fbpx

Hoe overzicht en regie Antoon rust en voldoening geven

20210517-Antoon

Kun jij je nog herinneren dat je voor het eerst eindverantwoordelijk werd? En weet je ook nog hoe je je toen voelde? Werkte je ontspannen samen vanuit overzicht en regie? Of ervoer je juist stress en onrust, omdat je vooral aan crisismanagement deed?

In deze blog staat Antoon centraal, startend commercieel manager in een druk en groeiend bedrijf. Hij had veel kennis van de branche, maar niet van het managen van een afdeling. Daardoor bleven zijn resultaten achter en liep de samenwerking met collega's stroef.

Om Antoon en zijn team optimaal te laten functioneren, besloot zijn directeur mijn hulp in te roepen. Antoon vertelt je zelf hoe overzicht en regie rust en voldoening geven. Juist in drukke perioden. Inclusief persoonlijke video en openhartige getuigenis, die ik hierna in etappes met je deel. Met als toetje een recente update van Antoon en zijn team.

Maak kennis met Antoon

"Meer structuur in mijn werk en daardoor meer voldoening en succes."

In deze video vertelt Antoon waarom hij deelnam aan mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' en wat hem dat heeft opgeleverd.

Antoon miste overzicht en regie

"Toen ik mij ruim een jaar geleden inschreef voor het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' was ik een startende manager. Ik had heel veel kennis van de branche maar niet van het managen van een afdeling. In een druk en groeiend bedrijf had ik moeite om het overzicht te houden en miste de regie over mijn eigen werkweek. Ik werd geleefd in plaats van dat ik zelf de touwtjes in handen had. Daarnaast was ik gewend veel werk naar mij toe te trekken in plaats van te delegeren."

Met deze openhartigheid start Antoon zijn persoonlijke getuigenis over zijn deelname aan mijn leiderschapsprogramma.

Onrust en stress

Ook over de gevolgen van dit gebrek aan overzicht en regie spreekt hij open en eerlijk:

"Dit leverde regelmatig een gevoel van onrust en stress op. Daarnaast wilde ik graag wat meer tijd overhouden voor mijn relatie, vrienden en hobby's."

Niet de enige

Antoon is niet de enige startende manager die crisismanagement bedrijft. En ook zeker niet de laatste!

Sterker nog, ik kom hordes directeuren, managers en ondernemende professionals tegen, die al jaren hun functie uitoefenen, maar nog dagelijks worstelen met onrust en stress.

En daarmee zitten ze zichzelf en anderen hinderlijk in de weg, terwijl dat niet nodig is. Als je om hulp durft te vragen, omdat je het geen verschrikkelijk monster vindt. En als je geen schroom hebt om deze hulp te accepteren. Zoals Antoon en zijn directeur deden door te kiezen voor mijn leiderschapsprogramma.

De oogst van een jaar

Het jaar vloog om, terwijl Antoon zijn vijf stappen van stress naar succes doorliep. Met een prachtige oogst als resultaat.

Meer overzicht en regie

"Nu een jaar verder heb ik meer overzicht en regie over mijn werk, stuur ik mijn team steeds beter aan en weet ik beter prioriteiten te stellen en daarbij soms ook voor privé te kiezen. Ook ben ik nog bewuster geworden en de waarde gaan inzien van mijn relatie en goede band met familie en vrienden."

In de formuleringen van Antoon klinken zijn zakelijke groei en ontwikkeling door, maar ook zijn persoonlijke overwinningen. Hij wil niet meer leven om te werken, maar werken om te leven. Genieten van de mensen die hem lief zijn hoort daarbij. Evenals sporten met vrienden en tijd besteden aan zichzelf.

Rust en voldoening

Hoe overzicht en regie doorwerken in rust en voldoening schetst Antoon in de twee volgende zinnen:

"Het hebben van meer overzicht en regie over mijn werk geeft mij rust en voldoening. Juist in drukke perioden."

Ik word altijd blij van dit soort constateringen, omdat de focus op werk dan structureel verlegd blijkt. Niet meer zelf hard werken IN de business, maar samen slim werken AAN de business. Op die manier vormen sterke schakels een ijzersterke ketting. Ook kom je zo van goed naar goud – én behoud je jouw goud. En last but not least voorkom je er crisismanagement mee, omdat de waan van de dag niet langer regeert.

Tonen van leiderschap

Om van hard werken IN de business naar slim werken AAN de business te komen, is het nemen van eigen verantwoordelijkheid onontbeerlijk. Te beginnen met het kiezen voor jezelf en hierin leiderschap tonen. Want hoe kun je anders anderen leiden?

Niet voor niets werk ik alleen met 100% gemotiveerde deelnemers, die 100% bereid zijn om hun eigen basis voor succes neer te zetten. Vanuit hun eigen visie, missie en kernwaarden, omdat ze daarmee hét verschil maken. Zowel in hun eigen werk en leven als in het werk en leven van anderen.

Voor mij begint dit alles met effectief denken, durven en doen, waarmee ik mijn klanten help om op hun eigen unieke wijze succesvol te zijn. Duizenden directeuren, managers en ondernemende professionals uit honderden organisaties zijn je de afgelopen decennia voorgegaan. Telkens blijkt weer dat ikke, ikke helemaal niet verschrikkelijk is. Niet voor jou. Noch voor Antoon, zijn team en directeur. En evenmin voor iemand anders.

Handvatten voor productiviteit

Weet je eenmaal wat je wilt? Dan is dat niet voldoende om anderen in beweging te krijgen. Je geeft jouw team vleugels, dankzij transparante communicatie. Antoon schrijft het volgende over de handvatten die hij hiervoor aangereikt kreeg:

"'Meer Succes, Minder Stress' heeft mij ook handvatten gegeven om mijn team productiever te laten functioneren. Het leren en herkennen van verschillende stijlen van conflicthantering en de UBAA (Uitspreken, Bespreken, Afspreken en Aanspreken) helpen mij goed tijdens gesprekken met mijn team. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik door mijn eigen resultaatgerichtheid wel eens vergat mijn team mee te nemen om voor draagvlak te zorgen."

Verzamel 360°-feedback

Wat Antoon in de gesprekken met zijn team van meet af aan geholpen heeft, is het verzamelen van 360°-feedback. Daardoor kreeg hij een helder beeld van zijn effectiviteit in zijn zelfreflectie, openheid en profilering. Maar ook van zijn effectiviteit in actief luisteren, probleem oplossen en conflict hanteren.

Ga het gesprek aan

Door het gesprek hierover aan te gaan kreeg Antoon ten eerste inzicht in zijn 'blinde vlek'. Hij ontdekte hoe hij overkwam op zijn medewerkers en waarom dat leidde tot miscommunicatie, irritaties en escalaties.

Ten tweede kon Antoon meer van zijn 'privé persoon' laten zien oftewel zijn gedachten, gevoelens en overtuigingen. Voor zijn medewerkers betekende dit dat Antoon 'kleur' kreeg, omdat hij zelf ergens voor bleek te staan.

Ten derde leverde het werken met de 360°-feedback op dat er veiligheid en vertrouwen ontstond binnen het team. Antoon stelde zich kwetsbaar op door feedback te vragen aan zijn medewerkers, die zich daardoor gezien en gehoord voelden.

Daag jezelf uit

Met alles wat Antoon ontdekte ging hij tijdens het programma aan de slag. Daarbij daagden de groep en ik hem continu uit om overzicht en regie te pakken, zowel zakelijk als privé. En zo veranderden zijn verzuim en nalatigheid stapsgewijs in transparante communicatie en doel- en resultaatgerichte samenwerking met zijn teamleden.

Verrijkende ervaring

Antoon besluit zijn getuigenis als volgt:

"De kennis en kunde van Margriet hebben enorm bijgedragen aan mijn effectiviteit. Margriet weet de theorie aanvullend met praktische voorbeelden heel helder over te brengen. De afwisseling tussen plenair en groepsopdrachten en oefeningen zorgt voor een goede dynamiek. De samenwerking en openheid met de rest van de groep heb ik als heel bijzonder ervaren. Echt een verrijking om hier met een mooie groep mee aan de slag te gaan.

Voor elke leidinggevende en professional kan ik dit programma van harte aanbevelen."

De verrijkende ervaring van Antoon staat niet op zich. Van alle deelnemers aan mijn leiderschapsprogramma hoor ik dezelfde warme geluiden over samen effectief leren denken, durven en doen in een groep gemotiveerde gelijkgezinden.

In hetzelfde schuitje

Met allemaal hardwerkende, ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals bij elkaar hoeft niemand zich beter voor te doen dan hij is. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, waarin stress succes overschaduwt. Inclusief alle nadelen: ineffectief functioneren, geestelijke en lichamelijke klachten en mogelijk ook (ziekte)verzuim, gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid.

Te druk en te moe

Zie onder deze omstandigheden je ambities maar eens te realiseren. Waar moet je beginnen? En hoe pak je het aan? Je bent al zo druk en zo moe. En nee, je hebt ook geen tijd en energie. Dus werken aan jezelf kan er echt niet meer bij. Herkenbaar?

Diep verlangen

Diep in hun hart verlangen al deze harde werkers naar overzicht en regie, zodat ze weer balans ervaren. Tussen hoofd, hart en handen enerzijds en werk, privé en hobby's anderzijds. Dat wat ze moeten en mogen matcht met wat ze doen en laten, zodat hun belasting en belastbaarheid in evenwicht is – én blijft. Ondanks stressvolle life events die nu eenmaal horen bij het leven, maar ook inherent zijn aan presteren op hoog niveau.

Consequent stappen zetten

Daarnaast biedt het programma alle ingrediënten om consequent stappen te zetten naar 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven. Denk aan 10 manieren om prioriteiten te stellen, 10 manieren om je taken te bewaken en 10 manieren om efficiënter te werken.

Duurzaam effect

Na het programma is het eenvoudig om hierop voort te bouwen, omdat je elk ingrediënt 'eigen' hebt gemaakt. Tips en tricks bij stress werken immers niet. En evenmin helpt het in stand houden van een eilandjescultuur als je samen relaxed wilt excelleren. De enige aanpak die werkt is zelf het effectieve verschil maken, zowel in denken, als durven en doen.

2,5 jaar na het programma

December 2021. We leven inmiddels 2,5 jaar na het einde van Antoons leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Hoe is het nu met Antoons overzicht en regie? En hoe productief is zijn team?

Eigen koers varen

Afgelopen week 'sprak' ik Antoon per mail, waarin hij mij als volgt updatete:

"Goedemiddag Margriet,

Na mijn deelname aan het programma liep het een periode niet zo lekker. Ik stond wel eens in een lastige positie tussen het team en de directeur, zonder daarbij goed mijn eigen koers te pakken.

Inmiddels loopt het juist erg goed; is er een goede sfeer en dynamiek in het team én wordt er resultaat geboekt. Er zijn ook wat wisselingen geweest in het team en het team is ook wat groter geworden.

Grootste verschil is dat ik veel meer mijn eigen koers ben gaan varen en daar het team en de directeur in meekrijg, in plaats van te proberen de ideeën van het team en de directeur op één lijn te krijgen.

Al met al weer veel van geleerd!"

Assertief op je eigen niveau

Wat Antoon schrijft in zijn mail is niet uniek en ook precies de reden waarom ik na afloop van het programma af en toe vinger aan de pols houd.

In elk team en binnen elke organisatie spelen belangen - en die houden niet altijd gelijke pas. Als leidinggevende is het echter wel jouw verantwoordelijkheid om iedereen in de juiste pas te laten lopen. Zodat klanten krijgen wat ze is beloofd: op tijd, juist, volledig en betrouwbaar.

Om iedereen in diezelfde pas te krijgen, vraagt overzicht en regie. Zowel naar de eigen medewerkers, als naar collega's op hetzelfde niveau, als naar boven. Door vervolgens op je eigen niveau assertief op te treden, wordt duidelijk wie gemotiveerd is om in de pas te lopen of wie bereid is om dit te leren. En dus ook wie daartoe niet bereid is. Want met al deze 'smaken' heb je als 'motiverende baas' te dealen.

Deal je daar niet mee, sta dan niet raar te kijken als jouw veranderingsproces niet slaagt. Wees je bovendien bewust dat discomfort noodzakelijk is om vooruit te komen. Mocht je nog niet overtuigd zijn, bedenk dan dat investeren in samenwerking de beste innovatie is, waardoor je voorkomt dat je onhoudbaar wordt.

Mis jij overzicht en regie?

Herken jij jezelf in het verhaal van Antoon?

Ook jou help ik graag aan overzicht en regie, zodat je zelf hard werken IN de business kunt veranderen in samen slim werken AAN de business. Daar kun je mee thuiskomen toch? En je collega's ook!

Maak je keuze uit een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (gebrek aan) overzicht en regie delen? Laat hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact