Ik heb een vraag voor je: "Ben jij nog houdbaar aan de top?"
Waarschijnlijk heeft nog niemand deze vraag aan jou gesteld. En daarom stel ik hem jou – in jouw functie als directeur, manager of ondernemende professional.
Want als jij als niet weet of jij nog houdbaar bent, hoe kun je dan jouw team en organisatie op en top laten functioneren? Hoe krijgen klanten dan de producten en diensten waarmee ze de toekomst aankunnen? En hoe blijf jijzelf op de been als collega's en concurrenten je links en rechts voorbijsnellen?
In deze blog kun je jouw THT testen en krijg je de inzichten om jouw onhoudbaarheid aan de top te voorkomen. Doe er je voordeel mee, want alleen als jij fit for the future bent, kun je collega's, klanten en leveranciers future-proof houden. En ook in je privéleven blijf je dan een vieve partner, (groot)ouder en kameraad.
Je eigen THT nadert – maar hoe snel?
Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten.
De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol en veilig product. Maar hoe zit dat met jou? Met mij? En met de mensen met wie we werken?
- Wat is onze THT in ons werk?
- Wie bepaalt of onze kwaliteit nog houdbaar is aan de top?
- Zijn we nog fris en fruitig? Of al rans, rot of zuur?
Onfrisse zaken
Over houdbaar zijn aan de top hebben we het niet.
- "Want wie ben jij om jezelf of anderen de maat te nemen, terwijl iedereen zich een slag in de rondte werkt om klagende klanten en mopperende medewerkers tevreden te stellen?"
- "Het verzuim is torenhoog, het verloop van jonge mensen ook en waar je het werk mee moet zien te klaren zijn de oudgedienden die 'seen it, done it, been there' als mantra hebben verheven."
- "Je kunt ze ook geen ongelijk geven dat ze niet meer staan te springen om veranderingsprocessen door te voeren of samen te innoveren. Wat is er van al die plannen in het verleden terechtgekomen? En wat hebben al die grote bureaus met dure adviseurs in flitsende pakken nu werkelijk gebracht?"
- "Nog steeds rammelen de processen en procedures, piepen en kraken de systemen en werken afdelingen en medewerkers langs elkaar heen."
- "Als daar nou eens een oplossing voor zou komen dan zou alles op rolletjes lopen. Maar vele voorgangers zijn hierop al gestrand, dus aan dat gevecht tegen de bierkaai ga jij niet beginnen."
- "Je hebt bovendien wel wat anders aan je hoofd. Wat denk je van de oorlog in Rusland, de energiecrisis en daarvoor alle lockdowns wegens corona?"
- "Dus kom over een half jaar maar terug, dan is het stof van de reorganisatie vast wel neergedwarreld en weet iedereen weer een beetje waar hij aan toe is."
Herkenbare geluiden? En mogelijk ook uit je eigen mond? Wees dan gewaarschuwd!
Eromheen draaien
Met dit smoezenkabinet begint het gedraai, gekonkel en gefoezel om wat krom is recht te breien. Om verzuim en nalatigheid met de mantel der liefde te bedekken. En genoegen te nemen met schamele opbrengsten, wrange resultaten en magere kwaliteit. En het erge is dat we er mee weg komen, omdat niemand zichzelf of de ander hierop aanspreekt.
Niemand neemt verantwoordelijkheid
Alsof we vrijblijvend aan het werk zijn en het niet uitmaakt wat we presteren.
- "Ik krijg mijn salaris toch wel."
- "Niemand die er iets van zegt."
- "Morgen is er weer een dag."
- "De klant weet toch niet beter."
- "Over vijf jaar ga ik met pensioen."
- "Zo doen wij dat nu eenmaal".
- "Na mij de zondvloed."
Herken je deze uitlatingen ook? En ook dat jij ze zelf slaakt? Laat dan onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen over jouw houdbaarheid aan de top. Want die is ver over datum, omdat je met dit soort uitspraken geen eigen verantwoordelijkheid neemt.
Het gevolg is dat vrijblijvendheid regeert – met alle tobben en stress van dien – zowel bij jou, als bij je collega's, klanten en dierbaren.
Terwijl dit helemaal niet nodig is als je jouw eigen THT en die van anderen core business maakt. Je kunt je team er zelfs vleugels mee geven, waardoor je samen van goed naar goud komt én goud behoudt. Wat denk je van klanten als fans en medewerkers als ambassadeurs? Op zo'n motiverende baas kun je vast trots zijn!
Doodzieke culturen
Als ik werk met teams en organisaties is een verlopen THT vaak aan de orde. Er worden dikke rode cijfers geschreven in de primaire processen, medewerker- en klanttevredenheid scoren vette onvoldoendes en het wemelt van de projecten, werkgroepen en interim-managers om de zaak weer vlot te trekken.
Maar al deze initiatieven ten spijt, niets werkt. Het zand komt niet uit de motor, de radartjes gaan niet beter draaien en hoe er wordt gepresteerd hangt af van persoonlijke agenda's.
En dat is ook logisch. Er is geen samen, geen veiligheid en vertrouwen, geen zelfreinigend vermogen. Angst regeert en daar zijn alle betrokkenen debet aan. Iedereen heeft zijn THT laten verstrijken.
Jij bent aan zet
Ook jij bent in gebreke. En mocht je jouw aandeel willen ontkennen, zie juist dit dan als hét bewijs dat ook jij niet meer houdbaar bent aan de top.
Want waarom laat je deze onfrisse gang van zaken toe? Jij weet toch beter? En jij kunt toch beter? Niet voor niets ben jij toch dé directeur, manager of ondernemende professional? Het is toch jouw werk om met jouw organisatie, team of dienstverlening hét verschil te maken voor jouw klanten? Daar leef en werk jij toch voor? Daar kom jij toch elke dag enthousiast voor uit je bed?
Als ik me vergis, hoor ik het graag van je.
Durf jij het verschil te maken?
Hét verschil maken, is wat mij drijft om te doen wat ik doe en om te laten wat ik laat. En beide doe ik met LOVE – Leiderschap, Ondernemerschap, Verbinding en Energie – omdat ik er niet van houd mijn tijd, geld en energie te verspillen.
Het is ook precies waarom ik me als topcoach en executive trainer richt op de top van organisaties en waarom ik jou in deze blog vraag na vraag na vraag stel.
- Want wat ik wil is jouw ziel en zaligheid ervaren.
- Waar jij voor staat en gaat.
- Wie jij bent en wat jij belangrijk vindt.
Zonder poespas, prietpraat en gewenste antwoorden.
Helemaal jij. Zoals je bent en wilt zijn. Jezelf.
De proef op de som
Om je eigen houdbaarheid aan de top te testen, heb ik een oefening voor je. En ik raad je aan om die gefocust te doen, omdat hij je zinnen zal prikkelen en je aan het denken zal zetten.
- Over jezelf en jouw eigen functioneren.
- Over jouw essentie en wat jij werkelijk belangrijk vindt.
- Over wie jij wilt zijn en wat je het allerliefste doet.
Oefening: Stel je eens voor ...
Morgen ga je naar je werk. Als je aankomt kun je niet naar binnen. De deur is dicht, je kantoor gesloten. Je ziet ook niemand. Geen klant, geen collega en ook geen leverancier.
Het is volkomen stil om je heen. Zelfs de natuur zwijgt.
- Wat zou jij doen als dit morgen jouw werkelijkheid was?
- En wat zou je doen als dit jouw werkelijkheid zou blijven?
Hoe zou deze werkelijkheid voor jou zijn?
- Wat zou je dan zien en horen?
- Wat zou je ruiken en proeven?
- En wat zou je letterlijk en figuurlijk voelen?
Leef je in en leef je uit
- Fantaseer er lustig op los.
- Droom. Durf. Doe.
- Ga je grenzen te buiten.
- Groei en bloei.
- En geniet – met volle teugen.
Confronterend of bevrijdend
Ik ben benieuwd naar je antwoorden op mijn vragen en ook erg nieuwsgierig wat mijn voorstelling van jouw nieuwe werkelijkheid bij je opriep, toen je even stopte met hollen en startte met luisteren naar jezelf.
Voelde je angst, omdat je alles wat je bekend was had verloren en volledig op jezelf was aangewezen? Of voelde je vrijheid, omdat je jouw leven volledig op je eigen manier kan inrichten en dus 100% jezelf kan zijn? Of zat je ergens tussen deze twee uitersten in?
Wat je antwoord ook is, realiseer je dat het iets zegt over jouw houdbaarheid aan de top. In hoeverre zijn je hoofd, hart en handen in balans, waardoor je het beste uit jezelf haalt en daarmee ontspannen en zelfredzaam functioneert? En hoe zit het met jouw werk, privéleven en hobby's, waardoor je ook in die combinatie evenwichtig participeert?
Een vis rot vanaf de kop, dus houd je THT goed in de gaten, zodat je houdbaar bent én blijft. Ben je niet meer houdbaar aan de top? Vertrek, maar wel met opgeheven hoofd. Kun je hierin mijn future-proof raad of daad gebruiken, maak dan gebruik van een van de volgende opties.
Vraag en antwoord
Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met houdbaar zijn aan de top delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.
Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass
Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Exclusief 1 op 1 sparren
Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.
4 reacties
Treffend, confronterend en zeker waar!
Op zoek naar 100% jij en waarom? dit is de belangrijkste vraag WAAROM? stel die vraag eens vaker en zie waar het je brengt.
Hallo Leo,
Dank je wel voor je waarderende woorden. Mooi om te zien dat jij de waarom-vraag ook stelt. Voor mij mag je hem nog wat meer aanscherpen naar concrete houding en gedrag. Dus waarom doe je wat je doet? En waarom laat je wat je laat? Op die antwoorden vervolgens net zo lang doorvragen totdat je de echte waarom boven tafel hebt. Ik wens je veel succes en plezier samen.
Margriet
Een helder en indringend beschreven stuk van het leven, wat onvermijdelijk lijkt te zijn. Het overkomt ons op verrassende momenten en altijd later dan .....
Het verlengen van je houdbaarheidsdatum wordt met het langer in leeftijd doorwerken belangrijker. In de beginfase van je werkzame leven is promotie maken de driver. Later is demotie ook een goede ontwikkeling. Toegevoegde waarde blijven houden is de skill waarmee we een voldoening gevend werkzaam leven voor alle stakeholders tzt kunnen afronden.
Dank je wel voor je waarderende woorden en mooie reflecties Hans. Zo te lezen kies jij voor fris en fruitig door het leven stappen in plaats van onder een steen leven. That makes two of us. Leuk 🙂