fbpx

Arbeidsongeschikt van de stress? Voorkom je burn-out aan de top!

arbeidsongeschikt van de stress

Zo ken je jezelf niet. Je voelt je opgebrand, niet in staat om te functioneren. Je zit arbeidsongeschikt van de stress thuis – met een waslijst aan fysieke en geestelijke klachten. Je hebt nergens zin in, je bent moe, moe en nog eens moe. Alles is je te veel, sociale contacten ga je uit de weg en van werk wil je helemaal niets weten.

Pak je je stress niet aan, dan gaan je lichaam en geest protesteren. En je werkgever, arbeidsongeschiktheidsverzekeraar of spaarvarken ook. Feit is: je kost meer dan je oplevert, waardoor je de continuïteit van de business in gevaar brengt.

Au! Op zo'n boodschap zit je natuurlijk niet te wachten als je als directeur, manager of ondernemende professional met een burn-out thuiszit. Dus voorkom dat het zover komt.

In deze blog ontdek je hoe je jezelf weer aan de gang krijgt – omdat een ander dit niet voor jou kan doen. Wat dat oplevert, lees je in de persoonlijke verhalen van ondernemers Aad, Ron, Eric, Martin en nog een andere Eric, die volledig opgebrand thuis kwamen te zitten. Met de drie handreikingen aan het eind sta je er bovendien niet meer alleen voor.

Eens een mislukking, altijd een mislukking

Je voelt je een loser, een mislukkeling, letterlijk alles is je te veel. Het enige wat je wilt is weer 'normaal' functioneren en doen wat je altijd al deed. Lekker ondernemen met je eigen bedrijf of aan de top van de organisatie van je werkgever. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, heerlijk in touw om het iedereen naar de zin te maken en problemen van klanten, collega's en leveranciers op te lossen. Maar de eerste stap daarnaartoe krijg je niet meer gezet, want jij zit arbeidsongeschikt van de stress thuis.

Zonder jou loopt de boel in de soep

Dat al jouw zorg je jouw nachtrust kostte – en je weekenden – dat nam je op de koop toe. Het hoorde nu eenmaal bij jouw functie en verantwoordelijkheden. Als jij het niet doet, dan doet niemand het. En als jij het niet weet, wie weet het dan wel? Jij bent toch de baas? Hoe je het ook wendt of keert, als de bal toch weer bij jou terugkomt, dan kun je hem net zo goed meteen in de lucht houden. Dus deed je dat. Net als al die andere ballen die je als een professioneel jongleur omhooghield.

Deze bal moet je zelf weer in de lucht krijgen

Van al die ballen die je jarenlang in je eentje in de lucht hield, en die nu werkloos op de grond liggen, moet je de bal – stress effectief hanteren – wel degelijk zelf opnieuw de lucht in krijgen. Geen nee zeggen, aardig gevonden willen worden, geen prioriteiten stellen, te veel hooi op je vork nemen, you name it. Wat bij jou ook de oorzaak is van de burn-out, je moet ermee aan het werk.

Een paar weken vrij maakt het verschil

Op korte termijn zijn de gevolgen van arbeidsongeschikt van de stress misschien nog te overzien. Je bedrijf ligt op zijn gat of je organisatie is stuurloos. Er komen geen nieuwe opdrachten meer binnen, er wordt geen werk meer uitgevoerd en de rekeningen van de vaste lasten stapelen zich op.

Slapen, slapen en nog meer slapen

Je ziet het met lede ogen aan, maar hebt geen puf om je druk te maken. Je spaarvarken is dik genoeg om het aan te kunnen. En je salaris loopt gewoon door. Zo lang zal het toch niet duren? Een paar weekjes bijtanken, veel slapen en dan ben je zo weer op de been.

De weken worden maanden en de maanden…

En dan kan het zomaar gebeuren dat je ineens maanden thuiszit. De slaappillen van de huisarts helpen niet en de gesprekken met de bedrijfs- of verzekeringsarts zetten evenmin zoden aan de dijk. De aanbevolen 'kundigen', 'ogen' en 'peuten' bezoek je omdat het moet, maar je hebt weinig fiducie in hun aanpak of oplossingen. Ze zijn vooral druk met het volgen van hun eigen protocollen en procedures, zonder dat de steeds zwaarder wordende ziel onder jouw arm verdwijnt.

Je spaarvarken kwijnt weg

Je zit nog steeds arbeidsongeschikt van de stress thuis en je zorgen voor de toekomst worden groter. Je spaarvarken is ernstig vermagerd. Zonder deze buffer voor slechte tijden kun je je hypotheek straks niet meer betalen. En je vraagt je af of je überhaupt nog wel aan de bak gaat komen.

Het is toch niet jouw schuld

Ondertussen ben je het gevoel van werken helemaal kwijtgeraakt. Je voelt je onzeker over jezelf, over wat je nog kunt. Het leven raast gewoon door – langs je heen – jij doet er niet meer aan mee. Ook thuis ben je buitenspel gezet. Je gezinsleden leiden hun eigen leven en hebben geaccepteerd dat ze weinig aan je hebben. Als je maar niet chagrijnig bent, want daar kunnen ze niet tegen. Helaas is dat verzoek aan dovemansoren gericht. Want wat kun jij eraan doen dat je in deze situatie zit?

Huis staat straks te koop

Je tobt, tobt en tobt nog maar weer verder over je situatie. Je ziet je herstel niet vorderen, ook niet na al die maanden dat je thuiszit. Je spaarcenten raken op, binnenkort wordt je uitkering gekort of je bijt al op een houtje, omdat je niets voor arbeidsongeschiktheid door ziekte of stress had geregeld. Hoe moet je verder? Op jouw plek zit een interimmanager of zaakvoerder die de tent draaiende houdt, dus wat is jouw toegevoegde waarde nog? Hoe ga je überhaupt weer als vanouds functioneren en je salaris verdienen? En als je een bedrijf hebt dan moet je dat eerst weer op poten zien te krijgen. Terwijl je snakt naar een hele nacht doorslapen, houden dit soort gedachtekronkels en doemscenario's je dagelijks wakker.

Tijd voor verandering

Wat jouw situatie vraagt, is weten wat je wilt en daar bewust naar gaan leven, zodat je jouw arbeidsongeschikt zijn van de stress verandert in balans tussen werk, privé en hobby's enerzijds en hoofd, hart en handen anderzijds. Want dan zijn jouw belasting en belastbaarheid in evenwicht, waardoor je niet aan overdruk of overspanning ten prooi valt met een burn-out, noch aan onderdruk of onderspanning met een bore-out. 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven aan de top! Wat wil een mens nog meer, appeltje eitje, een kind kan de was doen.

Luisteren naar jezelf

Was het maar zo eenvoudig! Wat relaxed excelleren van jou vereist, is dat je stopt met hollen, zodat je echt gaat luisteren naar jezelf. En dat is een lastig varkentje om te wassen, want anders zat je nu niet arbeidsongeschikt van de stress thuis. Nee, als je had geweten hoe je dit had kunnen voorkomen, dan had je dat vast wel gedaan. En als je wist hoe je er snel en duurzaam vanaf kon komen ook.

Verlos jezelf van je getob

Maar helaas, jij wist het niet en daarom ben je voor de bijl gegaan. Dus hoogste tijd dat je jezelf bij de kladden grijpt. Dat je van tobben naar toppen gaat, waardoor je niet meer inactief bent en jezelf de put in praat. Ook jij kunt jezelf in 5 Stappen Van Stress Naar Succes helpen, waardoor je in alle facetten van je leven op je best functioneert. Vele duizenden directeuren, managers en ondernemende professionals uit honderden organisaties zijn je de afgelopen decennia voorgegaan. Hoor je ze fluiten? En hun omgeving ook? Ook voor jou kan het zo zijn!

Geen mens is hetzelfde

Als dochter van een apotheekhoudende huisarts ben ik opgegroeid met ziekte, gezondheid en altijd klaar staan voor de lokale gemeenschap. 24/7 hadden we als gezin dienst, al lang voor de term werd uitgevonden. Mijn ouders leverden uitstekende patiëntenzorg, waarin kwaliteit en persoonlijke aandacht centraal stonden. Ze keken naar de zieke mens in zijn totale context.

Iedereen is anders 'ziek'

Wat mij als jong meisje al intrigeerde, is dat ieder mens anders ziek, zwak en misselijk is. En ook dat ziek zijn en ziek voelen niet hetzelfde is en beide een andere behandeling of behandelaar vragen. Iedere patiënt heeft dus specifieke aandacht nodig. De een is gebaat bij een prik, pil of poeder, de ander een aai over de bol en de volgende een liefdevolle schop onder de kont.

Standaardbehandelingen werken niet

Een standaardbehandeling gaven mijn ouders niet. Ik had toen nog geen benul van stress, verzuim en arbeidsongeschikt zijn, maar zag wel dat de aanpak van mijn ouders werkte. Ze keken naar de zieke mens in zijn totale context en gaven ieder precies wat hij nodig had.

Weg met doekjes voor het bloeden

Hetzelfde doe ik met FFT, maar dan voor 'zieke' teams en organisaties. Te beginnen met effectief voorbeeldgedrag aan de top, omdat ik niet houd van oplossingen die niet werken. Dus voor mij geen zachte heelmeesters met stinkende wonden en ook geen doekjes voor het bloeden, terwijl de wond blijft gapen.

Doorn in oog

Het automatiseren van inefficiëntie of het reorganiseren van ineffectiviteit, zoals bij mijn opdrachtgevers in de zorg, sociale zekerheid en pensioenen gebeurde, was een doorn in mijn oog. Daar werden zieken niet beter van, daar kregen werklozen en arbeidsongeschikten geen baan door en daardoor werden burgers niet opeens zelfredzaam, participerend en vitaal.

Hele keten verantwoordelijk

De enige manier om dat wel voor elkaar te krijgen is als iedereen in de keten – van klant tot leverancier en van bestuurder tot medewerker – verantwoordelijkheid neemt voor eigen doen en laten en hierop aanspreekbaar is. Vandaar dat ik me richt op directeuren, managers en ondernemende professionals. Zij krijgen het op hun broodje als deze ketens niet naar behoren functioneren en tegelijkertijd kunnen zij dit vanuit hun rol, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden voorkomen.

Kies voor effectiviteit

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je niet meer arbeidsongeschikt thuiszitten van de stress dan helpt het om te stoppen met het gedrag dat aan je burn-out heeft bijgedragen. En te starten met effectief denken, durven en doen, zodat je relaxed excelleert aan de top met 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven.

Stop met wat niet werkt

Als topcoach en executive trainer – maar ook als mens Margriet – stel ik effectieve houding en gedrag aan de orde. Zonder aanzien des persoons, enerzijds hard on the matter, anderzijds soft on the person. Ik maak een eind aan wat niet werkt: dubbele agenda's, politieke spelletjes, 'ja' zeggen en 'nee' doen. Zowel op individueel niveau, op teamniveau als met de organisatie.

Deze 5 ondernemers gingen je voor

Dat deze assertieve aanpak leidt tot resultaat blijkt uit de reacties van de vijf FFT-klanten hieronder. Allemaal ondernemers die arbeidsongeschikt van de stress thuiszaten, totdat ze besloten hun leven te gaan leiden en het niet langer te lijden. Klik op de naam om ieders volledige testimonium te lezen. De training 'Werken Zonder Stress' in de testimonia is inmiddels getransformeerd naar het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'.

Aad van der Burg, Rozenkwekerij van der Burg

"Ik stel privé en zakelijk weer doelen. Mijn bedrijf leid ik volledig, helder en duidelijk. Mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar raadde mij coaching en de training van FFT aan. Margriet heeft mij geleerd dat ik vooral goed ben als ik mezelf blijf, zeg wat ik wil en me assertief gedraag."

Ron Aelmans, Tuintechniek Ron Aelmans

"Ik weet nu wat ik de afgelopen jaren gemist heb en neem van mij aan dat ik niet nogmaals dezelfde fout maak. Geen mens is erbij gebaat om 80-90 uur per week te werken en nooit het gevoel te hebben vrij te zijn. Margriet, dank je wel voor je hulp."

Eric Warmerdam, Warmerdam Revalidatie Service

"Mijn AOV-verzekeraar raadde training en coaching van FFT aan nadat ik begin 2004 ingestort was. In november 2004 startte ik bij FFT. In maart 2005 was ik weer voor 60% aan het werk en per 1 juni 2005 was ik weer 100% arbeidsgeschikt."

Martin Karkdijk

"Ik ben blij dat ik niet meer voor mezelf werk, maar in loondienst ben gegaan. Ik delegeer meer en beter. Ik vind goed goed genoeg en accepteer dat iedereen (ook ik) maar twee handen heeft. Ik zet me 100% in, en niet meer voor 200% zoals de perfectionist in mij eiste. Nu heb ik weer plezier in mijn werk. En dat wil ik graag zo houden."

Eric van der Vegt, Kerstpakketten.com

"Ik zat tot aan mijn nek in de stress als ik thuis zat en nog dieper in de stress als ik moest werken. Dat is nu voorbij. Zowel zakelijk als privé was mijn leven verzand in passiviteit. Margriet heeft me leren luisteren, vragen, complimenteren, eerlijk bekritiseren, communiceren, leidinggeven, delegeren en organiseren. Ik ben er een ander, beter mens van geworden. Iedereen zou zich deze kennis en vaardigheden eigen moeten maken. Het schept enorm veel duidelijkheid en het leven wordt er een stuk aangenamer door."

Dans naar de pijpen van jezelf

Zeggen wat je doet, doen wat je zegt en laten zien dat je doet wat je zegt. Alles draait om transparant communiceren, zowel naar binnen als naar buiten. En werk maken van jouw leiderschap en ondernemerschap, zodat je niet meer naar de pijpen van een ander danst, maar jouw eigen keuzes maakt. Je grenzen stelt en prioriteiten bepaalt. Werkt vanuit je eigen normen en waarden.

Kies voor verandering

Het levert je weer vertrouwen in je eigen kunnen op. En het lef om het anders te doen dan voorheen. Nieuwe rust, reinheid en regelmaat op basis van wat werkelijk belangrijk is voor jou, wie jij wilt zijn en wat jij wilt doen in je leven. Hoe je met je werk of je bedrijf verder gaat, volgt hieruit. En dat zal nooit meer hetzelfde zijn als dat het was. Zodat je arbeidsongeschikt zijn van de stress voorgoed buiten de deur houdt.

Maak zelf het verschil

De roep om ondernemerschap in organisaties is groot. De roep om eigenaarschap ook. Werkgevers willen directeuren, managers en professionals die zich als ondernemers gedragen en zelfsturend hun werk doen. Ambitieuze mensen dus, die het verschil maken met wie ze zijn en wat ze doen, zodat hun teams vleugels krijgen en klanten met ze weglopen. Geen 13 in een dozijn dus, maar toppers die gaan voor goud en goud behoud.

Jij hebt het in je

Vaak zijn deze toppers ook de ambitieuze, harde werkers die arbeidsongeschikt van de stress raken. Die wel durven en doen, maar in de problemen komen, omdat ze te veel hooi op hun vork nemen en zich oververantwoordelijk voelen voor de continuïteit van de business. Die niet geleerd hebben hoe ze efficiënt en effectief kunnen samenwerken, zodat het werk ze overmant. Dat kan je als ambitieuze directeur, manager of professional in loondienst overkomen en ook als ondernemer met je eigen bedrijf.

Wat kies jij?

Herken je jezelf in altijd druk, drukker, drukst zijn, waardoor je telkens hard, harder, hardst werkt en daardoor moe, moeër, moest wordt? Vraag je dan eens af hoeveel ballen jij in de lucht hebt? En hoe lang jij die daar nog kunt houden? Of zijn ze al gevallen en vraag je je af hoe je die ballen ooit weer de lucht in krijgt?

Ik help je graag om relaxed te excelleren aan de top, zodat je niet arbeidsongeschikt raakt van de stress. Of dat je hiervan duurzaam herstelt als je het al te ver hebt laten komen. Met de volgende drie handreikingen kun je jezelf meteen de eerste stap op weg helpen om jezelf serieus bij de kladden te vatten.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met arbeidsongeschikt van de stress delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact