fbpx

10 toptips voor ordelijkheid - test jezelf

10 toptips voor ordelijkheid - test jezelf

Zoek, zoek, zoek en gij zult vinden. Maar hoe fijn zou het zijn als je niets te zoeken hebt, omdat je alles wat je nodig hebt op tijd, juist, volledig en betrouwbaar bij de hand hebt? Hoeveel tijd zou deze ordelijkheid jou schelen? En hoeveel fouten, klachten en geroddel zou je daarmee voorkomen?

Want laten we wel zijn, hoe betrouwbaar functioneer jij aan de top als je de basis niet op orde hebt? Als je dossiers niet gelezen hebt, omdat je ze niet kunt vinden. Of als je afspraken niet nakomt, omdat je ze niet genoteerd hebt. En wat te denken van je bureau waar het net lijkt of er een bom is ontploft, terwijl 'clean desk' beleid is...

Of je nu de ordelijkheid zelve bent of mensen om je heen verzamelt die orde in jouw chaos brengen, het helpt om relaxed te excelleren aan de top. Dus doe je voordeel met deze blog waarin je 10 toptips voor ordelijkheid vindt.

Met de zelftest hierna zie je meteen hoe jouw vlag erbij hangt en waar je tijd kunt winnen. Het kost je nog geen twee minuten, terwijl je er uren mee verdient.

Test jouw ordelijkheid

Ben je nieuwsgierig hoe jij scoort op ordelijkheid? Met jouw antwoorden op de volgende 10 uitspraken kom je daar snel achter. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren:

  1. Ik laat mijn werkplek altijd opgeruimd achter.
  2. Ik vind mijn papieren sneller op mijn rommelige bureau dan wanneer alles netjes is.
  3. Ik heb mijn agenda bij me.
  4. Elke avond hang ik mijn kleren voor de volgende dag klaar.
  5. Elke dag behandel ik mijn post/mail.
  6. Ik archiveer alle binnengekomen (elektronische) stukken in (digitale) mappen.
  7. Ik heb mijn meest creatieve ideeën als ik in de rommel zit.
  8. Eenmaal in de maand 'snoei' ik mijn mappen en dossiers.
  9. Ik kom krabbels, namen of telefoonnummers tegen, die ik niet meer thuis kan brengen.
  10. Per dag ben ik wel een half uur kwijt met zoeken naar mails, aantekeningen of artikelen.

Bereken jouw score

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 1, 3, 4, 5, 6 en 8 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor de uitspraken 2, 7, 9 en 10 precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe meer ordelijkheid jij tentoonspreidt. En hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe minder orde in jouw chaos.

Advies voor ordelijkheid

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Scoor je laag op ordelijkheid, dan heb ik het volgende advies voor je. Kijk welke uitspraak je het laagst scoort en breng deze als toptip in praktijk. Voor de uitspraken 1, 3, 4, 5, 6 en 8 betekent dit gaan doen, terwijl dit voor de uitspraken 2, 7, 9 en 10 juist laten betekent.

Hoe meer toptips je in praktijk brengt, hoe meer rust, reinheid en regelmaat je ervaart. in je hoofd, lijf en agenda. Hoeveel productiever ben je dan in de tijd die je werkt? En hoeveel overuren heb je dan weer vrij voor je gezin, je hobby's en jezelf? Welk voorbeeld ben je hiermee aan de top voor je collega's, klanten en leveranciers? En hoeveel passie, energie en plezier gaat jullie dit samen opleveren, omdat jij niet meer verzuimt en nalatig bent, maar je verantwoordelijkheid neemt voor ordelijkheid als basis voor succes.

Hulp bij ordelijkheid

Vind je het lastig om jezelf tot ordelijkheid aan te zetten? Of vind je het lastig om ordelijkheid vol te houden? Ik help je graag orde op zaken te stellen met een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (gebrek aan) ordelijkheid delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact