fbpx

Ikke, ikke – en waarom dat helemaal niet verschrikkelijk is

ikke, ikke, en waarom dat helemaal niet verschrikkelijk is

"Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken."

Heb jij dat vroeger ook als verwijt gehoord? En ben jij je daar ook naar gaan gedragen? Zelfs nu je directeur, manager of ondernemende professional bent?

Grote kans dat je jezelf, collega's en klanten dan tekortdoet, doordat je je oren veel te veel naar de ander laat hangen of doordat je enkel je eigen gangetje gaat. Van relaxed excelleren aan de top is dan weinig sprake, terwijl 0% overuren, 25% productiever en 100% leven echt mogelijk is.

Hoe je dat voor elkaar krijgt door ikke, ikke niet verschrikkelijk te vinden, ontdek je in deze blog. Inclusief video over de 'luie manager' – plus vier praktische tips om daar direct werk van te maken.

Eerst ik, dan jij

Als jij goed voor anderen wilt zorgen, is het belangrijk dat je eerst goed voor jezelf zorgt. Niet voor niets zetten we bij calamiteiten in het vliegtuig eerst ons eigen zuurstofmasker op en doen we dat daarna pas bij onze kinderen.

Niet alleen bij calamiteiten

Maar ook als er geen calamiteit aan de hand is, is het slim om goed voor jezelf te zorgen. Zodat je kunt groeien en ontwikkelen, maar ook kunt rusten en herstellen.

Want met beide in balans ben je optimaal belastbaar om actief te participeren in werk, privé en hobby's. Je hoofd, hart en handen werken vóór je, omdat je jouw doen en laten in evenwicht houdt.

  • Span je je in? Dan zorg je daarna voor ontspanning.
  • En heb je ontspannen? Dan zorg je daarna weer voor inspanning.

Appeltje, eitje, maar hoe krijg je dit voor elkaar als allerlei andere mensen dingen van je willen of verwachten? En niet morgen of overmorgen, maar vandaag, nu, eigenlijk liever gisteren al.

Even geen anderen

Ik maak het even heel simpel voor je. In deze blog houden we geen rekening met anderen, omdat het nu even om jou gaat.

Dus vertel: Wie ben jij? Wat wil jij? En wat doe jij en laat jij om zelfredzaam te functioneren als niemand anders jou een zuurstofmasker opzet?

5 vragen om voor jezelf te kiezen

Om voor jezelf te kunnen kiezen is het handig om te weten wat je geestelijk en fysiek in huis hebt. De volgende vragen helpen je op weg om daar een antwoord op te vinden:

  1. Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten?
  2. Welke kennis, kunde en ervaring heb je?
  3. Hoe zijn je conditie en gezondheid?
  4. Welke oefening en training heb je?
  5. Wat zijn je mindset en vaardigheden?

Tijd voor reflectie

Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Maak dan elke dag vijf minuten tijd om op jezelf te reflecteren. Alleen dan zul je in staat zijn om jouw leven op je eigen wijze te leiden, waardoor je het beste uit jezelf haalt – en daarmee uit anderen.

Vraag om hulp

Blijft het dan nog steeds lastig? Communiceer transparant over wat je lastig vindt en vraag anderen om hulp bij het vinden van jouw antwoorden. Grote kans dat zij wel zien waarin jij uitblinkt, terwijl jij dat zelf niet in de gaten hebt.

Verwaarloos jezelf niet

Heb je alle vragen – al dan niet met hulp – beantwoord? Dan ben ik benieuwd of de antwoorden ook naar je zin zijn.

  • Heb je voldoende rust en herstel?
  • En hoe zit het met je groei en ontwikkeling?

Noteer voor jezelf waar je aarzelingen zitten en – heel belangrijk – zorg ervoor dat je jezelf geeft wat je nodig hebt. Want de prijs van verzuim en nalatigheid is hoog.

Dreigt de burn-out voor jou?

Dan is het voor jou van vitaal belang dat inspanning niet doorslaat in overspanning. Kijk eens goed naar wat je meer doet dan dat je laat en zorg voor rust en herstel:

  • Ga op tijd naar bed.
  • Eet en drink gezond.
  • Luier en lanterfant.

Wat de gevolgen zijn van jezelf overspannen, lees je in de blog 'Arbeidsongeschikt van de stress'. En wat de geneugten zijn van lanterfanten, ontdek je in de blog 'Waarom nietsnutten veel productiever is dan knoerthard werken'.

Of loert er juist een bore-out?

In dat geval is het juist vitaal dat jouw ontspanning niet doorschiet in onderspanning. Kijk eens goed naar wat je meer laat dan dat je doet en zorg voor groei en ontwikkeling.

Wat de signalen zijn van onderspanning en wat een bore-out met je doet, lees je in het verhaal van Sarah. En wat onderspanning met een team doet, vertellen de volgende blogs: De kantjes er vanaf lopen bij werkdruk? Zo los je beide op!, Waarom roddelen op het werk niet werkt (en hoe je er in 6 stappen vanaf komt), Wat een mijnenveld met klagers over jouw leiderschap zegt en Help, een jaloerse collega – 15 tips om jaloezie in je team te voorkomen. Van effectieve samenwerking is weinig sprake, van efficiënte samenwerking evenmin.

Wat kies jij?

Overspanning van jezelf is een keuze, onderspanning van jezelf ook.

Wil jij niet in deze situaties verzeild raken?

Laat je hoofd, hart en handen dan vóór je werken en niet tegen je. Zorg voor balans tussen inspanning en ontspanning, want alleen dan haal je het beste uit jezelf – en kun je dat ook voor anderen betekenen.

Hoe leven en werk er dan voor je uit kunnen zien, vertel ik in deze video van de 'luie manager'. Met de vier praktische tips kun je bovendien direct stappen zetten om zelf deze 'luie manager' te worden. Wat denk je van 0% overuren, 25% productiever en 100% leven aan de top?

Geen verschrikkelijke ikke

Vind jij het lastig om te kiezen voor jezelf, waardoor je niet relaxed excelleert aan de top? Dan help ik je graag om ikke, ikke niet meer verschrikkelijk te vinden.

Maak je keuze uit een van de volgende opties en ik reageer.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (niet) ikke, ikke delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties

  1. Hi Magriet,
    bedankt voor de youtupe sessie ikke ikke ikke,
    klopt als een bus, alleen ik doe het niet,
    heb de 4 stappen op memo gezet om over na te denken wat past,
    gr Martien

    1. Hallo Martien, goed van je dat je dan nu alvast pas op de plaats hebt gemaakt en de vier manieren om tijd te besteden op memo hebt gezet. Dat is een eerste stap in je tijd effectief besteden. Leuk als je me laat weten wat jouw nadenken over de 4 stappen je tot op heden heeft opgeleverd. Margriet

  2. Hoi Margriet,

    Dank je voor de 'ikke, ikke, ikke' tip.
    Als tip geef je bij de burn-out terecht 'gezond eten en drinken'. Deze tip zou ik ook als aanvulling bij de bore-out aangeven. De symptomen bij een bore out zijn vergelijkbaar met de symptomen van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en je hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Bij deze symptomen is het heel belangrijk dat je ook gezond eet en drinkt, voor meer energie en om jezelf weer fitter en vitaler te voelen.

    1. Hi Antoinette, dank je wel voor je aanvulling. Gezond eten en drinken is inderdaad ook batig bij een bore-out, omdat het je lichaam en geest letterlijk en figuurlijk voedt om fris en fruitig te functioneren. Wie daar meer over wil weten kun jij uitstekend van dienst zijn met jouw puur natuur recepten die enerzijds makkelijk te maken zijn en anderzijds lekker om vol te houden. En wie wil dat nou niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact