fbpx

43 stressvolle life events – let op je gezondheid!

43 stressvolle life events – let op je gezondheid!

Wist je dat 12 maanden leven zoveel stress met zich mee kan brengen dat je daardoor 90% kans op gezondheidsverslechtering hebt? En wist je ook dat menig directeur, manager of ondernemende professional hier jaren mee doorloopt, totdat een burn-out ongenadig toeslaat? Terwijl het niet zo ver hoeft te komen als je weet welke 43 stressvolle life events jouw gezondheid ondermijnen.

In deze blog staat daarom de 'Sociale Aanpassingsschaal' centraal, een van de oudste wetenschappelijke testen om stress in beeld te brengen. Met deze schaal kun je jezelf voor de afgelopen 12 maanden op 43 stressvolle life events scoren, zodat je precies weet wat jouw kans op gezondheidsverslechtering is – en wat je hierin te doen hebt.

Wat geen effectieve strategie is, lees je in het vervolg over onze stressvolle gezinssituatie die nu al een aantal weken duurt. Gelukkig ontnuchter ik tijdens het schrijven van al die doemscenario's en rollen er daarna een aantal effectieve strategieën uit mijn toetsenbord – evenals drie opties voor persoonlijke hulp, waarmee je direct jouw voordeel kunt doen.

Op leven en dood

Op 17 januari 2017 gebeurde het. Pats, boem, klap! Een donderslag bij heldere hemel. Een score van 53 punten op de 'Sociale Aanpassingsschaal' voor mijn echtgenoot en 44 punten voor mij en onze dochters Sterre en Noor. En we hopen van ganser harte dat het bij deze 'lage' scores blijft, want leven staat op het spel.

Uitzien naar operatie

Aanstaande maandag 13 februari gaat mijn man onder het mes. De vader van onze dochters, mijn maatje door dik en dun. We kunnen niet wachten tot het zover is, want de stress giert al weken door onze lijven omdat we niet weten wat er boven ons hoofd hangt. Zijn we er op tijd bij? Hoe zal de operatie gaan? En wat zijn de perspectieven als de operatie achter de rug is?

Vele vragen, maar geen antwoorden. De onduidelijkheid knaagt, de onzekerheid vreet en ondertussen voelt de tijd meer als vijand dan als vriend. Was de operatie maar alvast achter de rug. Wisten we maar alvast de uitslag. En laat het dan alsjeblieft goed nieuws zijn, zodat Mike gunstige overlevingsstatistieken heeft.

Pffff, geen idee hoe dit voor ons allen afloopt, maar lees vooral verder.

Rampzalige gedachten

Papa verliezen? Mijn geliefde verliezen? O jee, hoe moet het dan verder met ons gezin? En wat is dan de toekomst van ons bedrijf Fit For Thought - denkadvisering? Elke dag een leeg bed, nooit meer samen lachen, gieren, brullen en ook geen spontane knuffels, kusjes of liefkozingen meer.

Geloof me: ik kan er wat van als ik me overlever aan mijn rampzalige gedachten, want dan is niets te verschrikkelijk, bar of boos. Ik kan niet meer nuchter nadenken, noch feiten van fictie scheiden. Muggen worden olifanten en ik zie overal beren op de weg, waardoor er van relativeringskunst weinig sprake is.

En het erge is dat ik weet hoe ik mezelf de put in praat, maar dat ik mezelf niet kan weerhouden. Als ik eenmaal begin te malen is het hek van de dam. Dan wordt erg, erger, ergst en dreigen er enkel nog drama en ellende.

Geen hart van steen

Je zult je misschien wel afvragen waarom ik mezelf dit aandoe, terwijl ik beter weet. Het antwoord is eenvoudig: omdat ik geen hart van steen heb.

Mike is de man van wie ik houd, de vader van onze dochters. Hij is mijn lieverd met wie ik nog lang en gelukkig wil leven, maar opeens is die toekomst ongewis. En dat maakt me onzeker, omdat mijn veilige en geborgen thuisbasis op zijn grondvesten schudt en ook mijn warme nestje ter discussie staat. Terwijl ik op wat er boven ons hoofd hangt geen invloed hebt.

Out of control

Sinds de jobstijding van 17 januari zijn we overgeleverd aan medici. In wat zij weten, wie zij kennen en wat zij kunnen, maar ook aan hun planningen, roosters en protocollen. Evenals aan hoe zij samenwerken en wat zij communiceren.

In plaats van vrij en blij ons leven te leiden, volgen we nu de tredmolens van specialisten. Mijn man is plotsklaps patiënt geworden, waardoor ik nu de vrouw van een zieke man ben. Witte jassen bepalen onze agenda's. Geen skivakantie, maar ziekenhuis.

Even nuchter bekeken

In 1967 hebben twee onderzoekers van de Universiteit van Washington, Thomas Holmes en Richard Rahe, een schaal ontworpen, waarmee ze alle grote gebeurtenissen in een mensenleven in kaart hebben gebracht – inclusief de mate van aanpassing om met deze gebeurtenis om te gaan.

Deze zogenaamde 'Sociale Aanpassingsschaal' is de oudste en bekendste schaal om stress te meten en hij wordt nog steeds gebruikt om te bepalen in hoeverre iemand zich in de gevarenzone bevindt, waardoor gezondheidsverslechtering dreigt of aangepakt moet worden.

43 stressvolle life events

In totaal kwamen Holmes en Rabe tot 43 stressvolle life events die zij van hoog naar laag hebben gerangschikt op de zogeheten 'Sociale Aanpassingsschaal'.

De life events bovenaan vragen de meeste aanpassing en genereren daardoor meer stress die jouw gezondheid kan ondermijnen. Voor de life events onderaan geldt het omgekeerde: zij gaan met minder aanpassing gepaard, waardoor zij minder stress oproepen en jouw gezondheid hiervan minder hoeft te duchten.

De 'Sociale Aanpassingsschaal'

nr.Gebeurtenis of situatieWaarde
1.Dood van (huwelijks)partner100
2.(Echt)scheiding73
3.Scheiding van tafel en bed65
4.Dood van dierbaar familielid63
5.Gevangenisstraf of opname in instelling63
6.Persoonlijk letsel of ziekte53
7.Huwelijk of geregistreerd partnerschap50
8.Ontslag of faillissement47
9.Hereniging met (huwelijks)partner45
10.Pensionering45
11.Verandering in gezondheid of gedrag van een familielid44
12.Zwangerschap, miskraam, abortus of onvruchtbaarheid40
13.Seksuele moeilijkheden39
14.Gezinsuitbreiding39
15.Verandering van baan of werk(gever)39
16.Verandering in financiële toestand38
17.Dood van een goede vriend37
18.Verandering van beroep36
19.Toenemende huwelijks- of relatieproblemen35
20.Hoge hypotheek of lening31
21.Executie van een hypotheek of lening30
22.Veranderde beroepsverantwoordelijkheden (promotie, demotie)29
23.Zoon of dochter gaat uit huis of zelfstandig wonen29
24.Moeilijkheden met (schoon- of stief)familie29
25.Bijzondere persoonlijke prestatie28
26.Partner begint of stopt met werken26
27.Begin of einde van schoolperiode26
28.Verandering van levensomstandigheden25
29.Verandering van persoonlijke gewoonten24
30.Problemen met werkgever, leidinggevende, opdrachtgevers of klanten23
31.Verandering van werktijden en arbeidsvoorwaarden20
32.Verhuizing20
33.Verandering van school of opleiding20
34.Verandering in type en aantal vrijetijdsgewoonten19
35.Verandering van kerkelijke activiteiten of geloof19
36.Verandering van sociale activiteiten18
37.Lage hypotheek of lening17
38.Verandering van slaapgewoonten16
39.Verandering van aantal familiebijeenkomsten15
40.Verandering van eetgewoonten15
41.Vakantie13
42.Kerstmis / Sinterklaas12
43.Kleine wetsovertreding, bekeuring11

Hoe hoog scoor jij?

Ben je benieuwd hoe jij op de 'Sociale Aanpassingsschaal' scoort? Loop de 43 stressvolle life events van boven naar onder door en tel ondertussen de waarde van de gebeurtenissen die je de afgelopen 12 maanden hebt meegemaakt bij elkaar op.

Is jouw totaalscore over de afgelopen 12 maanden 150, dan heb je volgens Holmes en Rahe 50% kans op verslechtering van je gezondheid. Scoor je een totaal van 300 punten, dan is die kans zelfs bijna 90%.

Afhankelijk van je persoonlijkheid, vaardigheid en eerdere ervaringen met de 43 stressvolle life events zul je meer resp. minder in staat zijn om met deze gebeurtenissen om te gaan en daardoor minder resp. meer last hebben van stress die je gezondheid ondermijnt.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Houd jezelf in de gaten als je hoog scoort op de 'Sociale Aanpassingsschaal'. Van de 43 stressvolle life events geven de grote meer stress dan de kleine, maar ook veel kleine gebeurtenissen in een jaar kunnen jouw stressemmer doen overlopen. En zeker als dit jaar in jaar uit voortduurt zonder een goede balans tussen jouw belasting in werk, privé en hobby's enerzijds en je belastbaarheid in hoofd, hart en handen anderzijds.

Wat in ieder geval niet helpt, is stressen over deze 43 stressvolle life events, terwijl ze zich (nog) niet voordoen. Houd je hoofd daarom koel, je hart warm en je handen bezig. Regel je zaken goed en op tijd, onderhoud je lijf en relaties en verzeker je tegen risico's die je niet zelf kunt dragen.

Kun je naast bovengenoemde strategieën extra hulp gebruiken? Je kunt kiezen uit de volgende drie opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over jouw score op deze 43 stressvolle life events? Laat dan hieronder jouw score achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties

    1. Hallo Maddy, met een score van 277 is het goed om jezelf in acht te nemen. Je hebt de afgelopen 12 maanden een flink aantal stressvolle gebeurtenissen meegemaakt, waardoor je een grote kans hebt dat je gezondheid hieronder lijdt. Zorg voor rust en herstel en creëer ruimte en vrijheid. Doe wat je leuk vindt en energie geeft, zeg ja tegen jezelf en nee tegen anderen.

      Vitale groet, Margriet Taams

    1. Hi Angelique, wat goed dat je de tijd genomen hebt om jezelf te scoren op de sociale aanpassingsschaal. Jouw score zit ver boven de 300. Dat betekent dat jouw kans op gezondheidsverslechtering meer dan 90% is. Neem jezelf in acht en zorg goed voor jezelf, zodat je niet onderuit gaat. Heb je mijn hulp nodig, neem dan contact met me op! Je score mag alle alarmbellen laten rinkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact