als thuiswerkplek en houdt zich aan vaste werk- en rusttijden. Tijdrovende handmatige processen zijn geautomatiseerd. Werkzaamheden die te veel tijd kostten, te weinig opleverden of niet leuk genoeg waren, heeft ze uitbesteed of beëindigd. Emma heeft nu tijd en ruimte om haar dromen waar te maken. En dat doet ze. Met verve.

Sta jij al op je eigen plek?

Emma koos voor het innemen van haar eigen plek, waardoor ze nu haar dromen waarmaakt. En hoe zit het met jou? Sta jij al op je eigen plek, waardoor ook jij het werk en leven van jouw dromen leidt?

Ik was ook 'een Emma'

Van mezelf weet ik dat ik ook 'een Emma' ben geweest en dat ik mezelf daarmee geen dienst heb bewezen. Mijn doen en laten werden bepaald door het ophouden van de schone schijn en mezelf gedragen als papa's flinke meid, mama's  grote griet en oudste en wijste zus. Maar daarmee was ik niet mezelf, stond ik niet op mijn eigen plek en kwam ik evenmin toe aan mijn dromen.  

Oververantwoordelijkheid

Ook nadat ik het ouderlijk huis verlaten had, bleef ik me oververantwoordelijk gedragen. Altijd stond ik overal voor alles en iedereen klaar en tegelijkertijd wilde ik alleen maar tienen scoren. Een onmogelijke opgave, waardoor ik mezelf doordeweeks uit de naad werkte, in het weekend van de ene sociale happening naar de andere racete én in mijn vakanties op apegapen lag. Ik word er nog bekaf van als ik er nu aan terugdenk. En jij? Ben jij het ook al zat om druk, drukker, drukst te zijn met hard, harder, hardst werken en je daardoor thuis moe, moeër, moest te voelen?

Van lijden naar leiden

Voor mij kwam de ommekeer achter in mijn twintiger jaren, toen ik ontdekte dat er maar eentje was die mij deze continue stress aandeed: IKZELF. Ik deed alsof het nooit goed genoeg was, maar de realiteit was dat ik mezelf nooit goed genoeg vond. Het vervolg is geschiedenis. Ik nam mijn verantwoordelijkheid, waardoor ik mijn eigen plek kon innemen. Sindsdien maak ik mijn eigen dromen waar, zowel in werk, privé en hobby's waar als in hoofd, hart en handen. Mijn 5 Stappen Van Stress Naar Succes houden mij hierbij alert en liefdevol gaande.

Neem nu je eigen plek in

Omdat ik het jou van harte gun om het werk en leven van jouw dromen te leiden, vind je hierna vier praktische handreikingen waarmee je jouw eigen plek kunt innemen.

Handleiding voor het beklimmen van bergen

Van Emma krijg je de 'Handleiding voor het beklimmen van bergen', uit 'Als een rivier' van Paulo Coelho. Tijdens successendag ­– de laatste live training van haar leiderschapsprogramma – droeg zij dit verhaal voor ter illustratie van haar proces om haar eigen plek te kunnen innemen. Hieronder vind je een samenvatting in 11 punten:

 1. Kies een berg die je wilt beklimmen.
 2. Weet hoe je er komt.
 3. Steek je licht op bij iemand die de tocht eerder heeft gemaakt.
 4. Gevaren zijn, wanneer je ze van dichtbij ziet, beheersbaar.
 5. Het landschap verandert, geniet daar dus van.
 6. Heb respect voor je lichaam.
 7. Heb respect voor je ziel.
 8. Houd er rekening mee dat je misschien een kilometer extra te lopen hebt.
 9. Wees blij als je op de top aankomt.
 10. Doe een belofte.
 11. Vertel je verhaal aan anderen.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (niet) je eigen plek innemen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

 1. Mooi thema! Ik heb ontdekt dat als ik mijn plek niet inneem dat de plek vacant is en iemand anders die zo kan innemen.
  En als ik op de (vacante) plek van een ander ga staan dan is dat eigenlijk een plek stelen die niet van mij is.
  Zoals een schuifpuzzel werkt kan dit een behoorlijke verschuiving/verstoring veroorzaken!

  1. Wat een mooie inzichten, Marijke. En welke conclusie trek je nu uit je Gepuzzel?

   Emma (uit de blog) kwam tot de conclusie dat haar eigen plek de beste plek was en dat ze op die plek zichzelf en anderen het best tot hun recht liet komen.

   Ik deel de conclusie van Emma en gun iedereen zijn of haar eigen plek. Ook jou, dus ga ervoor en neem je plek stevig in. Daar heeft iedereen wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact