Burn-out aan de top? Daar kun je nog mee aankomen, want dan heb je tenminste hard gewerkt. Maar bore-out aan de top? Dan doe je je werk liever niet dan wel. Dus wat komt er dan uit je handen? En met welke kwaliteit? Of met welk tempo?
Juist omdat een bore-out aan de top zo'n taboe is, maak ik het graag in deze blog bespreekbaar. Want je bent niet de enige directeur, manager of ondernemende professional die zichzelf af en toe te pletter verveelt in zijn werk. Of die veel te weinig uitgedaagd wordt in wat hij doet, dan wel zichzelf onvoldoende gezien, gehoord of gewaardeerd voelt.
Hoe je een bore-out herkent, ontdek je in het vervolg en ook wat je aan een bore-out kunt doen. Maar laten we starten met de definitie, zodat we beiden hetzelfde varkentje wassen.
Wat is een bore-out?
Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Het is het gevolg van onderbelasting, waardoor je onderdruk ervaart:
- je hebt te weinig werk (kwantitatieve onderbelasting).
- je werk is niet uitdagend genoeg (kwalitatieve onderbelasting).
De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. In dat geval is echter sprake van overbelasting, waardoor je overdruk ervaart:
- je hebt te veel werk (kwantitatieve overbelasting).
- je werk is boven je kunnen (kwalitatieve overbelasting).
Cijfers over bore-out
Volgens een op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van de Zwitserse organisatieadviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder zou zo'n 15% van de werknemers bore-out verschijnselen vertonen.
Hoe dit percentage voor Nederlandse werkenden uitpakt is onbekend, omdat er nog maar weinig onderzoek naar bore-out wordt gedaan. Uit de cijfers over werkstress van TNO blijkt in ieder geval wel dat het aantal burn-outs jaarlijks groeit.
Of dit enkel het gevolg is van overbelasting durf ik te betwijfelen. Een aantal genoemde oorzaken van een burn-out - lage autonomie, ongewenst gedrag van collega's of klanten en conflicten - kan ook tot een bore-out leiden. Of tot de combinatie van een burn-out én een bore-out, omdat je jezelf te pletter werkt in werk waarin je je te pletter verveelt.
Bore-out aan de top
Ook aan de top komt een bore-out vaker voor dan je denkt - zeker als je al langer in je functie zit. Want dan heb je alles al gezien, gehoord en gedaan, toch? Je functioneert op de automatische piloot en doet elke dag je ding, omdat je daar nu eenmaal voor betaald wordt. En omdat anderen dat van je verwachten.
Alhoewel je jezelf waarschijnlijk wijs maakt dat deze argumenten hout snijden, is niets minder waar. Want hoe effectief ben jij als directeur, manager of ondernemende professional, als je liever op de golfbaan staat dan dat je met de eilandjescultuur aan de slag gaat? Of als je zelf net zo hard moppert als het mijnenveld met klagers waar je je mee omringt?
Ben je dan nog een motiverende baas die zijn team en organisatie tot groei en bloei brengt? Die investeert in samenwerking, waardoor innovaties plaatsvinden en veranderingen slagen? Of ben je onderwerp van roddel en achterklap, omdat je ineffectief functioneert en jouw houdbaarheid verstreken is?
Laten we de proef maar meteen op de som nemen.
Hoe herken je een bore-out?
- Chronisch verveling: Je werk daagt je niet uit en de tijd die je eraan besteedt lijkt stil te staan.
- Gebrek aan motivatie: Je hebt geen zin in je werk, je vindt het niet interessant of het draagt nergens aan bij.
- Tijd verspillen: Je brengt je tijd door in de wandelgang, op de golfbaan en met het checken van sociale media of het surfen op het internet.
- Verminderde prestaties: Je stelt uit en af, je komt afspraken niet na, je maakt fouten en je haalt je doelen en resultaten niet.
- Mopperen en klagen: je voelt je niet gezien of gehoord en je ervaart onvoldoende persoonlijke erkenning en waardering.
- Lichamelijke klachten: Je slaapt slecht, je voelt je futloos en vermoeid en je hebt last van je hoofd, nek en schouders, je spijsvertering of andere stressgerelateerde ongemakken.
- Geestelijke klachten: Je piekert, bent snel geïrriteerd en hebt moeite om te focussen en beslissingen te nemen.
- Verlies van zelfvertrouwen: je twijfelt aan jezelf, voelt je snel persoonlijk aangesproken en ervaart geen innerlijke rust.
- Afwezigheid: Je begint later en stopt vroeger, je pauzes duren langer en je neemt baaldagen op.
- Ziekteverzuim: Je meldt je steeds vaker ziek met vage klachten en je verzuim duurt steeds langer.
Hoe scoor jij?
- In welke punten herken je jezelf?
- Bij welke punten twijfelde je?
- Hoeveel punten zijn dat in totaal?
Vervelend genoeg?
Hoe hoger jouw score, hoe harder je de alarmbellen mag laten rinkelen. En hoe meer werk er aan de winkel is - of beter gezegd aan jou. Want hoe vervelend je jouw situatie ook vindt, er is er maar een die hierin verandering kan aanbrengen: jij!
Dus zeg het maar! Ben je er klaar mee dat je niet het beste uit jezelf haalt en daardoor ook anderen tekortdoet? Of moet het eerst fataal worden, voordat jij voor vitaal kiest?
Business Consultant Sarah, Ondernemer Marius en Fabrieksmanager Petra lieten de sleur niet zo ver komen en zijn dolblij met het leven dat ze nu weer leiden en niet langer lijden. Ook voor jou ligt dit in het verschiet als je jouw verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen basis voor succes.
Overwin jezelf
Van baaldagen, uitstellen en afstellen knappen klanten en collega's niet op en ook je dierbaren kunnen jouw stress en chagrijn prima missen.
Dus ga aan de slag met jouw werkinhoud, arbeidsomstandigheden, -verhoudingen en -voorwaarden, zodat je weer borrelt en bruist van passie, energie en plezier. En lukt dat niet in de rol, functie of organisatie waarin je nu zit, verander jezelf dan van omgeving.
Het leven is te kort om slechte wijn te drinken en ook een gouden kooi is een gevangenis ;-).
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met een bore-out aan de top delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.