fbpx

Hoe ondernemer Carla haar derde burn-out voorkwam

Hoe Carla haar derde burn-out voorkwam

Graag stel ik je voor aan Carla, een ambitieuze en enthousiaste ondernemer die zichzelf en haar kwaliteiten goed kent. Daardoor twijfelde ze in 2015 geen enkel moment dat zij veel te veel ballen tegelijk in de lucht hield. Ze was directeur in loondienst van een organisatie die niet op rolletjes liep. Ondertussen was ze ook gestart met het opzetten van een eigen bedrijf. In het begin was dit nog te combineren, maar al snel lukte dat niet meer. Daardoor stevende ze hard op haar derde burn-out af. Omdat ze dit koste wat kost wilde voorkomen, trok ze bij mij aan de bel.

Of het Carla is gelukt om haar bedrijf succesvol en stressloos uit te bouwen, ontdek je in dit artikel. Daarvoor laat ik Carla graag zelf haar verhaal doen in haar persoonlijke video en haar openhartige brief van 16 december 2015.

Maak kennis met Carla

"Ik wilde te allen tijde nog een burn-out voorkomen."

In deze korte video vertelt Carla waarom zij koos voor mijn leiderschapsprogramma en wat het haar opleverde.

Bedrijf succesvol en stressloos uitbouwen

De persoonlijke brief die Carla mij op 16 december 2015 stuurde, start als volgt:

"Beste Margriet,

Aan jouw vraag of ik iets over mijn ervaringen en mijn resultaten met het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' (MSMS) wil delen geef ik graag gehoor.

Ik ben Carla Ketelaar en ik heb dit jaarprogramma in 2015 gevolgd. In mijn bedrijf Laatste Liefde help ik hoogopgeleide, zelfstandige vrouwen bij het vinden van de juiste liefdespartner. En om mijn bedrijf succesvol en stressloos uit te bouwen wilde ik bij Margriet een goede basis leren leggen. Met resultaat mag ik wel zeggen."

Zelfkennis en -reflectie

Wat me opviel vanaf het allereerste begin dat ik Carla ontmoette, was haar kennis van zaken en van zichzelf. Ze wist heel duidelijk wat ze wilde en waarom en ze had haar kwaliteiten haarscherp in de smiezen. Daardoor wist ze ook dat haar enthousiasme en energie door konden slaan in valkuilgedrag. In deze uitputtingsslag wilde ze niet meer verzanden. Evenmin zat ze verlegen om de kritiek van haar omgeving dat ze geen aandacht, tijd en energie voor thuis had.

"Voor ik met MSMS begon was ik in loondienst als directeur en was ik een half jaar actief met Laatste Liefde. In het begin was dit nog te combineren, maar al snel lukte dat niet meer en werd het de kunst om alle ballen tegelijk in de lucht te houden.

Mezelf kennende in mijn enthousiasme en met mijn verleden, waarin ik tweemaal een burn-out heb gehad, leek het me verstandig om bij de start gelijk te focussen op: Hoe kanaliseer en gebruik ik mijn enthousiasme in een succesvol bedrijf waarin ik met plezier en zonder stress werk. En op dat moment kwam Margriet op mijn pad."

Geen jongleur

Carla was geen jongleur en dat wilde ze ook niet worden. Tegelijkertijd wist ze ook dat een derde burn-out op de loer lag als ze zichzelf niet tegen zichzelf leerde beschermen. Haar enthousiasme was haar stuwende kracht, maar ook de oorzaak dat ze altijd maar doorging. Daardoor vroeg ze veel te veel van haar lichaam en geest. De tijd was dus rijp om kwaad of erger te voorkomen.

Doen waar je hart ligt

Daarnaast viel het Carla steeds zwaarder dat ze het grootste deel van haar werktijd niet deed waar haar hart lag. Haar persoonlijke en zakelijke visie spraken boekdelen en drukten Carla klip en klaar op de feiten. Ze moest life changing knopen doorhakken, zodat ze haar derde burn-out kon voorkomen.

Positieve stroomversnelling

Om haar keuzes te realiseren dacht Carla aanvankelijk tot en met december 2015 nodig te hebben. Niets bleek echter minder waar. Door de knoop vlot door te hakken kwam ze in een positieve stroomversnelling, waardoor ze vrijwel meteen meer rust ervoer.

"Mijn plannen om me in 2015 helemaal te gaan richten op Laatste Liefde heb ik per april gerealiseerd door mijn baan op te zeggen. Het extern directeurschap kostte me veel te veel tijd en aandacht, waardoor ik onvoldoende focus en energie had voor het laten groeien en bloeien van mijn eigen bedrijf. Ook thuis was ik niet de leukste, omdat ik niet voldoende deed wat ik het allerliefste wilde. Toen ik deze knoop had doorgehakt, kon ik me helemaal richten op Laatste Liefde en alles van MSMS echt gaan toepassen."

Durf jij de knoop door te hakken?

Het doorhakken van de knoop die Carla beschrijft, is een dilemma waar veel directeuren, managers en ondernemende professionals mee worstelen. Want hoe laat je los wat je te veel tijd of energie kost, als anderen jou hiervoor juist nodig hebben? En hoe kies je voor je hart volgen als je daar geen cent mee verdient, terwijl je wel een hypotheek of studerende kinderen hebt? Of wat te denken van een volledige carrièreswitch, omdat je het helemaal zat bent om jezelf nog langer kapot te rennen in de ratrace?

Krokodillenbrein slaat alarm

Waarom het doorhakken van dit soort knopen zo lastig is, heeft slechts een reden. Je weet niet wat je krijgt, terwijl je wel weet wat je nu hebt. Bekend maakt bemind, net zoals onbekend onbemind maakt. Ons krokodillenbrein staat hierop haarfijn afgesteld. Bij het minste of geringste – echte of denkbeeldige gevaar – slaan onze amandelkernen (amygdalae) alarm, waardoor ons lichaam in acute staat van paraatheid komt: vechten, vluchten, bevriezen of flauw vallen. Deze vier angstreacties helpen ons echter niet om uit onze comfortzone te stappen, zodat we nieuwe horizonten kunnen verkennen. Terwijl alleen buiten je comfortzone groei en bloei mogelijk is.

De belangrijkste knoop

Carla hakte haar knoop wel door en bereikte daardoor grote veranderingen. De belangrijkste knoop die zij hiervoor doorhakte, lag evenwel niet IN het programma, maar VOORAFGAAND aan het programma. De knoop die zij toen doorhakte, was dat zij zichzelf voortaan op nummer een zet in haar leven. Een derde burn-out was haar te gortig en wilde ze koste wat kost voorkomen. Daardoor was ze 100% gemotiveerd om mijn hulp te aanvaarden en hiermee aan de slag te gaan. Inclusief het doorhakken van alle bijbehorende knopen.

Carla's grootste veranderingen

De resultaten die Carla met zichzelf heeft geboekt mogen er zijn.

"Mijn grootste veranderingen door MSMS uiten zich in:

  • het plezier wat ik nu heb in het werken,
  • de beperking in de hoeveelheid uren die ik maak als zelfstandige,
  • het vertrouwen wat ik in mezelf gekregen heb,
  • de balans die ik gevonden heb tussen werk en privé en
  • de extra energie die ik voel, omdat mijn communicatie veel effectiever geworden is.

Door MSMS merk ik dat de resultaten van mijn kennismakingsgesprekken veel beter zijn en dat ik hierdoor beter verkoop. Ik ben doortastender en merk dat klanten sneller met me willen werken. Samenvattend gaan de veranderingen over meer balans, meer zelfvertrouwen en meer energie."

Belang van ontspanning en vrije tijd

Qua belasting en belastbaarheid heeft Carla grote winst geboekt, waardoor ze veel minder stress ervaart.

"Wat ik geleerd heb is het belang van ontspanning en vrije tijd. Dat was bij mij erg uit balans. En de stille boosdoener was natuurlijk dat ik zo enthousiast was over waar ik mee bezig was dat ik niet kon stoppen. En toch holde ik mezelf en mijn privésituatie hiermee uit.

Uiteraard wist ik al wel het belang hiervan. Alleen handelde ik er niet naar. Concreet plande ik ontspanningstijd nooit echt in: als er ruimte was dan zou zich dat wel spontaan aandienen. Niet dus. Het resultaat was dat ik veel te veel uren werkte, slecht sliep en steeds meer spanning in mijn hoofd en lichaam opbouwde."

Dagelijkse planning

Carla wist haar winst daadwerkelijk te boeken door ontspanning en vrije tijd structureel in te plannen. Maar dat niet alleen. Door de praktische stappenplannen, tools en vaardigheden wist ze zichzelf continu bij haar eigen 'les' te houden. En waar nodig kon ze zichzelf doel- en resultaatgericht bijsturen.

Via haar Persoonlijk Succes Plan en haar weekverslag kreeg Carla grip op haar eigen basis voor succes. Ook wist ze met beide precies waar haar eigen verantwoordelijkheid ligt om blij te zijn met wat ze doet. Zo kwam ze, zag ze en overwon ze (zichzelf) – met een knipoog naar 'veni, vidi, vici' van Julius Caesar.

"Met MSMS heb ik een uitgebreide dagelijkse planning leren maken, deze ook echt uit leren voeren en hierover verslag leren doen, waardoor er nu eindelijk balans is tussen mijn in- en ontspanning, mijn werk en privéleven en in mijn geest en lichaam. Ik heb nu aangename werktijden en ook veel meer plezier als ik niet werk. Voorheen voelde vrije tijd altijd een beetje als gestolen tijd, tijd die ik niet kon werken en waarin ik dus niet productief was. Nu voelt vrije tijd ook echt 'vrij' om aan mezelf te besteden."

Staan voor eigen bedrijf

Naast alle persoonlijke successen heeft Carla ook professioneel grote vooruitgang geboekt, doordat zij is gaan staan voor haar bedrijf.

"Daarnaast heb ik door de live trainingsdagen kunnen oefenen om te gaan staan voor mijn bedrijf. Ik vond dat moeilijk om dat hardop uit te spreken en er zichtbaar voor te gaan staan. De presentaties, de opnames en de persoonlijke feedback van Margriet en de andere deelnemers hebben daar zeer bij geholpen. Met als resultaat dat ik nu zonder problemen ontspannen sta te pitchen en videopresentaties geef, waardoor ik met veel meer nieuwe klanten sneller en beter direct in contact kom."

Betrokken aandacht als succesfactor

Carla eindigt haar brief met haar succesfactor voor het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'.

"Wat ik zelf als succesfactor van het jaarprogramma zie is de betrokken aandacht van Margriet. Respectvol confronterend en niet loslatend tot het wezenlijke punt begrepen wordt. De groep is klein, waardoor ieder precies krijgt wat hij of zij op dat moment nodig heeft, en er is een veilige, intieme sfeer om samen enorme stappen te maken. Ook buiten de vaste programmaonderdelen om kon ik een beroep op Margriet doen, waardoor ik me het hele jaar gesteund en gecoacht heb gevoeld.

Mijn advies is dan ook volmondig: doe jezelf deze Margriet cadeau!"

Wil jij jouw derde burn-out voorkomen?

Herken jij jezelf in het verhaal van Carla? En wil jij ook jouw derde burn-out voorkomen? Of – slimmer nog – wil jij geen enkele burn-out meer krijgen, omdat je nu – op dit moment – de knoop serieus doorhakt om je eigen leven te gaan leiden en niet langer te 'lijden'?

Als jij nu 100% voor jezelf kiest, dan ben ik er 100% voor jou! Met drie opties om jezelf "deze Margriet cadeau doen".

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met een eerste, tweede of derde burn-out delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto Carla Ketelaar: Marleen Sahetapy Fotografie

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact