fbpx

Hoe 'Margrieten' Hans gelukkig maakte

Hoe 'Margrieten' Hans gelukkig maakte

Wist je dat 'Margrieten' een werkwoord is en dat het je gelukkig maakt? Ik wist het ook niet, totdat een van mijn klanten mij dit januari 2017 van onder de kerstboom schreef.

Omdat ik benieuwd ben of 'Margrieten' jou ook gelukkig maakt, stel ik je graag voor aan Hans, Management Adviseur bij een gemeente. Hij had zelf bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij tegen van alles en nog wat aanloopt. Ook had hij het gevoel meer te kunnen betekenen voor de organisatie, maar het kwam er niet uit. Het frustreerde hem zeer en daar wilde hij vanaf.

In deze blog vertelt Hans je zelf hoe een jaar 'Margrieten' hem gelukkig maakte. Met twee korte video's, opgenomen tijdens zijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' en in zijn testimonium met memoires van onder de kerstboom. Een spontaan en openhartig verhaal, omdat dát bij zijn gevoel past en hij daaraan – na anderhalf jaar 'Margrieten' – geen concessies meer wil doen.

Maak kennis met Hans

In de volgende korte video's hoor je Hans zelf aan het woord over zijn ervaringen en resultaten met mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. De eerste video is van de 2de live training. De tweede video van de 5de live training, oftewel successendag.

November 2015

"Meer rust in mezelf gevonden, klant is tevreden en ik ben bezig met de dingen die ertoe doen."

Juni 2016

"Gelukkig met een jaar 'Margrieten'! "

Evalueren onder de kerstboom

Terugblikken en vooruitblikken, wie doet het niet aan het einde van het jaar? Ook Hans evalueerde zijn werk en leven onder de kerstboom.

"Lieve Margriet,

Gelukkig staat de kerstboom nog en heb ik nu tijd om mijn training bij jou, de doelen, de oefeningen, begeleiding en resultaten de revue te laten passeren (evalueren). Ik had je gevraagd voor een format, maar heb daar bewust niet naar gekeken. Het is veel beter als ik mijn verhaal spontaan op papier zet."

Met deze alinea start het testimonium van Hans van 3 januari 2017. Waarna hij anderhalf jaar terugstapt in de tijd, toen wij nog geen van beiden wisten dat 'Margrieten' gelukkig maakt.

Snikhete ontmoeting 2015

Op de warmste dag van 2015 stapte Hans in de auto naar Utrecht. Zijn missie was kennismaken met mij en hij was erg nieuwsgierig of er een klik zou zijn. In de zeven kwartier om van Venlo in Utrecht te komen, dacht hij daar veel over na. Daarover schrijft hij het volgende:

"Onderweg denk ik aan ons gesprek aan de telefoon, aan de informatie die ik heb ingewonnen bij  een collega die de training bij jou al heeft afgerond en aan de, door mezelf, ingevulde vragenlijst die we zo meteen gaan bespreken. Ik ben erg benieuwd of er een klik is. Dat is voor mij namelijk erg belangrijk. Om nu precies uit te leggen wat ik met die klik bedoel is lastig, maar het gaat om vertrouwen, een goed gevoel. Ik wil vooral antwoord op de vraag; is Margriet de persoon die me verder kan helpen met mijn leerdoelen? En ook heel belangrijk: Hans moet wel gewoon Hans blijven."

Wat is er loos?

Hans wist prima te vertellen wat eraan schortte inclusief een aantal vragen waar het mogelijk aan zou kunnen liggen.

"Waarom wil ik aan de slag met mezelf? Ik heb zelf bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik tegen van alles en nog wat aanloop. Er blijven werkzaamheden liggen, ik krijg ze niet af. Te weinig of helemaal geen structuur in mijn werk. Ik heb het gevoel dat ik meer kan betekenen voor de organisatie, maar het komt er niet uit. Ben ik niet duidelijk in mijn communicatie? Denk ik te snel dat men het wel begrijpt? Is mijn mening niet belangrijk?"

Hans bereikte niet wat hij wilde. Evenmin wilde hij wat hij bereikte. Hans werkte niet effectief, noch efficiënt en daardoor liet zijn productiviteit te wensen over. Ook twijfelde hij aan zichzelf en wat anderen van hem dachten of vonden, waardoor hij op het moment suprême te weinig impact maakte. 0% overuren, 25% productiever en 100% leven klonken hem als muziek in de oren en hij wilde dolgraag weten hoe hij dat zelf structureel voor elkaar kreeg.

Energiek gesprek

Hoe ons gesprek verliep? Daarover schrijft Hans klare taal:

"De kennismaking en ons gesprek verlopen heel goed. Wat een energie heeft die vrouw dacht ik op de terugweg. En ja, Margriet is duidelijk, vraagt door en laat je nadenken/werken, op die manier kregen we de antwoorden op de vragenlijst uiteindelijk smart op papier."

Ook zijn conclusie was klip en klaar:

"Voor mij was het duidelijk. Ik wil meedoen met 'Meer Succes, Minder Stress'."

Het jaar vloog om

Hoe Hans zijn deelname heeft ervaren, verwoordt hij als volgt:

"Wat vloog het jaar om. Met veel plezier nam ik deel aan de training. Het groepsgevoel, samen werken aan opdrachten, elkaar helpen en vooral leren van Margriet. De presentaties voor de camera. De feedback ontvangen en geven en hiervan leren. Kijk in de spiegel. Vraag door. (Pffff wat is Margriet daar een kei in). Niet moeten maar mogen. Het lijkt zo'n klein verschil, maar geeft zoveel rust."

Vervolgens diept Hans drie ontwikkelpunten verder uit, waarbij hij de confrontatie met zichzelf en zijn omgeving niet uit de weg is gegaan.

Om hulp durven vragen

"Ik had hulp nodig en durfde daar uiteindelijk naar te vragen. Ook een leerdoel waar ik aan mocht werken. Eigenlijk had ik me helemaal niet gerealiseerd dat ik daar moeite mee had. Gewoon simpel vragen om hulp. Aangeven dat ik er moeite mee heb. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Nou….. dus wel ….."

Hans is niet de enige die moeite heeft met hulp vragen of het zonder schroom accepteren van hulp. En zeker bij directeuren, managers en ondernemende professionals is de aversie om hulp te vragen of accepteren groot. Niet voor niets tobben zij vaak in hun eentje met stress, terwijl ze samen zouden kunnen toppen met succes.

Gelukkig durfde Hans wel naar zijn leidinggevende te stappen voor hulp. En gelukkig stond zij ook open om in professionele hulp te investeren.

Nee zeggen

"Dat ik moeilijk NEE kan zeggen en altijd klaar sta voor een ander dat wist ik wel. Hierdoor deed ik veel mensen ook tekort. Dat zag ik echter lang niet altijd zo."

Op dit punt had Hans flink wat strijd te leveren met zijn gedachtekronkels. Zijn love junk zat hem flink in de weg om prioriteiten te stellen en zijn taken te bewaken. Daarnaast leidde zijn faalangst – de tegenvoeter van grenzeloze perfectie – tot uitstel en afstel, waardoor zijn efficiëntie stevig te wensen overliet. En dan waren er nog vele andere beren op de weg, die Hans stuk voor stuk het nakijken heeft gegeven door zich assertief te gedragen. Meer wedijveren en minder aanpassen en vermijden en bovenal transparant communiceren.

UBAA'en

"UBAA (sorry, ik heb veel meer geleerd, maar deze wil ik toch echt noemen). Zonder meer de oplossing voor veel doelen die ik me heb gesteld. Toepasbaar in je werk maar zeker ook privé. Is het makkelijk om goed toe te passen? Nee zeker niet. Vaak denk ik dan… hoe zou Margriet dit aanpakken? Vraag door, zorg dat je hetzelfde bedoelt als de ander, vat samen, maak het smart. Ik weet zeker dat ieder van ons, nog wel eens zal Margrieten☺."

Ook voor Hans is UBAA'en een verademing gebleken om relaxed te presteren zonder iets of iemand tekort te doen. En het leuke is dat je er als vanzelf je omgeving in meeneemt als jij consequent UBAA't. Ook dit werkwoord maakt Hans gelukkig, net zoals 'Margrieten'.

Alles benut?

Heeft Hans alles uit het programma gehaald? Het antwoord is NEE!

Weloverwogen keuze

Waarom Hans daar in het geheel niet mee zit – en ik evenmin – is een weloverwogen keuze, die Hans bij aanvang van het programma heeft gemaakt:

"Ik heb bewust gekozen om werk en privé te scheiden en me op mijn zakelijke 'tobbers' te concentreren. Graantjes voor thuis heb ik meegepikt, ook geoefend in bepaalde situaties, maar niet doorgepakt. Dit was ook niet nodig. Ik wilde wat ik leerde toepassen op mijn werk en dat doe ik met veel plezier. De klappers staan op de studeerkamer. Soms is het al voldoende om ze te zien staan om te 'Margrieten' en soms gaat de klapper open en lees ik en zie ik het geleerde weer voor me."

Focus op werk

Hans wilde zich verbeteren in zijn werk en had geen specifieke wensen voor zijn privéleven of hobby's. Onze focus lag daarom enerzijds op ontwikkeling van zijn effectiviteit en efficiëntie, zodat hij productiever (samen)werkt met collega's en interne klanten. En anderzijds op transparant communiceren, oftewel het 'Margrieten' dat hem zo gelukkig maakt.

Blij onder de kerstboom van 2016

Winter 2016 blikt Hans terug op zijn ervaringen met 'Meer Succes, Minder Stress' en schrijft hij zijn testimonium. Met twee prachtige slotalinea's:

"Ik ben heel blij dat ik op die warme dag naar Utrecht ben gereden. Ik heb erg veel geleerd en leer nog dagelijks. En ik ken mezelf nu nog beter dan dat ik al deed. Weet vooral beter wat mijn gedrag doet met de ander (actie - reactie). En ja mijn mening doet er echt wel toe !!

Ik lees mijn verhaal zo nog even door, maar ga niet teveel aanpassen, want dit is mijn gevoel, onder de kerstboom na een jaartje meer succes, minder stress van Margriet.

Dankjewel en veel liefs."

Wil jij ook gelukkig worden met 'Margrieten'?

Loop jij net als Hans tegen van alles en nog wat aan in je werk? En heb ook jij het idee dat je meer kunt betekenen voor de organisatie, maar dat het er niet uitkomt?

Ik help je graag om gelukkig te worden met 'Margrieten', zodat ook jij beter uit de verf komt in je werk en effectiever en efficiënter samenwerkt met je collega's. Je kunt niet alles zelf, je hoeft niet alles zelf en samen is echt veel slimmer, sneller en leuker dan alleen.

Hieronder vind je drie opties waarmee je direct een goede start maakt om te ervaren hoe 'Margrieten' gelukkig maakt. Kies en ik reageer.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over gelukkig worden met 'Margrieten'? Of wil je jouw ervaringen met niet 'Margrieten' delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact