fbpx

Hoe algemeen directeur Nicole met liefde leerde loslaten

Kikker Hoe algemeen directeur Nicole met liefde leerde loslaten

Met liefde loslaten - het is een van de moeilijkste dingen voor ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals om te doen. Want stel je voor dat er iets misgaat? Of dat iemand zich niet gezien of gehoord voelt? Dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Ook algemeen directeur Nicole voelde zich voor alles en iedereen verantwoordelijk, waardoor ze haar eigen verantwoordelijkheden verwaarloosde. Tot slapeloze nachten aan toe, waarbij ze al facebookend op mijn Masterclass stuitte.

Het was het begin van met liefde leren loslaten, waardoor Nicole in alle facetten van haar leven beter ging functioneren - en haar omgeving ook.

Hoe ze dit voor elkaar kreeg, ontdek je in deze blog waarin Nicole geen enkel blad voor de mond neemt. Maar eerst maken we een verantwoord uitstapje, zodat je me niet voor onverantwoordelijkheid ter verantwoording roept 😉.

Allerlei verantwoordelijkheden

Met verantwoordelijkheid is niks mis, maar met oververantwoordelijkheid wel. Dan maak je je druk over zaken waar je niet voor betaald wordt of waar je geen of weinig invloed op hebt.

Dubbel ineffectief

Als ambitieuze directeur, manager of ondernemende professional werk je jezelf dan dubbel in de nesten. Je eigen werk AAN de business blijft liggen, terwijl anderen hun werk IN de business niet op tijd, niet juist, niet volledig of niet betrouwbaar doen.

Verantwoordelijkheid roept

Ai, dat kun je jezelf niet permitteren, dus onmiddellijke actie is nodig. Van jou. Opeens ben je dag in dag uit brandjes aan het blussen, terwijl de haard blijft broeien.

Onverantwoordelijkheid volgt

Stijf van de stress ga je naar bed en moe van al je gepieker sta je weer op. Op je werk laat je steeds meer steken vallen of schiet je om het minste of geringste uit je slof.

Niet te verantwoorden

Hoe verantwoordelijk ben je dan bezig?

  • Met jezelf - in hoofd, hart en handen?
  • Om je heen - in werk, privé en hobby's?
  • Op de korte en lange termijn?

Hoe je het ook wendt of keert, het antwoord is "NIET".

Jouw verantwoordelijkheid

Wie goed zorgt voor zichzelf, kan dat ook voor anderen. Wil je jezelf hierin niet verliezen, zorg dan dat je verantwoordelijkheid neemt en geeft én jezelf en de ander hierop aanspreekt. Daardoor kun je jouw oververantwoordelijkheid met liefde loslaten en voorkom je verzuim en nalatigheid bij jezelf en anderen.

Facebooken in de nacht

Nicole nam haar verantwoordelijkheid, ook al was het midden in de nacht. Haar eigen woorden passeren hierna per alinea de revue, met her en der een toepasselijke link of uitleg van mij.

Slapeloze nachten

In haar eerste zes woorden maakt Nicole meteen duidelijk hoe de vlag erbij hangt:

"Tijdens een van mijn slapeloze nachten las ik via sociale media de informatie over jouw masterclass 'Succes Zonder Stress'. Dat kon geen toeval zijn. Normaal ben ik niet zo van de masterclasses maar nu dacht ik: "Laat ik mij gewoon eens opgeven, wie weet heb ik er wat aan". In vervolg op de masterclass heb ik besloten mij op te geven voor het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'."

Nooit klaar met werken

Rap daarna komt de aap van oververantwoordelijkheid uit de mouw:

"Ik kon moeilijk taken en verantwoordelijkheden uit handen geven, wilde altijd van alles op de hoogte zijn. Nooit klaar met werken en geen rust in mijn hoofd."

Geen puf voor privé

Nicole voelde vooral in haar privéleven dat ze tekortschoot:

"Thuis was ik er fysiek, maar niet met mijn hoofd. Privé afspraken maakte ik liever niet. Gewoon omdat ik er de energie niet voor had. Daarnaast vroeg ik mij regelmatig af of ik mijn werk nog wel leuk vond."

Spijtige constatering

Nicoles balans tussen werk, privé en hobby's was zoek, maar ook in hoofd, hart en handen ging het mis. Hoogste tijd om te stoppen met hollen en te luisteren naar zichzelf. Een spijtige constatering volgde:

"Door mijn deelname aan het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' heb ik eens goed naar mijn eigen functioneren kunnen kijken. En helaas moeten constateren dat mijn functioneren mij onevenredig veel energie kostte."

Met liefde loslaten

Nicole was haar eigen energievreter en daar wilde ze dolgraag vanaf. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Enerzijds hard op de zaak, anderzijds met hart voor de mens. Vandaar ook met liefde loslaten.

Beter functioneren

Gedurende het programma ging Nicole steeds effectiever, efficiënter en energieker functioneren:

"Inmiddels heb ik geleerd om met liefde los te laten en meer taken en verantwoordelijkheden te laten waar ze horen. Ik maak onderscheid in belangrijke en niet-belangrijke zaken en ga efficiënter om met mijn tijd. Aan het voorbereiden van gesprekken besteed ik meer tijd. Ik merk dat de gesprekken nu gestructureerd en effectief zijn."

Goed voorbeeld doet volgen

Doordat Nicole haar verantwoordelijkheid nam, gingen ook haar managers en medewerkers zich zelfstandiger en productiever gedragen. Nicole kon zich daardoor focussen op haar werk AAN de business, terwijl haar collega's zich concentreerden op hun werk IN de business.

Tijd voor thuis

Ook privé bleef het met liefde loslaten niet zonder gevolgen:

"Thuis heb ik meer tijd voor ontspanning, wandelen met de hond, gesprekken met de kinderen of afspraken met vrienden. Ik ben er nog niet, er is nog voldoende werk aan de winkel, maar daar loop ik niet meer op leeg."

Verantwoorde keuze

Tijdens het programma veranderde Nicoles oververantwoordelijkheid in verantwoordelijkheid, waardoor ze onverantwoordelijkheid van zichzelf en anderen beter kon hanteren en voorkomen. Zonder met liefde leren loslaten had ze dit niet bereikt, maar ook niet zonder alles wat het programma biedt.

Er echt even uit

Leren doe je niet binnen je comfort zone. Met het leiderschapsprogramma was Nicole er dan ook echt even uit:

"Het samenwerken en het delen van informatie en evalueren met de medecursisten heb ik als zeer positief ervaren. De te behandelen onderwerpen zijn keer op keer interessant. Het verblijf in Sanadome was telkens weer een feestje. Alles tot in de puntjes verzorgd. Ik was er echt even uit."

Geen moment spijt

Ook heeft ze geen moment spijt gehad dat ze met mij en FFT in zee is gegaan:

"FFT was voor mij onbekend. De persoonlijke aandacht van jou sprak mij aan. De investering qua geld en tijd was aanzienlijk. Waar ik meestal risicomijdend ben, ben ik er deze keer gewoon voor gegaan. Ik heb er geen moment spijt van gehad."

Zelf het verschil maken

Het grootste inzicht dat Nicole heeft opgedaan, is dat ze zelf het verschil maakt:

"Jij hebt mij doen inzien dat ik zelf moet en kan veranderen om te krijgen wat ik nodig heb. Het zijn soms hele kleine dingen maar met grote positieve impact, óók voor mijn omgeving."

Tegen stootje kunnen

Ook helpt het om tegen een stootje te kunnen, zodat je jezelf echt stretcht en verbetert:

"Om het leiderschapsprogramma te volgen moet je wel tegen een stootje kunnen. Jij windt er geen doekjes om. Geen zachte heelmeester maar recht voor zijn raap. Als je niet tegen kritiek kunt of niet echt wil verbeteren heb je bij FFT niets te zoeken."

Dank je wel

Nicoles slotzin spreekt voor zich:

"Margriet, dank je wel voor je persoonlijke aandacht, training en coaching, informatie en kritieken. Het heeft mij echt veel gebracht."

Wil jij met liefde leren loslaten?

Herken jij jezelf in de oververantwoordelijkheid van algemeen directeur Nicole? En wil je die ook met liefde loslaten, zodat je weer aan je eigen werk en leven toekomt - en je omgeving ook?

Je kunt nu direct verantwoordelijkheid nemen met een van de volgende opties. Jij kiest, ik reageer!

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen in het met liefde (leren) loslaten delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact