fbpx

5 redenen waarom jij ineffectief bent aan de top

5 redenen waarom jij ineffectief bent aan de top

Ineffectief functioneren aan de top? Daar worden ambitieuze directeuren, managers en ondernemende professionals niet blij van! Want hoe bereik je dan op tijd, juist, volledig en betrouwbaar je doelen? En hoe verander je dan nog klanten in fans en collega's in ambassadeurs?

Hard werken is in ieder geval niet de oplossing om groei en continuïteit te realiseren, noch voor jezelf, noch voor je team of organisatie. Sterker nog, hard werken staat slim werken in de weg, omdat je daardoor veel te veel IN de business sleutelt in plaats van dat je AAN de business bouwt.

En daar lever je dan ook nog je privéleven, hobby's en gezondheid voor in, omdat je jouw eigen werk niet tijdens kantooruren afkrijgt. Terwijl het prima mogelijk is om relaxed te excelleren aan de top – zonder iets of iemand tekort te doen. Wat denk je van 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven?

Hoe je dit voor elkaar krijgt, ontdek je in deze blog. Je maakt kennis met de vijf redenen waarom jij nu ineffectief functioneert aan de top én hoe je dat met slechts drie vragen direct en doeltreffend verandert.

Klinkt effectief hè? Welkom bij slim werken 🙂

Welke 5 redenen nekken jou?

In het vervolg nemen we een duik in jouw hersenpan, omdat de redenen van jouw ineffectief zijn aan de top zich daar bevinden. Stuk voor stuk zijn het hersenspinsels waarmee we onszelf en onze omgeving bezig houden en stress bezorgen, zonder dat het zoden aan de dijk zet.

Stampvolle agenda's, overstromende mailboxen en roodgloeiende voicemails regeren jouw doen en laten, maar wat er werkelijk belangrijk is komt niet van de grond. En daardoor blijf je dweilen met de kraan open en dealt elke collega op zijn eigen manier met de waan van de dag. De een rent net zo hard mee in de ratrace als jij, de volgende loopt de kantjes er vanaf, en weer een ander trekt zich terug op zijn eigen eiland.

Wat jouw eigen aandeel hierin is, word je snel duidelijk in het vervolg en ook waarom het geen zin heeft om je aan verzuim of nalatigheid van anderen te storen als je zelf geen verantwoordelijkheid neemt om je effectief te gedragen. Dus daar gaan we dan: de vijf duiken in jouw hersenpan!

1. Je wilt aardig gevonden worden

"Als je duidelijk bent, vindt de ander dat niet leuk." Denk je – en daardoor zeg je het niet. Want stel je eens voor dat 'ze' jou onaardig vinden…

Afgezien van het feit dat niemand aan de top betaald wordt om aardig gevonden te worden, levert deze eerste reden je vooral op dat je jezelf niet aardig vindt. Want je stelt anderen geen grenzen, waardoor collega's, klanten en leveranciers over je heen lopen.

Met veel te veel apen op je schouder ren je van vergadering naar vergadering en ondertussen blijft je eigen werk zich opstapelen. Wat je op kantoor niet lukt, neem je mee naar huis, waar je steevast een fiks aantal uren overwerkt. Aan het rustig voorlezen van je kinderen als je ze in bed stopt kom je al maanden niet meer toe en ook je tennisracket hangt al jaren aan de wilgen.

2. Je wilt het perfect doen

Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert op je vakgebied, weet alles beter en kan alles ook beter…

Heb je last van deze tweede reden, dan doe je alles alleen, waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Je slaapt te weinig, staat vermoeid op en kunt je overdag slecht concentreren. Uiteindelijk lever je de resultaten wel op, maar te laat. Want je stelt uit en je stelt af, omdat je "het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal..."

Anderen gaan ondertussen voort zonder jou, omdat ze jouw getreuzel en micromanagement spuugzat zijn. Jouw perfectie staat hun progressie in de weg en je blijkt ook nog eens onbetrouwbaar te zijn. Hoezo perfect – en ook nog slecht voor je hart!

3. Je wilt niet dat het frustreert

Stel je eens voor dat je werk je moeite kost. Of dat het ingewikkeld is. Of dat het jou vermoeit. Dat zou niet eerlijk zijn, toch?

Herken je jezelf in deze derde reden, dan is de kans groot dan anderen jou een zeurpiet of een aansteller vinden. Het minste of geringste jou frustreert je, waardoor je aan niets begint en er ook niets uit je handen komt.

Het gevolg is dat je collega's met een grote boog om je heen lopen, waardoor jij er helemaal alleen voor staat. En dat verdien je niet, want "zij zijn groot en ik is klein, en da's niet eerlijk, o nee".

Ben jij ook fan van Calimero? Beperk je dan tot de tekenfilms!

4. Je wilt dat het op jouw manier gaat

Bij de vierde reden is er maar een manier: de jouwe. Jij weet hoe het moet en hoe het hoort en daar hebben anderen zich naar te voegen. Helaas voor jou blijken anderen het liever op hun eigen manier te willen doen"Het zou verboden moeten worden!"

Want voor jou is het "onverdraaglijk, onfatsoenlijk of onrechtvaardig" als het niet op jouw manier gebeurt. En dus ren je zelf alle gaten in de operatie dicht, waardoor je veel meer uren kwijt bent dan je aan het begin van de week had gehoopt. En waardoor je ook nog eens thuis zit te ploeteren en zwoegen ten koste van je lieverds en liefhebberijen.

Grumpf! Jouw ongenoegen steek je niet onder stoelen of banken, waardoor je omgeving siddert en beeft in jouw aanwezigheid, maar uitgebreid over je roddelt, zodra je buiten vizier bent. Kortom: frustraties alom, omdat niemand zich gezien en gehoord voelt en iedereen zich aan elkaar stoort.

5. Je wilt niet dat het fataal afloopt

Bij deze laatste reden draaien jouw hersenen op volle toeren. Je ziet wat er mis kan gaan, je weet dat het mis kan gaan en dat gaat het natuurlijk ook.

En dus ben je dag en nacht bezig met jezelf en anderen waarschuwen, controleren en in de gaten houden. Nooit ben je gerustgesteld, steeds weer nieuwe donderwolken aan de hemel, het einde in zicht.

Je hebt misschien wel volkomen gelijk, maar het gevolg van jouw doemdenken is dat je door iedereen wordt gemeden. En zo voltrekken innovaties, fusies en reorganisaties zich – zonder dat jij er nog aan te pas komt.

Hoe verander je ineffectief aan de top?

Je kent nu de vijf redenen, waardoor jij ineffectief functioneert aan de top. En ook wat de impact van deze hersenspinsels is op je omgeving. Je maakt er geen vrienden mee en evenmin helpt het je om optimaal te presteren en maximaal te presteren.

De enige die hierin verandering kan aanbrengen ben jij en daar kun je nu direct en doelgericht mee beginnen. Dus stel jezelf de volgende drie vragen als je merkt dat je jezelf weer verliest in veel te hard weken IN de business in plaats van slim werken AAN de business.

Hoe meer je dit doet, hoe vaker je zult ervaren dat je jouw doelen zonder frustraties behaalt en dat je omgeving jou een motiverende baas vindt. Hoor je jouw collega's al fluiten? En je dierbaren en jezelf ook?

1. Wat zijn de feiten?

Wat zijn de echte, kale feiten? Niet generaliseren dus, niets wegmoffelen en ook geen andere verdraaiingen van de werkelijkheid. Stick to the facts. Wat nemen je zintuigen waar? En wat zijn de afspraken?

2. Klopt jouw gedachtegang?

Je redeneert altijd vanuit jezelf. Je gelooft wat je ziet, je gelooft dat het klopt wat je denkt en je gelooft ook dat jouw (voor)oordeel juist is. En daar bovenop geloof je ook nog dat je jezelf met al die 'denksels' en 'vindsels' een plezier doet. Maar snijden al die 'denksels' en 'vindsels' werkelijk hout of valt er wel wat op af te dingen?

3. Bereik je er je doel mee?

Het antwoord op deze laatste vraag is heel simpel: heb je tijd en energie om 's avonds een goed boek te lezen, te sporten met je kameraden of gezellig met je gezin te Netflixen?

Durf jij stil te staan bij jezelf?

Heb jij het gevoel ineffectief te functioneren aan de top? Stop dan met hollen en start met luisteren naar jezelf. Met de vijf redenen in deze blog weet je precies waar het bij jou aan schort en welke vragen je aan jezelf kunt stellen, zodat je 0% overuren, 25% productiever en 100% leven fluitend waarmaakt.

Kun je hierin mijn hulp gebruiken, doe dan je voordeel met een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met ineffectief zijn aan de top delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

6 reacties

  1. Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert in je werk, weet alles beter en kan alles ook beter… Je vindt dat je alles alleen moet doen. Waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Daardoor slaap je te weinig. Uiteindelijk lever je de resultaten te laat op. Je stelt uit en je stelt af omdat je het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal.

    1. Hallo Karin, wat goed dat je jouw patroon herkent en hier openlijk erkent. Bewustzijn is het begin van veranderen en delen helpt in het oplossen. Als directeur, manager of ondernemende professional geef je hierin ook een effectief voorbeeld naar je medewerkers, collega's en klanten. Niemand weet alles en het is realistisch om dat onder ogen te willen en kunnen zien. En ontspannen, omdat je dan om hulp kunt vragen en die ook kunt krijgen. Voor jezelf is het natuurlijk goed om te achterhalen waarom je zo perfectionistisch wilt of moet zijn. En wat je dat oplevert. Ik ben benieuwd of de drie vragen je helpen. Succes met jezelf bevragen Karin.

  2. Een combi van de eerste 3. Vooral 'je durft t niet te zeggen' dat dat onduidelijkheid schept ga ik wat mee doen. De derde omdat sommige taken zoals administratie voor mij lastig zijn en frustreren. Dat laat ik makkelijk liggen/oplopen. Maar zeker nu ook de tweede. Nu ik reïntegreer wordt er voor mijn gevoel op mijn vingers gekeken en wil ik geen fouten naken. Kost allemaal veel energie

    1. Hallo Momo, fijn dat je weet welke drie gedachtepatronen jou hinderen om effectief te zijn en dat je daar mee aan het werk gaat. Durf het ook gewoon anders te doen, in dat lef zit het verschil. Als je het eenmaal anders doet zul je merken dat anderen helemaal niet zo negatief reageren als je bedacht had. En vaak overtref je ook je eigen verwachtingen. Was dit nou zo lastig? Dacht ik dat ik dit niet kon? Jeetje, eigenlijk kost het helemaal niet veel tijd. Dus verras jezelf en je omgeving met de effectieve Momo, aangenaam voor iedereen.

  3. Ik wil het perfect doen en vraag om hulp maar het lijkt erop dat ze me niet horen. Zelfs niet als ik, in mijn ogen, heel duidelijk aangeef wat ik nodig heb.....

    1. Beste Marianne, wat wil je perfect doen, hoe vraag je om hulp en aan wie en hoe kom je aan de indruk dat het lijkt alsof ze je niet horen? Ben je werkelijk zo duidelijk als je zelf denkt te zijn? Vraag het eens aan de anderen hoe ze jouw hulpvraag horen en trek daar allebei lering uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact