fbpx

Gaan of blijven? Zo laat je jouw team groeien!

Gaan of blijven? Zo laat je jouw team groeien.

Sommige directeuren, managers en ondernemende professionals snappen het en daarom werk ik dolgraag met ze samen. Wat deze toppers bindt, is dat zij het beste uit elke collega willen halen, omdat ze als team puik willen presteren in minimale tijd met ultieme relaties. Daarom investeren zij in hun mensen – of ze nu gaan of blijven.

Janneke, Hans en Alexander hadden zo'n topmanager die bij alle drie mogelijkheden zag voor persoonlijke en professionele groei. Ook Janneke, Hans en Alexander zagen die mogelijkheden voor zich, en – nog belangrijker – ze waren bereid om met zichzelf aan de slag te gaan.

Of dit leidde tot gaan of blijven, ontdek je in deze blog met drie persoonlijke verhalen inclusief openhartige testimonia. De manager was in ieder geval reuze in haar nopjes met de geboekte resultaten, zowel individueel, binnen het team als voor de organisatie.

janneke van den hout gemeente venlo

Het verhaal van Janneke

Even voorstellen: Janneke van den Hout – van Bart. Net gestart in een nieuwe adviesfunctie binnen Gemeente Venlo, waarin ze van haar manager wel wat meer 'grrr' mocht laten zien. Daarnaast had Janneke een leuk en druk leven en voelde zij zich thuis en in haar werk regelmatig geleefd.

Zeg eens 'grrr'

Door deel te nemen aan het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' is er veel veranderd. Janneke zegt hier zelf het volgende over:

"Alle opdrachten, oefeningen en presentaties hebben mijn 'grrr' meer naar boven gebracht. Door duidelijk te zijn, feitelijk te blijven en te vertrouwen op mijn kennis en kunde, laat ik meer van mijn professionaliteit zien.

In de privésfeer maak ik nu bewust tijd voor de dingen die ik belangrijk vind. Hierin heb ik gedurende 'Meer Succes, Minder Stress' meerdere stappen gezet: werken met een heldere dag- en weekplanning en me hieraan houden, vergelijkbare werkzaamheden clusteren, ontspanning inbouwen met gezin, meer 'Janneke' tijd, sporten, reflecteren en relativeren als ik tob, te veel aan klussen delegeren aan collega's en gezinsleden of nee zeggen."

Gaan en blijven binnen Venlo

Janneke's 'grrr' smaakte naar meer binnen haar organisatie. In 2016 solliciteerde ze op een strategische beleidsfunctie in de bestuursstaf en werd ze aangenomen.

Om zich terdege op deze nieuwe rol voor te bereiden heeft Janneke een aantal PowerSessies met me doorlopen, waarin we alles wat haar parten speelde bij de kop hebben gepakt, zowel zakelijk als privé.

Wat de winst hiervan was, verwoordt Janneke als volgt:

"Door onze PowerSessies kon ik steeds duidelijker neerzetten wie ik ben en waar ik voor sta. En daar ben ik ook voor gegaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het verleggen van mijn horizon buiten gemeente Venlo. Alles wat ik kon beïnvloeden heb ik beïnvloed. Wat ik niet kon beïnvloeden heb ik mijn conclusies uit getrokken."

Afscheid was onafwendbaar

Waarom vertrekken bij gemeente Venlo voor Janneke de juiste conclusie was, blijkt uit haar verdere toelichtende woorden:

"Ik heb gekozen voor een nieuwe werkgever, omdat ik me van A tot Z wil kunnen uitleven in mijn adviezen en praktische toegevoegde waarde wil leveren aan mijn klanten. Van praten en beleid naar actie en resultaat, omdat er dan pas echt zaken voor elkaar komen. Daarom heb ik ook besloten om me dit voorjaar verkiesbaar te stellen voor de Gemeenteraad in mijn woonplaats."

Kiezen voor zichzelf

Door niet te blijven bij gemeente Venlo heeft Janneke gekozen voor zichzelf en wat zij werkelijk belangrijk vindt in haar werk en leven. Wat Janneke heeft opgestoken van het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' en de Powersessies zal haar hierin zeker van pas komen. Hierover schrijft Janneke in haar testimonium zelf de volgende woorden:

"Mijn 'grrr' zeggen gaat steeds beter en dat bevalt me goed. Ik blijf scherp naar mezelf en de ander kijken en daar gebruik ik de geleerde methoden, technieken en vaardigheden voor om - vanuit het gemeenschappelijke belang dat ik met de ander heb - voet bij stuk te houden.

Ik kijk terug op een leerzaam en inspirerend traject en kan dit van harte aanbevelen aan iedereen die meer rust en ontspanning in zijn werk en leven wil."

Het verhaal van Hans

hans vullings gemeente venlo

Even voorstellen: Hans Vullings, IT-adviseur bij Gemeente Venlo. Hans heeft zelf bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij tegen van alles en nog wat aanloopt. Ook heeft hij het gevoel meer te kunnen betekenen voor de organisatie, maar het komt er niet uit. Beide frustreren hem en daar wil hij vanaf.

Geen gaan of blijven voor Hans

Voor Hans waren gaan of blijven niet aan de orde, maar wel dat het beter moest gaan dan nu. In de blog 'Hoe Margrieten Hans gelukkig maakte' vind je zijn complete persoonlijke verhaal vanaf onze ontmoeting op de warmste dag van 2015 tot en met zijn testimonium van onder de kerstboom eind 2016.

Dat het na zijn deelname aan het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' veel beter gaat in zijn werk, steekt hij niet onder stoelen of banken:

"Ik ben heel blij dat ik op die warme dag naar Utrecht ben gereden, want ik heb erg veel geleerd en leer nog dagelijks. Ik ken mezelf nu nog beter dan dat ik al deed en weet vooral beter wat mijn gedrag doet met de ander (actie - reactie). En ja, mijn mening doet er echt wel toe!!"

Is het geleerde blijven hangen?

Zomer 2018 kwam Hans weer bij me op de lijn, omdat hij een persoonlijk ontwikkelbudget had dat hij graag nuttig wilde besteden. We kozen voor een PowerSessie waarvoor Hans wederom met veel plezier in de auto sprong - ditmaal naar Oude Wetering.

Ook over deze sessie schreef Hans een testimonium, waarin de volgende alinea een mooi antwoord geeft of het geleerde in 2016 is blijven hangen:

"De balans die we opmaakten beviel me. 'Meer Succes, Minder Stress' is een feit. Ik sta mijn mannetje in mijn werk en profileer me op de plekken waar het ertoe doet. Mijn mening telt. Heb ik geen invloed? Dan maak ik me minder druk en leg ik dit onderbouwd terug bij de betreffende collega('s). 'I choose my battles' en dat geeft een hoop rust."

Het verhaal van Alexander

Alexander op het Veld Gemeente Venlo

Even voorstellen: Alexander op het Veld, Functioneel Beheerder en Product Manager Zaaksysteem bij Gemeente Venlo. Sinds jaar en dag was Alexander op zoek naar balans in alle activiteiten die hij met veel plezier doet. Zelf kreeg hij dat niet voor elkaar, waardoor 'zijn emmertje' regelmatig overliep en hij elk half jaar oververmoeid was. Die emmer moest leeg en bij voorkeur ook niet meer gevuld worden. Tijd voor een effectieve aanpak, zodat zijn grillige gaan of blijven bij stress in evenwicht kwamen.

Anders dan anders

Alexander liep tegen zichzelf aan en wist niet hoe hij zijn eigen barricades moest slechten. Of ik hem daarbij zou kunnen helpen benieuwde hem zeer.

Hij had al verschillende trainingen gevolgd en daar waren zijn leven en werk niet relaxter van geworden. Over zijn ervaringen met zijn intake met mij schrijft Alexander het volgende:

"Bij de intake met Margriet bleek al snel dat dit een andere training was dan alle andere. In plaats van luisteren en mogelijke hulpmiddelen voorgeschoteld te krijgen, mocht ik zelf aan de slag met hulpmiddelen die voor mij op maat gemaakt zijn."

Zelf aan zet

Dat Alexander zelf aan het roer kwam te zitten beviel hem. En dat hij aan het denken werd gezet over zijn eigen ineffectieve gedrag beviel hem ook. Alexander schrijft hier zelf het volgende over:

"Margriet geeft je een bad van gastvrijheid, oprechtheid, eerlijkheid en positivisme. Ze luistert, vraagt door en oordeelt niet. Zij gaf mij vanaf het begin een spiegel van mijn eigen verbale en non-verbale gedrag. Margriet doet niet, maar is Hard on the matter en Soft on the person. Door haar voorbeeld werd ik gestimuleerd om na te denken over mijn handelen."

Ook over de materialen van het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' had Alexander lovende woorden te melden:

"Het materiaal in de training is zo divers dat er voor ieder voldoende hulpmiddelen worden gegeven om de theorie om te zetten in daden. Gelijktijdig zit in het trainingsmateriaal een door Margriet weloverwogen opbouw om het maximale uit jezelf te halen."

Kind kan de was doen

Met alles wat Alexander stapsgewijs en in 'hapklare brokken' kreeg aangeleverd, kon hij prima uit de voeten om zich te beraden op zijn gaan of blijven bij stress:

"Na elke live training kon ik mijn relevante aandachtspunten eenvoudig omzetten in praktisch bruikbare acties voor betere samenwerking binnen mijn team. Minder zelf doen, meer delegeren. Meer leiden en sturen, minder volgen en afwachten. En problemen laten waren ze horen door apen van anderen niet meer op mijn eigen schouders te nemen. Ik ging zelf aan de slag met luisteren, doen, evalueren, leren en herhalen, herhalen, herhalen… Beter luisteren naar een ander, heeft mij geleerd beter te luisteren naar mijzelf. Met alles wat ik heb geleerd ben ik nu echt mezelf geworden: open, transparant, doen!, welkom, verandering, positief, veilige haven en gelukkig."

Me happy!

Alexander is gekomen waar hij wilde zijn, getuige zijn afsluitende alinea's in zijn testimonium:

"Met deze training sluit ik een heftig leerjaar af. Ik heb nu voldoende hulpmiddelen om op terug te vallen voor wat ik wil en mag samen met mijn leef- en werkomgeving. Ik heb mijn balans gevonden met meer rust, betere relaties en resultaten. Me happy!

Mijn oude vete aan het woord 'moeten' heeft een mooie vervanger gekregen: ik wil en ik mag. Ik dank mijn mede cursisten Monic en Matthieu. In het bijzonder bedank ik jou - Margriet - voor je tomeloze focus en aandacht naar mij.

Deze training gun ik iedereen. Iedereen die echt wil!"

Gaan of blijven voor jou

Ben jij een directeur, manager of ondernemende professional die snapt dat gaan of blijven bij de groei van een team hoort? Dan help ik je graag om het beste uit jezelf en je collega's te halen, zodat jullie samen relaxed kunnen excelleren. Met de volgende opties kun je direct beginnen met investeren, waarbij je ook op mijn investering in jou mag rekenen.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met gaan of blijven van jezelf of collega's delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact