fbpx

Foute uitspraken aan de top? Zo voorkom je ze!

foute uitspraken aan de top

Weet je wat ik een van de leukste dingen vind in mijn werk? Dat ik met organisaties, teams en mensen van divers pluimage werk, waardoor geen opdracht hetzelfde is. De puzzel is telkens anders, evenals de puzzelstukjes, maar niet het feit dat we samen puzzelen gaan. Het liefst start ik bij de top – en zeker als ik 'foute uitspraken' over collega's hoor. Want dan gaan alle alarmbellen bij me rinkelen en weet ik dat er fundamenteel werk aan de winkel is.

In deze blog verklap ik je daarom allereerst de 10 meest foute uitspraken, die ik ooit aan de top heb gehoord. Daarna onthul ik hoe je hier effectief mee omgaat, zodat resultaten en relaties niet langer verzieken. En als toetje reik ik je drie helpende handen aan, waardoor ook jij – zonder foute uitspraken – relaxed kunt excelleren aan de top.

Soms loopt het niet lekker

 • "Hoge bomen vangen veel wind."
 • "Het is eenzaam aan de top."
 • "Succes kent vele vaders, maar tegenslag is meestal wees."

Herkenbare uitspraken? Mooi! Dan hoef je jezelf niet langer te kwellen dat het allemaal niet even soepel loopt in jouw topfunctie.

Sinds 1997 heb ik meer dan 10.000 ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals uit meer dan 1.000 organisaties aan me voorbij zien gaan, die op een of andere wijze tobden met zichzelf, hun team of organisatie. En sommigen hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt door hoe zij zich uitlieten over hun collega's.

Top 10 foute uitspraken

De meest foute uitspraken die ik ooit hoorde, heb ik voor je verzameld in een top 10:

 1. "Met die dooie visjeseters komen we nergens."
 2. "Ik heb maar één probleem, dat zijn mijn 79 medewerkers."
 3. "Die moet eens een goede beurt hebben."
 4. "Wat een pannenkoeken die managers."
 5. "We houden elkaar vast (maar ondertussen ontsla ik je wel)."
 6. "My way or the highway."
 7. "Als je grijze haren had, nam ik je serieus."
 8. "Procedure-n**kers."
 9. "Als het maar gezellig is (ook al gaan we failliet)."
 10. "Hem kunnen we niets maken, want dat kost je je kop."

Bij de wilde spinnen af

Voor mij zijn deze uitspraken bij de wilde spinnen af. Zo ga je niet met collega's – of mensen in het algemeen – om. Of vind jij dit wel normaal? Lach je er zelfs smakelijk om? En doe je er rustig nog een schepje bovenop?

Waar is de LOVE?

Waarom ik me zo aan dit soort uitspraken stoor, is omdat ze niet stroken met mijn visie, missie en kernwaarden. Ze doen geweld aan wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Aan hoe ik met anderen omga en hoe ik het ook fijn vind dat anderen met mij omgaan.

LOVE staat daarin centraal: Leiderschap, Ondernemerschap, Verbinding en Energie. En effectief voorbeeldgedrag: in denken, durven en doen.

Mens erger je niet

In de vorige paragraaf gaf ik een kijkje in mijn hersenpan en liet ik ook mijn emoties de vrije loop. Waarschijnlijk herkende je onmiddellijk 'de eiser' als irrationeel gedachtepatroon en de daarmee gepaard gaande frustraties dat het niet gebeurt zoals het hoort.

Maar voelde je ook wat er met je gebeurde toen je dat las? Wat dacht je? Wat vond je? En hoe gedroeg je je?

In welke stand sta jij?

 • Kwam je in de 'O, ja'-stand van (h)erkenning?
 • Stond je in de 'O, nee'-stand van ontkenning?
 • Of bleef je in de 'O'-stand van neutraliteit?

Bij effectief denken, durven en doen past de 'O'-stand, waarbij je je enerzijds op feiten en concreet waarneembaar gedrag baseert en anderzijds voorkomt dat jouw interpretaties en evaluaties met je aan de haal gaan. De andere twee standen passen daar niet bij, tenzij je je bewust bent van de kleuring die je met (h)erkenning of ontkenning geeft en voor de eventuele ongewenste effecten je verantwoordelijkheid neemt.

Elk grapje heeft een trapje

Terug naar de 10 foute uitspraken. Natuurlijk zou je die weg kunnen lachen of er onverschillig over kunnen doen: "Zo is hij nu eenmaal..." of "Een lolletje op z'n tijd moet kunnen".

Maar elk grapje heeft een trapje en elk geintje heeft een seintje. En mensen zijn reuzegevoelig voor juist die trapjes en die seintjes, omdat ze niet open, eerlijk en direct worden gebracht. Ze worden verpakt in een lolletje, maar ondertussen wordt er kennelijk iets anders gedacht en gevonden wat niet zo lollig is. Wat wil die ander nu precies zeggen? Is hij nu wel of niet tevreden? Voldoe je nu wel of niet?

Welk voorbeeld ben jij?

Ik ben van mening dat je als directeur, manager of ondernemende professional een voorbeeldfunctie hebt, waarvan je je op ieder moment bewust mag zijn. Enerzijds betekent dit glashelder zijn in wat je zegt, doet en laat en anderzijds waardering tonen voor de mensen met wie je je omringt. Anders ben je al snel geen motiverende baas – het percentage medewerkers dat daar last van heeft, liegt niet.

Practice what you preach

Omdat ik zelf ook een effectief voorbeeld wil zijn, heb ik alle directeuren, managers en ondernemende professionals die zich op voornoemde wijzen uitlieten, bevraagd vanuit de 'O'-stand.

Daarbij heb ik ze zelf tot de conclusie laten komen of hun houding en gedrag constructief bijdraagt aan de doelen en resultaten van hun organisatie. Het antwoord op die puzzel was veel gejamaar, wat we uiteindelijk konden samenvatten in één simpele reactie: "NEE!"

Ook heb ik ze vragen gesteld of er mogelijk een verband kon zijn met het verloop, het verzuim en de onvrede bij collega's. Na heel veel smoesjes en excuses kwam ook hier het inzicht dat het eigen doen en laten verre van helpend was om met collega's tot effectieve, efficiënte en energieke samenwerking te komen.

Tenslotte heb ik gevraagd of ze zelf zo bejegend zouden willen worden. Het antwoord was terneergeslagen stilzwijgen – met het schaamrood op de kaken.

Schoon het nest

Van de meeste directeuren, managers en ondernemende professionals heb ik daarna opdrachten gekregen om ze ofwel individueel te helpen om relaxed te excelleren aan de top via mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress', ofwel hun teams en organisatie te begeleiden met het bedrijfsprogramma 'Excelleren Met Je Team'.

En met succes: het nest is weer schoon, omdat er binnen de hele organisatie zelfreinigend vermogen ontwikkeld is.

Zes basisregels

Wil jij ook geen foute uitspraken aan de top meer? Pas de zes basisregels voor effectieve samenwerking van FFT toe!

FFT-basisregels

Zo eenvoudig? JA! Maar ook eenvoudig te realiseren? NEE!

Verloochen jezelf niet

Met enkele directeuren ben ik niet tot zaken gekomen, omdat zij het gesprek over hun eigen aandeel in de problemen die ze ervoeren niet aan wilden gaan.

Zij wilden dat hun omgeving ander gedrag ging vertonen zonder dat zij zelf iets hoefden te veranderen. Maar helaas, pindakaas, daar geloof ik niet in. En zeker niet bij directeuren, managers en ondernemende professionals van wie effectief voorbeeldgedrag verwacht mag worden.

Tegen die directeuren zeg ik "NEE", omdat ik altijd "JA" tegen mezelf wil kunnen zeggen – vanuit LOVE.

Wil jij mijn hulp?

Zet deze blog je aan het denken? Over jezelf en je eigen foute uitspraken aan de top? Of over foute uitspraken aan de top van collega's – en wat die uitspraken met jou doen?

Doe er je voordeel mee en zorg dat je je eigen nest opschoont door te werken aan het zelfreinigend vermogen van jezelf, je team en je organisatie.

Heb je daar hulp bij nodig? Dan heb ik drie opties voor je.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met foute uitspraken aan de top delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

  1. Haha Debby, dank je wel voor je reactie. Nu ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig wat je precies zo lovable vindt. Ik lees het graag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact