Stel je voor... je hebt je leven helemaal op de rit, zowel in je carrière als in je persoonlijke leven. Alles lijkt perfect te lopen, zonder stress, zonder zorgen. Je hebt een goede baan met een comfortabel salaris en volop vrije tijd om te genieten van huisje, boompje, beestje. Het leven lijkt een zorgeloze rit te zijn, en je hebt geen enkele behoefte om iets te veranderen. Sterker nog: je voelt weerstand tegen verandering.
En dan gebeurt het! Je moet met je collega's en leidinggevenden deelnemen aan een verandertraject, omdat de prestaties van de afdeling ver onder de maat zijn. Bye bye rust en comfort, welkom stress en gedoe. ☹️
Het overkwam IT-er Henk toen hij met mij en het bedrijfsprogramma 'I&E voor UU' werd geconfronteerd. Zijn weerstand tegen verandering was groot, totdat hij besloot zichzelf te overwinnen. Hoe hij dit deed en wat hem dit opleverde, vertelt Henk je zelf in het vervolg, waarin hij geen enkel blad voor de mond neemt over zichzelf, mij en onze interactie.
PS Ben je zelf geen 'Henk', maar herken je 'Henk' wel in de mensen om je heen? Doe dan je voordeel met deze blog als je team geen ja zegt tegen discomfort of als jouw veranderingsprocessen niet slagen. En neem jezelf ook zeker onder de loep als je collega's op een eiland zitten, als je wordt omringd door een mijnenveld met klagers of als verzuim en nalatigheid, roddel en achterklap of jaloezie welig tieren.
Waarom zou je een perfect leven veranderen?
Henk had zijn leven dik op orde. Zijn belangrijkste relaties – die met gezin, ouders, buren en vrienden – waren uitstekend. En hij had een prima baan, die alle ruimte liet voor ontspanning, vakantie en hobby's.
Er was niets dat Henk in zijn leven wilde veranderen. Hoogstens dacht hij erover zijn rol in de schaakwereld uit te breiden: "Ik ben wedstrijdleider op m'n club en regionaal competitieleider. Ook ben ik actief in de organisatie van jeugdschaak. Het is een vorm van zingeving en het geeft me voldoening."
Werken om te leven
Zijn drijfveer om de schaakcultuur in leven te houden was groot. Mede om zijn vrijwillige activiteiten had hij bewust gekozen voor een goed evenwicht tussen werk en privé: "Ik zag mijn betaalde baan als een middel om mijn levensinvulling mogelijk te maken, zeker niet als doel op zich. Als het financieel niet nodig was, zou ik er waarschijnlijk mee stoppen. Ik wilde me geen extra werk, verantwoordelijkheden en bijbehorende zorgen op de hals halen."
I&E voor UU
Daarom kwam het voor Henk als een behoorlijke schok toen Universiteit Utrecht, de organisatie waar hij op de afdeling Infrastructuur & Exploitatie (I&E) werkte, mijn hulp inriep.
De universiteit wilde dat de afdeling I&E zich als een strategische partner ging gedragen en beter zou inspelen op studenten, wetenschappers en ondersteunend personeel. In overleg ontwikkelde ik het programma 'I&E voor UU', geheel op maat voor Henk, zijn 25 collega's en twee leidinggevenden. Zonder escape: iedereen doet mee, want iedereen is debet aan het onder de maat functioneren van de afdeling.
Gedoe en twijfels
Henk was een van de personen die totaal geen oren had naar het traject. Hij wilde juist op de bestaande voet verder. "Ik had geen enkele reden iets aan mijn leven te veranderen" zegt hij, "maar toen kwam jij op mijn pad. Daar kon natuurlijk enkel gedoe van komen."
Hij ging zelfs zover om bij de organisatie twijfels te uiten over het verwachte rendement van het programma: "Ja, waarom morrelen aan zaken die goed zijn? Waarom beginnen aan een hoop heisa, aan huiswerk en een hoop theorieën die ik ook eigenlijk deels al wel kende? Waarom moest de organisatie zoveel tijd en publiek geld investeren in dit project?"
Wat er toen gebeurde…
Het siert Henk dat hij ondanks zijn weerstand tegen verandering met een open mind het programma in ging: "Ik had me voorgenomen me positief op te stellen en er zo mogelijk het een en ander van te leren. Erg moeilijk was dat niet, een mopperaar of doemdenker was ik sowieso al niet. En eh… dingen geleerd heb ik zeker."
Want ja: ondanks zijn initiële weerstand zette het programma Henk aan het denken over zijn rol binnen de organisatie en hoe hij zelf verandering kon waarmaken.
Professionele profilering
Henk: "Waar mijn ambities voorheen vooral buiten het werk lagen, wil ik nu ook bij I&E meer uit mijzelf halen. Ik ben in mijn werk effectiever en assertiever. Ik opereer meer SMART. En ik ben gegroeid in zaken als actief luisteren en profilering."
Buiten zijn werk lukte profileren hem al aardig. "Tenslotte was ik tot 15 jaar geleden redelijk actief in politieke kringen. Na die tijd was ik een bezig baasje in de schaakwereld. En door het FFT-programma profileer ik mij nu ook op mijn werk meer."
Verrijking: extra talenten aanboren
Daarnaast vindt Henk dat hij door het programma collegialer werd: "Ik ben softer on the person geworden, zoals dat zo mooi heet in jouw jargon. Ik heb vanwege die kantelende ambitie meer oog voor werkrelaties, voor de kennis en kunde van anderen."
Het programma heeft zijn werk verrijkt. "Dat is voor een groot deel te danken aan jouw aanpak. Die is zakelijk, deskundig, enthousiasmerend…" aldus Henk. "Ik heb een impuls gekregen. Hernieuwde passie in mijn werk. Ik vind nu mogelijkheden om ook talenten aan te boren die buiten mijn technische vakmanschap vallen. Dat is voor mij verrijkend. En, zoals blijkt uit de reacties van mijn collega's, ook inspirerend voor hen. En dus heeft de afdeling als geheel daar wat aan."
Ontwikkelen als drijfveer
Wat mij als topcoach en executive trainer aan Henk opviel? Vooral dat hij zo open en eerlijk was. Niet alleen over zichzelf – ook over mij en onze interactie. Hij nam bij de start van het programma totaal geen blad voor de mond over wat hij ervan vond. Dat vond ik erg verfrissend.
Hij uitte z'n twijfels, zijn weerstand tegen verandering en z'n kritische noten. En vervolgens was hij goed in staat zich over zijn weerstand tegen verandering heen te zetten. Hij was in staat tot zelfreflectie. En het lukte hem om vanuit zijn nieuwsgierigheid en zijn wens om zichzelf te ontwikkelen verder te komen. Daar wil ik Henk van harte mee complimenteren.
Visie raakt snaar
O, en zelf kreeg ik van Henk ook een compliment. Lees maar:
"Margriet, ik denk dat jij ondanks mijn perfecte leventje toch een snaar hebt geraakt waardoor ik er nog meer uit wil halen. Misschien nog wel het meest door die keer dat je je persoonlijke en zakelijke visie helder uiteenzette. Dat appelleerde aan mijn geweten en aan het idealisme dat ik had toen ik me lang geleden boog over de bestaansreden van links-liberale politiek. Ik wil je dan ook zeer hartelijke bedanken voor wat je mij en ons hebt gebracht. En voor de gesprekken die we tijdens de diverse diners hebben gevoerd. Dankjewel!"
Lees hier de complete brief waarin Henk terugkijkt op zijn weerstand tegen verandering en hoe die in hernieuwde passie in zijn werk uitpakte. Ben je nieuwsgierig naar de verhalen van Henks collega's met 'I&E voor UU'? Lees dan zeker deze blog waarin je ontdekt waarom investeren in samenwerking de beste innovatie is.
Heb jij weerstand tegen verandering?
Hoe zit het met jou? Heeft Henks verhaal je aan het denken gezet?
- Is jouw werk echt een deel van jouw leven?
- En leef jij ook echt jouw talenten, kwaliteiten en potentieel in jouw werk?
Zo niet, maak dan gebruik van een van de volgende opties, waardoor je als directeur, manager of ondernemende professional in alle facetten van je leven uitblinkt - en jouw omgeving ook. Want waarom zou je genoegen nemen met óf óf, terwijl én én mogelijk is?
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met weerstand tegen verandering delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.