fbpx

10 toptips om productief te plannen – test jezelf

10 toptips om productief te plannen

De tijd voor je laten werken, hoe zou dat zijn? Hoe je het ook wendt of keert, je hebt maar 24 uur per dag, 7 dagen in een week en 52 weken in een jaar om jouw ambities te realiseren. En daarin gebeurt het wel of niet - afhankelijk van jouw vermogen om productief te plannen.

Zeker als directeur, manager of ondernemende professional is het van groot belang dat jij hierin het effectieve voorbeeld geeft. Want als jij niet aan productieve planning doet, wat kun je dan van collega's of medewerkers verwachten? Of van klanten en leveranciers?

Zonder productieve planning slipt tijd als zand door je vingers. Je doet dingen onvolledig, onjuist of onbetrouwbaar, doordat je niet op tijd begint, uitvoert of eindigt. Evenmin leer je van je fouten, omdat de waan van de dag regeert en stress, verzuim en verspilling zegevieren.

Wil jij niet langer hijgend achter jezelf aanhollen - en ook je collega's en dierbaren niet verder frustreren - doe dan je voordeel met deze blog. Je krijgt 10 toptips aangereikt om productief te plannen, waardoor je tijd voortaan voor je laat werken. Ook maak je kennis met een superblije ondernemer die productief plannen nu volkomen in de vingers heeft.

Waarom productief plannen?

Stel je voor dat je dagelijks plant wat je te doen hebt en dat je je hieraan houdt. En dat je dit elke week zo doet, elke maand en elk jaar.

Wat zou je dan bereiken:

 • Zowel professioneel als persoonlijk?
 • Geestelijk en lichamelijk?
 • In je resultaten en relaties?

En hoeveel stress en getob zou jou dit schelen:

 • In je werk, privéleven en hobby's?
 • Maar ook in je hoofd, hart en handen?

Wil jij tijd voortaan voor je laten werken?

Neem dan nu jouw verantwoordelijkheid en start met productief plannen. Te beginnen met weten waar je staat, zodat je geen kostbare tijd meer verliest aan wat niet werkt, maar je focust op wat wel succesvol is.

Doe de zelftest voor productief plannen

Heb je enig idee hoe jij scoort op productief plannen? Over een paar minuten weet je het precies! Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren op de volgende 10 uitspraken:

 1. Ik onderschat de tijd die ik voor een taak nodig heb.
 2. Ik doe de dingen op het laatste moment.
 3. Ik ga na of mijn doelen haalbaar zijn.
 4. Ik splits mijn taken in deeltaken.
 5. Ik stel 'deadlines' voor mezelf en anderen.
 6. Ik maak een planning of to-do-lijst voor elke dag en streep iedere afgeronde activiteit door.
 7. Ik plak briefjes op om mezelf te herinneren aan dingen die nog gedaan moeten worden.
 8. Het heeft weinig zin om mijn dagen te plannen, want ze verlopen geheel onvoorspelbaar.
 9. Ik reageer de hele dag op opdrachten en verzoeken van anderen.
 10. Ik heb de neiging om eerst te doen en daarna pas te denken.

Jouw score berekenen

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 3, 4, 5, 6 en 7 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor de uitspraken 1, 2, 8, 9 en 10 precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe beter jij productief plannen in de vingers hebt. En hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe meer je met deze 10 toptips te winnen hebt.

Advies in productief plannen

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Elke uitspraak bevat een manier om productief te plannen, waardoor je tijd voor je laat werken in plaats van hijgend achter jezelf aan te hollen. Wat denk je van regeren door vooruit te zien, zodat je 0% overuren, 25% productiever en 100% leven relaxed combineert?

Wat zou dat betekenen voor je team en organisatie? In plaats van verzuim en nalatigheid - omdat iedereen op zijn eigen eilandje zit te mokken en te pruilen over jouw gebrek aan productief plannen - een team met vleugels dat samen van goed naar goud gaat - en goud behoudt.

Hoeveel veranderingen slagen er dan wel? En hoeveel innovaties krijg je dan wel voor elkaar, omdat jouw team kiest voor discomfort en niet voor een mijnenveld aan klagers? Wat betekent dat voor je klanten denk je, als ze kwaliteit, resultaat en tempo ervaren? En voor je collega's, als ze weten waar ze met jou en elkaar aan toe zijn, doordat iedereen planmatig te werk gaat. Reken er maar op dat je een motiverende baas gevonden wordt en dat je jouw doelen voortaan zonder frustraties stelt en behaalt.

Ook thuis zullen ze bijzonder waarderen dat je jouw gejakker en gerace tijdens werktijd achter je laat, waardoor je 's avonds en in de weekends niet meer hoeft over te werken. Merk je dan nog steeds dat je achter jezelf aanrent, stop dan met hollen en start met luisteren naar jezelf.

Als jouw score je niet bevalt, heb ik slechts een advies. Start nu met productief plannen, zodat je jezelf verlost van de uitspraken met de laagste punten. Pak daarna de volgende laagst scorende uitspraken bij de kop en zorg ervoor dat ook zij jou niet langer parten spelen. Blijf dit consequent doen, totdat je merkt dat de tijd voor je werkt.

Ontspannen ondernemer dankzij productief plannen

Waar productief plannen toe leidt, verwoordt de ondernemer die ik in 2015 mocht begeleiden met het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' in een superblij testimonium. Maar voordat ze hiertoe besloot, stroomde er nog heel wat water door den Rijn:

"Ik wilde niet, maar ik moest wel. Ik liep mezelf compleet voorbij, putte mezelf volledig uit. Toen ik na veel mitsen en maren aan het programma begon, wilde ik leren hoe ik me meer zou kunnen ontspannen."

Verwachtingen overtroffen

Vanaf het moment dat deze ondernemer "JA!" zei tegen zichzelf, begon de tijd voor haar te werken.

"Mijn verwachtingen zijn op alle fronten overtroffen. De doelen en resultaten waar ik december 2014 'vaker wel dan niet' van droomde, heb ik nu '(bijna) altijd' voor elkaar! Op mijn 'rapport' prijken nu negens, waar ik achten had gehoopt en waar zessen mijn werkelijkheid waren."

Stressvolle uitgangspositie

De balans tussen belasting en belastbaarheid bij deze ondernemer was ver te zoeken, waardoor arbeidsongeschiktheid van de stress dreigde:

"Met mijn fulltime baan, diverse nevenfuncties en ongedeelde zorg voor mijn eenoudergezin, was mijn situatie zeer stressvol. Ik deed na de lange werkdagen ook 's avonds thuis nog werk en stond mezelf nooit toe om te ontspannen. Mijn dagen waren tot de nok toe gevuld met allerlei taken, die ik mezelf oplegde, en ik mocht van mezelf pas gaan zitten als alles af was. Bijna nooit dus."

Productief plannen

Met alle praktische tools, technieken en stappenplannen kon deze ondernemer hierin snel - en bovendien duurzaam - verandering aanbrengen:

"Sinds mijn deelname aan het leiderschapsprogramma heb ik geleerd om structuur in mijn taken aan te brengen en tijd in te plannen voor 'niets doen'. Ik houd me aan vaste werktijden en 's avonds na 20 uur gaat de computer steevast uit. Ook leef ik nu met de slogan 'goed is goed genoeg' en leg ik de lat minder hoog voor mezelf. Ik zag dat eerst als een vorm van falen, maar ik zie nu in dat het mij rust geeft."

Talrijke voordelen

Door productief te plannen ervaart deze ondernemer nu talrijke voordelen in denken, durven en doen, zowel zakelijk als privé:

"De voordelen van mijn nieuwe mind-set zijn talrijk: ik neem mijn werk niet meer mee naar huis, kan mij 's avonds beter ontspannen en ik ga vaker naar buiten. Ik schilder en knutsel, doe leuke dingen met mijn vriend, kinderen en familie en zit lekker in mijn vel."

Innerlijke rust

De grootste winst die deze ondernemer heeft geboekt, is dat zij niet meer naar rust hoeft te zoeken, omdat zij deze nu in zichzelf ervaart:

"Wat jij mij hebt doen beseffen, is dat ik tevreden mag zijn met mezelf; iets wat ik mij een jaar geleden totaal niet kon voorstellen. Zowel thuis als in mijn werk heb ik daardoor de innerlijke rust gevonden, die ik zocht. En daar vaart iedereen in mijn omgeving wel bij."

Dankbaar leerproces

Zonder hulp vragen en hulp accepteren was deze ondernemer vast ten onder gegaan aan niet productief plannen. Gelukkig koos zij voor groot met succes in plaats van klein door stress - en dat is te leren!

"Margriet, bedankt dat je mij hebt geleerd blij te zijn met mezelf en ook veel dank aan mijn mededeelnemers. We hebben samen - met, over en van elkaar – geleerd, met een lach en soms ook een traan. Dank voor jullie support en nieuwe inzichten!"

Hulp bij productief plannen

Productief plannen geeft je grip op je doelen en resultaten, doordat je focust op wat je doet, wanneer, waar, met wie en waarom. Daardoor gebeurt niet alleen het goede, maar gebeurt dit ook nog goed.

Kun je mijn hulp gebruiken om productief te plannen, zodat ook jij relaxed excelleert in alle facetten van je leven? Maak dan je keuze uit een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (im)productief plannen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact