fbpx

Complimenten ontvangen is een kunst – ook op topniveau

Complimenten ontvangen is een kunst

Jakkes, iek, wat een klef gedoe. Alleen het idee van complimenten krijgen bezorgt je al een opgelaten gevoel, laat staan complimenten ontvangen.

Je weet toch wel waarom je collega blij is met jou. Dat hoeft hij echt niet tegen je te zeggen. En ook je klanten hoeven hun waardering heus niet uit te spreken. Alsjeblieft zeg, je werkt voor hen en daar betalen ze je voor. Stel je voor dat iedereen de loftrompet over jou gaat blazen. Brr, je moet er niet aan denken.

Ook op topniveau is complimenten ontvangen een kunst, die menig directeur, manager of ondernemende professional niet verstaat. Terwijl dat niet helpt om samen relaxed te excelleren.

In deze blog ontdek je waarom het niet alleen voor jou belangrijk is om complimenten te ontvangen, maar ook voor de ander. Inclusief praktische tools om jezelf direct te gaan waarderen in wat je goed kunt en waarin jij je van anderen onderscheidt. Je zit toch niet voor niets aan de top?

Bedankt voor het cadeautje

Pak jij cadeautjes die je krijgt uit? Met aandacht voor de verpakking en de moeite die iemand voor je gedaan heeft om het cadeau voor je te vinden? En doe je dat ook met complimenten? Ook als die heel persoonlijk zijn? Of voel je je dan opgelaten en ga je loftuitingen liever uit de weg?

Hup, weg ermee

Wat je goed kunt, wuif je weg, bagatelliseer je of ontken je. Je vindt het normaal dat je dit zo doet. Het is vanzelfsprekend dat je dit kunt en – diep in je hart – vind je het best wel een beetje stom dat een ander daar zo lovend over is. Wat jij kunt, dat kan toch iedereen? Zo bijzonder is het allemaal niet. Je bent niet trots op jezelf. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is jouw credo.

Bekijk het maar

Het gevolg is dat een ander wel heilig uitkijkt om jou ooit nog een keer een compliment te geven. Hij waardeert iets in jou, wat jij zelf helemaal niet zo ziet. Doet hij de moeite om jou een compliment te geven, schuif jij zijn poging met veel – of weinig – woorden zo onder het tapijt. Weg ermee. Zo geef je hem de indruk dat hij gekke Henkie is.

De gever verdient een bedankje

Complimentjes zijn als cadeautjes. Weliswaar gratis, maar veel lastiger om te geven dan de stoffelijke varianten. Ga jij maar eens in woorden uitleggen waarom je een ander waardeert. Waarom je van je partner houdt. Waarom je blij bent met je collega of waarom je trots bent op een klant.

Netjes uitgezocht en ingepakt

Een compliment wordt met zorg samengesteld. De woorden zijn de lintjes, strikjes en het persoonlijke kaartje. En laten we wel zijn, wie een ander complimenteert zegt ook veel over zichzelf. Vaak is een compliment aan een ander iets waar we zelf wel een beetje – of misschien wel heel veel beetjes – meer van willen hebben en waar we heimelijk ook een beetje jaloers op zijn.

Waarderen is ook een kunst

Complimenteren is vaak een hele coming-out en alleen al vanuit dat perspectief alle reden om "dank je wel" te zeggen tegen de gever en het compliment aan te nemen en uit te pakken. Met aandacht voor de omlijsting, en vooral voor de gever, omdat hij ook een van zijn kwaliteiten toont: de kunst van het waarderen en deze waardering uiten.

Calvijn is niet fijn

Ook op topniveau ben je niet de enige die het moeilijk vindt om complimenten te ontvangen.

 • "Stel je niet aan, dat word je voor betaald."
 • "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."
 • "Wie ben jij om jezelf zo op de borst te kloppen?"
 • "Wat een opschepper, wat een poeha, steek je kop niet boven het maaiveld."

Deze calvinistische uitdrukkingen herken je vast, we zijn ermee opgegroeid. Van mensen die positief over zichzelf spreken, vinden we wat. En meestal is dat weinig positiefs. Terwijl we het allemaal hard nodig hebben om positief over onszelf te zijn. Dat geeft ons een goed gevoel.

Kwaliteiten geven kleur aan jou

Door positief over jezelf te zijn, leer je te zien waar je goed in bent en waar je jezelf in onderscheidt. Je ervaart wat je makkelijk afgaat, waar je plezier in hebt en wat je energie geeft. Het zijn de dingen die je kleur en geur geven zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Het maakt jou jou en het maakt mij mij.

Pak je podium

Door je kwaliteiten te zien ga je jezelf meer waarderen en accepteren. Het helpt je om ruimte in te nemen en een podium te pakken. Want alleen op het podium word je gezien – zelfs als je kwaliteit ligt in werken achter de coulissen.

Als je ergens wilt komen

Hoe kom je aan een topjob als je niet solliciteert of netwerkt? En hoe krijg je klanten als je jezelf niet verkoopt of vermarkt? Hoe je het ook wendt of keert, je moet jezelf aan de buitenwereld laten zien als je ergens – alleen of samen met anderen – wilt komen.

Je ikje groeit naar ik

De eenvoudigste weg is vriendjes worden met jezelf. Jouw ikje er te laten zijn. Omdat jouw ikje er toch wil zijn, want daar is het een ikje voor. Sterker nog, door geen aandacht aan je ikje te geven gaat het je hinderlijk in de weg zitten. Het schreeuwt dan om aandacht die je jezelf niet geeft, waardoor je angst voelt, of boosheid, schaamte of verdriet.

Terwijl ikke, ikke, ikke helemaal niet verschrikkelijk is. Als je jezelf blij voelt en je jezelf toestaat je ikje aandacht te geven en er te laten zijn, verandert je ikje in ik. Dat is meer dan voldoende om op elk podium jezelf te kunnen zijn.

Dan is er ook ruimte voor een wij

Dus doe jezelf en de mensen in je omgeving een lol en wees wie je bent: jezelf. Als jouw ik er mag zijn en de ikken van anderen mogen dat ook, dan kan er een wij zijn. Want een wij is er niet zonder meer.

Wij is er pas als iedereen zich een wij voelt en dat gebeurt pas als elk ikje zich veilig en geborgen voelt in de groep. Dan kun je rustig ziek, zwak en misselijk zijn, omdat je weet dat de basis op orde is en dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt. Zo werkte dat in de prehistorie en – ook al willen we het vaak graag anders zien – zo werkt dat nu nog steeds.

Open je voor het compliment

Dus: waardeer jezelf en doe dat ook bij anderen als ze jou een compliment geven. Ze geven daarmee uiting aan hun blije ik, terwijl ze ook met een bang, boos, beschaamd of bedroefd ikje hadden kunnen blijven zitten.

Als wat er wil zijn er niet mag zijn, dan leidt dit tot stress bij de betrokkenen. Dat wreekt zich vroeg of laat in niet assertieve relaties, waardoor samenwerking stroef verloopt en resultaten achterblijven. Ontvang dus het compliment. Het betekent dat je de ander ruimte geeft zichzelf te zijn. Je hebt elkaar iets wezenlijks te zeggen, maak je pakketje open.

Bekwaam je in complimenten ontvangen

Kijk eens naar jezelf en hoe jouw kwaliteiten je helpen de ratrace te overleven? Doe dit niet alleen voor privé, maar ook voor je werk – in je team en je organisatie – en bij je hobby's. Kijk eens wat jij bereikt, doordat jij je kwaliteiten inzet. En kijk eens wat anderen bereiken, doordat jij jezelf inzet. Zo kom je van goed naar goud en zorg je samen dat je goud behoudt.

Geef jezelf dus complimenten en neem ze ruimhartig – en met dank - in ontvangst.

Vijf insteken om jezelf te complimenteren

De volgende vijf insteken helpen jou je kwaliteiten niet langer te verbergen, maar ze te uiten:

 • Anderen waarderen mij om…
 • Ik vind het heel gewoon dat…
 • Anderen moedig ik aan om…
 • Van anderen eis ik dat…
 • In anderen stimuleer ik dat…

Lukt het je om deze zinnen aan te vullen?

Maak je kwaliteiten top tien

Daag jezelf dan eens extra uit om in totaal tien kwaliteiten te vinden. Schrijf ze op, zeg ze hardop tegen jezelf in de spiegel en deel ze thuis en op het werk. Je zult verrast zijn van de energie die jouw kwaliteiten bij jezelf en in anderen losmaken.

Blijft complimenten ontvangen lastig?

Merk je dat je tegen jezelf blijft aanlopen bij het ontvangen van complimenten? Dan help ik je graag jezelf te waarderen, zoals anderen dat al doen.

Maak je keuze uit een van de volgende opties en ik laat van me horen.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (geen) complimenten ontvangen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties

 1. Mooi artikel Margriet. Complimenten ontvangen maakt mij blij en geeft me nog meer energie om klanten te verrassen met goede adviezen.

  1. Wat leuk dat je reageert Gerard en top dat je complimenten ontvangen kunt. Anders zou je er niet blij van kunnen worden. Mooi ook dat ze je nog meer energie geven om klanten te verrassen met goede adviezen. Ze helpen je dus om jezelf voortdurend te verbeteren en bekwamen, begrijp ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Search

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact