fbpx

10 manieren om prioriteiten te stellen – test jezelf

10 manieren om prioriteiten te stellen - test jezelf

Oh, oh, is het weer zover? De week is voorbij en weer is het je niet gelukt om te doen wat je je had voorgenomen. Net als de week ervoor en de week daarvoor. Evenals een maand geleden, toen prioriteiten stellen ook niet aan de orde was.

Had een dag maar 48 uur of een week 9 dagen... Op je bureau stapelen de dossiers zich steeds hoger op, je inbox puilt nog verder uit van de ongelezen mails en je hoofd wemelt van alles wat je moet onthouden.

Maar zeg eens eerlijk, zou je met deze extra uren voortaan wel toekomen aan alles wat belangrijk is? Of ligt het niet aan te weinig tijd, maar aan iets anders? Niet voor niets is de waan van de dag jou nu de baas, waardoor jouw eigen doelen en resultaten ondersneeuwen.

Deze blog reikt je 10 manieren aan om prioriteiten te stellen, waardoor je geen tijd meer verkwanselt aan dingen die niet urgent zijn, niet belangrijk zijn of – nog erger – allebei. Want het kan zoveel slimmer, sneller en leuker aan de top. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Dus geef nu prioriteit aan deze blog inclusief zelftest, twee inspirerende ondernemersverhalen en een onverwachte love story.

Geen tijd is geen prioriteit

Stel je eens voor dat je elke dag doet wat belangrijk is. Wat zou je dan over een week bereikt hebben?

 • In je werk: met klanten, collega's en leveranciers?
 • Thuis: met je partner, gezin, vrienden en familie?
 • In je hobby's: lichamelijk en geestelijk, in sport en spel, met vermaak en vertier?

Waar zou je dan staan in een maand? Of over een jaar? En na 5, 10 en 25 jaar?

En hoeveel stress en getob zou jou dit schelen?

 • Op korte, middellange en lange termijn?
 • In je hoofd, je hart en je handen?
 • In je relaties, zakelijk en privé?

Wil jij dat deze voorstelling werkelijkheid wordt?

Zet jezelf dan nu op nummer 1 en besteed jouw tijd aan wat echt belangrijk is.

Zelftest voor prioriteiten stellen

Laten we eerst maar eens kijken waar je staat in het stellen van prioriteiten. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren op de volgende 10 uitspraken:

 1. Ik werk aan de hand van lange termijn doelen.
 2. Ik maak activiteiten met een hoge prioriteit af, voordat ik aan iets anders begin.
 3. Elke dag bepaal ik de prioriteit van mijn taken.
 4. Ik verlies uit het oog wat mijn doelen zijn.
 5. Ik breng geen prioriteit aan in mijn taken.
 6. Ik reviseer mijn werkdoelen eenmaal in het half jaar.
 7. Ik reserveer elke dag een blokje tijd voor belangrijke projecten.
 8. Voor mij geldt: "first things first".
 9. Ik ben onzeker over wat in mijn werk prioriteit heeft.
 10. Ik besteed veel aandacht aan details en aan niet dringende, niet belangrijke zaken.

Jouw score berekenen

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 1, 2, 3, 6, 7 en 8 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor 
de uitspraken 4, 5, 9 en 10 precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe effectiever jij je prioriteiten stelt. En hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe meer tijd je verkwanselt aan niet urgente dingen, niet belangrijke dingen of – erger nog – aan allebei.

Advies in prioriteiten stellen

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Elke uitspraak bevat een manier om jouw prioriteiten te stellen, waardoor je de scepter over jouw eigen leven zwaait. Niet meer de agenda van anderen volgen, maar je eigen agenda regisseren en bewaken, zodat je jouw functie op en top waarmaakt. In plaats van continu brandjes te blussen, kun je dan relaxed excelleren door 0% overuren, 25% productiever en 100% leven fluitend waar te maken.

Hoe fijn zou het zijn dat tijdigheid, juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid allemaal 100% scoren, omdat de interne organisatie op rolletjes loopt? En hoeveel tijd heb je dan 'over' om persoonlijke aandacht te schenken aan de groei en bloei van jouw team, omdat verzuim en nalatigheid geen issues meer zijn?

Door 'koning(in)' prioriteiten stellen te zijn, is er een wereld te winnen. Zowel voor jou, als je team, als je organisatie, in jullie resultaten en jullie relaties. Maar ook voor je klanten en je leveranciers in productieve en prettige samenwerking. En niet te vergeten voor je dierbaren thuis, omdat je bruist en borrelt van energie en ze jouw onverdeelde aandacht krijgen.

Als jouw score je niet bevalt, heb ik slechts een advies: geef prioriteit aan de uitspraak met de laagste punten en zorg dat je daarin effectief wordt. Pak daarna de volgende laagst scorende uitspraak bij de kop en zorg ervoor dat je jezelf ook daarin verbetert. Blijf dit consequent doen, totdat je jouw doelen en resultaten ontspannen realiseert.

Addy onderneemt nu zonder zorgen

Waar het toe leidt als je geen prioriteiten stelt, verwoordt ondernemer Addy kort en bondig in zijn testimonium over mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress':

"Ik had geen klanten, geen omzet, geen business. Ik werkte dag en nacht, maar mijn reserves slonken."

Ervantussen muizen

Met een mailtje wilde Addy ervantussen muizen en zijn aanmelding ongedaan maken. "Hij zou zichzelf wel uit de penarie halen…" Ik geloofde daar niets van en belde Addy om opheldering, wat hem zeer gelukkig stemde.

"Wel Margriet ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik 'Ja' heb gezegd. Vanaf de eerste dag waren mijn pijnpunten helder en kon ik mentaal en emotioneel beginnen met groeien. Je coacht to the point zonder omwegen. Struikelblokken gaf je glashelder weer waardoor ik nu makkelijker mijn doelen behaal."

Geen benul waar te beginnen

Toen we startten had Addy geen benul welke prioriteiten hij kon stellen. Hij deed maar wat en daarin is hij zeker niet de enige.

"Ik zou je ten zeerste willen aanbevelen aan andere ondernemers, omdat velen met dezelfde struikel- en pijnpunten zitten zoals ik vorig jaar. Ik had geen benul hoe en wat ik moest doen om mijn business op de rit te krijgen. Qua doelen behalen liep alles zo een beetje door elkaar, continu zorgen maken omdat ik geen werk had en dat het me niet lukte om een kader te vinden waarin ik wilde werken. Die onzekerheid drukte dan nog eens op mijn relatie en gezinsleven. Vrienden vielen weg en ik voelde me onzeker en gedemotiveerd."

Eigen waarden en normen

Wat er voor hem veranderde door prioriteiten te stellen, beschreef Addy ook:

"Ik ben je dankbaar dat je me geholpen hebt om mijn waarden en normen scherper te stellen. Dit is een mooie vooruitgang in mijn leiderschap. Ik meet mezelf nu met mijn eigen behaalde resultaten en niet met die van een ander. Dat geeft rust en ontspanning. Ook heb ik mijn eigen ritme kunnen vinden waarbij ik zelf bepaal welke en hoeveel uren ik werk. Ik geniet ten volle van mijn hobby's, vroeger was hier weinig tijd voor en dit was erg frustrerend."

Geen angst voor de toekomst meer

Over werk hebben en houden maakt Addy zich niet meer druk:

Mijn bedrijf heeft vorm gekregen, een mooie niche waarbinnen ik kan werken. Ik heb een betere structuur om mijn business te runnen en mijn toekomstmogelijkheden zijn ruimer dan ooit. De keuzes die ik nu maak zijn gebaseerd op mijn eigen waarden en normen, waardoor ik niet meer in angst zit wat de toekomst brengen zal. Hierdoor heb ik een ruimere keuze aan werk. Daardoor gaat het met mijn financiën nu de positieve richting uit. Ook mijn gezin weet nu wat ze aan me heeft. Doordat ik minder stress en tob is er ruimte voor volle aandacht en gezelligheid."

Video en testimonium

In de volgende korte video zie en hoor je Addy zelf over zijn ervaringen met mij en het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress':

Ook schreef hij er een openhartig testimonium over.

Saskia maakte drie dromen waar

Burn-out specialist Saskia wilde zakelijk en persoonlijk vooruitkomen, maar wilde niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. Ze koos voor mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' waarover ze in haar testimonium het volgende schrijft:

"Margriet heeft met veel enthousiasme en gedrevenheid haar kennis en levenservaring met ons gedeeld. De inhoud van het programma staat als een huis en door de opdrachten te doen heb ik steeds stappen vooruit gezet."

Lastig om confrontaties aan te gaan

Wat Saskia lastig vond, verwoordt ze ook:

"Ik vond het moeilijk om confrontaties aan te gaan. Ook kon mijn structuur beter en mijn communicatie helderder zijn. Dat is allemaal gelukt. Mijn bedrijf is beter gestructureerd, de websites lopen, net als de nieuwsbrieven. De organisatie heb ik meer gestroomlijnd en mijn aanpak is zakelijker. Ook geef ik betere presentaties omdat ik heb geleerd meer authentiek en kwetsbaar te zijn."

Tijd voor niksnutten

Door prioriteiten te stellen glipt Saskia's leven niet meer als zand tussen haar vingers door.

"Ik weet nu beter wat ik wil en plan mijn gewenste leven dagelijks in. Niksnutten hoort daar ook bij, heb ik geleerd. Dat was een eye-opener voor me."

Drie dromen uitgekomen

En natuurlijk komen haar gerealiseerde dromen aan bod:

"Tijdens het jaarprogramma heb ik een aantal dromen gerealiseerd, waaronder grotere groepen trainen en een boek schrijven. Dat laatste is nog niet klaar, maar ik ben wel in gesprek met een geïnteresseerde uitgever. En last but not least: mijn droompartner ben ik in de groep van Margriet tegengekomen. Dat is een prachtige bonus!"

Over welke droompartner Saskia het heeft? Addy! Voor hun was deelname aan 'Meer Succes, Minder Stress' niet alleen een persoonlijke en zakelijke succes story, maar ook een love story. Addy is inmiddels van België naar Nederland verhuisd en in 2020 klonken de huwelijksklokken.

Saskia in beeld, geluid en schrift

Wil je Saskia zelf horen en zien? Hieronder vind je drie korte video's waarin ze haar ervaringen met mij en het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' deelt. De eerste video is tijdens de tweede live training in november 2015. De tweede video is tijdens de derde live training in januari 2016 en de laatste video is tijdens de vijfde live training - de successendag - in juni 2016.

November 2015 - live training 2

Januari 2016 - live training 3

Juni 2016 - live training 5

Persoonlijke pennenvruchten

Bij iemand die dol op schrijven is, kan een geschreven getuigenis natuurlijk niet ontbreken. En ook Saskia's boek 'Rust – het geheim van een stiller hoofd' is inmiddels - op 18 april 2019 - gepubliceerd en verkrijgbaar via haar uitgever.

Prioriteit bij jezelf

Prioriteiten stellen lukt alleen door prioriteit te stellen bij jezelf. En dat lukt alleen als je tijd maakt, ondanks dat je het druk hebt met van alles en nog wat.

De honderdduizenden redenen die jij kunt bedenken om er nu niet aan te beginnen, houden je allemaal vast in jouw huidige situatie. Terwijl er maar een argument is dat hout snijdt! Te weten dat jij jouw eigen leven wilt leiden – met een korte ei – en niet langer wilt lijden – met een lange ij.

Van willen naar actie

Om jezelf van jouw 'lijderschap' te verlossen, kun je willen tot je een ons weegt, maar het zal je geen grammetje leiderschap brengen. Om daadwerkelijk de scepter te zwaaien over jouw eigen leven is het noodzakelijk dat je bereid bent om het avontuur aan te gaan - ondanks discomfort. Wat dit van jou vraagt, is dat jezelf bij de kladden vat, zodat je stappen gaat zetten en stappen blijft zetten. In weer en wind, bij nacht en ontij, ondanks bloed, zweet en tranen.

Afzien hoort erbij

Vallen, opstaan en weer doorgaan horen erbij, totdat je ervaart dat je op je bestemming bent aangekomen. Dan krijgt niets of niemand jou nog van jouw plek, tenzij jij daar bewust voor kiest. Maar ook dan stel jij dus de prioriteit!

Drie 'kroonjuwelen'

Om jezelf nu op nummer 1 te zetten, heb ik hieronder drie 'juwelen' verzameld, waarmee jij jouw 'kroon' kunt sieren als jij op jouw eigen levenstroon zit.

Rust, reinheid en regelmaat

Allereerst zul je rust, reinheid en regelmaat ervaren, doordat je jouw hoofd, hart en handen in lijn brengt met jouw werk, privéleven en hobby's. Door bewust te kiezen voor wat je doet en wat je laat enerzijds en wat je moet en wat je mag anderzijds, ervaar je evenwicht in jouw belasting en belastbaarheid. Daardoor verander je stress in stretch en voorkom je bovendien jouw burn-out of bore-out.

Passie, energie en plezier

Ten tweede ervaar je meer passie, energie en plezier, omdat wat je doet echt zoden aan de dijk zet. Daarnaast ervaar je volop flow, omdat jij kunt zijn wie jij het beste bent: jezelf! Doordat jij op je best functioneert, geef jij het effectieve voorbeeld, waardoor ook anderen hun beste beentje voorzetten. Wat denk je van optimaal presteren in minimale tijd met ultieme relaties? Door prioriteiten te stellen kun je samen goud behalen en behouden. Ik teken ervoor, en jij?

Focus, visie en overzicht

Ten derde ervaar je veel minder urgentie, omdat je met prioriteiten stellen voorkomt dat zaken uit de klauw lopen. Gebeurt dit onverhoopt toch dan heb je de beste uitgangspositie om alles wat ontspoort – vanuit focus, visie en overzicht – vlot en vaardig in het gareel te krijgen.

Aan de slag

Is het resultaat uit jouw test voor prioriteiten stellen voor – flinke – verbetering vatbaar? En wil je mijn hulp om nu echt stappen te zetten? Een prins of prinses op het witte paard garandeer ik je niet, maar wel drie opties waarmee je prioriteiten kunt stellen bij jezelf.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (geen) prioriteiten stellen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind meer tips en artikelen

Zoek

Categorieën

Basis voor succes
Eigen verantwoordelijkheid
Samenwerken
Stress
Transparant communiceren
Verzuim & nalatigheid
Direct contact