fbpx

Bloedirritant? Rick werd er ondernemend van!

Bloedirritant? Rick werd er ondernemend van!

Wat doe jij als je iets bloedirritant vindt? Ga je het uit de weg? Of ga je het aan?

In deze blog maak je kennis met Rick, een ambitieuze hogere veiligheidskundige, die zijn nieuwe coachingdiensten aan de straatstenen niet kwijtraakte. Het frustreerde hem zeer dat niemand met hem mee leek te werken, terwijl hij dit met zijn eigen gedrag veroorzaakte.

Toen ik Rick hiermee confronteerde, vond hij dat 'bloedirritant' – en juist daarom besloot hij met mij in zee te gaan. Wat het aangaan van zijn irritatie betekende voor zijn ondernemerschap vertelt hij je zelf in zijn persoonlijke video en zijn openhartige brief van 14 april 2020.

"What doesn't kill you, makes you stronger"

"Als ik me irriteer aan iemand, dan heb ik iets te leren."

In deze korte video vertelt Rick waarom hij koos voor mijn leiderschapsprogramma – juist doordat hij zich irriteerde – en wat het hem opleverde.

Dichte mist

In zijn persoonlijke brief vat Rick zijn uitgangspositie samen als 'dichte mist':

"Mijn wereld vóór het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress', kan ik het beste vergelijken met lopen in dichte mist. Me oriënteren lukte niet, mijn behoeftes goed toelichten leek onmogelijk. En mijn nieuwste diensten aan klanten uitleggen, ging zo onhandig dat ik mijn omzetdoelen niet haalde. Ik wilde heel graag mijn nieuwe coachingdiensten aanbieden. Maar hoe doe ik dat in een wereld van adviseurs die zichzelf ontzettend goed vinden en alleen maar een 'adviesje' komen halen?

Kortom, in die dichte mist liep ik steeds tegen obstakels aan die ik niet had zien aankomen. Ik wist niet eens dat ze er überhaupt waren. Totdat ik in die mistbank Margriet tegenkwam. Zij liet mij ervaren en inzien waar het telkens weer misging. Margriet deed dat op een heldere en prettige manier waardoor ik me heel erg geholpen en vooral gehoord voelde."

Uit de mistbank komen

Waar Rick tegenaan liep was dat hij wilde ondernemen, maar geen idee had wat ondernemerschap inhoudt. Ook vond hij het lastig om zijn leiderschap te pakken. Daardoor behaalde hij zijn doelen en resultaten niet en liep de samenwerking met collega's verre van soepel.

"Ik vond het lastig om de bedrijfsdoelstellingen voor mijn nieuwe business te halen en van pitchen om nieuwe klanten te werven, had ik al helemaal geen kaas gegeten. De afspraken die ik hierover met collega's maakte, verliepen stroef en waren weinig constructief. Ik vroeg me af hoe ik mensen nu daadwerkelijk moest aansturen. Ik wist het niet goed. Daarom deed ik het allemaal alleen. Het bezorgde me erg veel frustratie en stress."

Punt van groei

Gelukkig stond Rick open voor feedback en was hij bereid om op zichzelf te reflecteren.

"Toen ik Margriet leerde kennen, zag ik voor het eerst kansen om uit die mistbank te komen en de zaken weer helder te zien. Ze prikkelde me met haar treffende feedback die ze hard op de zaak en zacht op de mens bracht. Daar kon ik nog wat van leren, want in spannende situaties wist ik dat evenwicht slecht te bewaren. Ik werd óf hard op de persoon óf zacht op de zaak en in extreme gevallen werd ik het allebei. Daar maakte ik geen vrienden mee en ook hielp ik er mijn business niet mee vooruit. Hier zat dus zeker een punt voor groei bij mij."

Vreemde ogen (dwingen)

Rick realiseerde zich dat hij zich niet assertief gedroeg, waardoor hij zakelijk en persoonlijk regelmatig de plank missloeg. Wat hij zich eveneens realiseerde was dat hij dit nooit voor elkaar zou krijgen zonder vreemde ogen. Van zichzelf en zijn bekende omgeving hoefde hij immers niets te verwachten, want anders was die groei allang gerealiseerd. Een beetje druk van buitenaf kon geen kwaad. Rick had zelfs irritatie nodig om zich bloot te geven.

"Wat ik me ook realiseerde is dat ik deze groei niet alleen kon bereiken en ook niet met de mensen die ik tot dan toe om me heen had verzameld. Samen zaten we in dezelfde mist te koekeloeren en degene die mijn ogen daarin geopend had was Margriet. En niet alleen dat. Margriet wist me zodanig te 'irriteren' dat ik me echt bloot durfde te geven. Dit was precies waar ik behoefte aan had."

Bloedirritant

Rick koos voor mij en mijn leiderschapsprogramma, omdat hij mijn spiegel 'bloedirritant' vond. Ik nam geen genoegen met zijn vage woorden zonder concrete daden en ik liet hem rustig in zijn eigen sopje gaarkoken als hij niet transparant communiceerde of klip en klaar om hulp vroeg.

Vond hij dit altijd leuk? Nee, zeker niet! Was het effectief? Absoluut!

Grote stappen gezet

Wie of wat was er nou eigenlijk 'bloedirritant' voorheen? Rick weet nu de antwoorden!

"Nu ik het programma heb doorlopen, kan ik stellen dat ik grote stappen heb gezet qua communicatie en zelfvertrouwen. Ik merkte dat mijn hoofd volliep met allerlei ideeën en gedachtes die ik in brokjes eruit gooide. Daar snapte de ander natuurlijk niks van. Die moest eerst de puzzel van mijn brokjes oplossen, voordat hij of zij mijn boodschap begreep. Mega onhandig zeg maar."

Niet zwelgen in verdriet

De confrontatie met zichzelf viel Rick niet altijd licht, maar hij bleef niet zwelgen in verdriet.

"Margriet heeft mij en paar keer goed aangepakt, waardoor ik begreep hoe ik communiceerde en hoe mijn boodschap overkwam. Hierdoor werd het voor mij steeds duidelijker waarom ik alsmaar niet bereikte wat ik wilde. Vooral in het begin heeft me dat verdrietig gemaakt, maar 'what doesn't kill you, makes you stronger'."

Wrijving geeft glans en warmte

Rick koos ervoor om zichzelf bij de kladden te vatten en van wrijving glans en warmte te maken.

"Ik wilde alle middelen inzetten om het hogere doel te bereiken en ben de uitdaging met mijzelf aangegaan. Daar heb ik veel van geleerd en ervaren dat ik mijn doelen wel degelijk bereiken kan. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door alle positieve en constructieve feedback. Daarnaast ervaar ik veel meer rust bij mezelf, nu ik al mijn stressoren heb kunnen aanpakken."

Ricks rijke oogst

Dat Ricks investering in zichzelf dubbel en dwars heeft uitbetaald, spreekt uit zijn rijke oogst.

"Het belangrijkste wat ik van het programma heb geleerd en meegekregen:

 • Spreek in behoeftes, thuis en op het werk. En stem die op elkaar af.
 • Communiceer concreet in e-mail, tekst en mondeling.
 • Ik heb de waarde van wedijveren leren kennen.
 • Ik onderken mijn passie en heb geleerd die in te zetten.
 • Ik onderken mijn tobbers, schrijf ze op en pak ze aan, waardoor ik ze kan omzetten in toppers."

'Bloedirritante' afsluiter

Rick eindigt zijn brief met een afsluiter, die ik 'bloedirritant' zou kunnen vinden, als ik hem niet 100% op waarde zou weten te schatten. En het leuke is ook nog eens dat hij rijmt!

"Kortom, weet Margriet je te irriteren? Volg dan direct haar programma om te ontdekken wat je van haar kunt leren!"

Epiloog

Aan het eind van zijn getuigenis van 14 april 2020 plaatst Rick nog een persoonlijke noot:

"Zelf ben ik nog niet op mijn bestemming aangekomen, maar wel een heel eind op weg. Ik heb de afgelopen twee jaar een hoop geleerd over wat wel en niet werkt en ben gelukkig dat ik nu veel beter communiceer over mijn behoeftes. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn doelen ga bereiken. Is het niet linksom dan wel rechtsom.

Met vriendelijke groet, Rick van der Heide
Hogere Veiligheidskundige, Coach en PBM Specialist
Copla Opleiding Training Consultants & Coaching"

Bestemming bereikt

Rick en ik hebben nog steeds contact, waardoor ik weet dat hij inmiddels op zijn gewenste bestemming is aangekomen. Hij onderneemt nu in datgene waarin hij gelooft en zet dat op zijn geheel eigen wijze – vol passie, energie en plezier – neer binnen een omgeving, die kiest voor veilig en vertrouwd (samen)werken.

Ik ben blij voor Rick dat hij zichzelf 'bloedirritant' bij de lurven heeft willen laten pakken, waardoor hij nu zijn visie, missie en kernwaarden waarmaakt. Voor Rick heeft mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' haar naam alle eer aan gedaan.

Houd jij ook van 'bloedirritant'?

Herken jij jezelf in het verhaal van Rick? En ben jij gemotiveerd om wat jij 'bloedirritant' vindt bij jezelf te onderzoeken en aan te pakken bij jezelf, zodat ook jij jouw dromen assertief in daden leert omzetten?

Als jouw antwoord "JA" is, heb ik drie keer goed nieuws voor je.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met 'bloedirritant' gedrag van jezelf of anderen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties

 1. Zo herkenbaar weer 🙂 je kunt inderdaad soms erg irritant zijn omdat je altijd gelijk hebt (hahaha) maar ik ben blij dat ik het programma volg. Nog even en de laatste training zit er op. Ook ik ben er nog niet maar wel al goed op weg. Dank je!!

  1. Hi Debby, hahaha dat vat ik op als een groot compliment. En aan jou ook de complimenten voor wat je met jezelf hebt bereikt tijdens het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Als het goed is ben je nu je successen aan het oogsten door terug te kijken naar je intake en waar je toen zakelijk en privé stond. Ik weet zeker dat je trots mag zijn op de stappen die je hebt gezet en wat je dat aan tijd, energie en rust heeft gebracht. Dus kijk vooral naar wat je wel hebt bereikt en niet wat je nog te doen hebt - of ben ik nu weer bloedirritant ;-).

  2. Het was zeker een compliment hoor Margriet ? en nee je bent niet bloed irritant hahahaha. Ik ben zeker blij met wat ik heb bereikt absoluut, maar het is meer een herinnering zeg maar dat ik weet dat ik er nog niet ben, maar ben zeker trots op wat ik tot nu toe hebt bereikt!!?
   Ik sta sterker en duidelijker voor de trainingen die ik geef (Scrum en Lean) maar ook tijdens mijn pitches in mijn wekelijkse ondernemersnetwerk. Daar ik altijd wel overtuigd was van mijn kennis en kunde op het gebied van Lean en Scrum, straal ik dat nu ook veel meer uit.

  3. Goed om te lezen dat je trots bent Debby, en dat mag je ook zijn. Ik heb je zien groeien in je leiderschap en ondernemerschap, waardoor je nu veel vaker het werk doet waar je hart sneller van gaat kloppen. Daarvoor heb je het lef gehad om afscheid te nemen van opdrachtgevers die je niet meer uitdaagden of tegenhielden in jouw persoonlijke en zakelijke groei. Stoer! Ik wens je nog heel veel enthousiaste teams die met jou scrum en lean in de praktijk willen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact