fbpx

Hoe Angela haar familiebedrijf relaxed de baas werd

Hoe Angela haar familiebedrijf relaxed de baas werd

Je zult het familiebedrijf maar inrollen en daarin doorrollen zonder ooit geleerd te hebben hoe je de baas moet zijn. Het overkwam Angela van Wijk van Doelen Coach Service, waar ook haar twee broers werkzaam zijn en zij gedrieën de aandelen in handen hebben.

Angela deed wat haar goed leek en meestal pakte dat prima uit, totdat corona de zaak op scherp zette. De business kwam volledig stil te liggen en het was alle hens aan dek, zodat het familiebedrijf zou overleven. Daarnaast had ze vele impopulaire maatregelen te nemen die haar niet in de koude kleren gingen zitten.

Begin 2021 zat Angela er zakelijk flink doorheen en besloot ze mijn hulp in te schakelen. In deze blog vertelt ze je persoonlijk - in een blije video en een testimonium recht uit het hart - over het life changing cadeau dat zij zichzelf gunde, waardoor ze haar familiebedrijf nu relaxed de baas is én ook thuis kiplekker in haar vel zit.

Maak kennis met Angela

"Ik ben nu de baas van het familiebedrijf, doe waar ik zin in heb en maak mijn eigen plan."

In deze korte video onthult Angela welk cadeau haar leven en werk compleet veranderde en waarom ze dit iedere directeur, manager en ondernemende professional van harte aanbeveelt.

Cadeau in zware tijden

Zo vrij en blij als je Angela nu ziet op deze video, zo ongelukkig voelde zij zich begin 2021. In plaats van werken aan groei en bloei was het dagelijks snoeien en saneren, waarbij de emoties van alle betrokkenen regelmatig hoog opliepen. Het was stress zonder succes voor Angela en er moest iets veranderen, zodat ze alle druk en spanning volhield. Ze besloot dan ook in zichzelf te investeren - ondanks de zware tijden waarin het familiebedrijf zich bevond.

"Beste Margriet,

Begin 2021 besloot ik mezelf als directeur bestuurder een cadeau te geven, omdat ik er zakelijk flink doorheen zat. De gevolgen van corona voor ons familiebedrijf waren groot, waardoor ik continu impopulaire maatregelen moest nemen. De ene ontslagronde volgde op de andere, omdat er geen werk meer was. Ook moest ik bussen verkopen en creatief met personeel omgaan, zodat we nog enige inkomsten hadden.

Niet iedereen had hier begrip voor. En ook niet iedereen was even meewerkend om van de nood een deugd te maken. Het voelde eenzaam aan de top. Ik merkte dat ik het erg zwaar vond om steeds weer in mijn eentje het slechte nieuws te brengen en de kar te trekken. Het knaagde aan mijn zelfvertrouwen en ik merkte dat ik me te veel liet leiden door wat anderen van me dachten of vonden. Dat moest relaxter en productiever kunnen, maar hoe?"

Met deze twee alinea's start Angela haar openhartige testimonium over haar ervaringen met mij en het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Waarom zij voor mij koos vertelt zij in het vervolg.

Actie in de taxi

"Ik kende je al vele jaren van gezamenlijke bestuursactiviteiten en onze lokale ondernemersvereniging. Uit die contacten wist ik dat je duidelijk en direct was, maar ook oog en oor voor de mens hebt. Een mooie mix die ik in mijn eigen leiderschap te veel naar het persoonlijke liet doorslaan en waar ik meer zakelijkheid tegenover te zetten had. Ik besloot de koe dan ook bij de horens te vatten toen je me uitnodigde voor een online bezoek aan je ondernemersnetwerk met aansluitende Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Zowel je persoonlijke tien minutenpresentatie tijdens de netwerkbijeenkomst als je Masterclass overtuigden me dat ik met een doorgewinterde ondernemer van doen had, die al vele directeuren, managers en ondernemers succesvol had geholpen om effectiever en efficiënter te functioneren. In de Doorbraaksessie die daarop volgde werd ik hierin bevestigd. Voor mij was duidelijk dat jij degene was die 'actie in de taxi' ging brengen. En die actie is er absoluut gekomen."

In haar keuze voor mij ging Angela niet over een nacht ijs. Naast de stappen die ze met mij persoonlijk zette, checkte ze ook de referenties van twee lokale deelnemers aan mijn leiderschapsprogramma. Daarna was de keuze snel gemaakt, waarbij ook beide broers geheel achter de investering in Angela stonden. "Want als het niet goed gaat met Angela, gaat het evenmin goed met het familiebedrijf en dus is goede hulp noodzakelijk, waardoor het tij voor haar en de zaak kan keren."

Wie is de baas in het familiebedrijf?

Angela's deelname aan het leiderschapsprogramma heeft grote gevolgen voor haar gehad. Zowel in werk, privé en hobby's, maar ook in hoofd, hart en handen. Haar belasting en belastbaarheid zijn in balans en ze voelt zich voor het eerst echt 'de baas' van het familiebedrijf. Hierover schrijft ze zelf het volgende:

"Waar ik het meest blij mee ben is dat ik nu vol vertrouwen en zelfverzekerd 'de baas' durf te zijn van Doelen Coach Service. Ik ben het bedrijf ingerold en doorgerold, maar heb nooit geleerd hoe je een bedrijf effectief runt of personeel assertief aanstuurt. Ik deed wat me goed leek en meestal pakte dat prima uit, totdat corona de zaak op scherp zette. Toen werd me duidelijk dat ik met vriendelijkheid en aardigheid mezelf en de zaak geen plezier deed. En er was er maar eentje die dat kon veranderen: ik!"

Een bedrijf heeft een baas nodig

Doordat Angela zichzelf durfde aanpakken, veranderden haar eigen houding en gedrag, maar ook het doen en laten van haar omgeving.

"Een bedrijf heeft een baas nodig en voor Doelen Coach Service ben ik dat. Doordat ik nu duidelijk in mijn eigen rol sta, is het ook duidelijk welke rollen mijn broers vervullen - als aandeelhouders enerzijds en werknemers anderzijds - en wie wat waarover te zeggen heeft."

Helderheid naar het personeel

"Naar het personeel geeft dit eveneens helderheid. Iedereen weet wie zijn of haar leidinggevende is en daar worden de zaken mee gedaan. Ik ben er alleen voor escalaties en die doen zich veel minder meer voor, omdat de organisatie, communicatie en samenwerking soepeler verlopen. Iedereen weet waar hij of zij met mij en de collega's aan toe is en dat kwaliteit en service boven alles staan. Wat we doen moet goed gebeuren en daarvoor ben ik bereid grenzen te stellen en 'nee' te verkopen. Liever minder bussen op de weg die uitmuntend scoren dan veel bussen die krappe voldoendes krijgen."

Krachtig en prachtig de baas

Hoe meer Angela zich onderdompelde in het programma hoe krachtiger en prachtiger zij zich als de baas van het familiebedrijf profileerde. "Doelen Coach Service is niet zomaar een bedrijf. Het is een levenswerk van generaties waar het fijn werken is, omdat de mens op nummer een staat. Dat betekent echter niet dat alles kan en mag of iedereen zijn eigen gang kan gaan. Binnen Doelen Coach Service zijn de visie, missie en kernwaarden leidend en daar gedraagt iedereen zich naar. Van hoog tot laag, familie of geen familie, ongeacht duur, lengte of aard van het dienstverband."

Door deze manier van denken, durven en doen werd het leven van Angela stukken eenvoudiger. En het werken AAN de business in plaats van IN de business ook. Dit legde haar en het bedrijf geen windeieren.

Focus op mijn eigen werk

"Doordat ik me nu als leider gedraag blijf ik niet meer tobben met dingen. Ik los problemen direct op en ik delegeer veel meer werk. Ik vertrouw erop dat mijn medewerkers het juiste doen, zoals ze het geleerd hebben. En dat ze om hulp vragen als ze ergens niet uitkomen. Door effectief samen te werken en mensen aan te spreken - 'hard on the matter' en 'soft on the  person' - is er meer structuur en regelmaat, waardoor ik me op mijn eigen werk kan focussen."

Werken is geen must meer

"Omdat het 'binnen' goed loopt, kan ik naar 'buiten' om klanten, beurzen en evenementen te bezoeken, zodat er nieuwe opdrachten binnenkomen. En ook niet onbelangrijk, ik heb daardoor tijd voor mezelf, mijn paard, partner en sporten. Op donderdag heb ik nu elke week vrij en doe ik alleen waar ik zelf zin in heb. Twee jaar corona heeft mij wel doen inzien dat je nu moet genieten. Pluk de dag, werken is geen must meer. Door de balans tussen inspanning en ontspanning houd ik het ook beter vol."

Blik op de toekomst

Aan het eind van het leiderschapsprogramma kroop Nederland uit de derde lockdown en zag Angela de vraag naar excursies en reizen langzaam maar zeker toenemen. Een goed moment om de balans op te maken en terug te kijken op het uitpakken van haar cadeau.

Markt trekt weer aan

"De markt trekt nu gelukkig weer aan, waardoor we er met de bussen op uit kunnen. Het vinden van het juiste personeel is nu de grootste uitdaging, zodat iedereen met rust en plezier zijn of haar ritten kan rijden. Tot die tijd zetten de familie en het personeel alle zeilen bij, waardoor ook ik af en toe zelf een bus rijd. Met als voordeel dat ik op die momenten meteen de processen en systemen kan controleren, zodat die waar nodig geoptimaliseerd kunnen worden."

Met haar nieuwe mindset en gedragsrepertoire maakt Angela van de nood en deugd als ze zaken niet zelf kan beïnvloeden. In plaats van stress en frustraties levert dat nu acceptatie of leerervaringen op, waardoor ze in beide gevallen rust en ruimte ervaart.

Cadeau voor nu en later

"Al met al ben ik heel blij dat ik het leiderschapsprogramma aan mezelf cadeau heb gedaan. Wat ik heb geleerd, gedaan en ervaren, had ik nooit zelf voor elkaar gekregen. De continue feedback van Margriet hielp me steeds weer vooruit om van woorden naar daden te komen en mens en zaak effectief naar mijn hand te zetten.

Ook de andere deelnemers gaven me veel steun, herkenning en vertrouwen. Samen zaten we in hetzelfde schuitje en iedereen tobde met dezelfde ineffectieve gedachten en gevoelens. Fantastisch om te zien hoe we allemaal persoonlijk en professioneel gegroeid zijn en daardoor stukken beter in ons vel, werk en leven zitten. De accommodatie ten slotte was top: met mooie sport- en wellnessfaciliteiten, prettige kamers en zalen en heerlijk eten en drinken."

Trotse uitsmijter

Angela eindigt haar testimonium met de volgende trotse uitsmijter:

"Margriet, dank je wel voor alles wat je me hebt geleerd. Ik beveel jou en je leiderschapsprogramma van harte aan als je met meer succes en minder stress wilt ondernemen. Met trots sluit ik af met de zin uit de oefening in het bos, die voor mij het hele programma samenvat: Ik ben Angela van Wijk en niemand krijgt mij van mijn plek."

Wil jij ook relaxed de baas zijn?

Herken jij jezelf in het verhaal van Angela, omdat jij jouw familiebedrijf ook relaxed de baas wilt zijn?

Ook jou help ik graag om optimaal presteren en maximaal leven ontspannen te combineren door veel te hard werken IN de business te veranderen in slim werken AAN de business. Als Angela het kan, kun jij het ook. Met de volgende drie opties kun je direct een eerste stap zetten.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met het familiebedrijf (niet) de baas zijn delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact