fbpx

10 signalen van overwerktheid - test jezelf

10 signalen van overwerktheid – test jezelf

Nee hoor, van overwerktheid heb jij geen last!

Het was de afgelopen tijd gewoon heel erg druk en dan horen die overuren erbij. Een uurtje eerder beginnen, een uurtje later naar huis en ondertussen van overleg naar overleg racen. Thuis warm je snel je eten op, zodat je 's avonds nog wat uren door kunt werken. Ook in het weekend is het eerder regel dan uitzondering dat je achter je laptop zit.

Je gezinsleden zijn er inmiddels aan gewend, waardoor ze zich prima zonder jou vermaken. Als jij getrouwd bent met je werk, zetten zij de bloemetjes zelf wel buiten. Hetzelfde geldt voor vrienden, familie en sportmaten. Want wat hebben ze aan je, als je schittert door afwezigheid? Of als je fysiek wel aanwezig bent, maar met je hoofd bij je klanten of collega's zit? Daar scoor je geen punten mee - niet bij je dierbaren, noch op de tennisbaan.

Waar je wel punten mee scoort, is de zelftest in deze blog. Met de 10 signalen van overwerktheid weet je precies welke alarmbellen er bij jou rinkelen én hoe je jezelf daarvan verlost. Dus go for it: jouw 100% leven zónder overuren begint nu!

Test jouw overwerktheid

Heb je enig idee hoe het met jouw overwerktheid staat? Met de volgende test kom je hier snel achter! Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) scoren op de volgende 10 uitspraken:

  1. Ik voel mij ondergesneeuwd in mijn werk.
  2. Ik blijf 1 à 2 uur langer op mijn werk om dingen af te maken.
  3. Ik bel bezoek van/aan vrienden en kennissen af, omdat ik nog moet werken.
  4. Mijn collega's vinden dat ik loop te rennen.
  5. Als ik met vakantie ben, voel ik me de eerste dagen niet lekker of ben ik ziek.
  6. De mensen op mijn werk zeggen dat ik nooit tijd voor ze heb.
  7. Ik werk 's avonds nog een paar uur door.
  8. Door de werkdruk kom ik 's nachts slaap tekort.
  9. Ik denk dat het niet gezond is om zo hard te werken als ik doe.
  10. Ik bewaar de balans tussen werk en vrije tijd.

Bereken jouw score

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor uitspraak 10 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor alle andere uitspraken precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Enerzijds geldt hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe minder overwerktheid en anderzijds hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe meer overwerktheid.

Overwerktheid loont niet

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Scoor je laag op overwerktheid, stop dan nu met hollen en start met luisteren naar jezelf.

Elke uitspraak die 1 punt scoort is een alarmsignaal. Je werkt te veel, te vaak of te hard, waardoor je niet voldoende rust en herstelt. Ook met 2 punten is jouw inspanning groter dan jouw ontspanning, waardoor je onvoldoende aan jezelf, je dierbaren of hobby's toekomt. Pas bij 3 punten begint het tij ten goede te keren: niet langer leven om te werken, maar werken om te leven!

Pak je overwerktheid aan

De cijfers over werkstress liegen niet. En je bent ook echt niet de enige directeur, manager of ondernemende professional die arbeidsongeschikt raakt van de stress. Met alle persoonlijke en professionele schade van dien.

Want hoe puik presteer je aan de top als je met een burn-out thuis zit? Of als je in het ziekenhuis ligt bij te komen van je hartaanval of herseninfarct, omdat jouw torenhoge bloeddruk geen andere uitweg vond? Of - worst case scenario - als je de klap van de man met de hamer niet overleeft...

Kerkhoven vol

Je wilt het voor jezelf vast niet weten, maar kerkhoven liggen vol met mensen die zich onmisbaar waanden. Desondanks draait de wereld na hun verscheiden door, zelfs als ze zich hiervoor in hun graf omdraaien ;-). Als dit ons aller lot is, hoe wil jij dan herinnerd worden? Als een motiverende baas die 0% overuren, 25% productiever en 100% leven voor zichzelf en zijn omgeving waarmaakte? Of als een slaaf van zijn werk, die zich suf rende in de ratrace en iedereen met zijn stress, verzuim en nalatigheid frustreerde?

Verander fataal in vitaal

Wil je jezelf van jouw overwerktheid verlossen, dan lukt dat alleen als jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen basis voor succes. Je kunt immers pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Zeker aan de top is dit cruciaal, omdat mensen niet doen wat je zegt, maar doen wat jij doet!

Dus zeg het maar: kies jij voor fataal of vitaal?

Niet kiezen is overigens ook kiezen. Kijk maar naar je scores op de 10 signalen!

Hulp bij overwerktheid

Vind je het lastig om jouw overwerktheid alleen aan te pakken, maak dan gebruik van een van de volgende opties. Ik help je graag verder met raad en daad, zodat ook jij 100% leven zónder overuren waarmaakt.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met overwerktheid delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact