fbpx

Mijn doorbraak naar succes – deze verjaardag 7de mijlpaal

toen was geluk nog heel gewoon

Hieperdepiep hoera! Op 29 november 2023 vierde ik mijn 57ste verjaardag. Een 7de mijlpaal in overleven, omdat ik op deze datum zes jaar en zeventien dagen ouder werd dan mijn lieve moeder ­is geworden. Waarom haar leven en overlijden relevant zijn voor mijn doorbraak naar succes, ontdek je in deze heel persoonlijke blog.

Onthullend verhaal

Allereerst een onthulling. Je gaat dingen lezen die ik heel lang niet heb durven zeggen, omdat ik me ervoor schaamde of me er schuldig over voelde. Daarnaast was ik bang voor negatieve 'denksels' en 'vindsels' van anderen, waardoor ze niets meer met me te maken wilden hebben.

En misschien denk jij bij het lezen ook wel: "Wat heb ik hiermee te maken?" Het antwoord is: "In feite niets". Dit verhaal gaat over mij, maar tegelijkertijd is het een universeel verhaal. Over groei en hoe je jezelf soms onbewust saboteert, waardoor je zakelijk of persoonlijk vastloopt ­– of allebei.

Een kijkje in je verleden kan dan zeer helpend zijn, waarbij het er niet omgaat wat je hebt meegemaakt, maar hoe je hiermee bent omgegaan. Over dat groeiproces gaat deze blog, waarbij je ook nog drie traktaties ontvangt om uit je eigen 'waanzin' te stappen.

Op jouw doorbraak naar succes!

Jong geleerd: feesten

Elke verjaardag is een feestje waard. En dat heb ik op zaterdag 2 december met familie en vrienden gevierd. Net zoals alle 56 jaren daarvoor, behalve tijdens de coronamaatregelen - toen enkel met ons gezin. Alleen al de voorbereidingen samen met Mike, Sterre en Noor vond ik reuzeleuk. Lekkers uitkiezen, inkopen doen, aan de slag in de keuken. Swingend muziekje erbij, een grote pot thee… heerlijk.

Dat plezier in samen feestjes vieren komt ergens vandaan. Ook vroeger thuis was ik er dol op. Mijn moeder en ik voedden met gemak tien, twintig of dertig monden. Dagen stonden we in de keuken om alles op het moment suprême dampend en wel op tafel te zetten. Uitgebreide zuurkoolschotels, wildmenu's, Indische rijsttafels, stamppotbuffetten – niets was ons te dol. Ik bewaar er mooie herinneringen aan.

Altijd alert

Begin 1992 overleed mijn moeder. Zij was 50, ik 25. Een groot verlies, maar ook een opluchting. Nooit meer zouden we doodsangsten hoeven uitstaan, omdat ze zichzelf of een ander doodreed. Dat ze opnieuw van de trap zou vallen, maar dan wel in coma zou blijven. Of dat ze haar huizenblok in lichterlaaie zou zetten, doordat ze het gasfornuis had vergeten uit te zetten.

Geen telefoontjes in het holst van de nacht meer. Niet van mijn moeder, noch van paniekerige buren of hulpverleners. Het heeft jaren geduurd voordat we weer normaal sliepen. We waren gewend om altijd 'aan' te staan, zodat we acuut in actie konden komen. We wisten niet eens meer hoe 'uit' staan voelde.

Mijn moeder was ziek ­– een alcoholiste. Haar ziekte tekende ons leven en hield ons gezin sinds mijn veertiende in de greep. Het was STRESS met hoofdletters, omdat veiligheid en vertrouwen continu op het spel stonden.

Hoe het nooit goed genoeg was

Als puber wist ik nooit wat ik thuis zou aantreffen. Functioneerde mijn moeder 'normaal' of lag ze laveloos op de bank? Stond het avondeten klaar of moest alles nog bereid moest? Zou het gezellig zijn aan tafel of wachtte er weer een knallende ruzie?

Zelfdestructief gedrag

Mijn lieve mama richtte zichzelf ten gronde, ondanks hulp van mijn vader, vrienden en allerhande professionals in de verslavingszorg. Het point of no return was toen allang voorbij, waardoor mijn moeder niet meer te redden was.

Niet kunnen helpen

Mijn jongere zusjes en ik konden de situatie niet veranderen, wat we ook probeerden om leuk en gezellig te zijn. En hoe goed we ons best ook deden op school, in huis of in de apotheek. Het was nooit goed genoeg. Dat gevoel bleef, ook na het overlijden van mijn moeder.

Focus op de fouten

Toen ik eind twintig was, werkte ik als business consultant bij Capgemini. Tijdens een beoordeling kreeg ik fantastische feedback – het was lof en halleluja. Een ander zou ervan hebben genoten, maar ik...? Ik was teleurgesteld in mezelf, omdat er een paar kleine puntjes waren waar ik minder goed op scoorde. En dat 'falen' was alles wat voor mij telde. Ik lag er zelfs wakker van.

Mijn doorbraak naar succes

Mijn tobben hield gelukkig niet lang aan. Met hulp van een professionele coach, die ik zelf 100% bekostigde, kwam ik tot een belangrijk inzicht: ik zat mezelf hinderlijk in de weg. Want hoe kon ik nou groeien als ik mezelf steeds weer naar beneden haalde? Of als ik mezelf als minder competent, talentvol en vaardig zag dan dat ik was? Niemand anders deed mij dit aan, want iedereen was juist enthousiast over mijn kwaliteiten en mogelijkheden.

Grenzeloze perfectie

Er was dus maar een conclusie mogelijk: ik deed het mezelf aan. In plaats van dat anderen me niet goed genoeg zouden vinden, vond ik mezelf nooit goed genoeg! Met deze grenzeloze perfectie zette ik mezelf continu onder druk, omdat het altijd wel beter, slimmer of sneller kon. Maar tegen welke prijs?

Druk, drukker, drukst

Ik had het druk, drukker drukst, omdat ik hard, harder hardst werkte en me daardoor moe, moeër, moest voelde. Ondanks al dat geploeter was mijn werk nooit af en bleef ik mezelf maar uitputten met eindeloos doorrennen in diezelfde ratrace. Mijn privéleven en hobby's leden eronder, evenals mijn lichaam en geest.

Waanzin

Einstein zei het al: "Insanity is doing the same things over and over again and expecting different results."

Voor mij gold dezelfde waanzin en dus had ik mezelf bij de lurven te pakken om uit mijn negatieve stresscirkel te breken. Ineens zag ik groei als een keuze, iets waar ik me bewust op kon richten. De daaropvolgende periode ontdekte ik wat er nodig was om die omslag te realiseren. Mijn carrière nam vervolgens een vlucht, omdat ik met effectief denken, durven en doen mijn doorbraak naar succes maakte.

Groei start met een keuze

Dat klinkt best makkelijk hè? Je kiest voor groei, laat ingeroeste patronen los en wordt succesvol in wat je doet.

Belofte

Ik beloof je: jouw doorbraak naar succes is inderdaad makkelijker dan je denkt. Het is als hardlopen – je moet gewoon beginnen. Natuurlijk moet je trainen, zodat je conditie opbouwt. Evenmin ontkom je aan spierpijn en hier en daar een blauwe plek, omdat je valt of de omstandigheden tegenzitten. Maar op een zeker moment heb je het ritme te pakken, doordat je precies weet waartoe je in staat bent en hoe je moet lopen.

Profijt

Dan profiteer je van de basis voor succes die je zelf hebt gelegd, doordat je eigen verantwoordelijkheid hebt genomen. Net zoals de vele duizenden directeuren, managers en ondernemende professionals die ik de afgelopen decennia heb begeleid in mijn online 6 weken programma, 'open' leiderschapsprogramma's en bedrijfsprogramma's op maat.

Denk, durf en doe effectief

Ook zij kozen ervoor om hun eigen ineffectieve denken, durven en doen ter discussie te stellen. Daardoor presteren zij nu beter dan ooit – zonder iets of iemand tekort te doen. Wat denk je van 0% overuren, 25% productiever en 100% leven, zowel voor jezelf als voor de mensen om jou heen? Ook jij kunt dit vitale verschil maken door nu te kiezen voor groei in plaats van waanzin.

Mijn eigen pad

Waar ik op mijn 57ste verjaardag bij stilsta is dit: Ik ben blij dat ik heb kunnen en mogen groeien tot de persoon die ik nu ben.

Dankbaarheid

Naar mijn ouders voel ik dankbaarheid. Zonder hen had ik niet bestaan en was ik niet geworden wie ik nu ben. Ze hebben mij op hun manier (op)gevoed, waarbij ik ervan overtuigd ben dat ze dat binnen hun mogelijkheden op de beste manier hebben gedaan.

Dromen waarmaken

Vervolgens heb ik mijn eigen pad gekozen en zelf geplaveid, waarbij ik sinds 1997 letterlijk en figuurlijk werk maak van mijn dromen – met mijn eigen bedrijf Fit For Thought - denkadvisering.

Stappenplan

In mijn e-book 'In 5 Stappen Van Stress Naar Succes' vertel ik je precies hoe ik dat gedaan heb, zodat jij daar direct van profiteert. Want ook jou gun ik van harte dat jij jouw doorbraak naar succes realiseert.

Ik trakteer

Mijn verhaal is voor veel mensen herkenbaar. Vrijwel alle ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals die ik begeleid, zitten zichzelf hinderlijk in de weg. Hun doorbraak naar succes begint altijd met een keuze.

Daarom – en om mijn verjaardag en het leven te vieren – heb ik drie cadeaus voor je. Jij kiest en ik sta voor je klaar als jij 100% gemotiveerd bent om met jezelf aan het werk te gaan.

Grijp dus nu je kans om al je mogelijkheden te benutten. Met jezelf, je team en je organisatie én om ook thuis gelukkig en relaxed te zijn.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met je eigen doorbraak naar succes delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

20 reacties

 1. Beste Margriet,

  Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en het bijzondere wat je hierin hebt gerealiseerd.
  Ik vind het knap hoe je open hartig spreekt wat je leven heeft bezield en jouw uit een moeilijke positie vruchtbaar fundament en structuur heeft gegeven.
  Voor mij is jouw verhaal tevens een rustmoment om mijn Kompas bij te stellen.
  Veel liefs en bloei voor de komende tijd.

  Hartelijke groet,
  Paul-Jan

 2. Beste Margriet, wat een bijzonder verhaal en wat moet er een verdriet zijn geweest in je leven, en dat van je moeder. En nog van harte, en inderdaad, iedere keer dat we jarig zijn moeten we vieren dat we er weer een jaar bij krijgen.
  Hartelijke groet, Hanneke

  1. Hallo Hanneke,

   Naast verdriet was er ook vreugde, naast pijn ook plezier. Ik koester de mooie momenten die we samen hebben beleefd en de lessen die ik van haar mocht leren. Beide hebben me mede gevormd tot wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta: liefdevol, leidend, ondernemend, verbindend en energiek. In mij leeft ook mijn moeder voort, zoals ik ook weer voortleef in mijn dochters. Voor mij is het leven het kostbaarste geschen dat ik ooit heb gekregen. Daar zal ik mijn ouders altijd dankbaar voor zijn.

   Liefs van Margriet

 3. Lieve Margriet,

  Wat een ontroerend verhaal en wat bijzonder dat je dit op je 51ste verjaardag met ons deelt. Dank daarvoor.

  Liefs en dikke verjaardagszoen!

  Nelleke

 4. Hoi Margriet,

  Het leven kent zijn loop zo blijkt. Zelf de regie nemen is een prachtige keuze gebleken. Mooi dat je anderen zoals mij daar nu ook mee helpt.

  Pluk de dag en geniet er van.

  Groet,

  Karel

  1. Zo is dat Karel. Mijn verleden heeft mij gebracht waar ik nu ben en ik ben blij en dankbaar met alle leermeesters op mijn pad. Door hen kan ik nu ook anderen leren hun leven en werk te leiden door effectief te denken, durven en doen. We gaan samen mooie tijden beleven Karel met een prachtige oogst eind 2018.

 5. Lieve Margriet,

  Wat een mooi open verhaal van jezelf. Ik heb het met veel warmte gelezen. Jouw dankbaarheid en geloof in jezelf brengen je waar je nu bent. Op jouw verjaardag. Van harte proficiat! Dikke kus,
  Lieve

 6. Gefeliciteerd Margriet!!
  Mooi en deels herkenbaar verhaal weer. Mooi dat je er nu anderen mee kunt helpen, ben ik blij mee 🙂
  Geniet van deze mooie dag en spreek je snel weer
  Liefs Debby

  1. Dank je wel lieve Debby. Ik ben ook blij dat ik mijn levenslessen nu door mag geven aan ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals, zodat zij zichzelf van stress naar succes helpen door 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven waar te maken. Fijn dat jij ook voor mijn beproefde aanpak in vijf stappen gekozen hebt en dat je nu al merkt hoe krachtig effectief denken, durven en doen werkt. Liefs van Margriet

 7. Lieve Margriet,
  Wat een heftig verhaal en hoe mooi dat je zoiets kwetsbaars kunt delen. Deze nare ervaringen hebben jou extra ondersteund om te kunnen ontwikkelen tot de powervrouw die jij nu bent !

  1. Lieve Petra, dank je wel voor je waardering en je compliment. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij rijker hebben gemaakt en dat ik daardoor mijn klanten zo goed kan helpen om effectief te denken, durven en doen. Het gaat niet om wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat en dat een cadeau voor het leven 🙂

 8. Wat een mooi ontroerend verhaal, Margriet. Dank je wel voor je inspiratie en je openheid. Het is inderdaad de vraag hoe je met tegenslagen omgaat. Als je op die manier er naar kan kijken, zit daar de groei.

  1. Dank je wel José voor je waardering. En inderdaad zit daar de groei, want leven is niet enkel rozengeur en maneschijn. Hoe je hiernaar kijkt en ermee omgaat kun je echter wel beïnvloeden. En dat werkt, zoals ook jij nu zelf merkt met mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress':-)

 9. Met respect en ontzag gelezen en tot mij genomen. Het is de harde weg die je hebt moeten gaan en zonder enige wrok terugkijkend op die tijd en je ouders. Op enig moment je eigen route ontdekt, uit je patronen kunnen stappen en nog mooier hoe je velen in de tussentijd op ieders eigen weg hebt leren navigeren. Een eigen ontwikkeling zichtbaar makend en persoonlijke groei bevorderen, net als een katalysator in het proces meegaan zonder daarin op te gaan. Voorwaar je bent nog niet klaar en nu op naar de volgende 7 jaar. Van harte proficiat en ik kijk uit naar jouw interessante postings, keep up the spirit. Mooie kerstdagen met je lieve family en alle goeds voor een boeiend 2024. 🙏🍀🎄😘

  1. Dank je wel voor je warme en waarderende woorden Hans Warmenhoven. Mooi hoe je schrijft hoe ik mijn pad heb leren bewandelen en dat je daarin graag met me op blijft lopen in wat ik deel over mijn werk en leven. Op nog vele jaren samen - wat mij betreft virtueel hand in hand 🤩

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact