fbpx

Ja-maren? Stop je zelfsabotage!

Ja-maren? Stop je zelfsabotage!

Heb je ze al geteld vandaag, alle "Ja-maren" die er uit je mond zijn gekomen? En tel daar gerust alle ja-maren in je gedachten bij op. Oh, ja en ook alle "…, maren", waarbij je het woord "Ja" door iets anders vervangen hebt, zoals "Sorry", "Met alle respect" of "Je moet het me vooral niet kwalijk nemen".

Waarschijnlijk ben je de tel al kwijtgeraakt of ben je zelfs niet aan tellen begonnen. Want waarom zou je jouw tijd besteden aan het tellen van ja-maren, terwijl je omkomt in het werk en van voren nog amper weet dat je van achteren leeft? Voor jou geen 0% overuren, 25% productiever en 100% leven aan de top, maar 100% overuren en 0% leven, terwijl je productiviteit alleen maar daalt!

Op deze waarom-vraag krijg je in deze blog een klip en klaar antwoord, omdat je jezelf met ja-maren saboteert. Terwijl het ook voor jou prima mogelijk is om relaxed te excelleren aan de top zonder jezelf, je hobby's of je privéleven op te offeren.

Een kleine nulmeting

Om een eerste beeld te krijgen van jouw relaxte excelleren aan de top heb ik zeven uitspraken voor je.

 1. Ik haal resultaat en plezier uit mijn werk.
 2. Ik werk ontspannen samen vanuit gemeenschappelijke waarden, normen en doelen.
 3. Ik doe mijn werk op tijd, juist en volledig.
 4. Ik besteed tijd, geld en middelen effici√ęnt.
 5. Ik ervaar een gezonde balans tussen werk, privé en hobby's.
 6. Ik voel me geestelijk en lichamelijk fit.
 7. Ik ben gelukkig en geniet in het hier-en-nu.

Beantwoord elk van deze uitspraken met "JA" of "NEE". En volg hierbij je gevoel, waarbij je twijfel of aarzeling gerust mag vertalen in een "nee".

En kijk elke "nee" maar eens diep in de ogen.

Ja-maren is "nee"

Wat hindert jou om een volmondig "JA" te zeggen op deze uitspraak? Waar klopt de uitspraak niet? Of waar heb jij de behoefte om te nuanceren, bagatelliseren of te ja-maren? En ben je met dit ter discussie stellen van de uitspraak werkelijk aan het luisteren naar je hart? Of maskeer je het juist door niet transparant te communiceren?

Doorleefde "NEE!"

Want wat zou je doen als jouw "nee" van hierboven een echt doorleefde en gevoelde "NEE!" zou zijn? Omdat je jezelf volmondig herkent in één of meer van de volgende uitspraken:

 1. Ik haal geen resultaat en plezier uit mijn werk.
 2. Ik werk niet ontspannen samen vanuit gemeenschappelijke waarden, normen en doelen.
 3. Ik doe mijn werk niet op tijd, juist en volledig.
 4. Ik besteed tijd, geld en middelen niet effici√ęnt.
 5. Ik ervaar geen gezonde balans tussen werk, privé en hobby's.
 6. Ik voel me geestelijk en lichamelijk niet fit.
 7. Ik ben niet gelukkig en geniet niet in het hier-en-nu.

Dan is elke "NEE!" jouw werkelijkheid aan de top, waardoor je niet relaxed functioneert. Zou je dan nog tijd verspillen aan discussies of jouw gevoel wel klopt en aan nuanceren, bagatelliseren of ja-maren?

"NEE!" doet pijn

Welnee! In die situatie heb je slechts behoefte aan één ding: een oplossing om jouw niet relaxte excelleren aan de top te veranderen in wel relaxed excelleren. Direct en bij voorkeur ook structureel, zodat je een volgende "NEE!" voorkomt, doordat je jouw basis voor succes op orde hebt en verantwoordelijkheid neemt.

Werken om te leven

Want werken om te leven is toch een stuk aangenamer dan leven om te werken. En daarvoor hoef je "nee" niet tot "NEE!" te laten escaleren, doordat de man met de hamer je burn-out slaat. Het enige wat je hoeft te doen, is stoppen met jezelf saboteren, doordat je geen genoegen meer neemt met ja-maren en daar een effectief alternatief voor in de plaats stelt. Hoe je dat doet, ontdek je in het vervolg.

Stoppen met ja-maren

Laten we nog eens goed kijken naar jouw antwoorden op de eerste zeven uitspraken en de keren dat je niet volmondig "JA" hebt geantwoord.

Wat voelde je toen we jouw onderliggende ja-maren in één keer omzetten in een "nee"?

Hoe meer aversie je bij jezelf ontdekt, hoe meer je bij jezelf te rade mag gaan over jouw relaxte functioneren aan de top. Want waarom zeg je niet volmondig "JA" als de uitspraak voor jou klopt, of volmondig "NEE" als dat niet het geval is?

Angst regeert

Het antwoord is even simpel als confronterend. Omdat we denken in problemen, zorgen en gevaren, waardoor we onszelf laten regeren door angst, stress en getob.

 • Het gevolg is dat je wel wilt, maar niet doet.
 • Of dat je wel wilt, maar niet durft.
 • Of dat je wel wilt, maar... (vul zelf maar in).

Gedachten geven krachten

Want zo werkt het. Gedachten geven krachten, zowel positief als negatief. Wat je denkt is bepalend voor wat je durft en doet. Maar ook voor wat je vreest en dus verzuimt of nalaat. En dan kan het zo maar zijn dat je de ratrace niet overleeft, omdat je THT is verstreken.

Tijd voor actie

Wil jij relaxed excelleren aan de top? Begin dan met stoppen met ja-maren. Sta vervolgens stil bij wat je werkelijk wilt en hoe je dat mogelijk kunt maken. Bijvoorbeeld:

 • Wil je iets kunnen? Bekwaam je.
 • Wil je iets laten lukken? Omring je met experts.
 • Wil je iets mogen? Vraag om permissie of geef jezelf toestemming.

Voel je hoe het is om te denken in "en dus..." in plaats van ja-maren? Het geeft grip, focus en energie en het leidt tot actie. Zou je hiermee 0% overuren, 25% productiever en 100% leven waar kunnen maken aan de top, denk je? En zou je hiermee ook fit for the future kunnen blijven, omdat je jouw belasting en belastbaarheid in evenwicht houdt, zowel in werk, privé en hobby's als in hoofd, hart en handen? Om nog maar te zwijgen over de vleugels voor jouw team en de groei en bloei van jouw organisatie...

En dus...

Wat let je nog? Als jij relaxed wilt excelleren aan de top, kun je daar nu meteen werk van maken. Met mij aan je zijde ‚Äď zonder ja-maren, wel met "en dussen". Maak je keuze uit een van de volgende opties, waarbij kiezen zeker geen verliezen is.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met ja-maren delen? Laat hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts √©√©n uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorie√ęn

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact