fbpx

Mijn donderslag bij heldere hemel – 19 januari 2017

Mijn donderslag bij heldere hemel – 19 januari 2017

Klap. Boem. Pats. Vorige week donderdag gebeurde het. Een donderslag bij heldere hemel.

Ik kreeg een telefoontje. Slecht nieuws.

Ik geloofde mijn oren niet. Ik was met stomheid geslagen. Flabbergasted.

Maar ook radeloos. Angstig. Paniek en pijn.

En vragen, vragen en nog eens vragen.

Wat er met me gebeurde lees je in deze blog. En ook waarom ik erover vertel. Want wat mij gebeurde kan ook jou overkomen. Als een donderslag bij heldere hemel. En dan is het fijn als je niet ten ondergaat.

19 januari 2017

Er gebeurde niets, behalve dan dat ik vol in actie was. Ik werkte op locatie bij een kersverse opdrachtgever. Ik voerde gesprekken, hield mensen de spiegel voor. Er was dynamiek.

En mijn telefoon stond aan.

Ik kon mogelijk gebeld worden door mijn man. Die was 's ochtends voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Hij maakte zich nergens druk om. Ik was gewoon aan het werk. Hij zou me bellen als hij de uitslag had.

De hele ochtend en het eerste deel van de middag deed ik 'gewoon mijn ding'. Ik ging op in mijn werk en de gesprekken. Ik dacht alleen aan mijn man als ik zei dat hij me mogelijk zou bellen over de uitslag van het onderzoek.

Zal je net zien: belde hij eindelijk, miste ik de oproep. Ik was net te laat om op te nemen en ontving direct daarna een appje. "Of ik hem even vanaf een rustige plek wilde terugbellen."

Ik voelde onrust over me komen en laste direct een pauze in met mijn gesprekspartner. Met een slecht voorgevoel belde ik mijn man. Die direct met de deur in huis viel.

De donderslag bij heldere hemel

"Levensbedreigende ontdekking. Behandeling noodzakelijk."

De grond zakte onder mijn voeten weg.
Ik stond perplex, hapte naar adem en voelde me hoogst ongemakkelijk waar ik was.

Ik wilde bij mijn man zijn. Hem knuffelen. Vasthouden.
Maar ik zat in Utrecht, een uur bij hem vandaan. Ik kon niets lijfelijks voor hem doen.

Het enige wat ik kon doen was mijn laatste gesprek zo snel mogelijk afronden en naar het ziekenhuis komen om bij mijn man te kunnen zijn. Om hem te steunen en troosten, om al onze vragen, angsten en zorgen te kunnen uiten en te weten wat er nu verder allemaal gebeuren gaat.

Na mijn gesprek rende ik nog net niet door de gangen. Maar ik holde van de trappen en sprintte naar mijn auto. Ik stond stijf van de stress en gedroeg me alsof ik geen tijd te verliezen had.

Paniek op de snelweg

Op leven en dood, de adrenaline joeg door mijn lijf. Ik reed veel te hard en was er met mijn hoofd niet bij. De zenuwen gierden door mijn keel, terwijl ik allerlei rampscenario's de revue liet passeren.

Wat als mijn man dood gaat en ik alleen achterblijf met de kinderen en FFT – ons eigen bedrijf Fit For Thought - denkadvisering– zonder hem moet runnen?

Ik was zijn crematie al aan het regelen. Ik maakte me al druk over de muziek en de plek van de uitvaart.

Verschrikkelijk. Vooral ook omdat ik al onze mooie momenten aan me voorbij zag flitsen en me realiseerde dat deze wellicht geen lang en gelukkig vervolg zouden krijgen.

Mijn man heeft een tijdbom in zijn lijf

Toen ik mijn man zag kwamen de tranen. Ik zag zijn pijn en liefde. Ik voelde zijn verdriet en onmacht. We knuffelden en aaiden elkaar. Zeiden elkaars troetelnaampjes. En liepen hand in hand naar de casemanager, die mijn man en mij vanaf nu in het hele behandelingstraject begeleidt.

En niets dan lof voor de transparante communicatie van deze man. Wat ik mijn klanten leer, brengt deze professional in de praktijk. Hij neemt de tijd om al onze vragen te beantwoorden en geeft ons alle aandacht die we nodig hebben. Met verstand van zaken doet de casemanager zijn verhaal en neemt hij ons mee in de feiten, ervaringen en stappen voor het vervolg.

We snappen dat de tijdbom niet direct kan ontploffen en dat de stappen die hij ons schetst logisch en in ons belang zijn. Daarnaast staan alle specialisten paraat als de wal het schip mocht keren. En ja, de behandeling vindt spoedig plaats, omdat dat bevorderlijk werkt voor ieders gemoedsrust.

We staan er niet alleen voor

Tijdens dit gesprek dat zolang duurde als wij nodig hadden, worden mijn man en ik rustig. We voelen ondanks het alarmerende bericht weer grond onder onze voeten. Ook lijken we er vroeg bij te zijn en zijn er goede behandelperspectieven.

Wat er precies gebeuren gaat weten we nog niet, maar we worden gezien en gehoord en er is een heel team van medisch en paramedisch specialisten dat zich over de behandeling en begeleiding van mijn man buigt. En dat voelt goed.

We staan er niet alleen voor en hebben experts aan onze zijde die samen hun beste beentjes voor willen zetten. Die mijn man en mij als mensen van vlees en bloed zien, met heftige gevoelens en emoties omdat we ons onveilig en onzeker voelen.

Opwellende oerkracht

De dood heeft op onze deur geklopt, terwijl we hem niet zagen aankomen. We zijn overvallen door het slechte nieuws, overrompeld door onze emoties en waren uit het veld geslagen door blinde angst en paniek.

Maar tegelijkertijd voelen we een oerkracht opwellen om met de feiten te willen dealen. Om te gaan voor een goede afloop en ons daarvoor 100% in te zetten.

Onzekere toekomst

We hebben onze dochters direct bij thuiskomst het slechte nieuws verteld en ze getroost, terwijl ook wij niet weten wat de toekomst brengt. Het was hartverscheurend om te doen en sneed door onze ziel. We stonden met lege handen en konden niets anders doen dan met ze huilen, aaien en knuffelen.

Ondertussen zijn ook mijn vader, onze broers en zussen geïnformeerd en hebben we een WhatsApp groep voor vrienden, familie en FFT-ers gestart, zodat we iedereen die dat wil in een keer kunnen informeren en vragen die er leven ook op ons moment kunnen beantwoorden.

Privé gaat voor

Hulp, steun en troost worden ons van alle kanten aangeboden en we voelen ons rijk met alle hartverwarmende berichtjes, kaarten en mailtjes. We hebben chauffeurs voor naar het ziekenhuis en terug, opvang van de meisjes, kookploegen die zich over ons willen ontfermen en luisterende oren voor als we ons hart uit willen storten.

In het werk lopen alle zaken gewoon door. Collega's nemen werkzaamheden over of zetten een tandje bij. Wat gepland is wordt gedaan en wat nog niet gepland is, toetsen we kritisch op urgentie en belang. Niet urgent? Lagere prioriteit. Niet belangrijk? Geen aandacht.

In mijn agenda staat alleen nog wat strikt noodzakelijk is, zodat ik er voor mijn man en ons gezin kan zijn. En voor mezelf. Want de komende tijd gaan we geleefd worden door medische molens en zal ons leven verre van normaal zijn.

Rust, reinheid en regelmaat gaan ons gaande en staande houden. En laat dat nou net mijn werk zijn als ik ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals in 5 stappen van stress naar succes help!

Dus ik ga verder met doen waar ik goed in ben en waar ik mijn klanten, gezin en mezelf mee help. Met mijn visie en missie realiseren vanuit LOVE: Leiderschap, Ondernemerschap, Verbinding en Energie.

Reacties welkom

Wil je reageren op mijn donderslag bij heldere hemel? Laat dan gerust hieronder een reactie achter. Je krijgt zeker antwoord van me.

73 reacties

 1. Lieve Margriet,

  Wat een vreselijke shock voor jullie.... mokerslag...
  Je mail is duidelijk , je beslissing ook....
  Je man en je gezin... je bent daar! Goed voor jullie!
  Heel veel sterkte en geluk bij de stappen die jullie nog voor jullie hebben.
  Ik hoop voor jullie dat alles lukt dat nodig is om bij elkaar te blijven.
  Heel veel liefs

  Ciselle

  1. Dank je wel voor je goede wensen Ciselle. We zijn een hecht team thuis en dat blijven we. Ook onder deze omstandigheden.

 2. Hi Margriet,

  Wat een schok voor jullie! Door jullie liefde en kracht, en mede dankzij de ondersteuning die jullie krijgen, zullen jullie dit met veerkracht doorstaan.

  Liefs en sterkte,

  Josje

  1. Hi Josje, wat mooi dat je het woord veerkracht gebruikt. Dat is wat we nu nodig hebben en wat ons ook nu vitaal houdt in ons denken, durven en doen. We zijn blij met al onze hulptroepen, steun en troost en dat we ook nu weer als hecht kwartet verder gaan.

 3. Hi Margriet, dat is inderdaad flink schrikken!
  Ik wens jou, jouw man en jullie dochters heel veel sterkte!.
  Met hartelijke groeten
  Johan

 4. Hi Margriet,
  je energieke kracht en optimisme zullen je nu meer als ooit tevoren een dienst bewijzen. Wens allereerst je man en zeker ook jou en de kinderen kracht toe. Eén van onze kernwaarden is "Together we can make things happen!" dat gaan jullie ook doen. Groet Rudy

  1. Dat is een kernwaarde naar mijn hart Rudy! Dank je wel ook voor je complimenten. Ik zal mijn kracht en optimisme zeker in blijven zetten, want dat is wie ik ben.

 5. Hi Margriet,

  Ik leef met je mee. Zoals je al weet, mijn zusje vecht er al jaren tegen. Mocht je willen weten wat zij allemaal heeft gedaan en doet om door te gaan, laat het dan even weten.
  Verder kan ik jou niets anders toe wensen dan sterkte, geduld en liefde en je man natuurlijk veel meer sterkte, liefde en acceptatie.

  Liefs,
  Bobby

  1. Dank je wel Bobby voor je meelevende en persoonlijke reactie. Ik weet je te vinden als ik je nodig heb. Fijn om te weten dat je er voor me/ons bent. Ook jij en je familie sterkte met het proces van je zus. Fijn dat jullie er voor haar zijn.

 6. Hallo Margriet,

  sinds ik je een tijdje geleden sprak bij 'Soldaat van Oranje' met kids van de Bona, ontvang ik je nieuwsbrieven en die lees ik altijd met heel veel plezier en aandacht. Na dit bericht van vandaag, wens ik jullie heel veel kracht en sterkte toe,

  groeten van Richard Bakker

  1. Wat leuk dat je mijn nieuwsbrieven met zoveel plezier en aandacht leest. Daar schrijf ik ze voor. En daar ga ik ook mee door, dus hou je mailbox in de gaten. Dank je wel ook voor je goede wensen. We houden contact.

 7. Lieve Margriet, wat een verhaal! Zo simpel en zo indringend. Ja de dood slaat niemand over, maar hij komt soms te vroeg en moet dan toch zijn biezen pakken. Hopelijk duurt dat nog een hele tijd.
  Fijn dat jouw werk je nu privé zo goed kan helpen. Succes daarmee want dat is ook heel moeilijk. Er zijn heel wat spreekwoorden in de trant van: bij de schilder bladdert de voordeur.

  Heel verder sterkte groeten voor jou en de kids en beterschap voor Mike.
  Hartelijke knuffel van ons beiden, Paul

  1. Lieve Paul, dit is inderdaad een fraaie toets die ik hier gepresenteerd krijg. Nou ik kan je zeggen dat ook ik af en toe beren op de weg heb hoor. En ook rampscenario's kan bedenken. Niets menselijks is ook mij vreemd. En gelukkig maar. Waar liefde is, is ook angst. Gelukkig laat ik me daar niet door overmannen.

 8. Dag Margriet,

  Een heftig verhaal wat ik net lees betreft de gebeurtenis van je man. Je bevindt je in een emotionele rollercoaster die maar door blijft gaan. Fijn dat jullie steun aan elkaar hebben met de familie en merk je dat je er niet alleen voor staat. Dat voelt goed maar is de komende periode uiteraard wel een spannende en onzekere tijd.

  Ik wens je heel veel sterkte de komende periode.

  Groeten Rob

  1. Dank je wel voor je meelevende reactie, Rob. We gaan zien wat de toekomst brengt en blijven de dag plukken.

  1. Dank je wel Michel voor je compliment. Dat is ook precies wat het is. Schrikken en het wilde eruit. Dus daar heb ik aan toe gegeven. En dat voelt goed.

 9. Heel veel sterkte. Het is een heel herkenbaar verhaal. Positief blijven helpt enorm is mijn ervaring. Ook het delen met anderen heeft mij geholpen. reacties zijn meestal hartverwarmend en komen vaak precies op het goede moment.
  Veel succes met de behandeling

  1. Dank je wel Diantha voor je inlevende reactie. We zijn positief en hebben vertrouwen in wat er komen gaat, in elkaar en alle mensen die ons steunen, troosten en helpen. Ook alle reacties hier zijn hartverwarmend. Dat had ik niet bedacht toen ik mijn blog schreef en plaatste.

 10. Lieve Margriet.
  Wat een schok! Ineens staat de wereld stil en besef je in een klap waar het leven echt om draait! Liefde voor je allerliefste en je gezin. En dan zijn er al die schatten van vrienden, die willen helpen. Ik wens jou en je man heel veel innerlijke kracht. Hoop op een goedc herstel. Warme groet

  1. Lieve Inez, het is inderdaad bijzonder hoe zo iets heftigs ook meteen mooi is en laat zien waar het leven echt om draait. Liefde en angst gaan hand in hand net als dood en leven. We gaan samen voor een goed herstel. Wordt vervolgd.

 11. Lieve Margriet,

  Het leven kan helaas soms wreed verstoord worden zomaar ineens uit het niets...
  Ik wens jou en je man en kinderen alle kracht en moed die de komende periode nodig zal zijn om hiermee om te kunnen gaan !
  Mocht ik op enigerlei wijze iets voor je kunnen betekenen, weet dan hoop ik dat je mij weet te vinden.

  Lieve warme groet, Petra

  1. Dank je wel Petra voor je handreiking en we weten je te vinden als we daar behoefte aan hebben. Helaas ook voor jou een bekend verhaal.

 12. Beste Margriet,

  Wat vreselijk om dit mee te moeten maken.
  In een klap je gehele leven op z'n kop.
  ik wens jou, je man en je dochters heel veel sterkte toe.
  Maar zo jouw verhaal lezende heb ik er vertrouwen in dat
  dat je sterk genoeg bent om óók hiermee te dealen.

  Groeten Ronald

  1. Dank je wel Ronald voor je vertrouwen en goede wensen. We laten ons niet kisten haha.

 13. Jeetje Margriet,
  Inderdaad een verhaal, totaal anders dan ik op dat moment in mijn hoofd had toen ik jouw mail ontving.
  Ongelofelijk dat je in deze hectische tijd aan mijn business denkt, om mensen aan elkaar te verbinden.
  Echt zo lief.
  Ik wens jou en je gezien alle kracht en sterkte toe.
  Warme groet, Aletta

  1. Dank je wel voor je lieve reactie Aletta. Ik kan niet anders dan mezelf zijn, ook in tijden als deze. Verbinden is een van mijn kernwaarden en dat doe ik me heel veel liefde en plezier.

 14. Ha Margriet,

  Wat een heftig en grondvesten schuddend nieuws! Jullie gaat er superkrachtig mee om. Wat mooi dat je de rollercoaster zo indringend en levensecht beschrijft. Dit zijn inderdaad de fases waar je doorheen gaat... Alle sterkte en liefde voor jou en jouw gezin gewenst.

  Alle goeds!

  Minette Aalbers

 15. Beste Margriet,

  Ik ken je eigenlijk helemaal niet. Ik zag je artikel voorbij komen op LinkedIn. De titel nodigde uit tot lezen, maar ik had niet door dat je zo'n puur, echt en kwetsbaar verhaal geschreven had. Ik voelde me tijdens het lezen een beetje een indringer in jouw leven, omdat ik je buiten LinkedIn om niet ken.
  Toch ben ik er stil van en heb je me geraakt. De intens echte beschrijving van je beleving, de details die dit benadrukken, de angst die voelbaar is tussen de letters door. Dapper vind ik je, ook al is het misschien een 'gedwongen' moedigheid, je durft je wel open te stellen. Bijzonder moedig mooi vind ik dat. Ook al kies je hier niet voor, je weet je in deze situatie staande te houden en te handelen vanuit je hart; voor je gezin en voor een ieder om jullie heen. Waardevol. Behalve bewondering heb ik eigenlijk niet veel nuttigs toe te voegen. Maar ik wilde toch reageren en niet zomaar een stille meelezer zijn, vandaar deze bij elkaar geraapte verzameling van woorden in een bericht waarin ik eigenlijk niet weet wat te zeggen... Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte in dit traject. Moge de mooie momenten en liefde tussen de onderzoeken door extra voelbaar zijn.

  Lieve groet,

  Esther Mostert

  1. Lieve Esther, wat een pure reactie ook van jou. Daar word ik dan weer stil van ... Dank je wel, fijn dat je als onbekende lezer reageert en nu ook meteen een beetje bekend bent voor me.

 16. Lieve Mike en Margriet,

  Wat een naar bericht. Geen idee wat jullie tijdbom is, maar dat doet er niet toe. Ik wens jullie veel kracht, wijsheid en tijd om in alle rust met elkaar en het gezin te besteden. Mocht je op een of andere manier gewoon ffe willen praten of op een andere manier van mijn ervaring gebruik willen maken, feel free. 06-11321947

  heel veel liefs, Betty Schouten.

  1. Dank je wel voor je lieve en uitnodigende reactie Betty. If we need you, we know to find you.

 17. Lieve Margriet,

  Koude rillingen over mijn rug door je levensverhaal.
  Ja ook hier zie je weer duidelijk dat alles om liefde draait.

  Ik wens jullie alle kracht en liefde om door deze periode heen te komen.

  Liefs ESther

 18. Hi Margriet,

  Wat heb je dit mooi opgeschreven Margriet!

  Het is alweer een tijdje geleden dat we elkaar gesproken hebben maar ik wil jou, Mike en jullie dochters heel veel sterkte wensen.

  hartelijke groeten,

  Saskia

 19. Lieve Margriet, heel veel kracht gewenst voor jou en je familie in deze heftige periode. Carpe diem. Hartelijke groet, Donate

  1. Dank je wel voor je lieve reactie Donate. We blijven de dag plukken en willen dat nog heel veel jaren samen blijven doen.

 20. Dank je wel voor je openhartige verhaal over schokkende ontwikkelingen, en wat dat met je doet, echtgenoot en gezin, familie, vrienden en bekenden. Wij kennen elkaar niet persoonlijk, denk ik, maar wil hiermee wat laten horen.

  Ik wens je kracht om de aandacht voor elkaar, de liefde en intimiteit, die er is voort te zetten onder deze omstandigheden. Fijn dat je de begeleiding vanuit het ziekenhuis zo positief ervaart: ten eerste zijn wij mens.

  Hartelijke groet en een omhelzing. Annemarie

  1. Dank je wel voor je lieve en warme reactie Annemarie. Leuk dat je als onbekende reageert. Maakt je meteen bekend.

 21. Hoewel ik je pas heel kort geleden heb ontmoet en nog niet eens kan zeggen dat ik je ken raakt je verhaal me diep en heb ik ongelooflijk veel bewondering voor je. Ik wens jullie alle kracht, liefde en zorg toe die jullie nodig hebben.

  1. Wat een lieve reactie Ivonne. We gaan elkaar beter leren kennen. Afspraak staat.

 22. Hey Margriet,
  stuit via LinkedIn op je verhaal. Wat een schrik, wat een periode.
  Veel sterkte voor jullie gezin.
  Warme groet, Anne

 23. Hoi Margriet,

  Wat goed dat je dit deelt en wat is dit voor mij herkenbaar. Jullie leven staat even stil en de wereld en je bedrijf draaien 'gewoon' door. Ik wens jullie heel veel liefde en kracht om hiermee te dealen.

  Blijf de dag plukken.

  Warme groet,
  Gerda

  1. Ook herkenning schept een band Gerda. Mooi dat je dat hier erkent en teruggeeft. Niet altijd even eenvoudig gegeven deze omstandigheden, maar wel om mee e dealen. En dat doen we dus. Daar komen mijn vaardigheden en alles wat ik mijn klanten leer mooi bij van pas. Wat ik anderen leer werkt merk ik.

 24. Toen bij mij in 2000 kanker werd geconstateerd moet ik me overgeven aan zoals ik het altijd noemde "de goden met de witte jassen".

  Ik heb tijdens mijn behandelingen de ziekte als een zware griep gedefinieerd en was in die zin dus een ongelovige!

  Ik geloof wel sterk in de kracht van je denken en wat het met je doet. Ik zeg niet dat dat mij gered heeft, maar tegen gewerkt heeft het zeker ook niet!

  Ik wens je het allerbeste, sterkte en beterschap voor je man en rust in je gedachte.

  ???????? Jer

  1. Wat heerlijk om zo 'ongelovig' te zijn Jeroen en je eigen geloof en gedefinieerde goden te volgen. Dat doen wij ook. We hebben vertrouwen in elkaar en in ons samen en wie ons met liefde, hulp en aandacht omringt. En hebben we twijfels of zorgen dan uiten we die, zodat we duidelijkheid en hulp kunnen krijgen. Leuk is anders, maar we plukken de dag en hebben vertrouwen in onze positieve mindset en alle lieverds om ons heen. En dat zijn er velen.

  1. Dank je wel IngerMarlies. Alle controles gaan tot op heden gepaard met goede berichten, dus we kijken weer vooruit. Het waren heftige tijden en gelukkig waren we er op tijd bij. Bizar hoe het leven opeens op losse schroeven kan komen te staan. Dus pluk de dag en geniet.

 25. We zijn nu 2,5 jaar verder en mijn vertrouwen in lijf en leden is langzamerhand weer teruggekomen. Met wel het besef dat ik door het oog van de naald ben gekropen en mijn gezondheid en leven te danken heb aan eigen assertief voet bij stuk houden dat er echt wel iets aan de hand was. Toen dat met verder onderzoek ook aan het licht kwam, werd er gelukkig voortvarend en adequaat gehandeld.

  Na de operatie bleek, hoewel de tumor al groot gegroeid was, dat er gelukkig nog geen uitzaaiingen hadden plaats gevonden richting de lymfeklieren, en dus ook kleine kans op verder uitzaaiing naar de rest van mijn lichaam. Dus geen vervolgbehandelingen meer nodig, alleen de gebruikelijke onderzoeken gedurende 5 jaar na de operatie.

  Alle uitslagen sindsdien geven aan dat er geen tumor meer is teruggekomen en dat ik dus weer gewoon plannen voor de toekomst kan maken. Ik ben een optimist, maar heb hem de afgelopen twee jaar regelmatig geknepen dat er toch weer iets terug zou komen.

  Ondertussen heb ik er meer vertrouwen in dat ik gewoon lekker oud kan worden en dit achter mij kan laten.

  1. Lieve Mike, het waren zware jaren, die ons gezin flink op de proef hebben gesteld. De donderslag bij heldere hemel, de onzekerheid over wat het was, de duidelijkheid dat het foute boel was en de onrust over wanneer er behandeld kon worden, wat er dan gevonden zou worden en welk perspectief daarmee gepaard zou gaan. Angst regeerde ons leven en de medische wereld dicteerde wat er wanneer gebeurde. Gelukkig heb je je op 19 januari 2017 niet naar huis laten sturen, waardoor je goed onderzocht werd en er handelend kon worden opgetreden. Daardoor kunnen we nog steeds samen van het leven genieten en daar ben ik heel dankbaar voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact